Absencia detí v škole kvôli dovolenke
Ahojte,
ako by ste vnímali fakt, že deti (piatak a ôsmak) nepôjdu štyri dni do školy (tretí septembrový týždeň)? Hľadám nezaujatý názor.
Ideme s manželom na dovolenku do zahraničia, bez detí. Deti za ten čas budú pri starej mame, mimo trvalého bydliska a školy. Niektorí členovia rodiny sú s toho pobúrení, že deti vynechajú štyri dni v škole a dali nám najavo, že nám nezáleží na vzdelaní.
PS: deti sú stotožnené s tým, že nejdú s nami a spoločnú dovolenku sme mali.
@katarinka963 predpokladam ze byvaju na nejakej zapadajovej dedine a babka ich vozit nemoze, preto im je asi lepsie ich dat babke
@katulienkax snáď chodí aj autobus, susedia, nie?
Nezabúdaj, že sa upravujú pravidlá ospravedlňovania absencie rodičom. Zisti si, v akom režime to bude na vašej škole. V prísnejšom režime to už bude inak ako doteraz. Bez ohľadu na názory rodinných príslušníkov by som o tom najprv informovala vedenie školy (požiadala o uvoľnenie z vyučovania).
@katulienkax snáď chodí aj autobus, susedia, nie?
@katarinka963 presne, aj z najväčšieho zapadákova chodí do školy autobus a piatak a ôsmak sú už dosť veľký aby zvládli cestu autobusom.
@anonym_autor je to uplne v poriadku a pokial vam ti rodinni prislusnick tie deti strazit nebudu tak by som sa na ich nazor vykaslala a nech sa aj pobureni idu stazovat do bruselu. Boze co to su uz za ludia fakt, pred vlastnym prahom spina a sracky ale do druhych sa starat budu
Jasne, treba už od malička deti učiť na nezodpovednosť, potom sa čudujeme aké deti nám vyrastajú keď už rodičia stanovujú a diktuju ako a kedy pôjdu ich deti do (povinnej) školy. A škola už nemá žiadne slovo. Toto je ten problém.
V dcerinej triede je bezne polka deti mimo prvy a posledny tyzden skolskeho roka, bud su uz alebo este na dovolenke, podobne vianoce jarne a kazde nejake mensie prazdniny, skola to akceptuje, nikto sa nehra na choreho, co prisiel do skoly hnedy ako cokolada asi z biolampy… a povedzme si uprimne, prve 3 a poslednych 5 skolskych dni sa realne nic nerobi, rozculuje ma to, ale nezmenim to, tie dni naozaj nemaju co zmeskat…rodinu by som neriesila…ak ste vy, deti a starki s tym ok, u nas by som babku prestahovala k nam, aby deti sli do skoly, ale nevylucujem, ze ak by sa naskytla prilezitost a deti by nemal kto vozit, ostali by tych par dni, kedy sa nic v skole nedeje doma, peknu dovolenku
A nemoze si ich zobrat niekto z tych poburenych clenov rodiny a odniest ich do skoly?
Za mna nie. Nejdu ani s vami. Budu trcat u babky a pritom zameskaju skolu. Zvlast u osmaka to nie je zanedbatelne. Treti tyzden uz idu naplno. Nepochopim,preco si rodicia skolopovinnych deti planuju dovolenky mimo prazdnin. Chapem,ze kvoli cenam,ale vam tiez nedaju dovolenku ked mate vela roboty v praci. To iste by malo platit aj pre skolu.
V dcerinej triede je bezne polka deti mimo prvy a posledny tyzden skolskeho roka, bud su uz alebo este na dovolenke, podobne vianoce jarne a kazde nejake mensie prazdniny, skola to akceptuje, nikto sa nehra na choreho, co prisiel do skoly hnedy ako cokolada asi z biolampy… a povedzme si uprimne, prve 3 a poslednych 5 skolskych dni sa realne nic nerobi, rozculuje ma to, ale nezmenim to, tie dni naozaj nemaju co zmeskat…rodinu by som neriesila…ak ste vy, deti a starki s tym ok, u nas by som babku prestahovala k nam, aby deti sli do skoly, ale nevylucujem, ze ak by sa naskytla prilezitost a deti by nemal kto vozit, ostali by tych par dni, kedy sa nic v skole nedeje doma, peknu dovolenku
@danieli Treti septembrovy tyzden sa nic v skole nerobi? Neviem ako u vas,ale u nas sa uz treti den ucia.Treti tyzden uz aj pisomky maju za sebou.
Keby išli aj deti na dovolenku tak absolútne nemám problém, ale ak nejdu tak by som sa snažila zariadiť tak aby chodili do školy. Ak sa nedá tak ok ,svet sa nezruti.
Nas nazor nie Je podstatny, treba riesit s ucitelom.
My ked sme tak boli, prišla babka ku Nam, nic nevymeskala. Cize ja by som hladala riesenie ako diets skolu nevymeska. Ale to si asi pocut nechcel a.
Zas nechápem ani to, prečo je tak dôležité ísť vám dvom na dovolenku keď už začne škola. To vás nenapadlo ísť cez prázdniny? Strašne nezodpovedné.
Myslím si, že rodina má pravdu, toto je vedomé navádzanie na zbytočne vymeskavanie zo školy za jedno a za ďalšie ja by som toto nespravila bez detí by som nešla na dovolenku, ale tak každý má iné priority, a už vôbec v septembri alebo ak naveľa v septembri tak s deťmi, ale ja som zástancom, že prázdnin je na mraky vtedy sa má chodiť po vyletoch
Ak deti riadne vypytate zo skoly, nevidim v tom problem. Su to 4 dni, deti maju EduPage, pripadne nech im spoluziaci poslu ulohy. U nas na skole chodia deti bezne pocas skolskeho roka na dovolenky. Moji chodia zatial na prvy stupen, v juni a v septembri ich pravidelne pytame na niekolko dni zo skoly. Nikdy nebol problem, triedna nam dala ulohy, co mame spravit alebo nam nedala vobec nic, ze si to decka maju uzit. Uzite si dovolenku a neries poburene pribuzenstvo.
Ďakujem za všetky odpovede. ❤️
Rodic ma predsa pravonkspravedlnit dieta.Deti maju povinnost si ucivo samostatne dostudovat.
@anonym_autor zavolala by som starých rodičov na ten čas k nám domov, deti by tým padom sli normálne do školy a mali svoj klasicky režim.
A ešte dobrá rada - načo tieto info zdieľate s kde kým v rodine? Ved ich do toho šuma fuk…
Mňa bežne takto rodičia ospravedlňovali, resp. si vymýšľali, že som chorá, a išli sme na výlet či do zahraničia. Nič sa mi nestalo, dokončila som vysokú školu a mám skvelú prácu 😁 Presne to isté plánujem robiť aj so svojimi deťmi. Podľa mňa by mal mať rodič automaticky nárok na dva týždne ročne, počas ktorých môže dieťa vziať zo školy len tak. Veď učivo nie je vôbec problém dobehnúť. Ja som to vždy zvládla.
Dôležité je - vadí to škole? Ak nie, tak absolútne nie je o čom.. prvé 4ri dní o nič neprídu, resp. Bude to rovnaké akoby doma soplili a kaslali, akože robí sa z pár dní vždy humbuk aj na MK akoby si ich tam nedala na pol roka 😒
Inak keď bola korona pred pár rokmi, boli sme uvedeni ako kontakt s niekým kto koronu mal a tak sme museli mať na začiatku školského roka karanténu.. bolo to myslím dva týždne.. zaujímavé, že vtedy to nikomu nevadilo ale keď ide človek na 4ri dní na dovolenku už sa z toho robí zanedbávanie školy.. 😏
Tak aj tak prvy mesiac viac opakuju a pisu pisomky z minuleho roku ako sa ucia nieco nove.Ale ako mohla babka prist k vam,mohli ste ju doviezst ak ona nemoze cestovat sama.Ale uzite si to,treba aj rodicom vypnut niekde sami bez deti,aby nezabudli,ze aj oni sami su doleziti.
Mňa bežne takto rodičia ospravedlňovali, resp. si vymýšľali, že som chorá, a išli sme na výlet či do zahraničia. Nič sa mi nestalo, dokončila som vysokú školu a mám skvelú prácu 😁 Presne to isté plánujem robiť aj so svojimi deťmi. Podľa mňa by mal mať rodič automaticky nárok na dva týždne ročne, počas ktorých môže dieťa vziať zo školy len tak. Veď učivo nie je vôbec problém dobehnúť. Ja som to vždy zvládla.
@anonym_7f5b2e ty si fakt mimo
Dôležité je - vadí to škole? Ak nie, tak absolútne nie je o čom.. prvé 4ri dní o nič neprídu, resp. Bude to rovnaké akoby doma soplili a kaslali, akože robí sa z pár dní vždy humbuk aj na MK akoby si ich tam nedala na pol roka 😒
Inak keď bola korona pred pár rokmi, boli sme uvedeni ako kontakt s niekým kto koronu mal a tak sme museli mať na začiatku školského roka karanténu.. bolo to myslím dva týždne.. zaujímavé, že vtedy to nikomu nevadilo ale keď ide človek na 4ri dní na dovolenku už sa z toho robí zanedbávanie školy.. 😏
@jana_eyre_2 niesu to prvé dni , čítaj ešte raz
@anonym_7f5b2e ty si fakt mimo
@katarinka963 Mne to takto fungovalo a nemalo to žiadny negatívny dopad, takže si myslím, že trochu flexibility v školskom systéme by vôbec nebolo na škodu. Potom sa nečudujme, že ľudia nechcú mať deti, keď sú rodičia na 10 mesiacov do roka pripútaní k školskému rozvrhu.
Boli sme v novembri na 19 dni. A brali aj deti 2 st.zs.
@anonym_autor estw to mozete povysit na taky level, ze nechate deti same doma. U nas takto jedny rodicia spravili (a ano, mali deti vo vasom veku)🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️a inac, ak je babka s tym v pohode, rodinu do toho nic a ked skola nema namietky, tak netreba riesit....ide len o styri dni...
@anonym_autor tak takáto absencia musí byť odsúhlasená školou.....a samozrejme neprejde následne po nástupe do školy v prípade písomky že tam neboli, musia sa do nástupu do školy doučiť učivo a mať urobené aj úlohy....a čo si myslia ostatní vám môže byť jedno.....tretí týždeń sa v škole už normálne preberá nové učivo, takže si poznáte deti či to zvládnu samu dobrať....a ano za mňa sú to už veľké deti na ktoré stačí dohliadnuť a mohli by byť doma aj sami.....babka na telefone a v prípade nutnosti príde k nim...ale vy sa zariaďte podľa seba, je to o vás s čím ste vy ako rodičia stotožnení, nie o okolí
@anonym_autor vypytat deti zo skoly kvoli dovolenke, ak to skola umozni, ok. ale v tvojom pripade na dovolenku nejdu deti ale len rodicia. to ako budu tie dni u babky miesto skoly cely den na mobiloch ci ako? ked uz by mali vymeskat deti tak aspon aby z toho nieco mali, k moru na cerstvy vzduch a tak. nemoze prist k vam babka na tie 4 dni? ak ste z jedneho mesta, tak aspon na noc, rano vypravi deti do skoly a poobede by znova prisla. inak, su to dost velke deti, nepotrebuju celodenne strazenie a cez den budu v skole. samozrejme ze svet sa nezruti kvoli 4 vymeskanym dnom, ale ja by som to takto riesila. a urcite by som deti nenavadzala klamat ked sa budu pytat v skole ze kde boli. pre toho osmaka to bude aj trosku trapne ked povie ze ho babka strazila.
@katarinka963 Mne to takto fungovalo a nemalo to žiadny negatívny dopad, takže si myslím, že trochu flexibility v školskom systéme by vôbec nebolo na škodu. Potom sa nečudujme, že ľudia nechcú mať deti, keď sú rodičia na 10 mesiacov do roka pripútaní k školskému rozvrhu.
@anonym_7f5b2e prázdniny sú takmer 14 týždňov. Takže je dosť času na dovolenky.

@anonym_autor normálne je to vaša vec načo potrebuješ naše názory?Aj tak sa to budú musieť doučiť, ty skontrolovať rodina s tým nebude mať starosti.Vadi im, že zaťažujete babku?