Ako ďaleko vozíte svoje deti do školy?
Ahojte maminky. Premýšlame nad školou pre nášho syna. Odmalička je v bilingválnej škôlke a preto by som ho rada dala aj do bilingválnej základky. Je však vzdialená cca hodinu autom. Vozili by ste deti tak ďaleko kvôli vzdelaniu? Momentálne som nezamestnaná, ale zvažujem, že si nájdem prácu v tom meste, aby som nemusela cestovať denne 4 hodiny. Je to podľa vás veľmi pritiahnuté za vlasy?
@kittykat22 zalezi asi aj od lokality kde v BA bývaš. A aj koli tomu nas syn veľmi tlačil ze chce do skoly v našej časti. Aby s chalanmi co spolu trebuju a behaju von bol aj v skole. Ze ho nebavi to vozenie hore dole, že takto môže aj smlam na trening a pod. Takže sme povolili.
@kittykat22 sokol tu nie je, toto bolo zrusene tak 50 rokov dozadu myslim, nemalo to tu asi taku tradiciu.
@mimikas ja by som nepustila, ale je to na kazdom rodicovi.
@makova333 sokol tu je a aj bol https://www.sokolba.sk/
@kittykat22
Autorka, tak neviem, načo si zakladala diskusiu, keď si aj tak rozhodnutá syna voziť, hoci absolútna väčšina Ti radí, aby si to nerobila. Oháňaš sa argumentom "kvalitného vzdelania", akokeby sa na Vašej spádovej škole deti nič neučili. Je to základná škola. Všetky deti na všetkých základných školách na Slovensku sa učia to isté. Jediné, čo bude mať na bilingválnej škole naviac, je ten cudzí jazyk. Píšeš, že pri svojom zamestnaní by si sa bez jazyka nepohla. To si tiež chodila od 1. ročníka ZŠ na bilingválnu školu? Asi nie, však? Rovnako ako všetci tí, ktorí bežne v práci komunikujú v cudzom jazyku a majú jeho znalosť na fakt dobrej úrovni a na žiadne bilingválne školy nechodili. Ináč, dosť ma to prekvapilo, keď si písala o zamestnaní, pretože hneď v úvode si spomínala, že si nezamestnaná.
Píšeš len o sebe. Že Ty nemáš problém ráno vstať, že Tebe nevadí, voziť ho, že Ty chceš pre neho to najlepšie... A čo to dieťa?
Vidím, že si rozhodnutá, tak Ti môžem len zaželať, aby si to nikdy neľutovala. Osobne si myslím, že robíš obrovskú chybu. ☹
@maciatkolulu ja ale niesom povodom z BA. Som zo severu a my sme nemali sokola ale MSKS - mestske kulturne stredisko 🙂 Tu je sokol hrozny hit. Vsetci tam maju deti. A je to taka tradicia ze tam chodili rodicia a teraz tam davaju deti. Cesi posadnuti sportom. Vsetky deti na kruzkoch sportovych, v lete na sportovych primestkych taboroch. Neuveritelne. Ja si na to nespominam ako dieta, ze by sme toto mali - ale tu to je svaty gral. Dieta = sportovy klub.
vozili sme dcéru zo Senca do Bratislavy v 1.-4. ročníku .... teraz chodí vlakom sama
Hodina nie je veľa, my sme chodili autobusom, cesta hodinu a pol s prestupom. Do spojenej triedy by som dieťa nedala, nie je to už ako niekedy bolo.
@kittykat22 tak sokol mal meno aj v ba a co viem netere chodili na gymnastiku a tiež to malo cveng😂😉
@h2 to nie je úplne pravda. Sestra vystriedala 3 základné školy. V prvých dvoch sa nudila, stále čisté jednotky mala a keď prestúpila na tretiu musela chodiť na doučovanie, aby dobehla spolužiakov a fakt makať aby si udržala čisté jednotky. Nie v každej základnej škole naučia všetko. Záleží od učiteľov ako k tomu pristupujú. Aj keď súhlasím že bilingválna iba kvôli jazyku je nezmysel. To radšej kvalitnú jazykovku.
@6mia6 jasne, rozdiely sú, ale hovoríme tu o 6 ročnom malom dieťati, ktorej mame ide najmä o jazyk, ktorý ma ona zvládnutý... To je pre mňa absolútna blbosť vlacit dieťa hore dole, kvôli jazyku prvaka... Ako ja si trúfam učiť svoje dieťa prvacke slovenské učivo doma, si myslím, že sa dá zvládnuť aj cudzy jazyk. Ale ako som písala vyššie, každý si robí ako uzná, ale ja to nevidím po vlastnej skúsenosti ako šťastný napad
@maciatkolulu no po skúsenosti s našou ZŠ môžem aj ja učiť doma 😂😂😂
@h2 v prvom rade, nejde o typicku bilingvalnu skolu, ako som uz pisala vyssie, ale o skolu pre nadpriemerne nadane deti. Takisto si si nevsimla, ze pisem, ze maly vstava takisto skoro, takze o jeho spankovy rezim nemusis mat obavy. Diskusiu som zakladala preto, aby mi mamicky, ktore takto cestuju dodali odhodlanie, ze sa to vyplati. A dodali. Co sa tyka zamestnania. Vies o tom, ze clovek moze byt zamestnany a potom nezamestnany? Tymto si ma celkom pobavila. Vidim, ze si hladas na kazdom bode nejake negativum. V podstate mi je jedno aky mas na to nazor ty. Nepytala som sa preto, aby ma tu nejaka frustrovana matka kritizovala. Odpoved na moju diskusiu som dostala od inych mamiciek a som s nou spokojna.
Ja inak neviem co konkretne mate proti malotriedkam? :D my mame v dedine taku a je uzasna, ja si uz dva roky trieskam hlavu co som tam dieta nedala a trepeme sa na suepr vyberovu, perfektnu, jazykovu skolu kazdy den :D Tiez vidina kvalitneho vzdelania bola silna a figa z toho, je to len pozlatko na povrchu. V tejto malotriedke maju malo deti, roznych, venuju sa im, ucitelka ich riesi individualne, ma kopec materialov pre nich ak je niekto popredu, vie prejst veci s tymi co su pozadu... za to v nasej super skole, je taky chaos, nezaujem o deti, tak akurat o 2% z nasich dani sa zaujimaju a ekologiu a vylety... v jasliach sa naucila z AJ viac v skole.. :D na prvom stupni to teda u nas vobec nemalo zmysel riesit. Skor moze byt s malotriedkami problem, ze realne tam skor ostavaju slabsie deti, ak takto rodicia uprednostia mestsu velku skolu, a mozno ani doma sa im tolko nevenuju atd. Osnovy su predsa rovnake, rovnake uciva prechadzaju...
Nebyt ale korony, tak neviem ako je na tom ta skola zle, keby som neostala s dcerou - jednotkarkou doma, a neucial sa s nou, neprisla by som na to, ze nic nevie.. lebo super moderny sposob mali, ze 2,5rocnika si nenosili domov knihy, takmer ziadne ulohy... ja som ani nevedela co sa riadne ucia, skusala som ju tak max. pocitat, vybrane slova a taketo veci z pamati mojej... to ze mi teraz reve doma, leboma 4tacka problem naucit sa par riadkovy text, lebo ani jednu basnicku, ani nic sa za 3 roky neucili, cize netrenovali nic to je uz len pikoska. Ale perfektna jazykova skola na urovni :D Ano.. su tam aj take triedy, ale treba natrafit na dobru ucitelku. Uz teraz sa hrozim prechodu na druhy stupen.
@autorka, moje dieta tiez v skolke vstavalo skoro.. a skolou sa to zmenilo, hadam od 2triedy ju taham z postele takmer o 7mej a letime do skoly rychlostou blesku :D na tom urcite nestavaj, urcite pride obdobie, ked ho budes z tej postele rano tahat. ja skor ako toho cestovania, naozaj toho "vystrcenia" z kolektivu by som sa bala... u nas to velmi chyba a to mame do mesta 10km ale tie deti su male na udrziavanie kamaratstiev na dialku. Ale tak to uz je na prioritach vasich.
Nechápem, prečo si taká nabrúsená. Ja rozhodne nie som frustrovaná. Len mi je ľúto Tvojho dieťaťa. Ale rob, ako uznáš za vhodné. Chcela si názory, tak by si mala byť pripravená prijať aj tie, ktoré sa Ti nepáčia. A to, ako reaguješ na môj neútočný a nevinný príspevok, v ktorom sa Ti snažím poradiť, ako najlepšie viem, vypovedá niečo o Tebe, nie o mne.
@h2 Jáj tak. V tom prípade ďakujem za tvoj názor, ktorý mi bol k ničomu.
Nemáš za čo. Rada poradím aj nabudúce. 😘
@makova333 tak ono zalezi aj kde v BA človek býva. My byvame tam kde pustiť vie, su časti kde by som sama nesla peso, nie to ešte dieťa pustila samé. A samého ho púšťam, chodi tak veľa detí, niektore dokonca už autobusom. Zas ja si nemyslím ze tie deti treba mať pri viazané na nohe. Ale je to na každého zvážení, kde a ako pusti dieta. Okolnosti a bývanie ma v podstate každý iný. Napr uz viem ze mladsieho budeme hľadať školu bližšie a určite ho nebudem voziť cez polku BA. Ale tiež viem ze budeme hľadať aj alternatívy k štátnej.
Ak mas potrebu to skúsiť tak to skus, za skúšku nič nedáš a uvidíš ako budete fungovať. Ja som ti písala nas príklad ze syn v tretom ročníku proste povedal ze do skoly uz nechce a nechce vkuse cestovať. A teda od 4. ročníka ide do statnej v našej mestskej časti. Ako to tam bude sa nechám prekvapí. Verím ale keďže sa rozhodol sam, mal svoje dôvody a ja ich chápem. V najhoršom aj vy zmeníte školu. Neviem ci mate aj mladsie deti, ale ber do úvahy, že tie mladšie tým vozenim dosť trpia.
@mimikas dakujem... presne tak.. nebudem to silit, ale kym maly bude mat zaujem, budem ho tam vozit
@simca06022011 no co sa tyka ranného vstavaná, nas starsi vstaval cely život o 5:30 a potom mal 9 rokov a teraz ho neviem rano z postele vykopať a to ešte sme posunuli budíček o 25 min na neskor s tým ze naozaj ho vozime neskôr do skoly. Ale je to prirodzene a v puberte uz ho nebudeme vedieť vytiahnuť z postele.
Tak špeciálne kvôli Tebe som si dala tú námahu a prečítala som si znova, dokonca 2x, všetky Tvoje príspevky v tejto téme. Nikde nepíšeš, že ide o školu pre nadané deti. A takisto nikde nepíšeš, že Tvoj syn vstáva skoro. Takže sa už fakt musím smiať, lebo mi vyčítaš, že som si nevšimla 2 informácie, z ktorých si sem ani jednu nedala. 😀
@maciatkolulu tak asi jeden z mala u nas bol zruseny
@h2 tebe niekto v živote veľmi ublížil, alebo sa proste len veľmi nudiš. Ja nemam priestor na nudu, takže nemam potrebu si DVAKRAT kontrolovat, co napisem sem a co do sukromnych sprav. Kazdopadne. Mamicky z MK mi pomohli. Ty nie, tak prosim, pre svoje vlastne dobro si chod vybijat svoje frustracie, alebo nudu niekde inde. Dakujem.
@h2 Ale bez ludi ako si ty, ktori sa potrebuju anonymne na inych len odreagovat by MK nefungoval.

@mimikas ja byvam na Prahe 1 a teda nehrozi. V CR je problem s drogovo zavislymi. Drogy su tu povolene a ked ideme na kavu tak stretnem 4 bezdomovcov, 5 fetakov a sme kompletne 🙄