icon

ADHD a škola

krpanik
19. feb 2023

Chcela by som sa opýtať či má niekto podobnú skúsenosť.Mám dieťa s ADHD,ktoré bolo hospitalizované na detskej psychiatrii,kde sa štyri týždne učilo všetky odborné predmety a bolo známkované.Po návrate na ZŠ mu mali byť všetky známky zo zariadenia riadne zapísané,čo sa jedna pani učiteľka rozhodla ignorovať.Ďakujem za odpovede.

jan510
19. feb 2023

@krpanik ano mali by ich zapisat, treba riesit so zastupkynou alebo riaditelom, pokial viem tak posielaju z nemocnice vypis znamok oficialne skole

krpanik
autor
19. feb 2023

Áno známky poslali.Štyria učitelia ich hneď zapísali do edupage len jednu učitelku už čakám dva týždne a nič.Keď som sa informovala u triednej tá mi povedala že nechápe prečo ich nezapísala keď ona všetky známky odovzdala vyučujúcim.Chcela som len vedieť či ma právo učiteľ neakceptovat taketo známky a brať ich ako neplnohodnotné.Ďakujem

hipuska
19. feb 2023

Veď ale to, že známky nie sú zapísané na edupage, nemusí neznamenat, že ich neakceptovala. Treba sa spýtať priamo tej učiteľky

zuzanockamt
19. feb 2023

@krpanik Riešila si situáciu aj s konkrétnou učiteľkou, ktorej sa to týka?

krpanik
autor
19. feb 2023

Neakceptovala,lebo tam dieťa malo 4 a 5 a zo zariadenia jej prišlo 1 a 2 a ona jej uzavrela na vysvedčeni 5ku.

krpanik
autor
19. feb 2023

Ďakujem za odpovede chcela som len vedieť či mal niekto podobnú skúsenosť.Idem sa objednať u riaditelky.Len sa bojím aby tá učitelka potom nesedela na mojom dieťati.

zuzanockamt
19. feb 2023

@krpanik Ak jej na polroka uzavrela 5 a si presvedčená, že vedomosti smá s obháji si lepšiu známku, tak si msla hneď požiadať o komisionálne preskúšanie a hlavne to riešiť hneď aj s konkrétnou učiteľkou.

hipuska
19. feb 2023

Tak to je už asi neskoro riešiť. Známky boli uzavreté dávno. Aj tak, výsledok by bol taký, že by známky musela uznať ale negarantovalo by to lepšiu známku na vysvedčení. Skončilo by to na preskúšani

panelacikova
19. feb 2023

@krpanik pravdepodobne si učiteľka stojí za svojím tvrdením. mimochodom, píšeš, že čakáš 2 týždne, ale známky na polroka sa uzatvárali na školách do cca 23.-25.1., čiže pred 3. až 4. týždňami. no a ako bolo písané vyššie, mala si okamžite kontaktovať učiteľku a riešiť. nie vyčkávať. nehovoriac o tom, že keď čítam, že žiak mal 4 a 5 z nejakého predmetu (ozaj, o aký predmet šlo?) a zrazu mu príde zo zariadenia, v ktorom je mesiac z rovnakého predmetu 1 a 2, tak buď sa mu zázračne nasypali všetky vedomosti do hlavy alebo nechápem. odhliadnuc od toho, nemám potuchy, či je škola (učiteľ) povinná uznať tieto známky, keďže som toto nikdy riešiť nemusela. teraz s tým /vysvedčením/ už neurobíš nič. tvoje dieťa môže v pohode dokázať v II.polroku, že na to má a mať z daného predmetu na vysvedčení 1 alebo 2. napokon, všetko nasvedčuje tomu, že v tom zariadení ho to úplne v pohode za mesiac doučili. takže blahoželám a len tak ďalej 🙂

zuzanockamt
19. feb 2023

@panelacikova Ja mám takú skúsenosť, že zo zariadenia/nemocnice vždy príde dieťa len s jednotkami, dvojkami. Horšie známky nikdy neposlali, aj keď išlo o vyslovene slabé deti. Je predsa nemožné, aby napr. gramatiku za tri roky dobehol zrazu za dva/tri/štyri týždne, keď predtým ani obraz, ani zvuk.

panelacikova
19. feb 2023

@zuzanockamt presne na toto narážam vo svojom príspevku. a ešte ADHD. viem si predstaviť tamojšie pani učiteľky, ako s radosťou dajú dobrú známku, len aby dieťa nedajbože "nevytočili".... no ale teda neviem, ako je to po právnej stránke, ty vieš? je škola povinná tieto známky akceptovať a zapísať?

zuzanockamt
19. feb 2023

@panelacikova My sme vždy zapísali, ale učiteľ sa pri uzatváraní nemusí držať žiadneho priemeru. Môže uzatvárať podľa svojho uváženia, kľudne aj o jeden-dva stupne horšie, musí si ale byť istý,že to obháji.
V zariadeniach napr. na SJL si len čítali a rozprávali sa 🤷, takže boli za pekné. Tam nejaká zodpovednosť za výsledok nie je, takže si to môžu dovoliť.

panelacikova
19. feb 2023

@zuzanockamt dobre, takže som to chápala podobne. nič sa tým prakticky nemení, či príde známka zo zariadenia alebo priamo z mojej písomky. ak som presvedčená, že na to nemá, môžem zhoršiť známku. alebo aj zlepšiť, ak si myslím, že mu len niektorá písomka proste "nevyšla", ale inak na to má.
no a ja si viem veľmi dobre predstaviť také zariadenie, neboj 😀
dokonca sme mali v minulosti žiaka, deviataka, ktorý bol až tuším 4 mesiace. ale pravdupovediac, uznali mu s radosťou všetky známky, len aby už vypadol zo školy. odišiel s 3 a 4 na vysvedčení /vďaka zariadeniu/, ale to bolo naozaj to najlepšie rozhodnutie pre školu, nik si nechcel a nevedel predstaviť, žeby mal opakovať ročník, keďže 1 už opakoval v minulosti. čiže by bol nielen agresívny, ale aj 2 roky starší oproti ostatným. šlo totiž o človeka, ktorý si dovolil zaútočiť fyzicky na učiteľa. preto ma až dvíha zo stoličky, ak niekde ešte vidím či počujem, ako mamička obhajuje svojho anjelika....

krpanik
autor
19. feb 2023

Áno je už neskoro.Nakolko som sa spoliehala na pani zástupkyňu ktorá povedala že počkajú do februára na výpis známok z nemocnice a potom mu ich uzavrú.Niektorí učitelia ich zapísali do prvého polroku niektorí do druhého len tá jedna s tým má problém.A to jej už povedala zástupkyňa,triedna a aj špeciálna pedagogička že ich má akceptovať.Idem to prebrať so psychológom aj s riaditelkou nakolko je moje dieťa integrovane s ADHD.A nechápem prečo,keď to niektorí učitelia akceptuju a dodržiavajú doporučania k integrácii len táto s tým ma problém.Lebo aj čo sa týka pomôcok pre integrované deti tie tiež odignorovala.Ďakujem za všetky odpovede.Viem že tuto to nevyriešim,že to musím prebrať z odborníkmi.Zaujímalo ma len či sa niekto s ADHD dieťaťom stretol s podobnou situáciou.

panelacikova
19. feb 2023

@krpanik no ono je to veľmi individuálne. to ADHD totiž absolútne neznamená, že keď si nejaká pani zo zariadenia zmyslí, že tvoje dieťa má predmet nadupaný a má mať samé jednotky, že to tak proste bude. koľko má dieťa rokov? a o aký predmet šlo?

panelacikova
19. feb 2023

@krpanik a ani integrácia ti nezaručuje, že dieťa neprepadne. nemôžeme každým papierom totiž ospravedlňovať to, že dieťa sa absolútne na hodiny nepripravuje. pracujem s integrovanými už viac než 8 rokov. prešli mi rukami všetky možné diagnózy, o akých sa ti ani nesníva. ale ak raz bola kolegyňa presvedčená, že na to nemá, tak si to obhájila na komisionálkach. napriek integrácii dieťaťa. jednoducho integrácia nerovná sa automaticky to, že nerobí na hodinách ani doma nič a môže prejsť z ročníka do ročníka.

zuzanockamt
19. feb 2023

@krpanik Aj mňa by zaujímalo, o aký predmet a ročník išlo. Integrácia nie je vstupenka k nič nerobeniu a dobrým známkam.

januska12323
19. feb 2023

Do prvého polroka to aj tak nemalo zmysel zapísať. Ak má vedomosti na 5 a zázračne dostane 1,2 je jasné že je to len taká známka aby bola. Dieťa má pár mesiacov na opravu polroka, nech pekne začne makať.

beatrixx1525
19. feb 2023

Jemine táto téma je ako pre mňa, bola som na obidvoch stranách. Poviem ti takto, chápem tvoje rozhorčenie a aj rozhorčenie dieťaťa ktoré má pocit že si zaslúžilo tie dobré známky a teraz vám ich neprávom nechcú uznať. Pre dieťa to vie byť veľmi motivujúce keď konečne dostane dobrú známku a vidí že má zmysel snažiť sa a že dokáže byť aj dobré. Sama som však v takom zariadení strávila čas a bola známkovaná a z vlastnej skúsenosti viem že tie známky naozaj nezodpovedajú vedomostiam a znalostiam ktoré musí žiak dosiahnuť v bežnom školskom prostredí, tie dobré známky sa v tých zariadeniach ozaj dávajú skoro zadarmo. To je asi presne to, čo si vaša učiteľka uvedomuje a prečo tie známky uznať nechce. Na mieste učiteľky by som to asi ja osobne využila ako motivačný prvok, známky na pol roka uznala ale od pol roka by som od dieťaťa vyžadovala drill a svedomitú prácu inak na konci roka príklon k horšej známke...ale čo by som robila ja je bezpredmetné, ako ti tu už povedali, učiteľka nemusí vychádzať len z priemeru, známky uznať mala ale či by to zmenilo výslednú známku na vysvedčení to už je otázne.

panelacikova
19. feb 2023

@beatrixx1525 pekne napísané. len vyzerá to tak, že šlo o známky po uzavretí polroka. ešte mi napadlo, že učiteľka ich nebude mať problém uznať a zapísať do druhého polroka, ak uvidí, že dieťa sa snaží a zlepšuje. a možno mu to tak aj povedala, ale ono to nepovedalo matke, ktovie.

beatrixx1525
19. feb 2023

@panelacikova autorka niečo spomínala že ešte sa počká s uzavretím na tie známky zo zariadenia...teda ak som to dobre pochopila 😁 čiže ak mali dohodu a posunutý termín krúžkovania tak fakt bolo na mieste dodržať to ale čo už my teraz spravíme nad domienkami...môže ešte autorka skúsiť presne to čo ty vravíš, navrhnúť učiteľke zapísať to do druhého a decko bude makať... Ale zas pri deťoch ktoré musia byť s ADHD hospitalizované to nie je len tak, tam si fakt neporadí vlastný rodič s dieťaťom keby aj ako chcel čiže nejaké "budeš makať" nemusí mať absolútne žiadny efekt

panelacikova
19. feb 2023

@beatrixx1525 viem. musí mať vlastnú motiváciu. no v každom prípade nemôžeme ani učiteľke zazlievať, ak si bude stáť za svojím názorom. ja chápem aj pozíciu rodiča, ale i učiteľa. sama pôsobím na škole, som rodič (bežného dieťaťa), ale stretávam sa aj s rodičmi práve týchto detí. viem, že to nemajú jednoduché, ale aj tieto deti musia mať nastavené isté hranice. nemôžeme im absolútne tolerovať ničnerobenie a dať im za to 4 alebo nebodaj lepšiu známku. aj učiteľ, ak vidí, že to dieťa sa vážne snaží a má motiváciu, tak aj keď mu vychádza 4, dá mu reálne 3 za enormnú snahu a pokroky. aby ho motivoval. ale ak vidíš totálnu rezignáciu, nechuť, neochotu, agresivity, a všetky možné negatívne prejavy, nie je dôvod, aby bolo dieťa posunuté do ďalšieho ročníka. ešte stále potom existujú špeciálne školy...

beatrixx1525
19. feb 2023

@panelacikova toto presne. Veľakrát sa integruje dieťa ktoré naozaj nemá na to fungovať v takomto prostredí a je to utrpenie pre úplne každého zúčastneného. Ale to už zas o inom zachádzame a autorka tu bude mať zbytočný spam :D ale bolo by na siahodlhé debaty