7-ročný syn je športové poleno
Dobrý deň,
môj 7r. syn je nie veľmi športovo zdatný. V škole na telesnej a aj na hokejových a na suchých tréningoch (florbal, hádzaná, basketbal) je poväčšine najslabší článok (trénuje cca 9 mesiacov). Považujem za dosť dôležité, aby mal pohyb, ale trápi ma, že je vždy všade najhorší. A preto som sa chcela spýtať tu mamín či nemáte podobnú skúsenosť...že dieťa bolo na začiatku nie veľmi šikovné, ale postupne rokmi trénovania sa to zlepšilo, alebo či ste si zaplatili súkromné hodiny a to trochu pomohlo...
zmierniť s tým... tí dobrí sú od začiatku najlepší - majú talent ktorí keď ďálej rozvíjajú tak sú super...
@zuzinka888 ale na takéto športy nebudem prihlasovať dieťa, o ktorom viem že nie je športovo nadané
To je trápenie pre dieťa aj trénera
@zulazu nie, nebude to tak vždy...podporuj ho v tom, čo ho baví...aj za cenu, že teba sa zdá, že v tom nevyniká...nie všetky deti sa rodia hotovými futbalistami, hokejistami...niektoré si to musia vydrieť a o to je to niekedy lepšie...9 mesiacov je málo..počkaj, rok, dva a keď ho to bude baviť, uvidíš, že jeho talent bude úplne niekde inde
@pribinak prečo vtip? Sú to tiež športy, ako každý iný. Za mňa kľudne aj krasokorčuľovanie, ak by ho to bavilo a bol v tom dobrý. Najlepší/ najznámejší slovenskí krasokorculiari boli muži. ( Nepela, Sabovcik, teraz Hagara).
Alebo kľudne aj balet, veď tie zdvihacky baletky naspravia samé 😅.
Netreba mať predsudky.
@zulazu ale tak jemu to vadi ? Že je posledný ? Ak nie, tak ho nechaj. Moje deti trénovali preto, aby sa hýbali, nikdy sme nejako neriešili úspešnosť, tešili sme sa jeho vlastnému pokroku. Ako sa sám zlepšil. Ak by to zle niesol, tak potom by nechcel chodiť.
Už inak vidim, že pišeš, že jemu to nevadi, deti sú proste úžasné, aké sú neskazené našimi snami a predstavami. Nechaj ho, teši sa z hry.
@zulazu asi nemá športovú inteligenciu. Iným deťom zas nejde matematika, alebo čítanie, ale nik im nepovie, že nemusia chodiť na tie hodiny. Netráp sa. Ak ho to baví, maj radosť z toho. Ak to nevadí kolektívu, alebo trénerovi, prečo to má trápiť teba? Najlepší nikdy nebude. Bude dobrý alebo podpriemerný. Najlepší bude v niečom úplne inom. O tom svet je. O rozmanitosti.
@deti95060810 Aj som si tak myslela...
@babulkomale no presne...pre toto ma to trápi, je to kolektívna hra, hrávajú zápasy a bojím sa, že ho spoluhráči budú odsudzovať, keď pokazí hru...Aj trénerovi či nebude na príťaž...no uvidíme..
.
@nikola81 presne aj môjmu sa na telesnej posmievali...aj pred barákom, keď so susedmi hral futbal..a nie je to moc príjemné...Mne ide len o to, aby mal pravidelný pohyb, nechcem aby sa povaloval na gauči...o tom, že je NAJ ani nesnívam, ale nechcem ani aby sme boli niekde na príťaž alebo aby sa mu niekto posmieval...
@zulazu posmievali sa mu na telesnej. Futbal ho bavi a tam sa mu neposmievaju, nech tam chodi kym chce a nikdy ho nebudem do nicoho nutit. Kazdy je individualna osobnost a kazdy ma nadanie na nieco ine. Ked nebude telesne zdatny pojdeme inym smerom. Aj pri kreativnej cinnosti sa len sedi.
@zulazu keď to dieťa baví, tak by som to vôbec neriešila, ako je vždy niekto najlepši, tak musí byť aj niekto najhorší.
Veľmi ma prekvapujú reakcie, že to má vzdať, aby nesedel na zápasoch, nepodával náradie, aby sa mu nesmiali… Hrúza, som rada, že môj syn v takom prostredi nevyrastal, hrá hokej od nejakých 5-6 rokov, teraz ma 15, skúšal rekreačne aj iné športy a nikde a to zvýrazňujem NIKDE sa nikto, či už tréneri alebo deti nikdy nesmiali najslabším, nikdy neboli obviňovaní z prehratého zápasu, nikdy nesedeli na lavičke, aby nepokazili hru ( to sa stáva až vo vyšších ročníkoch a na vyšších úrovniach a aj to len na turnajoch, ak ide o medailu a aj to nie celý zápas). Ak sa toto deje na Slovensku máte to v športoch veľmi zle nastavené.
Nenavidela som v destve kolektivne sporty. Mozno aj o mne vraveli, ze som poleno. V dospelosti som si zamilovala fitness, beh, bicykel a plavanie. Aj sutazne a s perfektnými umiestneniami. Urcite by som dieta nenutila do niecoho, co mu nejde, alebo co nema rad.
@mironka hmm, zcestné komentáre, ani neviem čo som tu na MK čakala...človek sa pýta na reálne skúsenosti matiek, ktoré niečo podobné zažili, no namiesto toho my píšete nech ho dám na iný krúžok a nech ho do ničoho nenútim. Vyjadrila som sa, že športuje zo svojej vôle a sama dobre viem aké sú možnosti ďalších športových aktivít. Ja ho podporujem a nehovorím mu, že je najslabší článok, to niekedy pociťuje aj sám a mrzí ma to, preto ma to trápi. Chcela som vlastnú skúsenosť, či by nepomohli napr.súkromné hodiny...No vidím, že poväčšina z vás číta medzi riadkami a domýšľa si nepravdy...A naozaj netuším prečo Vás zaujíma v akom športe vynikám ja.
@zulazu moj 8r syn je totalne drevo na pohyb ako taky... napriek tomu uz 2 rok chodi na hokej a korculovanie mu ide super. ako 8 rocny vsak nevie CHYTIT LOPTU, ked mu ju niekto hodi. bez srandy, nevie chytit loptu - rozhodi ruky, zavrie oci, uhne sa a caka, ze lopta mu do ruk padne sama. trosku mi je to trapne aj zanho :-/
ja som od decka veeelmi sportovo nadana, islo mi uplne vsetko, kazdy sport co som vyskusala... on nevie ani poriadne utekat, dupe ako slon.
@zulazu zcestne komentare? A co si chcela pocut? Davaj ho na nadalej na florbal, plať mu hodiny, nech sa tam z neho vysmievaju, nech sa trapi, nech to nebavi. Jeho cas, sebavedomie a tvoje peniaze. Ak moje dieťa bude mať trojky z matematiky, ale bude hviezda vo futbale, tak mu nezaplatím učiteľa matematiky, ale dobrého trénera. Chápeš pointu?
@mamamasama
Autorka písala, že syn CHCE chodiť na tie športy a baví ho to, jeho vôbec netrápi, že je najhorší, trápi to skôr ju. Ona ho do ničoho nenúti, chce to robiť ON SÁM.
@yoxinka nevidím, kde píše, že ho to baví. Tak potom čo autorka rieši? Že sa mu posmievajú? Ak sa nebudú posmievat z tohto, môžu sa z iného. Sú to deti. 🙄
@zulazu Keď chce to všetko hrať, nechala by som ho. Tes sa z toho, že ho pohyb ako taký teší. A pohyb ako taký je aj zdraviu prospešný. Nemusí byt najlepší v tíme a ani medzi najlepšími v tíme. Prečo? Hlavne, že je šťastný a spokojný. tréningy navyše by som konzultovala s trénerom, on ho vidí a dobrý tréner musí vedieť aj doporučiť čo je pre jeho zverenca výhodne.
@zulazu ak ho to baví, tak je to super. Skúsila by som mu ale ukázať aj možnosti v individuálnych športoch. Môj syn je síce dobrý aj v tímovej hre, avšak viac mu vyhovuje, keď je sám za seba. Začal s horolezectvom, kde prekonáva aj svoj strach. A tam je úplne šťastný. Čiže na tvojom mieste nezrušila by som mu kolektívny šport ale ukázala by som mu aj iné možnosti, ktoré existujú. Možno sa nerozhodne hneď, že chce robit niečo individuálne ale po čase si spomenie, že ho napríklad bavilo plávať, tancovať.... a pôjde tým smerom 🙂. V podstate len mu rozšíriš obzory na začiatku.
@zulazu to nemalo byť útočné...skôr som mala na mysli to,že nemusí dosiahnuť naj najlepšie výsledky v športe, ktorý ho baví. Možno stačí, že mu prináša radosť. No nie je to fajn poznanie? Ja som športové poleno a ak už športujem tak pre pocit radosti..z vlastnej vôle.Pokiaľ to bude chcieť robiť naďalej,podporujte ho a uvidíte postupne časom.. Máte však dobrý predpoklad,lebo on chce a baví ho to. Zbytočne by som netlačila na to, že musí byť perfektný. Možno časom na sebe viac zapracuje,ak bude vnútorne motivovaný. Lebo Vami motivovaný určite je. Tak Vám obom držím palce. Moje dve dcéry sa prihlásili na tanečný odbor ZUŠ. Jedna s tým sekla úplne,lebo zistila, že to do budúcna nechce robiť,nepomohlo prehovára je,aj keď pohybový potenciál tam bol. Naopak mladšia by sa vrtela stále a doteraz,hoci jej pohyby sa nám akosi nezdali. No jej učiteľ v nej potenciál videl,čo nás prekvapilo a chcel,aby pokračovala...a v nej bolo toľko radosti z tanca,aj keď my sme vlastnými očami videli niečo iné. Že asi nebude najlepšia..tancovala nie kvôli neskoršiemu kariernemu posunu...jej fakt postačovalo prežívať chvíle na tanečnej s radosťou...tam iné tendencie neboli...teda prišla korona a tancovanie nám skončilo...
@yoxinka vďaka za screen. Nemám toľko času, aby som čítala každý jeden komentár. Obdivujem všetky, ktoré áno. 😳

@zulazu nech sportuje pre radost ked ho to bavi..moj 9rocny tiez sport nemusi ma rad iny druh sportu sach tablet..ale bicyklivat ked mal 7dem naucil sa aj na ladovych korculiach hned na prvej hodine.ale aby ho to nejak lakalo to nie pravidelne. 3krat v zime h vytiahnem na korcule po prehovarani. Ma rad vidu to je jedine co ho bavi ale to by len skakal potapal sa lovil pod vodou tak som mu zaplatila hodiny plavania sukromne nech sa nauci plavat. Tesi sa tam no nejak mu to zaial nejde. Futbal ho netankuje vobec ako vetsinu chalanou co len futbal. D era je opak bicyklovat zacala ako 2,5 rocna ako 4rocna sa postavila na ladove korcule a isla bez padu. A rychlo ako blesk volali ju hrat hokej hned si ju vsimli na lade. V lete sa postavila na kolieskove isla hned. Teraz ma 6uci sa pinpong v klube aj plavat. Uplne rozdielne deti co sa tyka sportu