Chystajú sa vaši druháci do školy sami a kedy?

15. máj 2023

Maminy, ktoré máte druhákov/druháčky - chystaju a učia sa už do školy sami? Alebo potrebujú ešte mať nejaký dohlad od vás?
Ak sa s nimi učíte, kedy to robíte? Hneď po príchode zo školy, alebo ich necháte nech si najskôr oddychnu a potom sa učite?
Ja sa priznám, že na učenie večer už popri všetkých povinnostiach nemám naladu a som unavená, tak sa snažim vybavit to hned ako pride o 15 00 z družiny. A máme pokoj.
Len rozmyšlam, či to pre neho nie je nápor, že či nepotrebuje aspon nejaký čas pre seba a až potom sa učiť. Aj ked nemávaju vela uloh, ale snažime sa každý den pisat diktaty, nakolko mu nejdu a aj čitat niečo.

annalena
15. máj 2023

Nasa druhacka sa uci a chysta viacmenej sama, my veci a ulohy skontrolujeme.
Zo skoly pride okolo 12:30, naobeduje sa, trosku oddychne a potom sa prichysta do skoly. Najneskor o 14:30 byva hotova. Diktaty a ucivo na previerky trenujeme podla potreby, nie denne, aby sa jej to neznechutilo.

anjelicek26
15. máj 2023

Ulohy robime okolo 19tej... po kruzkoch a po veceri... 1.toho ma dost malo a za 2. uz si uziva ten vecerny klud a citat a nieco napisat za nejaku dramu nepovazuje, ide jej to rychlo...

maryetta
15. máj 2023

Nas druhak uz viac menej sam. Uz si nachysta veci do skoly.
Aj oblecenie. Ulohy si robia niektore v druzine. Nieco si spravi sam. Nieco musim kontrolovat resp byt nad nim lebo inac sa “nepohne”.

lucia147852
15. máj 2023

Ja budem mať teraz len prvácku ale určite medzi školou a úlohami jej nechám oddych. Nech troška zresetuje hlavu. Aspoň hodinku. A či sa učiť, to je asi také individuálne. Niektorým deťom to ide skoro samé, niektoré potrebujú pomoc aj neskôr. Podľa mňa tak podľa potreby. Môžeš skúsiť nechať sa naučiť samému/samej a skontrolovať či je to ok, či vie. Ak sa bude opakovať že vedieť nebude, asi ešte bude potrebovať pomoc. Kamoške sa dcéra už od prvej viacmenej učila sama a chalani zas potrebovali pomôcť aspoň niekedy až po 4tu triedu.

sono2
15. máj 2023

Nie. Kamarátky to tak robia tiež. Budem to tiež tak onedlho robiť.

sweetlife001
15. máj 2023

Ja pri mojej sedím a kontrolujem, keby som to nechala na ňu tak robí úlohy asi tak do polnoci tipujem.
Neučí sa hneď, keď príde z družiny, pretože chodí každý deň von, takže nebudem ju držať nad úlohami, keď sú práve všetky deti na ihrisku, ak aj nejde von tak sa chce pohrať chvíľu, čiže nechávam jej čas a učíme sa cca okolo 18.00.
Vyhovuje nám to takto od 1. ročníka.

miadi
15. máj 2023

Ulohy si robi v skole. V ten den ked ich dostane kedze to stiha. Iba pred testom kontrolujem ci vie. Uci sa v skole. Staci ked dava pozor. Matiku ma rada .

miadi
15. máj 2023

@annalena 12:30? To je nejake kratke ? Zacina o 8 skola ci skor? U nas je od 9 do 3:20pm a to nema druzinu.

viestta
15. máj 2023

Vacsinou si ulohy spravi v druzine, ak nie, tak po prichode z druziny ma hodinku volno a potom sa skontroluje, ci uz ma vsetko spravene ak nie dorobi, potom 15 minut cita mimo toho co ma do skoly. Tasku si "chysta" sam, ale potom kontrolujeme bud spolocne alebo aj bez neho ci vsetko ma.

sissik
15. máj 2023

jedna sa chystala sama a s druhou "bojujeme" este aj v 5. rocniku.

autor
15. máj 2023

@miadi no nas tiez keby nemusi chodit do druziny, tak konci bezne o 12:10, ked maju 4 hodiny tak este pred 12tou konci.
Ano zacinaju 7:45
A vasi to kolko maju hodin, ked su do tretej v skole??? Druhaci???

mimikarol
15. máj 2023

V družine ju nechávam do 14-14.30. Ked príde skoro vždy sa ide niečoho najesť, nechám ju cca pol hodinku, hodinku nech si oddýchne. Pri úlohách som viac menej len dozor, nech to napíše bez chýb. Tašku a oblečenie jej chystám ja

miadi
15. máj 2023

Aj prvaci su tolko do 3:20 no maju dve velke prestavky ked su vonku . Maju cca 5h uz sa nepamatam ako som to mala ja Lebo som byvala v druzine .. oblecko si zvykne chystat vecer pred spanim sama.

tenerifka
15. máj 2023

toto je velmi indi-vindi a zalezi od dietata, ale aj od rodica. Mam kamosku, ktora sa so synom musela ucit, lebo on skratka sam nebol schopny sa ani nakopnut. Ja mam dcery, aj ine zname, co maju dcery, to zvladali lavou zadnou, lebo baby boli zodpovedne a mali ulohy urobene velmi rychlo, vacsinu zvladli este v skole.
U nas nie je druzina, tak je to trochu iny system. Kazdopadne treba dieta viest k samostatnosti, a ak toho nie je schopne, zapojit aj pana otca, nie si jedina, ktora sa ma s tymto trapit

betulinka1
15. máj 2023

Mam tretiaka 8 r a ucim sa s nim. Prideme domov, ma pol hodku tablet alebo telku, potom sa naučíme a ide na futbal. Tam sme do pol osmej, Cize nereálne aby sme robili ulohy po tom. Moj je pri uceni sa uplne nesamostatny, cize musim nad nim stat aby si vobec vybral veci z tasky 🙈. Nevesta ma nebude mat v tomto rada 🤣🤣 ale zase v inych veciach je sikovny, vyberie mycku, pozbiera pradlo, vníma, ked sa necitim dobre. Len to donútenie sa k úlohám je katastrofa.

luccija
15. máj 2023

@miadi u nás začínala škola 7:30 a niekedy bola 11:20 doma bežne okolo 12-12:30.Ucila sa sama, ale dohliadala som, niečo sa pýtala...je to úplne individuálne su deti čo sa dokážu aj s perom a zositom pohrať🙂oddýchla si a potom úlohy, ale vždy som chcela, aby mala úlohy do 16-17 hotové

miadi
15. máj 2023

Jedine co robi doma je ze cita kazdy den cca hodinu.. oni maju kazdy tyzden skolske knizky citat 3-4 no tie ju nebavia tie cita v skole doma cita svoje oblubene. Matiku ked niekedy potrebuje vysvetlit tak muz jej vysvetli lepsie., 😂
@luccija Ja som rada ze si ich robi v skole ked bol lockdown a musela ich robit doma 😅som zistila ze cim menej sa snou ucim tym lepsie pre vsetkych . 😂pri nej sa neda tlacit na pilu. Vacsinou na prvy sup je lepsie ako ked sa clovek moc snazi dookola ( pri nej )

lusyyy36
15. máj 2023

Moja je do 17:30 v škole. Ulohy nemaju, ak nahodou nestihneme niečo na hodine urobiť, urobí v družine. Keď ma písomku, čo tiež nieje často, učí sa sama prirodovedu, ja vyskúšam, alebo nadoktujem diktat ci napíšem príklady na mat. A urobí to sama. Čítať číta knižky sama. Aj testy, ktoré majú potom spraviť v jednej App z čítania robí sama. Ale čo sa týka iných veci, to si sama nenachysta,

lenka2710
15. máj 2023

Ja mam druhacku, do družiny nechodí, takže pred tou 12 alebo 13 je už doma, podľa hodín! Naobeduje sa a hneď robí úlohy, kým menší ide spať, lebo s nim je to hotová sodoma gomora, otravuje ju, berie jej veci atď, takže sa nevie sústrediť a otravuje ju to a potom ešte chceme ísť von! Ale veľa úloh nemavaju, väčšinou len dorába, čo v škole nestihla
Do školy sa už chystá sama, aj úlohy robí prevažne sama, ja len skontrolujem, pripadne vysvetlím, keď niečo nevie alebo vyskúšam, keď treba

miadi
15. máj 2023

@luccija no a o tej 12:30 bola sama doma ? Alebo si tam bola ? U nas si deti ani knihy a zosity nenosia hore dole len pred testom. Inak mà v taske len obed .( nevaria im )

luccija
15. máj 2023

@miadi nie, bola som doma, ak by nie musela by byť v družine a najskôr môžu ísť domov o 15.Ak niekedy chcela byť v družine úlohy si spravili tam, ale v prvom ročníku to bolo zakázané.Ale u nás v škole mali každý deň niečo aj 2,3 úlohy.To je super, že nič nenosia tu mala taška pekných pár kg.
To je dosť náročné dávať obed či má nejaký sendvič?Zaujímavé čítať ako to v iných štátoch funguje.Pplodla mňa aj, keď tie obedy v škole, škôlke stoja za nič, ale predsa nemusí mama variť, chystať..a je to dosť pomoc

miadi
15. máj 2023

@luccija Ono vsetko mà svoje pre a proti. Zas tie skolske jedane su super ak dobre varia a ak su deti dobri jedaci .. ak nevaria chutne alebo deti maju radi len svojich 9 veci tak smola. Moja je z tych co mà rada len tych svojich 9 veci 🤣Cize pre nu by bola skoda skolskeho jedla . Ale maju free snack nosi vozik so tried autista ( silny stupen on mà job zabavu a maju ho deti radi Aj ked nekomunikuje) musli tycinky alebo jablka. Niekedy si da. Sandwich ona nezje mà rada delenu stravu 🤣minimalizmus u nej je pizza 🍕 zazrak ze mà rada aj to az od 4r aj to len syrovu. Chleba max s maslom. Dnes tam mà brokolicovu polievku tu mà rada . Snack krakre syr banan . Zvyknem robit pizzu a tu jej tam dam. Tento mesiac mali ponuku ze mala pizza za $7 z lokalnej pizzerky v stredu ale len 4x som jej bookla. Maju aj taky catering food track im vozi chicken wrap a take veci studene ale ona neje maso Takze nic . Aj pasta ale to ona zas len spaghetti 😂to bude skor pre maleho. Ten bude mat v obedaku sushi . Cestoviny.

vulka
15. máj 2023

Prečo by potreboval oddych? Veď sa učí do dajakej 12tej a potom sa do 15tej hrá v družine.

slavomira236
15. máj 2023

Moj pise ulohy v druzine ked nestihne pise doma gned ako pride urobi nejake cvicenie ci mu dam na to co preberaju...vecer nadiktijem diktak ked treba teraz ako 3tiak sme ich pisali viac kedze sa ucili vybrane slova. Citat doma necital nikdy len ked trebalo vediet obsah vtedy raz vecer precital. Angluctinu este v ruke nemal staci mu na hodine.

katka1389
15. máj 2023

@miadi nam zacina uz 7.35 😀

annalena
15. máj 2023

@miadi sme v AT, skola zacina 7:30, druhaci maju denne este len 4 hodiny, konci o 11:20, ale ona este ide do "zbernej" triedy, kde deti cakaju na surodencov, co maju 5 hodin, aby rodicia nemuseli behat 2-3x pre kazde dieta zvlast.
V zbernej triede sa len hraju alebo idu von do parku, na ihrisko. Cize oddychuje. Pride domov ma obed, chvilku sa este pobavi s bratom a ide pisat ulohy. Ona je vecer uz nervozna, unavena z celeho dna, prip ma kruzky. Takto si urobi ulohy a ma pokoj.

miadi
15. máj 2023

@annalena Ved Hej kazdemu vyhovuje nieco ine. Moji su nezmari. Mozeme byt vonku cely den pesibusim pol mesta prejst byt pol mesta na plavarni v parku dojst vecer domov a spat nechce nikto. U nas je ta druzina za poplatok . Ja len rozmyslam ked koncia tak skoro deti na obed ze popri tom matky kedy maju mat full time job? Ja som este doma s malym buduci rok zacne skolka .. 3:50 chodi 🚌 school bus pred dom cize 6h job sa da medzi tym.

luccija
16. máj 2023

@miadi ja by som to hneď vymenila, aby škola, škôlka začínala ráno neskôr .Podla mňa to je skoro, aby deti vstávali o 06, 06:30, ale ja som nočná sova.Kamaratku mám v IT a u nich podobný systém ako u vas a za družinu platia veľmi veľa, tak robí pol uvazok.detto druhá v Rakúsku prácu má do 14 a potom čas na deti toto je niečo čo u nás veľmi chyba.Tu často má žena problém stihnúť škôlku, družinu do 17, keď pracuje 8,5 plus cesta celý deň v ťahu a popri večeri si dieťa píše úlohu a žiadny voľný čas pre rodinu.kym moja 20:30 spala nech vládze ráno vstávať o 6:15 oni mi ešte písali z ihriska, lebo všetko im začína 9.

annalena
16. máj 2023

@miadi presne ako pise @luccija. Tu v AT ma vela zien len ciastocne uvazky, 15-20 hod tyzdenne. Druzina tu je tiez, aj skolky poobede, ale vsetko sa plati. U nas je zadarmo skolka do 13ej, ak chces do 16ej tak 90€mesacne a plus obedy (2,70€/obed).
Druzina v skole by nas vysla do 16ej 250€mesacne. ak by som mala platit 3x druzinu, tak radsej idem na ciastocne uvazok a som s detmi, ako byt v robote a to co zarobim navyse dam do druziny.
Ja robim full, ale my mame s muzom tu vyhodu, ze sa vieme vdaka sluzbam (zdravotnictvo ) doma prestriedat.

miadi
16. máj 2023

@luccija Hej Mne je vzdy luto kamosky Hlavne v zime ze tak skoro vstava okolo 5 a deti idu do skoly este je cierno cierna tma .. Ono je to uplne iny pocit ked je svetlo.
@annalena U nas je do 4r jasle /skolka za minimalne $700 -1000na mesiac . U nas konkretne 40 na pol dna $80 na cely ( vtedy aj s obedom) zadarmo je az od 4r. Druzina Neviem co stoji ale videla som tam len par deti.. skolsky 🚌 je zadarmo v ramci mestskej dane.