Adaptácia na 8 ročnom gymnáziu
Chcem sa opýtať všetkých,kt. Sa to týka....ako si vaše deti zvykli na novú skolu,na náročnosť učiva,kolektív a všetky veci súvisiace s náročným štúdiom. Tiež ma zaujíma,či sa niekto stretol so situáciou,že sa dieťa chcelo vrátiť na ZŠ,alebo všetko okolo toho. Tiež by ma zaujímalo,ako sa darilo vašim deťom počas štúdia v súvislosti s tým,na akom mieste skončili na prijímačkách. Je to výpovedná hodnota? Všetky skúsenosti uvítame.
ahoj , môj syn chodil na 8 r. gymn, ale dávno. Vtedy bol ešte nátresk ....hlásilo sa ich 240 detí a prijali 62. Prijímačky dali ťažké - to povedala aj učiteľka na ZŠ. syn sa umiestnil niekde okolo 40 miesta....ako jediný sa dostal zo ZŠ z dediny. Všetci ostatní boli z mesta. Začiatky boli ťažké...Najväčší problém bol angl. prvá známka na pol roku 3. Ale potom už mal len 1 a 2. každý rok lepšie a lepšie vysvedčenie. Ale 2 z angl. mal vždy....Deti ho na začiatku podceňovali že je z dediny, čokoľvek si doniesol na desiatu vždy sa smiali, ale potom keďže sa najlepšie učil z chalanov tak si pred ním vytvorili rešpekt...chodieval aj na olympiády fyziky, zemepisu, .... Nakoniec je ešte stále v kontakte s chalanmi z triedy - píše si s nimi, stretávajú sa - na pive, a aj oni tvrdia že je to najlepšia škola na akú mohli chodiť....
syn nikdy nechcel odísť z gymn., to bola škola pre neho ako ušitá....
dcéru som tam nedala - nemá nato....ona je športový typ, chodí na súťaže v športe, a nádherne kreslí....😉
ak ešte niečo potrebuješ napíš, rada odpoviem....
Ja som pred rokmi chodila...qko dieta som to vnimala uplne v pohode, nemala som pocit ze ma to nejako stresuje.
Samozrejme obdobie samych jednotiek sa skoncilo. Za seba to odporucam. Je super ze dieta sq nemusi stresovat potom v deviatej trimestra ci sq doatane na strednu skolu.
@bobulazelena dnes sú školy prázdne - na strednú sa dostane každý....😒
@deti95060810 asi ano, ale sestra ( podstatne mladsia 🙂 ) chcela ist na konkretny gympel a mala stres a pre istotu si dala prihlasku aj na OA, dostala sa tam, kam chcela ale bol to pre nu stres. Ja som bola dieta ked som sla na prijimacky. Vobec som to nejako nevnimala stresovo ( aspon si to nepamatam 😀 ) a nemusela som to riesit potom.
Ja 8-rocne gymnazium odporucam z vlastnej skusenosti ( aj ked dost daaavnej 😀 .
Nemyslim si, ze takyto "prieskum" Ti bude na nieco dobry - kazde dieta je ina osobnost, to, ako sa adaptuje na nove podmienky, je velmi individualne.
Moj syn prave skoncil prvy rocnik na 8r gymnaziu. Na zakladke mal same jednotky - okrem jednej dvojky na konci piateho, ktoru mu dali asi ako "odmenu" ze odchadzal - nehovorim, ze si ju nezasluzil (priemer mal z toho predmetu asi 1,8) - ale "prizmurit oko" by sa mozno dalo 🙂
V jeho povodnej triede patril medzi 4-5 najlepsich ziakov.
Na prijimacky na 8r gymnazium sme ho prihlasili v podstate na poslednu chvilu - akoze nech skusi, uvidime.
Nechodil na ziadne doucovanie, jedina priprava na prijimacky bola posledny tyzden pred - prepocitali sme doma nejake prikladiky, zopakli trochu slovencinu.
Ak si dobre pamatam, skoncil na prijimackach na zaciatku poslednej stvrtiny rebricka - na to, ze nechodil na ziadne doucovanie, vcelku fajn.
Tym podla mna v podstate potvrdil, ze na tu skolu ma.
Co ma doslova sokovalo - pri zapise som pozerala jeho testy z prijimaciek a prehovarala mu do duse, ze take lahke nevedel (na druhej strane zlozite veci mal dobre a priniesol z prijimaciek aj prepracovanu 3D kresbu, ktoru stihol nakreslit "ked uz to vsetko mal vyplnene") - utrusila som ze sme ho mohli dat na doucko predsa len - ucitelke co tam bola skoro vyliezli oci, ze "On nebol na ziadnom doucovani?? Tu mame aj take deti, co chodia pred prijimackami na doucovanie 2 roky!"
Zdalo sa mi to natolko neuveritelne, ze som v prvom momente myslela, ze to nemysli vazne - ale myslela....
Naozaj su niektori rodicia na hlavu :/ Silou mocou tam dostat dieta a nech sa tam potom trapi... no, su to ich deti.
Co sa tyka ucenia - velka zmena. Syn sa na ZS v podstate neucil, priprava s nachystanim veci do skoly doslova v jednotkach minut.
Jednoducho nepotreboval, ulohy si robil vopred este na hodine (odhadol, co bude), ked ucitelka opakovala 20-ty krat to iste.
Na gympli to bola pre neho fakt velka zmena - zo zaciatku som sa mu podstatne viac venovala, mali toho naozaj nepomerne viac ako na ZS - velakrat ako prisiel poobede domov, tak sa aj do 9-tej pripravoval na dalsi den :|
Kazdopadne po par mesiacoch si pekne vsetko (ok, zas uplne vsetko nie, ale drvivu vacsinu) robil samostatne - tato zmena je pre mna asi najvacsim potvrdenim toho, ze bolo rozumne ho tam dat (vahali sme, ci ano, aj ked bol uz prijaty) - ak by zostal na zakladke, pri tempe a narocnosti uciva by bol uplny "lajdak". Tym, ze tu "musi", tak sa konecne nakopol.
Studijne vysledky v prime: same jednotky na pol roka aj na konci (celkovo z triedy malo same ak dobre pamatam 6 ziakov). A boli aj trojky. Druha trieda prvakov este horsie.
Hlavne z angliny su tam vsetci "zeleni" - ten moj ma zas kus stastia, ze chodi do fajn jazykovky uz 4-ri roky, takze na ANJ sa takmer ani pripravovat nemusi.
Ked som sa ho este pocas skoly pytala, ci by sa vratil spat na ZS - jasne ze hej 🙂 Flakaren, par minut peso, stari kamosi...
Ale myslim, ze je v podstate rad, ze odtial odisiel, aj ked to priamo nepovie.
Takze Tvoja otazka - suvislost medzi umiestnenim na prijimackach a vysledkami v skole? Ziadna. Bodka.
Vela deti, ktore skoncili na zaciatku rebricka nic moc, naopak ini zo zaciatku rebricka velmi dobre. Podobne koniec rebricka.
Na zaklade vysledkov prijimaciek sa to podla mna neda posudit.
Specialne, ak je tam vacsina dieti XX mesiacov pred prijimackami drilovanych ako na nejake "majstrovstva sveta"... :/
@butyha mne zas pride smiesne doucovanie pred prijimackami, to teda za mojich cias ani nikoho nenapadlo 😀
@bobulazelena tebe to smiešne pripadať môže, ale keď budeš mať deti na všetko sa budeš pozerať inak....tak len teraz je ti smiešne....
tiež sme nemali nijaké doučovanie, ale inak nič nové pod slnkom....
@deti95060810 no je to mozne, ze to budem vnimat inak. Ale pride mi hlupost silou mocou tlacit dieta niekam na skolu, kde muselo chodit neviem ako dlho na doucovanie. Ked na to nema, tak na to nema. Rodic sa tiez musi zmierit so skutocnostou, ze dieta nie je dokonale. Treba najst nejaky zlaty stred...aj ked chapem, ze to v realite vobec nebude take lahke ako to vnimam zatial ja bezdetna 🙂
@bobulazelena vystihla si to presne, v realite to býva inak...
@bobulazelena Neviem, ci "smiesne" je na toto vystizne slovo, ale asi chapem ako si to myslela 🙂
Teraz je to brane asi naozaj ako "samozrejmost" - potvrdila mi to reakcia tej ucitelky - akoze "zazrak", ze sa tam dostal niekto bez doucovania - uplne chore :|
Asi to bude aj tym, ze ked rodicia vedia kolko sa tam hlasi deti a kolko beru (ak dobre pamatam, bolo tam vtedy takmer 200 prihlasenych a 60 brali) a vsetci, ktorych poznaju co sa tam dostali chodili na doucko - daju aj oni tu svoju ratolest...
@deti95060810 verim tomu, lebo teraz mam urcitu predstavu zidealizovanu ako co budem robit a ako si myslim ze je to idelane a spravne a za 10 rokoch sa budem mozno na tychto mojoch predstavach zabavat, ze som z nich ani polovicu nenaplnila. Uvidime...
Kazdopadne do tejto debaty ohladom 8rocneho gymnazia som chcela prispiet z pohladu byvalej ziacky/ studentky takejto skoly.
@butyha asi naozaj vyraz ,,smiesne" nebol mnou stastlivo vybrany, myslela som to v zmysle ,,hlupe a kontraproduktivne".
@butyha asi ano my sme boli snad treti rocnik od zalozenia takej skoly u nas v meste, takze ani my deti a ani ako rodicia nevedeli vlastne o com to bude. Bolo to take skor, ze ved vyskusame, uvidime...a pomer prihlasenych a prijatych deti si fakt nepamatam. Teda prijatych mas bolo 32, otvarala sa len jedna trieda, ale kolko deri sa hlasilo, vobec netusim.
na martinské 8 r. gymn. sa prihlásilo len o niečo málo viac detí ako mohli zobrať - v Mt je len jedno 8 r. gymn....takže asi tak....už to nie je čo bývalo....detí je čoraz menej a menej....
@deti95060810 to vazne? To by som fakt nepovedala. A pritom Martin je dost velke mesto
@deti95060810 dakujem za skúsenosť....normálne mi az zle prišlo ohľadom tej desiaty,akože toto je už moc,čo tie deti dokazujú.otras!Ja sa obavam,že vsetko to tam bude namakane a nadrilovane-tie deti a ci skôr nebudeme riešit návrat na zš,lebo aj toto uz u nás padlo-táto hypotéza.čiže zacinam sa báť a eufóriu vystriedalo sklamanie a to sú este prazdniny.
Ja som chodila na 8 ročné gymnázium, v čase keď bol naozaj problém sa na taký gympel dostať, deti ktoré tam chodili,boli naozaj šikovnejšie a je pravda že nie vždy sa stačilo len dobre učiť po 4 triedu... Ja som mala prvé 4 roky na ZŠ samé jednotky a prvý rok na gymply ( čiže ako 5 r.zs som mala aj trojky) pravda je že som asi nebola extra trieda ,lebo som celý gympel vlastne len prechádzala, ale ani ma nenapadlo školu vymeniť...ale musím
@anita6666 moja dcera je na 8r.ide do sekundy takze prvy rok za nami . Na doucovanie chodila 2tyzdne lebo som sa neskoro spamatala a na zs mala s matiky 2ku. Doucovatelka mi povedala ze ju nema co doucovat ze vsetko vie. Takze len precvicovali formy testovania z danej skoly. A ked som ju tam hlasila tiez mi naznacili ze deti chodia rok nie 2t na doucovanie. Prisla.zlozila skusky v prvej tretine bola vo vysledkoch. Skola je to ovela tazsia. Maju ang vela.aj s lektorom. Dievca rozprava lepsie po roku ako ja po 10tich v skole. Maju aj druhy jazyk. V prime uz mali aj fyz a chem. Ale ona je studijny typ ona sa tam nasla. Zavisi od dietata. Dlhodobe doucovanie mi pride kontraproduktivne. Dieta nieco nadriluju a potom ho skola zomelie... drzim palce v prime nech sa mu zapaci.
@magg424 uznať sme sme mali v triede tak 30% deti čo im to fakt pálilo a boli super žiaci a v živote sa motajú kade-tade dosť úspešne... Ostatný sme taký priemer, všetci sme automaticky šli na VŠ, asi o 5 viem že nedokončili.... Ale partia sme boli najlepšia !! Žiadna šikana... A to sme boli z 30 deti 5 z mesta ;) ak by sa raz syn dobré učil a videla by som že mu to páli, a sám by chcel... Dala by som mu možnosť ísť na gympel
Ak este ani nezacal a uz mate obavy tak to mozno nebola dobra volba dieta sa ma chciet bzdelavat a najma v tom co ho zaujima je jasne ze pri vybere ziakov nebude a ani nemusi mat vsetko na sto percent to sa ani neda u nas je velka honba len za cistymi jednotkami ako by to v dalsim uplatneni nieco znamenalo dieta sa ma chciet vzdelavat same a nie z donutenia a este byt v strese ak si neudrzi znamky podla predstavy rodica
@loginexistuje nejde o znamky.....same jednotky na zs boli bez problému,je studijny typ,veľa cita,ale nie je biflos,normálny výborný žiak bez extra nadania, gym.bola túžba Dietata,samo chcelo a samo na sebe makalo vratanie doucovania žiadny tlak rodiča, avšak kolektív dieťaťu nesedí a prišli prvé obavy,úajne "biflosi a kockaci,s kt.nenachadzam rec" (reakcia po absolvovaní zoznamovacieho tábora buduc.spoluzia'
@anita6666 Tak ale to je nieco ine, ako si pisala v uvodnom prispevku - zaujimali Ta studijne vysledky vo vazbe na prijimacky.
Kolektiv - ano, asi ma Tvoj syn celkom spravne pocity - ale to sa dalo cakat, ze tam budu "biflosi a kockaci".
Istotne by som mu to nevyhovarala, skor ho na to pripravila s tym, ze snad sa tam este aspon jeden-dvaja "normalni" najdu - a sanca je, ze casom ich bude viac (vela deti je do kategorie biflos/kockac dotlacenych rodicmi, na co po case pridu a prirodzene sa presunu do kategorie "normalny") 🙂
Toto inak velmi dobre sedi aj na mojho syna a jeho reakcie po par dnoch (tiez velmi sikovny, uceniu moc neubliziaci, naviac na svoj vek velmi vyspely) - a bohuzial ani za rok tam stale nenadviazal take pevne priatelstva, ako na ZS.
Po tom roku to je lepsie (predsa len sa viac v ramci kolektivu spoznali), ale stale to nie je "uplne ono". Mozno to chce len viac casu, deti sa v takomto veku naozaj velmi menia...
Ja som kedysi chodila na 8r gymnazium...ked este bol o tuto skolu velky zaujem a tym padom aj poriadny natresk na prijimackach... sa vtedy hlasilo zo 240deti a prijali cca 62...31 do kazdej triedy... si pamatam, ze som bola vtedy siedma v poradi (s rovnakym poctom bodov ako chalan nado mnou, ), len on bol skor v abecede... skola bola fajna, mnohi sme sa poznali, ucivo mozno narocnejsie, ale kedysi sa tam hlasili deti, ktore na to aj mali...dnes o 8rocne gymnazia nie je velky zaujem a tie teraz beru aj deti, ktore su slabe - poznam mnoho takych deti, co tam slo s 3kami na vysvedcku, to kedysi by mozne skor nebolo...
Ty musis poznat svoje dieta, my Ti tu asi velmi neporadime. Moja dcera, hoc je introvert a tazko zapada do kolektivu by nemenila, ide uz do 3 rocnika. Spociatku trochu bol problem s ucivom, ale to je normalna vec. Deti si potrebuju iba zvyknut.
@deti95060810 mija neter robila prijimacky na jedno z naj ba 8rocnych gymnazii - hlasilo sa cez 400 deti a zobrali 26 - cize asi to zalezi od mesta kde sa tie deti hlasia na skoly
@butyha toto je presne taka ista situacia, akurat ze je o rok mladsia, teda v septembri nastupuje do primy s rozsirenym jazykom francuzkym... Som zvedava ako to vypali, tiez pocitam s podobnym scenarom ako u Vas, u nas je to vsak dievca, moze to byt uplne inak.. 🙂 Tak isto bez pripravy, ja som zasadne odmietala ju nadupat a pripravovat na prijimacky, iba dva dni predtym sme si matiku zopakovali akoze, slovinu vobec, aby sa nepovedalo.. 🙂 .. v prvej skupine skoncila 6 v poradi, a celkovo bola 11.. som uplne spokojna s tym, ako to dopadlo (i napriek nedoucovaniu a bez pripravy).. tymto sa mi to len potvrdilo, ze na to ma.. keby bola medzi poslednymi, tak by som silno zvazila jej prestup..
Moje dievca zas v skole vela pocuva, vela vstrebava, domace ulohy za 5min, co ma vzdy vytacalo do vyvrtky, ale ona sa obhajila tymi znamkami aj tym, ze v skole stihla vsetko porobit.. ;)
@wladka Ano, veeelmi podobne 🙂 Posledny odstavec akoby som o tom mojom pisala 🙂
Kazdopadne osobne si myslim, ze ak by bola aj posledna prijata na prijimackach bez drilovania, nemala by mat problem - naozaj su tie prijimacky skreslene "hustymi douckovackami"...
Drzim prst nech sa dobre adaptuje 😎

Je to individuálne😉