8-ročná dcéra sa bojí byť doma sama
Ahojte! Prosím Vás vedeli by sme mi poradiť, prípadne nasmerovať? Dcéra 8 ročná sa už od minulého školského roka bojí sama ostať doma, predtým nemala problém, v pohode pol hodinu či hodinu ostala, keď som ja odbehla napríklad u nás v meste do obchodu či na poštu a podobne. Od minulého školského roka úplný sek (cca tento rok od apríla som ju chcela učiť tak, že ona kým my s mužom odídeme do práce, ostane doma ešte spať a potom pôjde do školy), lebo budúci školský rok, teda od 4.triedy už nemajú družinu, preto sme sa ju snažili už pomaly učiť, že vstane, oblečie sa, naje sa a pôjde do školy a poobede by sme ju už samozrejme vyzdvihli.
Nemá problém zvládnuť tieto ranné činnosti, ale bojí sa ostať tú cca trištvrte hodinu od zobudenia doma - že počuje zvuky, že je niekto za dverami a podobne, vkuse mi volá do práce, už som si s ňou aj sadla, vysvetlila jej, že ľudia chodia ráno do práce, že preto počuje zvuky, že máme bezpečnostné dvere, že sa nikto k nám nedostane len tak, atď ale nepomáha, ona sa proste zostresuje, plače a podobne. Neviete mi poradiť, že ešte akým štýlom ísť na ňu, kto náhodou mal podobný problém? Keď to inak nepôjde, budem musieť ísť s ňou k psychológovi, no ešte rada by som to nejak skúsila.
Ďakujem za každý tip 😉
mna prekvapuje, ze od 4. triedy nemate druzinu... u nas bolo az od 5. triedy a dokonca mali deti zakazane chodit same do/zo skoly (az na konci 4. rocnika to dovolili vramci "praxovania" pre 5. rocnik...
Podla mna je este 8 rocne dieta dost male a ma pravo citit / robit to, co robi tvoja dcera.
Tiež si myslím že je mala aby takto chodila sama,nieje ešte nato pripravená . Moji síce majú 7 ale neviem si predstaviť aby o rok chodili sami a sa pripravili ráno a to sú dvaja .
Ja som prekvapená, že taká malá sa vystrojuje sama do školy.
A ak sa predtým nebála a teraz sa bojí, to sú podľa mňa fázy. Predtým si možno neuvedomovala veci, ktoré si uvedomuje teraz. Možno videla správy a zľakla sa.
Možno niečo niekde začula, napr. o nejakej lúpeži atd..
Kamarátkina dcéra, keď mala 8r, tak asi rok to trvalo, čo sa bála zaspávať, musela mať zažnuté svetlo. Párkrát mala zlý sen a odvtedy až plakala, keď mala ísť spať. Bola aj u psychologičky párkrát, ale nič sa neporiešilo. Asi po roku to prešlo a už nemusí mať zažnuté. Hoci niekedy sa bojí zaspať, ak jej mama je niekde dlhšie (hoci otca doma má, ale ten je taký viac cholerik).
Nebýva nejaká jej spolužiačka v blízkosti, že by išli ráno spolu, alebo suseda ju nemôže ráno prísť pozrieť?
@unicornlady takto aby ste ma zas nemali za krkavčiu matku alebo čo 🙂 koncom školského roka (to bola druháčka) sme to skúšali robiť tak, že vstane a má všetko nachystané, teda raňajky mala nachystané, ona sa len obliekla, najedla a ja som jej zavolala a šla do školy (kde ju pred barakom čakala spolužiačka s jej babkou a išli spolu do školy), ale ten čas cca 45 min teda kým vstane, naje sa, oblečie sa bojí byť sama doma..
@unicornlady takto aby ste ma zas nemali za krkavčiu matku alebo čo 🙂 koncom školského roka (to bola druháčka) sme to skúšali robiť tak, že vstane a má všetko nachystané, teda raňajky mala nachystané, ona sa len obliekla, najedla a ja som jej zavolala a šla do školy (kde ju pred barakom čakala spolužiačka s jej babkou a išli spolu do školy), ale ten čas cca 45 min teda kým vstane, naje sa, oblečie sa bojí byť sama doma..
@anonym_autor nikto si nemyslí že si krkavcia matka ale zrejme ešte je to nanu skoro aby tak dlho bola sama doma
mna prekvapuje, ze od 4. triedy nemate druzinu... u nas bolo az od 5. triedy a dokonca mali deti zakazane chodit same do/zo skoly (az na konci 4. rocnika to dovolili vramci "praxovania" pre 5. rocnik...
Podla mna je este 8 rocne dieta dost male a ma pravo citit / robit to, co robi tvoja dcera.
@anonym_c4f45d žiaľ nemáme, takže už len tento školský rok, potom od 4tej triedy už bude musieť do školy sama aj zo školy no..preto sa pýtam, že ako jej to vysvetliť, lebo ráno by nešla sama do školy išla by so spolužiačkou a jej babkou, len proste ten čas, kým sa nachystá, by bola sama doma..
@anonym_autor nepoznám ani jedno 8 ročné dieťa ktoré by sa ráno v pohode zobudilo v prázdnom byte, samé vychystalo a odišlo do školy. Preto ma prekvapuje, že to od nej chceš. Dokonca keď mala 7r? V dnešnej dobe nezvyčajné.
ja som ti napíšem že ako dieťa som zažívala presne to isté. aj z toho istého dôvodu som ostávala doma , lebo rodičia už o 6 ráno . stáli za strojom vo fabrike.
chodila som do 3 tr, družina ma už nezobrala a ja celé doobeda sama doma. Strašné stavy som mávala. rodičia o tom vedeli, nič s tým nespravili max. povedali že som posero, že aby som nebola hlúpa a tým to skončilo. Bežne som pod stolom presedela celé doobeda.
Vysvetľovanie nepomôže, to je psychika. Strach ťa opantá a ty ostaneš paralyzovaná. Určite sa poradiť s psychologom. Tieto stavy sa s ňou môžu ťahať ešte dlhé roky.
@anonym_autor nepoznám ani jedno 8 ročné dieťa ktoré by sa ráno v pohode zobudilo v prázdnom byte, samé vychystalo a odišlo do školy. Preto ma prekvapuje, že to od nej chceš. Dokonca keď mala 7r? V dnešnej dobe nezvyčajné.
@lily246 predstav si, že jej spolužiačka (suseda vo vedľajšom baraku) vstane, oblečie sa, naje a ide do školy, iba dole pred barakom ju čaká babka..a viaceré deti sú také v triede..
@anonym_autor 8rocnu doma nenechavam samu. v tomnm veku funguju druziny ci nie? neries co bude o rok, ty uz teraz ked je mensia sa pokusas o nieco co nefunguje.
@anonym_autor 8rocnu doma nenechavam samu. v tomnm veku funguju druziny ci nie? neries co bude o rok, ty uz teraz ked je mensia sa pokusas o nieco co nefunguje.
@anonym_de8ab4 prečítaj si celú správu prosím ťa, potom možno pochopíš..
@lily246 predstav si, že jej spolužiačka (suseda vo vedľajšom baraku) vstane, oblečie sa, naje a ide do školy, iba dole pred barakom ju čaká babka..a viaceré deti sú také v triede..
@anonym_autor tak ona možno je pripravená .nemôžeš ju teraz hádzať do jedného vreca že keď to jedna zvládne tak to zvládne aj tvoja .zial
@anonym_de8ab4 prečítaj si celú správu prosím ťa, potom možno pochopíš..
@anonym_autor inac z akeho dovodu nebude druzina? Klesne pocet ziakov pod 15 kuskov alebo preco? Zatlacte na zriadovatela cez skolu, nech je otvorena...
@anonym_autor tak ona možno je pripravená .nemôžeš ju teraz hádzať do jedného vreca že keď to jedna zvládne tak to zvládne aj tvoja .zial
@parvinka0001 presne tak. tiez moj nazor.
Podľa mňa tomu nepridávajú aj tieto tmavé, pochmurné rána. Veľa ľuďom sa ťažšie vstáva. V lete to možno bude lepšie, tiež dovtedy bude o pol roka staršia, aj to môže pomôcť.
Strašne prekvapujúce že 4táčka nemože chodiť sama. U nas už bola hanba ak niekto v tomto veku chodil do školy s maminkou. Ja som tiež chodila ako tretiačka sama do školy, uplne normálna vec
@parvinka0001 presne tak. tiez moj nazor.
@parvinka0001
@balerina2025 baby ja ju nehádžem do jedného vreca, ja som reagovala na autorku, že nepozná ani jedno 8 ročné dieťa, ktoré toto zvládne, ja hľadám len pomoc no..
@anonym_autor inac z akeho dovodu nebude druzina? Klesne pocet ziakov pod 15 kuskov alebo preco? Zatlacte na zriadovatela cez skolu, nech je otvorena...
@anonym_c4f45d keď nastupovala do školy ako prváčka, vtedy ten školský rok zrušili družinu pre štvrtákov odôvodnením, že nemajú vychovávateľov..
Strašne prekvapujúce že 4táčka nemože chodiť sama. U nas už bola hanba ak niekto v tomto veku chodil do školy s maminkou. Ja som tiež chodila ako tretiačka sama do školy, uplne normálna vec
@anonym_15a88c ja teda my sa ju len snažíme postupne pripraviť na to, že od 4.ročníka už ju nebudeme zanášať a ozaj pracovnú dobu od 8 do 14tej nemáme v robote no, teda keď bude mať krúžky bude dlhšie v škole, ale nebude to tak každý deň a neviem ako to vyriešiť, keďže s mužom začíname skôr v práci..
@parvinka0001
@balerina2025 baby ja ju nehádžem do jedného vreca, ja som reagovala na autorku, že nepozná ani jedno 8 ročné dieťa, ktoré toto zvládne, ja hľadám len pomoc no..
@anonym_autor možno aj to ako je tu spomínané teraz je tma ,na jar sa to možno zlepší .
A nechcela by som aby moje dieťa zažívalo ako to tu je spomenuté . Budete musieť to nejako asi vymyslieť aspoň na nejaký čas .
@anonym_15a88c Nejde o to, či ju má autorka odprevadiť do školy. Nás tiež nikto neodprevádzal. Ale ráno som mala maminu doma (do práce išla až neskôr).
@anonym_autor moja dcéra sa ešte stále bojí byť doma sama večer teda tak okolo 17-18 h a to má takmer 11, ráno sa chystá sama do školy od štvrtého ročníka a to teda bola jediná v triede, zobudila som ju všetko mala nachystané ja som odišla do práce a ona už mi zavolala,že je hotová,že odchádza do školy, ja si myslím,že 8 ročne nie je na toto zrelé a miesto psychológa by som si to snažila zariadiť aby to nemuselo zvládať sama so strachom, podľa môjho názoru to bude mať negatívne následky do budúcnosti...
@lily246 v dnešnej dobe nezvyčajne a pár rokov dozadu ešte aj ďalších 2 súrodencov vychystala a odnieslo do škôlky 8r dieťa 😅 - aj mňa sestra nosila aj chodila pre mňa. Za mňa na jednu stranu to bol strašný tlak na tak malé dieťa a v dnešnej dobe je presne opačný extrém, že deti nemajú zodpovednosť ani sami za seba.
Nepotrebuje psychológa ale iné riešenie situácie. Možno by sa dalo dohodnúť aby ste ju zaniesli k spolužiačke a pôjdu spolu? Aby nebola ráno sama.
ok, chod s nou k psychologičke, a nahlasi ta na socialku, lebo 8 rocne dieťa nema byt same doma (to mam od socialnej pracovnicky)...nie je sice na to zakon, ale vseobecne je to min do 10 rokov...a uz vobec nie ked sa na to neciti sama, mozu to vyhodnotit ako tyranie...mas si prisposobit tomu pracu
@anonym_autor snažím sa ti len vysvetliť, že od nej chceš niečo, čo vôbec nie je v tom veku bežné. Pretože píšeš akoby bolo zvláštne, že sa 8ročné dieťa bojí ráno po zobudení samé doma. Nenúť ju, možno to odznie samé od seba a na jar bude pripravená.
Nepotrebuje psychológa ale iné riešenie situácie. Možno by sa dalo dohodnúť aby ste ju zaniesli k spolužiačke a pôjdu spolu? Aby nebola ráno sama.
@januska12323 ale to by tam musela byť o štvrť na 7 u spolužiačky a tá jej spolužiačka vstáva len o trištvrte na 7, takže to je nereálne 😔
Kazde dieta je ine a to, ze susedovie Zuzka sa dokaze sama rano nachystat a odist bez problemov do skoly, neznamena, ze to dokaze aj moje dieta alebo dieta dalsich susedov. Ja mam 8 rocneho, je tretiak, ale doma sam nechce zostat a neviem si predstavit, ze by sa mal rano sam nachystat do skoly. Nechodi zatial ani sam do/zo skoly. Viem, ze niektori spoluziaci to zvladaju bez problemov. Ono kazde dieta je ine. Ja som tiez bola samostatna jednotka velmi skoro, zato moj brat vsade len s mamou dlho predlho. A obaja sme ok.
Ak nemate ziadnu babicku, mozno skuste poprosit nejakych susedov, ci by rano na dieta dohliadli. A mozno do buduceho skolskeho roka to zvladne aj sama, to je este daleko.
Kazde dieta je ine a to, ze susedovie Zuzka sa dokaze sama rano nachystat a odist bez problemov do skoly, neznamena, ze to dokaze aj moje dieta alebo dieta dalsich susedov. Ja mam 8 rocneho, je tretiak, ale doma sam nechce zostat a neviem si predstavit, ze by sa mal rano sam nachystat do skoly. Nechodi zatial ani sam do/zo skoly. Viem, ze niektori spoluziaci to zvladaju bez problemov. Ono kazde dieta je ine. Ja som tiez bola samostatna jednotka velmi skoro, zato moj brat vsade len s mamou dlho predlho. A obaja sme ok.
Ak nemate ziadnu babicku, mozno skuste poprosit nejakych susedov, ci by rano na dieta dohliadli. A mozno do buduceho skolskeho roka to zvladne aj sama, to je este daleko.
@anonym_b0be43 ako ona je veľmi zodpovedná, vie sa sama vychystať, len proste sa bojí byť sama doma a to je jedno či je ráno tma či nie je, lebo sme to skúšali tento rok na jar teda cca od toho apríla/mája sme to skúšali zopárkrát a bojí sa no..nemáme vôbec nikoho po ruke, teda starých rodičov alebo tak..ani susedov, lebo každý v tom čase už väčšinou odchádza do práce, kedy aj my a staršie panie čo sú v paneláku si netrúfajú no..uvidíme no čo bude do septembra budúceho roka..
tiez si myslim, ze je este mala, ale tak ano, poznam deti, ktore nemali velmi na vyber a uz od tretiaku chodili sami do aj zo skoly, lebo nemaju surodenca ani nikoho, kto by ich vodil. ale teda 8 rokov mi pride este malo 🙈 mozno by som fakt skusila oslovit nejaku dobru susedku.

Ja som prekvapená, že taká malá sa vystrojuje sama do školy.
A ak sa predtým nebála a teraz sa bojí, to sú podľa mňa fázy. Predtým si možno neuvedomovala veci, ktoré si uvedomuje teraz. Možno videla správy a zľakla sa.
Možno niečo niekde začula, napr. o nejakej lúpeži atd..
Kamarátkina dcéra, keď mala 8r, tak asi rok to trvalo, čo sa bála zaspávať, musela mať zažnuté svetlo. Párkrát mala zlý sen a odvtedy až plakala, keď mala ísť spať. Bola aj u psychologičky párkrát, ale nič sa neporiešilo. Asi po roku to prešlo a už nemusí mať zažnuté. Hoci niekedy sa bojí zaspať, ak jej mama je niekde dlhšie (hoci otca doma má, ale ten je taký viac cholerik).
Nebýva nejaká jej spolužiačka v blízkosti, že by išli ráno spolu, alebo suseda ju nemôže ráno prísť pozrieť?