icon

Ako je to po novom s domácimi úlohami?

11. sep 2024

Ahojte. Ako je to teraz s tými domácimi úlohami? Povinné, nepovinné? Bolo nám povedané, že v školskom poriadku je písané, že domáce úlohy sú už nepovinné. V škole a na edupage nám píšu, že povinná domáca úloha a vydieračky, že sa to bude počítať do aktivity, priklonia sa k horšej známke kto nebude robiť úlohy... ako to je vlastne? Neriešim, že kto bude sprostý atď kto si ich nerobí. Na to odpovede nechcem...

Strana
z6
mikki007
12. sep 2024

@macatt u nás to bolo tiez až od druhého ročníka, prváci robia úlohy doma s rodičom.

gab1sol
12. sep 2024

To porovnávanie s prácou je úplne absurdné. V práci som, aby som zarábala. V škole deti sú, aby sa učili. Či tie tvoje dostávajú za čas v škole výplatu?
A ak máte v školskom poriadku, že sú úlohy nepovinné, rieš to so školským poriadkom v rukách vo vašej škole.
Ak máš pocit, že dieťa nemusí robiť DÚ, tak nech ich nerobí, ale potom sa nesťažuj na horšie výsledky. Obvykle, deti, ktoré nemajú problém v škole, nemajú problém ani s domácimi úlohami. A vidno to na výsledkoch. A ak sa dieťa učí len preto, aby malo dobré známky, či venuje sa škole len v čase školy, aký základ dostane to dieťa? Vzdelávať sa by malo byť vo vlastnom záujme, nie pre známky. Učí sa snáď pre seba, nie pre učiteľky… A ty ako rodič by si svoje dieťa mala nasmerovať správnym smerom. Keby sme to nechali na deťoch, tak do tej školy väčšina z nich ani nechodí…

cookie29
12. sep 2024

@oskvarka ano viem vsetky chemicke prvky, od malicka som riesila krizovky takze nielen drvenim @viestta 🙂
ale v tomto smere suhlasim s ostatnymi, @oskvarka mozno si dnes na internete vies veci dohladat, ale to musis aspon vediet co hladas a ako. A ako si to vedia ludia dohladat, staci si prejst forum tu na MK a otazky na rodicovsky prispevok, davkovanie nurofenu, spolahlivost tehu testu a pod... ved to ani hladat nemusis a napriek tomu to ludia pochopit bud nevedia alebo nevedia ani najst!

Otazne je skor, kedy sa zacat ucit "sedenim" pri D.U. a tu sa trochu rozchadzam s viestta... ja osobne som na anglinu chodila dlho. Mam aj velku statnicu, asi tak. ALE... samozrejme ze nepravidelne slovesa sa treba nadrvit, lenze som roky mala ucitelku, ktora nas chcela len drvit... a s prepacenim po par rokoch sme nic moc nevedeli. A potom prisla ucitelka, ktora s nami nemala problem bavit sa o vsetkom... prisla do triedy a my sme sa bavili ako spravni pubertaci o hovadinach, tak sa pridala aj ona akurat poziadala, aby sme prepli do anglictiny. A za rok sme urobili vsetci nesmierny pokrok. Zrazu nas to ucenie bavilo a nikto sa netvaril kyslo nad drvenim slovicok, gramatiky, podmienkovych viet a podobne...

viestta
12. sep 2024

@gab1sol 👍

oskvarka
12. sep 2024

@cookie29 o to smutnejsie ze vseci si tou zakladnou skolou a ulohamy a veskym presli a aj tak je to tak.... moje deti vedia trojclenku ratat a netvrdim ze na to same neprisli urcite sa ma aj opytali niekedy a pomohla som im v beznom zivote.. hlavne v kuchyni presne ako vravis tam je toho vela a casto.. ale aj v obchode ked chcu si kupit nieco dobre a kupia si radsej vecie balenie a rozdelia sa.. lebo vedia ze ich to vyde lacnejsie.. mireka mapy detto ved to su veci ktore potrebujes ..

oskvarka
12. sep 2024

@cookie29 tak to ucenie sa pri krizovkach je za mna ucenie ako kazde ine.. a bod pre teba lebo je prijemnejsie ;)

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2024

@oskvarka Ja ale nic o prisnosti nepisem, nie som si ista, ci si my dve tak uplne rozumieme😉

oskvarka
12. sep 2024

@cookie29 ani tie nepravidelne slovesa sa nemusis drtit pouzivanim to pride.. ako tie krizovky... mali ste velmi rozumnu ucitelku..
a jasne musis mat sain aby si vedel co hladat... ale ten sain ziskas komunikaciou a žitim .. rozumenim veci okolo seba spajanim suvislosti.. neviem či toto ti daju domace ulohy...toto si predstavujem že by sa malo učiť v škole rozvyjať ten zdravy sedliacka rozum a pochopenie veci..

oskvarka
12. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ocividne som ta zle oznacila ...niekto spomínal ze detom je neprospespieva sloboda vo vzdelávaní a treba ich nejakým sposobom (ja si inú ako autoritu mocou a prísnostou neviem prestavit) "prinútiť "aby spolupracovali a pracovali na sebe podla našich predstáv, a nemárnili čas. (parafrázujem) lebo je to pre ich dobro.. čomu rozumiem teoreticky ale prakticky si nemyslím že to funguje.. možno na nejaké dieť a áno ale v tom prípade si myslím ze to bude zase za cenu iných vecí a zručností ktoré budú tomu mladému človeku chýbať.
a s mobilmi s tebou súhlasím .. vo veľkej večšine.. len neverím že rodiČia si myslia že je to správne.. moˇyno si niekedy neuvedomujú že je to nesprávne a škodlivé .. ale povačšine to vedia alebo minimalne tušia len skrátka je to tak dostupné ako sladkosti v dneŠnej dobe .. a škodí to deťom ..veľmi.. a je to náročné s tým vedieť žiť lebo tie technológie sa zároveň dajú využívať veľmi kvalitne a prínosne. ak nie sú naŠim pánom ale pomocníkom..ale toto naučiť deti ked to dospelý nezvládajú.

mk1111111111
12. sep 2024

@gab1sol presne tak, ako píšeš, tu vidno, že učiteľky vyučujú správne ( nie všetky, ale väčšina), len problém je, že jedno dieťa sa to naučí už v škole a doma je v pohode aj s DU a to nechápavejšie a také, čo má všetko na háku, to sa ani doma nebude učiť, však načo? A to má aj zväčša rodiča s takým prístupom, veď chodíš do školy, doma máš mať voľno, aby sa nemuseli pričiniť, radšej dajú rodinne mobilový večer a ponadávajú na učiteľky.

maciatkolulu
12. sep 2024

@oskvarka ale veď ja píšem to isté a neverím,že rodičia trávia čas poobede s deťmi iba nad úlohami. Ja neviem,necitas koníka,veď tu má každé decko aspoň 4 krúžky. Inak nie je cool. Hold,keď nestíhajú školu,je to na zváženie. Jasne,krúžok,ktorý dieťaťa pripravuje nabudúce povolanie,anooo,🐎 je plný budúcich majstrov sveta vo všetkom,ale tak trosssssicku sebareflexie a dajú to aj s úlohami,ja tomu verím. Ako to dávajú iní rodičia.

oskvarka
12. sep 2024

@mk1111111111 to si naozaj myslíš že je to takéto čiernobiele a vypíva ti to z tejto diskusie?

drejo
12. sep 2024

V Slovenskej republike nie je povinná domáca úloha zo školy zákonmi alebo inými legislatívnymi predpismi. Každá škola má však svoj vlastný školský poriadok, v ktorom môžu byť upravené pravidlá týkajúce sa domácich úloh.

cookie29
12. sep 2024

@drejo az na jeden detail, skolsky poriadok nesmie presahovat ramec zakona...

oskvarka
12. sep 2024

@maciatkolulu tak dúfam že nie všetci.. ale niektoré deti to asi aj v pohode zvládajú.. ale máš pravdu doobeda škola potom krúžok každý deň a úlohy a spat je drsné.. ale tak ntiež nie je krúžok ako krúžok .. 3 krat do tyždňa gymnastiika je asi iné ako rybársky klub
ale tak kto to zvláda tak pohoda .. teda ak su s tym vseci spokojny.. ale ak pri tom vseci padaju na hubu tak ...

oskvarka
12. sep 2024

@maciatkolulu ja mám ale krúžky rada lebo ked sa na to pozries formou vzdelávania tak krúžok je tiež určený na vydelávanie sa.. takže tiež je to "škola" a je to dobrovolné (ak tam deti chodia dobrovolne a nie s donutenia rodičmi) a možeš si vybrať tak aby si bol spokojný - samozrejme nie všade máš takú dobrú možnosť výberu ale raz je to spoplatnená služba tak aj kvalita tak snáď nejaká je. ale nie je to cesta pre každého .. tiež mám syna ktorý má rád veľa krúžkov a druhého ktorému stačí jeden.

kavasmliekom
12. sep 2024

A keď ma dcéra napísané, že domáca úloha - naučiť sa prvých desať prvkov z periodickej sústavy? Tiež to nemusí splniť? Veď je to domáca úloha 🤔

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2024

Ja sa tu este k tej troclenke vyjadrim. Moja generacia (rocnik 1971) v ucebniciach ZS pojem trojclenka nemala. Toto viem isto. Ja som trojclenku vedela pouzit, lebo ma to naucila mama. Potom na gymnaziu na chemii nam vyucujuca povedala, ze to si hodte do trojclenky a okrem mna nikto nevedel, kam si to ma hodit a to sme boli matematicka trieda. Samozrejme, vedeli sme si poradit inak, lebo clovek nemusi vediet, ze sa nieco vola trojclenka, aby si take kuchynske priklady vedel spocitat. Horsi je pripad, ked to nejde sedliackym rozumom (lebo darmo sa niekto nauci troclenku ako nejaku schemu, ak nevie, co vlastne robi-to zabudne). A to je prave pripad tej mladsej generacie, ktora sa casto nesnazi pochopit princip, lebo si rovno povie to zaklinadlo-ved si to vygooglim, lenze rozum si nevygooglia.

senta_sofia
15. sep 2024

Domace ulohy nie su v legislative upravene, takze zavisi od skoly aj pedagoga. Ak ulohu zada, ma ucitel pravo trvat na jej vypracovani, pokial nie je dobrovolna.

zazka666
18. sep 2024

Podľa mňa sa nič nezmenilo. Veľmi záleží na škole a prístupe každého učiteľa. Dobrá učiteľka je základ.

jakubrianka
18. sep 2024

To je super ak konečne poobede nepreťažujú deti. Domáce dobrovoľné úlohy si deti už nezapisujú do zošitom? Cinkne vám v edupage?

Strana
z6