icon

Ako ďaleko vozíte svoje deti do školy?

8. jún 2021

Ahojte maminky. Premýšlame nad školou pre nášho syna. Odmalička je v bilingválnej škôlke a preto by som ho rada dala aj do bilingválnej základky. Je však vzdialená cca hodinu autom. Vozili by ste deti tak ďaleko kvôli vzdelaniu? Momentálne som nezamestnaná, ale zvažujem, že si nájdem prácu v tom meste, aby som nemusela cestovať denne 4 hodiny. Je to podľa vás veľmi pritiahnuté za vlasy?

simca06022011
9. jún 2021

@maciatkolulu inak prvaci sa v skole figu z AJ naucia.. takmer nicove nic, hlavne taki, co uz AJ nieco vedeli skor. Budu sa v prvom rade ucit pisat a citat.

h2
9. jún 2021

Neútočila som na Teba a nič zlé som na Teba nepísala. Správala som sa a reagovala som slušne. Tak neviem, čo si o nás dvoch na základe našej vzájomnej komunikácie pomyslí nezávislý pozorovateľ. Kto z nás je tá frustrovaná a ublížená a ktorá zase tá, čo je v pohode. 😉
Obvinila si ma, že som dobre nečítala Tvoje príspevky, preto som si ich znovu prečítala v snahe túto svoju chybu napraviť. Keď som zistila, že moja chyba to nebola a napísala som Ti to, tak sa naštveš, ofučíš a útočíš. Nech sa páči. Myslím, že už si tu všetci o Tebe urobili obraz. Maj pekný deň, neboj, ja už Ťa otravovať nebudem.

makova333
9. jún 2021

@mimikas vela zalezikde byvas to je fakt, ale v tomto smere sme v dobrej stvrti. Ale potom zalezi aj ake je dieta vyspele. Priklad ja som brata vyberala zo skolky ako 6-7 rocne a on mal 4-5 rokov a vedela som sa o neho postarat. Jemu by som nezverila v mojom veku ani andulku v klietke na strazenie, nieto dieta. Ked mal 11 r. skoro podpalil dom, lebo sa rozhodol varit. 2 dni oco oskrabaval cierne steny kuchyne. Dalsia vec su vytahy, ak byvad na prvom vybehne dieta same, keby byvas na 12 a 8-9 rocne by sa zaseklo same vo vytahu, asi by to sranda nebola. Moj si tiez pozve spoluziaka a je to ok, ale behacky po okoli bez dozoru nie.

simca06022011
9. jún 2021

Inak mozem sa opytat v ktorom meste je tak skola?

mamutka
9. jún 2021

Ide hlavne o to, aby toho nebolo na dieťa priveľa. A tým nemyslím cestovanie. Poznám prípad, kedy škôlkar chodil do biling.skolky, všetko úžasné, maminka spokojná, vyberala biling.skolu a postupne začal byť malý vzdorovity, agresívny, zlý na deti i okolie. Nakoniec vyšlo najavo, že je preťaženy. On sa nepotreboval učiť cudzí jazyk, aj keď na oko mu to fantasticky šlo a všetko bolo parádne. On chcel len vydýchnuť, hrať sa a pomaly rásť. Od všetkých takýchto snáh v rodine upustili, nechali ho tak, stále je to nadané dieťa a keď bude mať chuť a viac energie, veľmi ľahko sa do toho jazyka zas dostane.
Co sa týka dochadzania, pre nás ako rodinu je to neakceptovateľné. 15 min do práce a dosť, po práci chceme s deťmi hneď von, baviť sa, športovať, alebo oddych, žiadne sedenie v aute. Ak by som nemala po ruke vhodnú skolu, len nejakú ktorá má velmi zlu povesť, tak to už by som hľadala inde. Ale skôr nejakú bežnú pohodovu školu tak do 30 minút all in. Opäť z dôvodu, aby sme mali kopu času na život.

negymama
9. jún 2021

mila autorka, ty na to prides. Dieta mas este male, ty si motivovana /mozno i kusok premotivovana matka/ a tak je tvoja predstava... ze uspech tvojho dietata, jazykovy ci vedomostny, je priamo umerny vyberu skvelej skoly.

Mozno si cakala od diskusie viac povzbudenia, suhlasu a potlapkania po pleci, aka ty si obetava matka mysliaca na buducnost dietata.

Ja ti tvoje predstavy neberiem. je ale velmi pravdepodobne ze sa este casom prehodnotia.
Moje 4 deti uz nejakymi rokmi studia na zakladnej skole presli , najstarsia uz je dokonca gymnaziska. Taktiez som videla mnoho inych deti , spoluziakov ... aj s ich nadaniami a predstavami rodicov... a ako to casom v reale skoncilo.

Skutocny uspech dietata v skole ci aj neskor v zivote, zavisi hlavne a hlavne a predovsetkym 1. Od motivacie a snahy samotneho dietata
2. Od dobrych ucitelov ktori ho povzbudia, nasmeruju, naucia
3. Od kolektivu deti , kde dieta bude bez stresu a pozitivne naladene a tak sa najviac nauci
4. A az teraz nastupuje vyber skoly.

Poznam deti z beznych, suntavych zakladiek, ktore samostudiom jazyka ho ovladaju perfektne, lepsie ako ich ucitelia su nasmerovane namotivovane pre studium i prax v zahranici.
Poznam deti ktore od plienok vymetali vsetky dostupne jaykove kurzy, skoly, bilingvalnost sem bilingvalnost tam... a skutek utek, rodicove velke oci, samotne dieta nezajem... alebo sa zaujem presunul na nieco uplne ine, ako rodicia videli. tie "talenty"

Co ale dieta v tomto vsetkom najviac potrebuje vo veku zakladneho vzdelania...je prezit pekne detstvo, kamaratov, prostredie bez sikany. Toto je mozne samozrejme na skole super vyberovej aj lokalnej beznej zs. Ty si skolu pre dieta vybrala aj s tym dochadzanim, tak vela stastia.

negymama
9. jún 2021

mimochodom my do skoly dochadzame, cca 20 minut az ku skole, mame to 13 km k mestu a este nejakych 3-4 km jazdenia v meste, ale to neratam, lebo to by sme jazdili aj pri byvani v meste. V nasej obci zakladna skola nie je.

Najblizia spadova skola je vo vedlajsej velkej obci 3 km... a najprv sme vazne uvazovali, ze tam deti dame, ale co rozhodlo pre mesto, nebola vyberovost a kvalita. Keby to bola ako tu baby spominali mala skolicka rodinneho typu s individualnym pristupom, kludne aj malotriedka, tak nevaham a deti tam dam. Islo ale o pravy opak , velikanska skola pre 1200 deti, skola znama neriesenou sikanou a segregaciou deti.

Paradoxne prave v meste chodia nase deti do malej skoly rodinneho typu, presne s tym individualnym pristupom, ako som chcela. To dochadzanie je o nicom, a to je len tych 20-22 minut od vyrazenia z domu a "vysypanim" deciek pred skolou. Hodinu by sme asi nedali, tie ranne chystacky, ranajky, desiaty, oblecenie... chytro do auta aby sme minuli spicku. Po rokoch sa to nakumuluje a clovek ma toho plne zuby. Nastastie cestu naspet plus kruzky uz chodia deti, aj to najmladsie /stvrtak/ sami.

negymama
9. jún 2021

Inak moja teta uci priamo v takejto bilinvalnej triede spolu s lektormi zo zahranicia , kde maju deti od 1 rocnika vacsinu predmetov v anglictine. Je to bezna ZS, kde rodicia platia poplatok navyse, ked je ich dieta v bilingvalnej triede. Su vselijake deti i rodicia

jana_eyre_2
9. jún 2021

@negymama aj v našej dedinskej škole je taký program, clil.. väčšina tried je bilingválnych, rodičia si to chvália, ale.svoje som tam nedala..

negymama
9. jún 2021

@jana_eyre_2 moje deti su bilingvalne od narodenia uz zlozenim nasej rodiny. Preto mozno ja sama mam triezvy pohlad na samotnu bilingvalnost. Je to super vediet plynule 2 ci dalsie jazyky. ale nepadam z toho na zadok ze waau. Ked neratam najstarsiu dceru este v skolke, ked ako predskolacka chodila na ang. kruzok /lebo chodili vsetci/, dalsie deti ani nechceli a nevidela som vyznam vediet par farieb ci zbieratiek pre buducu znalost jazyka. Takze nie nase nechodili neabsolvovali ziadne kruzky, jazykovky, nic specialne. A tak... najstarsie dcery sami od puberty, aj vplyvom deti z rodiny co sli tou cestou...ucia sa AJ z videi, filmov na netflixe, su milovnicky knih, takze uz aj citaju v AJ... teraz vie dcera na gymku, tak dobre jazyky, ktore jej celkove idu...ze predstihne aj kopec deti co absolvovali vela jazykovych taborou, kruzokov, doucovani a neviem coho..

vzdy hovorim. Niet nad VLASTNU motivaciu a chcenie. !

negymama
9. jún 2021

@jana_eyre_2 Ono je to aj o aktivnom vyuzivani jazyka. povedzme si rovno, kde mimo skoly ci kruzku male dieta prvy stupen aktivne pokonverzuje aspon na tyzdennej baze s niekym po anglicky? To pubertaci uz maju, ci mozu mat kamosov zo zahranicia na soc. sietach, komentuju pozeraju videa, chatuju. v neskorsom veku skor mozu absolvovat zahr. pobyty, kadejake dobrovolnicke kempy a podobne kde stretnu rovestnikov s ktorymi moze len v ang. ci inom cudzom jazyku hovorit, To je casto motivacia tych deciek ten jazyk si lahkou formou cvicit. Bez motivacie, ze naco? je to drina. hlavne ked tu motivaciu ma z velkej cati len rodic.

hettinka
9. jún 2021

Pri výbere školy pre deti sú jazyky isto dôležité, ale zasa nie najdôležitejšie kritérium.
Skôr som pozerala na celkový štýl výuky a aby na škole poriadne vyučovali prírodne vedy a matematiku.
Angličtina sa vždy da doucit, existuje x možnosti, kurzov, tu aj v zahraničí. Horšie je, ak sa dieťa nenaučí poriadne iné predmety a človek musí platiť individuálne doučovanie, aby sa dostalo na SS alebo VS.
Preto som pre deti nevolila bilingválne školy. Ale kvalitne školy v slovenčine s dobrou úrovňou vo všetkých predmetoch.
Dcéra dochadzala na SS, syn už na Zš.

makova333
9. jún 2021

@negymama
@jana_eyre_2 baby suhlasim, ja sa len pousmejem ked rodicia vyberaju bilingvalnu skolku a dieta ma problem este len zvladnut materinsky jazyk. Ten by mal byt zaklad ms a 1.stupen zs, potom matika, prvouka. Potom to vyzera, ze dieťa sa"uci"jazyk v skolke, pride do prveho rocnika a ide od zaciatku a v tretom uz musia ist podla osnov, tak zas viac menej od zaciatku. Primerane inteligentne dieta sa v 3 rocniku uz zacne dost nudit,lebo ide dokola od zakladov. Dcere som dala bilingval az gymko, pretoze ju jazyky bavili. Dnes rozprava 3 jazykmi na urovni C1. A to nemala ziadne bilingval jaslicky ani nic podobne. Vsetko treba robit s mierou.

hettinka
9. jún 2021

@makova333 dcéra bola na slovenskom gymnáziu + 2 týždne kurz na Malte a tu cez prázdniny občas jazykovy tábor, konverzacny kurz. Teraz je na VS prvacka a ma úroveň C1 podľa zariaďovacích testov, už si robí kurzy na odborný jazyk. Študuje pritom informatiku, aj ma len popri tom.

Ale mám na škole aj decka, ktoré sa 10 rokov učia angličtinu, aj v jazykovke a “nič” nevedia.
Je to aj o talente.

negymama
9. jún 2021

@makova333
skoly dnes bojuju o ziakov, to co sa v skolke ci na zakladke vola "bilingvalna" je v drvivej vacsine marketingovy tah. S realnou bilingvalnostou to nema nic. V praxi skutocna bilingvalnost vyzera tak ze dieta sa obrati na otca ci nagymamu a plynulo s nou kvakoce po madarsky, potom s mamou a dedkom, babkou po slovensky, Otvori si knizku cita si Dobsinskeho rozpravky a potom prejde na Magyar népmesék a cita tie ...

ucenie jazyka v skolach absolutne nezavrhujem, je to dobry zaklad a ak sa dieta namotivuje. moze neskor nadobudnut kontaktom v zahranici ci s cudzincami doma plynulu vybornu znalost jazyka. Len to proste nevolajme bilingvalnost bezohladu na rozsah ucenia jazyka.

este tie male deti v skolke to bavi ako nieco zaujimave, tak mozno aj doma nazvu veci ci povedia vety po anglicky... pride starsi vek a uz vidim ako s tebou puberta konverzuje v cudzom jazyku.

hettinka
9. jún 2021

@negymama ja som učiteľka jazykov a deti doma v živote po nemecky/anglicky nehovorili a ani som ich neucila. Vyskúšať, doucit ano, ale nie nejaké domáce vyučovanie.

negymama
9. jún 2021

@hettinka moja dcera chodi na span. gymnazium, do triedy s rozsirenou vyucbou AJ. jej jazyky idu, vlastne je vystavena styrom, okrem slovenciny a madarciny, ktore sa neucila ale "vstrebala" ked to mam tak povedat, sa uci spanielcinu a anglictinu. ale ona chce, a ta motivacia prisla az v tom starsom veku 14-15 rokov, filmy z titulkami , knihy, videa. Uz aj mne prepina na netflixe angl. titulky, ze mami tak sa viac naucis...😀

negymama
9. jún 2021

@hettinka co som spominala tu tetu ucitelku v biling. triede, tak jej dcera si schvalne vybrala francuzstinu , aby na nu mama nemala dosah. Este aj tajny dennik si v nej pisala.

hettinka
9. jún 2021

@negymama moji známi viacerí mali deti na bilingvaloch a až na 1 výnimku všetci skončili na slovenskej VS, ani nie moc dobrej. Skôr take tuctove o ničom odbory. Nemusí to byt pravidlo, no mám takú skúsenosť z okolia. Jazyky super, ale mali rezervy v iných predmetoch a tým pádom limitovane možnosti.
Alebo išli na medicinu, rok boli doma a učili sa celu biológiu a chémiu nanovo v slovenčine.
Pre mna by bolo logické, ak už roky dieťa chodí na bilingválne školy, že sa bude aj na VS (ak pôjde) orientovať na školu do zahraničia, dobre možnosti su v UK, Dánsku, Nemecku, Španielsku…

dupinka
9. jún 2021

Chápem ťa, že chceš svojmu dieťaťu to najlepšie. Dnes znalosť jazykov je na nezaplatenie a zvlášť, keď už sa tomu venuje od škôlky. Možno ste mohli uvažovať keď ste ho tam dávali, čo ďalej... Nápad s dedkom je fajn. Len si neviem predstaviť, čo bude dedko robiť denne medzitým, než ho privedie a znovu pôjde pre syna.
Ak je to naozaj top škola, zvažovala by som možno aj zmenu bydliska, keď ti na tom tak záleží. Alebo čo tak skúsiť napríklad súkromného native speakera na dennej báze? Myslím, že toľko hodín v aute ho oberie o zážitky s kamarátmi, trochu súkromia a samostatnosti. Dočasne sa to dá, dlhodobo -9 rokov je veľa.

negymama
9. jún 2021

@hettinka ano, presne to hovori aj moja teta, a to ide len o zakladku, ze oni s lektormi ucia deti tie predmety v anglictine, ale nedokazu mat ten rozsah ako ucenie v materinskom jazyku. Napr. moja dcera ani sa nehlasila na bilingv. cast, je na vseobecnej casti v ramci biling. gymnazia, len maju tych hodin jazyka viac, plus viac anglictiny s lektormi . ale ine predmety ma slovencine. Inak presla z madarskej ZS a no problem.

negymama
9. jún 2021

@dupinka presne to jej vsetci hovoria, a po case dietatu zhasne ta iskra v puberte mu to dochadzanie riadne pojde na nervy.

negymama
9. jún 2021

@hettinka ano aj ja som tak pocula. Sestrina dcera chodila na to span. gymko a z bilingvalnej casti len malo deciek slo studovat do zahranicia. Jej dcera studuje v Bangore, Wells, a to chodila na vseobecnu cast. Prijali ju aj v spanielsku, slovensku vs si ani nedavala.

hettinka
9. jún 2021

@negymama syn má 14 a zatiaľ “nezhasla”. On tu školu má rad, je pyšný, že chodí na najlepšie gymnázium v kraji. A má v tom meste športový klub, už aj cely svoj “život”, kamarátov.
Skôr by zmenil bydlisko, školu isto nie. A už je väčší, takze už bude môcť ist aj vlakom, ak nebudeme môcť prísť autom. Zatiaľ to v pohode zvládame.

negymama
9. jún 2021

@hettinka Ono dnes je uz anglictina, doslova basic, nieco co len potrebujes k odbornosti. a bez tej odbornosti ti je sam osebe jazyk nieze zbytocny, ale malo., ked vyslovene neprekladas ci neucis.

negymama
9. jún 2021

@hettinka to je dobre. to je ten najlepsi pripad, ked je kvalitna skola spojena aj s dobrym prostredim a peknym detstvom, kamaratmi, sportom, zaujmami atd...

6mia6
9. jún 2021

@simca06022011 no a o tej dobrej učiteľke je aj málotriedka, u nás bieda

olivs
10. jún 2021

my sme riesili tuto dilemu tiez a uz sme sa aj rozhodli vozit.. cca 30 km, 40min ale so zapchami to moze byt kludne 50-60.. ta skola je top, je v anglictine (medzinarodny program, iny pristup, zazitkove ucenie ap) a je vraj velmi dobra. dcera je bilingualna a velmi motivovana ucit sa po anglicky - stoji nam to za to - urcite ano v porovnani s nasou lokalnou skolou so spojenymi triedami, kde by sa asi dost nudila. niekolko rokov chodila do skolky s detmi z nasej dediny/ulice, bolo super ked sa mohli spolu hravat aj po skolke na ihriskach a poznali sa, ale tak dufam ze toto sa uplne nestrati, aj ked uz nebudu spolu v skole. skola na ktoru ide je vyberova a bude tam viac deti ktore nie su lokalne, ale budu dochadzat rozne vzdialenosti. mame obaja s manzelom pracu v tom meste, mozme ju vozit na striedacku, Kruzky mimo skoly zatial neplanujeme riesit - maju ich tam vela v ramci druziny, priamo v areali je aj ZUSka. ano, desim sa toho dochadzania, ano bude to pre nu velka casova strata a rano stres, urcite ale chceme do toho ist. ja som presvedcena ze kvalitne vzdelanie stoji za to. Drzim Vam palce!

maciatkolulu
10. jún 2021

@olivs ktorý z vás je cudzinec, ty, alebo manžel?

olivs
10. jún 2021

@maciatkolulu ani jeden.. ale manzel s nou hovori od mala iba anglicky, funguje v medzinarodnom prostredi skoro rokov