Ako dlho sa venovať žiačikom 1 - 3 ročníka?
Ahojte viem, ze sa to neda uniformovat na vsetkych, ale cca kolko sa ucievate, alebo kolko ste sa ucievali s detmi.
Mam kamaratky, ktore to neriesia, lebo nepracuju, alebo maju pracu blizko. Ja chodievam z prace o siestej a mam
pocit, ze nic ine nebudeme stihat, len sa ucit a ist rovno spat. Doteraz sme boli zvyknuti chodievat denne von , mat
vela aktivit. Ako to stihat, alebo poradte aky rezim, aby dieta nemalo pocit, ze sa len uci. Stari rodicia chodia do druziny,
ale ucenie uz nanich nechcem nechavat, lebo maju ine povinnosti. Dakujem za rady.
ucit sa vecer je pre dieta nevhodne. po celom dni je uz unavene a chce sa aj hrat. niektore druziny maju tak, ze si deti ulohy mozu napisat sami. moj syn sa uci od prvej triedy sam, len sa pride vyskusat, skontrolovat ulohy a jedine cita potom. ked pride dieta zo skoly, malo by mat cca pol hodinku oddych a potom si porobit ulohy a ucit sa, aby sa stihlo potom este pred spanim hrat. neda sa povedat, ze kolko sa ma dieta ucit. zalezi to od toho, na kolko hodin sa musi pripravit. deti, ked napr robia projekt na vlastivedu, tak to sme robili aj do vecera. okrem uloh u nas musia deti pisat domace diktaty kazdy den, tak my sme tie robili vecer, aby sa cez den stihol aj pohrat. ked sa ma dieta pripravit na 4 hodiny + citanie, diktat, este nebodaj kruzok, tak jasne, ze hrat sa neni kedy, ale cele poobedie sa musi ucit.
u nas zatial funguje režim z vlani od 16-17,neviem si predstavit ucit sa neskor,niektore dni ako prvák a hlavne na zaciatku nezvladal ani to,bola som rada ked si od pol roka robili aspon pisane ulohy v skole a potom sme sa len ucili
radsej nech pise ulohy so starymi rodicmi ako vecer odkvecovat nad knihami, tie ulohy budu aj tak vyzerat.
Inak my mame vystarane, nam hned na zaciatku povedali ze az do stvrteho rocnika robia s detmi ulohy v druzine, doma uz len citame, prip. ak pre kruzok nemaju deti hotovu ulohu, tak nieco dokoncime doma, ja poriadne ani necitim, ze mam dve skolacky 😉
Ahojte, u nas je druzina do tretej triedy ale decka pridu uz naucene. Aj sa naobeduju aj zahraju na dvore aj rozpravky popozeraju ked je skarede pocasie, takze ja si tiez chvalim 🙂
Hm, nedalo by sa dohodnut s nejakou kamaratkou alebo inou matkou spoluziaka, ze deti vyzdvihnu o hodinu skor, naucia sa spolu a hotovo (mozno aj za nejaky mierny poplatok), mozno by mohli stari rodicia o hodinu skor, alebo mi napada zapriahnut pana otca... Ucit sa s detmi po siestej mi pripada dost nerealne, vobec nebudu vnimat.
tak u nás to bolo podobné, lebo naša mala aj krúžky, ktoré boli v čase od 14.00 do 16.00 ... a potom išla domov a samozrejme, že keď bolo vonku pekne, tak šup a už boli s ocinom vonku ... učenie ostávalo na mňa, keď som prišla o piatej domov, tak sme sa učili ...do tej šiestej ...a niekedy aj dlhšie... ak budete mať dobrú učiteľku, tak veľa úloh mať nebudete, alebo budú len úlohy, ktoré sa dajú zvládnuť v krátkom čase ... vtedy nie je až tak dôležité, kedy sa učíte resp. si robíte tie úlohy, dôležité je dodržať nejaký pravidelný režim ...dieťa sa nastaví ...
a ešte jedna poznámka, keď som im (ocinovi a deťom) vyčítala, že prečo sa stále len s ocinom hrajú a ja musím robiť s nimi len úlohy (máme dve deti), tak sme zaviedli systém, že úlohy z matematiky si robila len s ocinom a písanie so mnou ... aj ďalie predmety sme si s mm rozdelili🙂. ... tak kým som prišla, už nečakali len na mňa a už bola časť úloh hotová ....takže sme sa pekne podieľali na tej príprave do školy obaja rodičia a ja som už nemala pocit, že sa jej venujem iba ja ...toto bolo fajn a dúfam, že v tom budeme pokračovať ...
Kazda rodina si musi najist svoj vlastny system, lebo aj kazde dieta je ine, niektore sa prave uci rado navecer, ked predtym oddychuje, to si treba individulane vysledovat, co sadne tomu ktoremu dietatu. Niektore sa pripravia uplne same, ine potrebuju vela pomoci, niektore su temer nevyrusitelne a mozu si robit ulohy a ucit sa vonku na lavicke (zazila som), ine potrebuej svoj kutik a ticho a nerusenie izby. Niektore sa uci a prijme pomoc od hocikoho, ine si vyberie ci mu sedi/nesedi a nakolko stary rodic resp. ktory z rodicov a rodina potom frci podla toho. Ja som sa tiez pred nastupom 1.dietata to skoly informovala o rezimoch snad vsetkych kamosiek a znamych, a nakoniec sme si aj vytvorili svoj system sity na nasu situaciu. To je neprenosna vec.
Kazdopadne volnost sa dietatu skoloupovinnemu uz zmensi, malokto ma take dieta ze sa nemusi ucit (su aj take a uvidis ci nahodou tvoje nebude, mozno ano). Vacsina deti tam ten prechod ma, vonku uz tolko nestihaju ako predskolaci, rezim je zviazanejsi, viac sa vazia vikendy..je to zmena.
My máme prváka a zatiaľ nám úlohy trvali maximálne 15 min, takže moc neriešim. Navyše syn je pomerne inteligentný, tak nepredpokladám, že sa s ním budem učiť v štýle: Nauč sa sa naspamäť a ja ťa vyskúšam. Uvidím ako to bude s čítaním. Ale po družine, kde sa len hrajú ideme hnd von(o cca 15:30) a úlohy robíme až potom.
My sme mali velky problem s tymto v 1. a 2. rocniku. Syn nemal stastie na ucitelku a davala im obrovske mnozstvo uloh. V druzine tiez niektore matky namietali, ze nesuhlasia s tym, aby sa tam pisali ulohy. U nas to vyzeralo presne tak, ze po kruzkoch sme si o 19 sadli k uloham a byvalo to aj na 2 hodiny. Syna som prelozila od 3. rocnika do inej skoly, vychovavatel je chlap, ulohy robi s detmi, doma len skontrolujem a preopakujeme na dalsi den. Ovela lepsie riesenie, pretoze to bol len krik a plac 😖

no musim ta sklamat - ja som chodila po dceru do druziny o 17.00-17.30 a naozaj to bolo len prist domov, ucit sa a spat. boli navrhy rodicov, aby si deti robili ulohy v druzine, ale kedze jedna mamicka prisla s teoriou, ze druzina nema byt o uceni, ale o hrani, ucenie bolo zamietnute a rodicia, co bravali deti neskoro, sa potom trapili. urcite odporucam, aby sa stari rodicia venovali, ak sa da. prvacika privedies domov o 19.00, das mu najest, ucit sa a spat pojde o 22.00? jedine ak by si mala stastie na skolu, kde ich nebudu bombardovat ulohami. zlate casy, ked sme my nechavali prvacke ucebnice v skole, lebo ulohy sa domov nedavali 🙂 🙂