9 ročný školák nepočúva a odvráva
Poraďte mi niekto , máme 9ročného školáka a nevieme čo robiť. Vôbec nechce počúvať , veľmi nám odvráva. U nikoho to nevidí a ani v rodine sa takto nikto nespráva . Neviem ako prišiel na to , že sa nechce učiť . 1. a 2. ročník mal síce samé jednotky, ale teraz je to už hrozné a jemu je to jedno ... Postaví sa nám : máme mu dať pokoj a aj vrieska po nás , akoby sme ani jeho rodičia neboli . Neviem čo s tým , skúsili sme už všeličo ... Poraďte čo robiť , nie je jedináčik . Máme ešte staršieho syna a ani on si takto nedovoľuje 😢😢😢
Nedávaj mu nádej na ten mobil. On si to večer všetko uvedomí, už nebojuje s úlohami a vypočíta si, že teraz budem chvíľku chrumkavý. Ja môjmu zvyknem povedať: "keď sa budeš dlhšie normálne správať, môžeme sa o mobile (bicykli, či inej hračke) porozprávať. Čiže nie že dostaneš ho, ale spolu si vyhodnotíme čo a ako a dáme si nejaký plán kedy najbližšie by to prichádzalo do úvahy.
dievcence, aj ked ste akokolvek v koncoch, nikdy nesmiete zakazat dietatu to co ma uplne najradsej. a bolo to tu uz spominane, vela vela s dietatom rozpravat. je jedno, ci ma 6rokov alebo 12. stale. pytajte sa. sem tam si spravte stmosferu ze mate cas len pre vas dvoch, to je jedno ci pri peceni, ale s chlapcami chodte na prechadzku, ale nech vam pusti hudbu aku ma rad, chodte na pizzu, cokolvek, ale vtedy sa dieta skor vyrozprava ako doma ked okolo behaju surodenci.
No čo robit , je 19:00 ... Úlohy neurobené , treba sa učiť vlastivedu a on trucuje ... Povie si neviem , nebudem .... 😡Idem puknúť od zlosti
Prišli sme z krúžku ... Najedol sa ... O pol piatej som ho nechala , aby sa učil ... Do teraz nič , len zopár cvičení z Mat. A čo ostatné... A zase len daj mi pokoj , choď preč, s tebou sa neučím.....
@olinka2 hmm a ake ma nasledky toto jeho spravanie?
Ja som minule ked nechcel spolupracovat, zobrala ruksak a zacala balit, ze ked sa mu nepaci moze ist, ked si mysli ze mu bude inde lepsie, to ste mali vediet ako rychlo boli ulohy urobene, takze toto je unas najhorsie, je tiez na mna naviazany a bezo mna poriadne nikde, ma 7,5r.
@olinka2 no nedonútiš ho nijako, aby sa aj učil. Čo na to tvoj manžel? Ja by som ho nechala tento týždeň tak. nech prinesie aj štyri päťky, to je jedno, počas víkendu by sme si ako rodina urobili výlet k najbližšiemu reedukačnému ústavu, nie preto, aby ste ho strašili, alebo sa mu vyhrážali, ale naopak treba ho ubezpečiť, že ho máte radi a záleží vám na jeho budúcnosti, tak ho tam budete zrejme musieť umiestniť. Návštevu psychológa neodkladaj, myslím, že to už zašlo priďaleko. Dokáže sa s tebou porozprávať, ako bolo v škole, kto mu čo povedal....na tie husle chodí preto, lebo si to želáte vy alebo ho to skutočne baví? Nezabudni s ním rozobrať kúpu toho mobilu a čo jej musí predchádzať. Sekať latinu pár týždňov nestačí. Nerozoberaj to s ním teraz, keď si na neho nahnevaná, ale keď pôjde spať, ľahni si k nemu a rozprávajte sa. Čo na to jeho učitelia? Nemáte na neho príliš vysoké nároky? Myslím známky, krúžky, nie správanie, vybral si tie krúžky sám? Ja mám stále z toho pocit, že jeho správanie je volaním o pomoc, že zámerne na seba upozorňuje, že je v podstate nešťastný.
Smeje sa
@olinka2 učíš sa s ním, ked mu to nejde samému? Sadla si si s ním, že si to spolu otvoríte a prečítate? Popri tom ho vyskúšaš... S kludom to vždy ide lepšie, aj ked verím, že to v tebe vrie, musíš sa vzchopiť a nedať to na sebe znať.
Ak sa dieťa správa takto extrémne, zvyčajne je to volanie o pomoc, prípadne chce vzbudiť pozornosť.
Motivacia ucit sa musi prist z jeho zvnutra. Prisadni si k nemu a bez hnevu zacni: Chapem, dnes sa ti nechce ucit, chces si radsej citat. Nebudem ta dnes nahanat do uloh ani do balenia ruksaku do skoly. Nic z toho nemusis. Sprav si ulohy iba ak chces, podla toho, ako to sam citis. Postrapat mu vlasy a pritul si ho, ak sa da. Mam ta rada, ze si vela citas. O com je ta knizka?.... A uz ho konecne raz nechaj, nech tie ulohy nema a nech dostane 5. Pripadne nech si ich chytro rano alebo v skole dopisuje. A co... proste nech si to zakusi, ci sa mu to paci. A potom s kludom anglicana s nim rozdebatuj, ako sa citi, ked dostal 5. Samozrejme sa na to priprav a nezostan vytocena. Neuci sa pre teba a neuci sa pre znamky, ale aby nieco vedel. Ak mu 5 nie je luto, je to zvlastne. A ak mu jej luto bude, uisti ho, ze to nevadi, ze ak bude chciet a bude sa snazit, moze si to opravit. No znovu - nenut ho do toho, on sam musi na to prist. To si nacvic ako mantru pred zrkadlom - kludnym hlasom mu oznamit: Neucis sa pre mna, ani pre znamky, ale pre seba, aby si to vedel. Pripadne povedz pani ucitelke na najblizsom rodicku, ako sa sprava a ze to ze si zhorsi prospech beries ako poucenie pre neho.
@olinka2 asi si s ním treba na rovinu pohovoriť - pozri, že sa nepripravuješ do školy, to je tvoje rozhodnutie, my ťa donútiť nijako nemôžeme, ani nechceme. Máš deväť rokov, takže už veľmi dobre chápeš, čo to pre teba znamená - zlé známky, prepadnutie, iný kolektív, ako ten, na ktorý si bol zvyknutý, so zlými známkami môžeš ísť iba na malé percent škôl, vyberať si nebudeš môcť, môžeš zabudnúť na kopu svojich snov, ktoré by si mohol uskutočniť, keby si sa na učenie nevykašlal. Ublížiš iba sám sebe, nikomu inému, nám bude síce smutno z toho, že si mohol mať lepší, krajší život, ale najviac ublížiš sám sebe - asi v tomto duchu. Nesmiete mu ukázať, že ste z toho hotoví, on to teraz bude používať ako zbraň proti vám. Neuprednostňujete v niečom staršieho syna? Nedávate mu ho za vzor? Viem, že sa ti ťažko odpovedá na moje otázky, ale tento stav nevznikol len tak, má svoju príčinu. Možno by iný otec zobral remeň, zdral ho ako hada a kým neodkváka učivo od A po Z, nejde spať, aj keby bol hore do pol noci, ale to nie je riešenie.
a musí sa vôbec učiť? nestačí mu to, čo preberú v škole?
Lebo náš sa doma učí len pred písomkami, aj to sa nedá veľmi nazvať učenie, pretože si len prejde to, čo preberali a zvyčajne ma dobré výsledky.
On si skor študuje "svoje" veci, ale všetky DU, ktoré dostane si zvyčajne splní (ak na to nezabudne, alebo nezabudne si zapísať)
Ako v škole rieši učiteľka, ak nemá úlohu? Dostane "iba" poznámku, alebo to ona nejako výchovne rieši?
Pretože ak dostane len poznámku, učiteľka presunie riešenie problému na rodiča a v škole z toho nemá vlastne žiadne následky. Možno neskor v podobe 2 zo správania, ale to nebýva za zabudnuté úlohy, to by už musel robiť niečo horšie.
Takéto dieťa si zvyčajne neuvedomuje dôležitosť dobrých známok pre budúcnosť. je to pre ne aj tak len číslo.
Napadlo ma aj, nechce náhodou zapadnúť do kolektívu? Písala si, že mal dobré známky a zrazu sa zhoršili ... to môže znamenať, že sa mu posmievali, že je bifloš, alebo mu to inak dávali najavo, prípadne sa s ním nebavili ... a tak chce byť rovnaký flákač ako kamoši, aby ho nevyčlenovali.
@timea7 Ved v podstate navrhujes to iste - aby rodicia zostali kludni a dali mu najavo, ze ho lubia. Aby nasiel motivaciu sam v sebe, aby sa neucil pre rodicov a pre znamky. Na youtube sa da najst vela prednasok o tom, ze najdolezitejsie je rozvijat u deti to, na co maju talent. A ak im nieco nejde a robia to neradi, tak ich nenutit travit nad tym ovela viac casu, ako nad tym, co ich bavi. Proste sa zmierit s tym, ze v nejakej oblasti moze byt moje dieta aj priemerne. Poslanim rodica je objavit ten talent a vsemozne podporovat dieta v jeho rozvijani.
@jumama no na základnej škole si bohužial nemôže vybrať, či sa násobilku naučí, alebo sa na ňu vykašle....Rozvíjať talent sa myslí zrejme v záujmových krúžkoch, ťažko na základnej škole, kde sú povinné predmety. Chlapec chodí na atletiku, na husle, len som sa nedozvedela, či si to vybral sám, alebo plní rodičom to, čo oni ako deti robiť chceli, ale nerobili. Zrejme ale bude problém tam, kde načrtla autorka témy - príliš sme si ho čičíkali....a určite som neradila to, čo ty - nebudem ťa dnes naháňať do učenia, ani do balenia ruksaku.....v deviatich rokoch by to už mala byť pre neho samozrejmosť, že sa naučí a zbalí si ruksak. Kto podľa teba mu ho zbalí? No nejaká príčina tu bude, veľmi sa mi nechce veriť, že by sa mladý len bavil na tom, ako cvičí s rodičmi...
Atletiku si vybral sám ... Velmi chcel a teraz mu je jedno že neide , chcel ísť na bicie , ale na talentovkách nám povedali , že ma výborný sluch , aby sme ho dali na husle... Opýtali sme sa ho či chce , tak povedal, že dobre... Tak chodí a teší sa ak ho učiteľka pochváli , len cvičiť velmi nechce a čo sa týka školy , tak on je šikovný , všetko sa vie naučiť ... Len ho treba tlačiť , lebo nechce .... Ale teraz úplne odmieta , ani sa nenaučil ... a ani spať nechce ísť .... Ja už neviem, ako mu to mám povedať
No nik mu ten ruksak nezbali, len on sam. Nema pomocky v skole? Aha... Nema ulohu? Aha... Ale si to zazije. Predikujem, ze este nahnevane zautoci na mamu, ze mu to nenachystala, ze ho neupozornila na ulohu... Ale to tak byt nema. Musi prist na to, ze to ma robit sam, a ze to ze mu mama obcas pomaha, je z jej dobrej vole. Ale aj maminka si musi uvedomit, ze to ma robit z dobrej vole a nie zo strachu, ze sa synatorovi zhorsi prospech. Proste napriklad preto, ze je unaveny po kruzkoch a nechce sa mu po skole a kruzkoch hned robit ulohy, ktorych je vela. Moze mu mama normalne ldsky priznat pocit, ze je unaveny a ze uloh je vela a ze aj ona niekedy mala chut si ulohy nerobit. Moze ho naucit, ze si tie ulohy ma zoradit od najtazsej po najlahsiu, od oblubeneho predmetu po neoblubeny. Najskor spravit lahke ulohy a oblubene - a s pocitom, ze uz kolko uloh je za mnou hotovych, tie ostatne sa uz nejak dopinkaju...
@olinka2 dokážeš mu dať skutočne pod stromček len tie ponožky a knihu, alebo si povieš - veď sú Vianoce, ja malý, možno sa uvedomí aj sám.....obávam sa že mu to tieto Vianoce opäť prejde a on dosiahne to, čo chcel, ako doteraz vždy . Neodpovedáš na moje otázky, ťažko radiť, keď len tápem, držím ti palce, aby ste to v spojení s odbornou pomocou zvládli.

@olinka2 Ale ale, no skúsil by sa takto chovať.