8-ročná dcéra sa bojí byť doma sama
Ahojte! Prosím Vás vedeli by sme mi poradiť, prípadne nasmerovať? Dcéra 8 ročná sa už od minulého školského roka bojí sama ostať doma, predtým nemala problém, v pohode pol hodinu či hodinu ostala, keď som ja odbehla napríklad u nás v meste do obchodu či na poštu a podobne. Od minulého školského roka úplný sek (cca tento rok od apríla som ju chcela učiť tak, že ona kým my s mužom odídeme do práce, ostane doma ešte spať a potom pôjde do školy), lebo budúci školský rok, teda od 4.triedy už nemajú družinu, preto sme sa ju snažili už pomaly učiť, že vstane, oblečie sa, naje sa a pôjde do školy a poobede by sme ju už samozrejme vyzdvihli.
Nemá problém zvládnuť tieto ranné činnosti, ale bojí sa ostať tú cca trištvrte hodinu od zobudenia doma - že počuje zvuky, že je niekto za dverami a podobne, vkuse mi volá do práce, už som si s ňou aj sadla, vysvetlila jej, že ľudia chodia ráno do práce, že preto počuje zvuky, že máme bezpečnostné dvere, že sa nikto k nám nedostane len tak, atď ale nepomáha, ona sa proste zostresuje, plače a podobne. Neviete mi poradiť, že ešte akým štýlom ísť na ňu, kto náhodou mal podobný problém? Keď to inak nepôjde, budem musieť ísť s ňou k psychológovi, no ešte rada by som to nejak skúsila.
Ďakujem za každý tip 😉
@anonym_autor oki, čiže teraz po nej chcete, aby bola samostatná a ona to nezvláda? Teraz chodí aj do rannej družiny ale vy už aj tak nie ste doma? Neviem aku máte prácu či sa vám nedá o hodinu posunúť príchod do práce a s tým že budete dlhšie hodinu. Ak ide len o ráno alebo možno fakt pomôže čas že bude zas o polrok inde psychicky, staršia.
@endzi83 my sme tento rok párkrát skúšali (asi to bol máj a jún), že ostane ráno sama doma (cca 45min od zobudenia bola sama doma a potom šla do školy, lebo že keď nie je už od 4.ročníka družina, aby si pomaly zvykala) a chodila z pred domu so spolužiačkou a jej babkou do školy (čiže nešla úplne sama cestou do školy), ale jednoducho sa bála ten čas byť sama doma, kým sa obliekla, najedla a šla..tak sme to nechali tak a teraz chodí normálne ráno do družiny a je tam aj poobede pokiaľ ju nevyzdvihneme..teraz nie je problém, ale problém môže nastať od septembra, lebo už nebude ani ranná ani poobedná družina no..tak som chcela poradiť, či niekto nemal podobné niečo..nič viac, nič menej, nikto ju teraz nenúti, ani neposiela k psychológovi, ani som nikde nenapísala, že keď príde už to obdobie, tak že necháme ju samú doma nech sa psychicky od strachu zrúti alebo čo..
@endzi83 my sme tento rok párkrát skúšali (asi to bol máj a jún), že ostane ráno sama doma (cca 45min od zobudenia bola sama doma a potom šla do školy, lebo že keď nie je už od 4.ročníka družina, aby si pomaly zvykala) a chodila z pred domu so spolužiačkou a jej babkou do školy (čiže nešla úplne sama cestou do školy), ale jednoducho sa bála ten čas byť sama doma, kým sa obliekla, najedla a šla..tak sme to nechali tak a teraz chodí normálne ráno do družiny a je tam aj poobede pokiaľ ju nevyzdvihneme..teraz nie je problém, ale problém môže nastať od septembra, lebo už nebude ani ranná ani poobedná družina no..tak som chcela poradiť, či niekto nemal podobné niečo..nič viac, nič menej, nikto ju teraz nenúti, ani neposiela k psychológovi, ani som nikde nenapísala, že keď príde už to obdobie, tak že necháme ju samú doma nech sa psychicky od strachu zrúti alebo čo..
@anonym_autor jasné chápem. Snáď sa to zlepší a ako písali dievčatá možno pustiť ráno rádio a už cez leto bude viac vidno. A možno sa vám aj družina cmrni ak by bolo viac rodičov, možno sa treba opýtať či by nebol záujem. U nás sú zmiešaný ráno všetky deti ktoré potrebujú byť ráno v škole sú v jednej družine nie že majú prváci svoju druháci ale všetci spali tak by možno aj vaša mohla takto sa pridať do zmiešanej skupiny ak vysvetlite aký máte problém ak by to o pár mesiacov ešte bude problém.
@anonym_autor jasné chápem. Snáď sa to zlepší a ako písali dievčatá možno pustiť ráno rádio a už cez leto bude viac vidno. A možno sa vám aj družina cmrni ak by bolo viac rodičov, možno sa treba opýtať či by nebol záujem. U nás sú zmiešaný ráno všetky deti ktoré potrebujú byť ráno v škole sú v jednej družine nie že majú prváci svoju druháci ale všetci spali tak by možno aj vaša mohla takto sa pridať do zmiešanej skupiny ak vysvetlite aký máte problém ak by to o pár mesiacov ešte bude problém.
@endzi83 u nás sú tiež ráno do určitej hodiny zmiešaný ale iba prváci, druháci a tretiaci, starší žiaci žiaľ nie..no mala pustený aj televízor ale ani to nepomohlo, dokonca som jej aj povedala, že ma bude mať na videohovore a bude ma celý čas vidieť pokiaľ nepôjde do školy, ale ani to takže asi musí len dozrieť, neviem no..
A o aky cas sa jedna? 6:30-7:30? Mozno by bolo lahsie najst niekoho na doucovanie, napr anglictiny, s tym, ze by si ju rano doviedla do kaviarne alebo na nejake ine miesto,kde su ludia a tam by mala doucovanie s niekym, ale v podstate by ti islo viac o to, ze s niekym bude, ako to, co sa nauci. Ja som ako studentka doucovala a vela ludi malo kurzy pre zacatim prac doby. U deti to nie je zvykom, ale studentov, ktori by si privyrobili za jednoduche doucovanie by si zrejme nasla lahsie ako opatrovatelku. Takisto mi niekedy nechavali deti same, rodicia neboli vzdy doma, ked som ich ucila, ale asi sa ma nebali, kedze som bola dievca.
@lily246 v dnešnej dobe nezvyčajne a pár rokov dozadu ešte aj ďalších 2 súrodencov vychystala a odnieslo do škôlky 8r dieťa 😅 - aj mňa sestra nosila aj chodila pre mňa. Za mňa na jednu stranu to bol strašný tlak na tak malé dieťa a v dnešnej dobe je presne opačný extrém, že deti nemajú zodpovednosť ani sami za seba.
@anonym_a06f94 presne takto som fungovala ja, tá staršia.od môjho prvého ročníka som o dva roky mladšiu sestru odviedla do škôlky a ja som šla do školy,mama nás zobudila pevnou linkou.Oni už boli na 6:00 v práci.Teraz má najmladšia naša osem rokov,je vyslovene naviazaná na staršiu 15 ročnú, ráno i často poobede ju vyzdvihne z družiny, čo nám veľa krát veľmi pomôže.No na rok už bude stredoškoláčka, čiže nebude na ZŠ ako najmladšia.Velmi sa mi prístup autorky páči, pretože ona zo svojej dcéry vychováva zodpovednú, samostatnú osobu..Pravdou je a nik ma o opaku nepresvedčí, že dnešné deti sú úplne inde ako sme boli my.Robime za ne veci, ktoré by naozaj dokázali same a príde mi to skôr na škodu ako úžitok.Sama mám pocit, že naša najmladšia je "rozhýčkaná"oproti tým starším a tiež som momentálne v období, že ju snažím sa nastaviť na väčšiu samostatnosť a rozprávame sa o budúcom štvrtom ročníku,kde bude musieť byť sama za seba.Rano pôjde sama jednoducho,poobede ešte družina,tam ju môžeme,no aj nemusíme vyzdvihnúť..a tiež je z toho vyvedena z miery.Povedala nám, že načo sa už teraz o tom bavíme, veď to je ďaleko 🙈🙈
@anonym_autor no ja ani neviem načo si sem písala. Tvoja dcéra sa bojí byt doma sama. Tak ju jednoducho samu doma nenechám a bodka. Co na tom nevieš pochopiť?
@anonym_a06f94 presne takto som fungovala ja, tá staršia.od môjho prvého ročníka som o dva roky mladšiu sestru odviedla do škôlky a ja som šla do školy,mama nás zobudila pevnou linkou.Oni už boli na 6:00 v práci.Teraz má najmladšia naša osem rokov,je vyslovene naviazaná na staršiu 15 ročnú, ráno i často poobede ju vyzdvihne z družiny, čo nám veľa krát veľmi pomôže.No na rok už bude stredoškoláčka, čiže nebude na ZŠ ako najmladšia.Velmi sa mi prístup autorky páči, pretože ona zo svojej dcéry vychováva zodpovednú, samostatnú osobu..Pravdou je a nik ma o opaku nepresvedčí, že dnešné deti sú úplne inde ako sme boli my.Robime za ne veci, ktoré by naozaj dokázali same a príde mi to skôr na škodu ako úžitok.Sama mám pocit, že naša najmladšia je "rozhýčkaná"oproti tým starším a tiež som momentálne v období, že ju snažím sa nastaviť na väčšiu samostatnosť a rozprávame sa o budúcom štvrtom ročníku,kde bude musieť byť sama za seba.Rano pôjde sama jednoducho,poobede ešte družina,tam ju môžeme,no aj nemusíme vyzdvihnúť..a tiež je z toho vyvedena z miery.Povedala nám, že načo sa už teraz o tom bavíme, veď to je ďaleko 🙈🙈
@jani255 áno, sama to na sebe cítim, tú prehrotenú starostlivosť, že ja som od 1.ročníka chodila domov sama zo školy, do školy so súrodencami ale svoje dieťa by som nepustila samotné. Neviem si to ani predstaviť, ale teda mám to cestou do škôlky, takže možno o pár rokov budú chodiť sami spolu.
ja som ti napíšem že ako dieťa som zažívala presne to isté. aj z toho istého dôvodu som ostávala doma , lebo rodičia už o 6 ráno . stáli za strojom vo fabrike.
chodila som do 3 tr, družina ma už nezobrala a ja celé doobeda sama doma. Strašné stavy som mávala. rodičia o tom vedeli, nič s tým nespravili max. povedali že som posero, že aby som nebola hlúpa a tým to skončilo. Bežne som pod stolom presedela celé doobeda.
Vysvetľovanie nepomôže, to je psychika. Strach ťa opantá a ty ostaneš paralyzovaná. Určite sa poradiť s psychologom. Tieto stavy sa s ňou môžu ťahať ešte dlhé roky.
@anonym_4769b7 Máš pravdu, zažívala som to podobné. Ako najmladšia som bola doma vždy prvá, velikánsky dom,okolo samé záhrady bez domov, bez plotov, maximálne tri ostnaté drôty namiesto plota.
Bála som sa strašne, mala do povinnosť vyčistiť všetky kachle, z pivnice priniesť drevo a uhlie, to bol ďalší dôvod desí, nebolo tam svetlo, svietila som si baterkou. Spravila som to čo najrýchlejšie a odišla som k "susedom", ktorí mali dom neďaleko nás na opačnej strane ulice. Domáca pani do práce nechodila, mali sedem dcér, mala čo robiť. To bolo moje útočisko, doteraz som im vďačná.
Ale následky ostali, dodnes nejdem sama do pivnice v našom vlastnom dome, hoci viem, že sa tam nikto a nič nedostane a svietidiel je tak ako v Las Vegas.
@jani255 áno, sama to na sebe cítim, tú prehrotenú starostlivosť, že ja som od 1.ročníka chodila domov sama zo školy, do školy so súrodencami ale svoje dieťa by som nepustila samotné. Neviem si to ani predstaviť, ale teda mám to cestou do škôlky, takže možno o pár rokov budú chodiť sami spolu.
@anonym_a06f94 ale na druhej strane,aj keď chcem,aby boli deti samostatné a zodpovedné,ulahcujem im čo sa dá,aby sa nikdy necítili v strese,nebodaj sa báli.Spominam si totiž na deň, keď nás "zabudli"vyzdvihnúť z družiny a škôlky a odviedla nás upratovačka domov.Na dedine samozrejme vedela, že kto sme a kde bývame.Ale ja som odomkla s kľúčom spod kochlika iba bránu,no kľúčik od domu som nemala a tak sme sedeli so segrou až do tmy na dvore,v januári myslím . Naši bolí vtedy niekde s dedom na pohotovosti a babke sa nevedeli dovolať,aby po nás išla.Babka neprišla pozrieť teda či sme doma alebo čo a tak sme tam niekoľko hodín v mínus teplotách boli a hovorím, za po tme prišli.Vtedy to bolo pre mňa veľmi strašidelné a do dnes neviem na to zabudnúť, nevedela som čo sa deje 🙈🙈🙈🙈😏
@anonym_autor zapnuté rádio nepomáha? Budík taký kúpiť na Vianoce, že sa jej zapne nejaké detské rádio? S veselými pesničkami a príjemnou moderátorkou? Skúsila by som sa poradiť s detskou psychologičkou. Ale aj s dieťaťom. Dieťaťu nie vysvetľovať, ale sadnúť si s ňou a skúsiť nájsť spolu cestu, čo by jej mohli pomôcť to zvládnuť. Hľadať nejaké alternatívy. U nich to racio ešte nefunguje (že to za dverami sú susedia a nie zlodeji - lebo ako to vieš, že to zrovna nie je zlodej? No nevieš. A ona to vie, že ty to nevieš, čiže tvoje vysvetlenie ju vôbec neukľudní). Nedá sa napríklad dohodnúť s nejakou susedkou, napr. no fakt ma nič nenapadá, či jej klopne, že či je všetko ok, alebo čo. Možno nejaký talizman, ak verí na rozprávky a také duchovnejšie veci, čokoľvek. Treba sa baviť s ňou, ale asi nie presviedčať ju, že sa nemá čoho báť, ale možno skôr skúsiť ju pochopiť a potom na to ísť spolu, že ako by sme to mohli spolu zvládnuť. Fakt ti neviem poradiť viac, treba skúmať, pýtať sa a brať jej strach vážne, nie že "nemáš sa čoho báť". To nič nepomôže v riešení.

@endzi83 pekné ráno..aby sme sa chápali..ona teraz stále má družinu (aj ráno aj poobede), ale budúci rok teda od septembra od 4.ročníka, nie je družina už vôbec..ani ráno ani poobede pre štvrtákov..
@anonym_autor oki, čiže teraz po nej chcete, aby bola samostatná a ona to nezvláda? Teraz chodí aj do rannej družiny ale vy už aj tak nie ste doma? Neviem aku máte prácu či sa vám nedá o hodinu posunúť príchod do práce a s tým že budete dlhšie hodinu. Ak ide len o ráno alebo možno fakt pomôže čas že bude zas o polrok inde psychicky, staršia.