icon

Ako motivovať 12-ročné dieťa k upratovaniu izby?

1. apr 2025

Dobré ráno,je toto normálne,alebo bežné,aby 12 ročné dievča malo takúto detskú izbu? Ako ju donútiť,alebo motivovať aby si ju upratovala? Nepomôže nič,ani krik,ani zákaz vychádzok, zamknutý mobil a podobne. Alebo keď tak sa uprace,tak na jeden deň a ďalší deň to je zas také isté. Píšem anonymné kôli švagrinej a rodine..

Ako motivovať 12-ročné dieťa k upratovaniu izby?Ako motivovať 12-ročné dieťa k upratovaniu izby?Ako motivovať 12-ročné dieťa k upratovaniu izby?Ako motivovať 12-ročné dieťa k upratovaniu izby?
Strana
z3
vikusjk
1. apr 2025

Okej, od teraz nebudem moju 13 rocnu hresit za neporiadok v izbe 🙈

vikusjk
1. apr 2025

Na tvoju otazku autorka - podla mna toto je dost extrem a urcite to nie je neporiadok z jedneho dna, alebo tyzdna. Toto vyzera, ze nebolo upratane minimalne mesiac. Moja ma na stoliku tiez neporiadok, ale vlastne to je len neulozena kozmetika, zrkadlo atd.
To si tvoja dcera vodi aj kamaratky do takej izby?

autor
1. apr 2025

Áno samozrejme že sem prídu aj nejaké kamarátky,veď jej to hovorím stále,že to je jej vizitka. Ale jej to očividne nevadí.
Alebo ešte sa spýtam jednu vec,upratujete ako rodičia izbu takýmto "veľkým" deťom? Ja som toho názoru,že neexistuje aby sme tam mi niečo zdvihli,resp upratovali,už je dosť veľká.
Ostatné sa samozrejme upratuje tak často ako to je možné,keď je manžel doma tak sa skoro každý deň aj vysáva a umýva.

lucia13022023
1. apr 2025

No toto nie je neporiadok ale špina 🤮
Normálne to nie je

lenka.25
1. apr 2025

Toto je naozaj nechutné , toto nie je neporiadok, ale humus . Hneď by som zakázala ako prvé jesť v izbe a kým by si neupratala , nešla by nikam okrem školy . Toto by som v svojom byte netolerovala . A nie, dcéram izby neupratujem .

leveta
1. apr 2025

Všetko čo je na zemi a na stole bordel, vrece..vyhodiť. bez reci...nebude mať kozmetiku, šaty .hneď ju to prejde..netreba krik, dohovára nie nepomáha ..vždy keď odíde do školy..zbaliť všetko vrátane smeti a vybavené..o tri dni ju to prejde a sama si sprace čo treba.

unicornlady
1. apr 2025

V jednom podcaste sa otec pýtal na 18r syna, ohľadom upratovania.
Začína to pred 13.minútou. Skúste si to vypočuť.

https://dvojka.rozhlas.cz/snaha-chranit-i-ovlad...

majus2323
1. apr 2025

Dobre všetci sa povznesieme ako je to moc a špina. Všetci to vidíme - ok, ale autorka sa pýta čo s tým . Nie som mama tak veľkého dievčaťa ale tiež som mávala bordel ( veci nie špinu). Najhoršie autorka je, že my nevieme ako máte nastavenú výchovu , čo na ňu platí a čo nie, či ste viac alebo menej prísna. Určite by som to nešla za ňu upratovať ja ako mama. Už je veľká. Asi by som nejak trvala na úklide, ale že hneď v Tom momente ja neviem ako príde zo školy. A všetko aby sa rad radom odtiahlo, povysavala, skriňu si upratala, umyla a toto aj vydezinfikovala. Ponúkla by som jej moju pomoc samoz lebo toto je tak na 3-4 hodiny ale s mierou. A samozrejme to by bol začiatok. Treba nejaké pravidlá , pravidelné upratovanie žiaľ bez nároku na odmenu za to že si uprace. To ma byť automatika. Nechcem byť zlá , ale toto mal byť zvyk vypestovany od maleho mala. Mama tiež veľa veci robila za mňa a keď som bola staršia a videla že mám bordel tak ju to potom so mnou stalo oveľa viac námahy. Len ja som mala porozhadzovane veci nie špinu a jablká v kúte. A začala by som pomaly ju učiť prať, žehliť , možno okná umývať ak nie ste kdesi hore na bytovke aby nespadla a podobné veci. V jej veku ma to už mama učila. Možno aj skôr. Proste sa jej venovať ako budúcej žene ktorá sa bude musieť raz starať sama o seba minimálne. Je vo veku kedy už puberta asi fičí, tak hlavne s kľudom, jasné a stručne vysvetliť že je to fakt moc a že je to neakceptovateľné aby mala takú špinu v izbe. Ešte je čas podľa mňa s tým niečo robiť ale už ho nezostáva veľa.
Po mimo ma napadlo , tiež je to jedna z možností, či nemá nejaké problémy , v škole , s kamoškami , psychické.... Aj to sa môže odraziť na prostredí v ktorom žijeme a nezáujmu o poriadok. Ak je toto všetko v poriadku a je len lenivá, tak začať čím skôr s tým niečo robiť , nekompromisne, ale s láskou. Držím palce

hopatko
1. apr 2025

Toto je humus a spina, vizitka rodicov a nie dceri...ako si ju naucila a viedla k tomu aby si udrziavala cistotu a poriadok? Zacni od seba a zamysli sa akym prikladom v cistote si pre svoju dceru. Prepac, ale toto je na grcku. A tam sa musela stat systemova chyba vo vychove davno pred tym, ako si ty zacala ocakavat, ze dcera bude upratovat sama. Dufam, ze tam nepustas cudzie deti a navstevy.

ysseba
1. apr 2025

Iné je neporiadok a iné špina. Neporiadok tak trochu aj patrí k puberte. Neporiadok v hlave a neporiadok v izbe 🙂 Ale toto je VYSLOVENE špina. Toto normálne nie je. Skús dcéru "postrašiť", že či chce aby kvôli tým zvyškom jedla mala v izbe potkany a šváby, lebo že sa to veľmi ľahko pri takom bordeli môže stať. Inak a prečo vlastne konzumuje jedlo v izbe? Upratovať tak veľkým deťom určite nie. Ja by som asi teraz spravila to bububu s tými švábmi a potkanmi, pre tentokrát s ňou vyupratovala a vyumývala izbu. Podotýkam - s ňou, nie len ty. Zakázala jesť v izbe a povedala, že takto má vyzerať izba jedného dievčaťa, nech si to tam udržiava, lebo viackrát to s ňou upratovať nebudeš. A asi bude treba kontrolovať. Mne napríklad moja mama robila také, že čo bolo rozhádzane po izbe, tak chytila a dala mi to na jednu kopu do stredu izby a ja som musela upratovať a triediť.

januska2
1. apr 2025

Aj moja dcéra to.ma takto a nezaberá nic ani odobratý mobil ani tresty. Povedala mi ze je to jej vec jej súkromie a nemám tam chodiť. Ale už keď dostaneme nervy tak d plačom upratuje ale tiez na 1-2dni . Tiez neviem ako alebo co s nou mam robit. A koľko x jej poviem ze jej pomôžem a nic ! Ešte aj spunave pradlo hadze medzi hracky. Tuez neviem ako na ňu ani peniaze ani pomoc ani trest mobil nic nanu neplati

crazy_cat_lady
1. apr 2025

No ty vole 😂 ja by som isla asi nato tak, ze mas den nato, aby si to upratala. Co nebude upratane, ide do kosa. A je jedno, ci je to oblecenie, alebo veci do skoly...

simik22
1. apr 2025

Ja neviem , zakázala by som všetko čo sa zákazat dá, mobil telku, ísť von, tiež vodiť si kamarátky do takého hnoja. Nehnevaj sa, to je hanba, toto neni neporiadok , toto je neupratane, nevysate, neutrety prach minimálne mesiac, to som malo povedala, sak to vyzerá jak smetisko

zuzubb007
1. apr 2025

Ty kokos toto nieje neporiadok, ale svinec, ako rodič si nevieš dať rady s vlastným dieťaťom a k tomu 12 rocnym čo hanba dieťatu ale tvoja hanba je 100x väčšia, rodič je od toho aby dieťa učiť moja zlatá nebudeš jesť v izbe, je sa za stolom v kuchyni, všetko zakázať hneď začne frkat a ak nie ideme na návštevu k odborníkovi obliekaj sa, mne by to trvalo 5 minút vyriesit, normálne sa mi chce grcat aká špindirska rodina, akože ani u nás to nevyzerá upratané, ale čo je veľa to je vela

simik22
1. apr 2025

Ja mám tiež 12 ročnú, a hnevám sa keď si nechá oblečenie na stoličke a kefu na vlasy na stole, a izbu jej ja neupratujem už roky.

katkaseiner
1. apr 2025

U nas izba vyzera ovela lepsie a to ju nutim upratat si celkom dost casto... inak by asi vyzerala ako ta tvoja...
U nas plati vydieranie... ospravedlnujem sa, ale skusala som uz vselico, nic ine nefunguje...
Proste ked nieco chce, moja odpoved je otazkou... mas upratane? Ak nie, bez debaty nikam nemoze... cize cca raz za 2 tyzdne si povysava (ano, rada by som vysavanie castejsie, kedze je u nej vela prachu a ani to povysavanie nie je tak ako by som si predstavovala) a uprace sa izba, saty do skrine (s tymto fakt bojujeme) a zakazala som v izbe jest... cokolvek... proste potom sama musim hladat tanieriky, pohare, misky, lyzicky, lebo nie a nie odpochodovat do kuchyne...
Neviem ako to riesit lepsie, aby sa o to starala sama... proste to momentalne lepsie neide... ale nevyzera to tak ako na tvojich obrazkoch...

ariannazara
1. apr 2025

Určite by som to upratala. Fuj nenechala by som to tak.

colsami
1. apr 2025

No ja neviem ale pri 12 rocnom dievcati a takomto svinciku by som si teda urcite nekladla otazku, ako ju motivovat k upratovaniu. 12 rocne si myslia ze su panicky ked maju 12, fotia si uz pomaly selficka s pusou a malovatkami a chodia v grupkach po meste ako gracie. A toto odignorovat a spravat sa jak 3 rovna... Ta by mala vsetko zakazane a raz by neposluchla, ako tu uz bolo spomenute, vsetko by sa zhrnulo do velkeho vreca a vyhodilo, bez milosti.

Akoze 12 rocne dievca ktorej takto vyzera izba, vobec robi nieco doma? Pricinuje sa o chod domacnosti? Pomocne prace v kuchyni, doma vysavanie, umyvanie v kupelke, wcku, pranie, skladanie? Alebo si zije ako princezna v neporiadku a nic sa od nej nevyzaduje, lebo "nic na nu nefunguje"?
Ty chces rady ale my nevidime ako mate nastavenu domacnost. Kazdopadne zacni nieco robit, nastav pravidla, hranice, dodrzuj zasady. Lebo toto co z nej vychovas jej bude na cely zivot na skodu.
A to hovorim ako clovek co si tiez vie nakopit veci na stol, oblecenie, hocico, nie som Monk. Ale nie takuto spinu aby som tolerovala a este aby to samej mladej dame nevadilo.

biba_18
1. apr 2025

ja som čakala niečo také ako som mala doma ja - a potom aj môj syn - ale fotky ma prekvapili ...
v podstate pokiaľ by som ja nebola vedená tak ako ma viedla mama, tiež by to bolo asi rovnaké - ja som mala bordel lebo som bordelár, ale moja mama bola extrémne vysadená na čistotu - teda či sa mi páčilo alebo nie - všetko čo bolo na zemi alebo kade tade muselo na posteľ, zvyšok sa povysával, utrel prach a s tou kopou na posteli som sa mohla vysporiadať ako som chcela ... zvyčajne znova na zem ...
robila som to isté so synom - ok, bordel - zvyšok upratať - raz za týždeň pozbierať fľaše do zberu, pod stolom mal kôš aby sa to nepovaľovalo kade tade ... veci nemal po zemi, mal veľký sedací vak + nemého sluhu - takže ten bordel bol na tom ... zvykol si tak ako som si ja zvykla - bordel len na určitom mieste, a žiadna špina, na tom trvám ...

takže moja rada? kúp jej vak, nemého sluhu, kôš na odpadky - raz do týždňa, raz za 2 týždne veci zo stola dole, zo zeme na posteľ - a povysávať a utrieť prach ... najprv to možno budeš robiť sama - ale minimálne aby ti pomáhala, potom aj sama ... u nás to fungovalo - aj u mňa, aj u môjho syna. a ako píše @katkaseiner - neustúpiť ...

držím palce ...

minenkaa
1. apr 2025

Ja som to robila tak,že som oznámila ,kedy ma byt izba upratana ,prišla som skontrolovať ,oznámila som čo ešte a do kedy a ak nebolo všetko zo stola poriadne upratané,mimo školských veci šlo do kosa a zo zeme tak isto

biba_18
1. apr 2025

@hopatko moja mama bola upratovací maniak ... na mňa to nemalo žiaden vplyv 😂

maryetta
1. apr 2025

@simik22 och presne tak. Ja bazirujem asi na "hlupostiach". Toto by som 🙈🙈 nedala 😂😂😂 to by ani spat nesli kymby to nebolo upratane... ale tak ja mam mensie deti. Ktovie co bude o par rokov.

nataliik
1. apr 2025

Autorka nepracujem, obcas ma oblečenie rozhádzané a obaly v skrini. Upozorním na to a ona už vie, že keď si to neupravené do druhého dňa, nastúpim potom ja.
Ako prvé som urobila to, že všetko čo bolo nahadzane v skriniach, obaly, papieriky, rozhádzané veci som jej vyhadzala na kopu. Ten bordel bol v strede izby a mala čas 3hod si to upratat alebo vyhodím do kosa. Raz sa na to vykaslala a vyhodili sme. Odvtedy upratuje všetko. V sobotu si umyje dôkladne, síce jej to trvá asi 6 hodin🫣 lebo mobil, ale uprace. V týždni ma to prádlo nahadzane, tak si pouklada.
Ale vie, že keby to neurobila ,tak jej vyhodím všetko do koša.
Tak skus dnes keď príde, že si ide všetko upratat, ale aj zo skrin jej povyberaj, nábytok poodtahuj a keď nie, zbal a vyhod, nove nekupuj.

domak2
1. apr 2025

Takto, bordel porozhadzovany tam ma aj ona. Ale zas vysávam tam ja. Bordel mi nevadí, špina áno

wolf_
1. apr 2025

Také úprimné priznanie 🙂 Mala som podobné obdobie. Chcem veriť, že to nevyzeralo až takto, ale je dosť možné, že sa to k tomu minimálne približovalo. Jasné, že rodičia boli z toho na nervy. Ale znova úprimne, neviem si predstaviť čo by na mňa zafungovalo. Nebudem chodiť nikam, len do školy? Ok. Nebudem mať mobil? Ok. Nebudem mať niečo iné? Ok. Nebudem nič môcť? Ok. Budú mi to pravidelne vyhadzovať? Ok... Takéto "výchovné prostriedky" by na mňa zafungovali akurát tak, že a just nebudem, a akurát by sme si už úplne pokazili vzťah s rodičmi... Mne pomohol čas a vlastné uvedomenie, že v takom svinčíku žiť už nechcem. Neviem koľko to trvalo.. možno rok? ... Ako to obdobie prišlo, tak aj odišlo. Poriadok mám rada, až tak, že vyslovene cítim, že neporiadok doma = neporiadok v hlave, a tak mám upratané vždy lebo mi to robí dobre aj na dušu 🙂 Čo ma privádza k myšlienke, že možno v tom období som mala práve chaos v hlave a tak bol chaos aj v izbe. Ale to už len tak hádam, nepamätám si to už presne.
Síce som nejak nepomohla, ale prišlo mi fajn prispieť vlastnou skúsenosťou.

tarvika
1. apr 2025

moja dcera ma 12 rokov tiez. vela bojujeme s upratovanim, ale nasli sme system. Ale musim povedat ze to bola vzajomna dohoda, ziadne prikazy a zakazy a tresty. Bol v tej izbe neporiadok stale, ale nie takato spina ako ukazujes. To by som asi bola tvrdsia. Dohodli sme sa, ze ked si kazdy tyzden jeden den kompletne uprace (dali sme to na pondelok po skole), cely tyzden uz nemusi upratovat a moze mat rozhadzane co chce. Ja neznasam neporiadky a tak uz ku koncu tyzdna radsej do tej izby nechodim, aby som sa nenastvala. prvych par tyzdnov sa jej velmi nechcelo, obcas som aj musela pomoct a trvalo to aj cele poobede. ale teraz uz si to sama upratuje, aj hovori ze sa tam lepsie citi ked je tam cisto. ale co sa tyka vysavania a utierania prachu, to robi fakt malokedy.

mamamasama
1. apr 2025

Funkčný neporiadok by som tolerovala, ale takúto špinu nie. Ako často sa u vás upratuje? Zapájaš ju? U nás je upratovanie denná automatická činnosť.
Máme rozpis prác aj to, kedy sa čo vykonáva. Vysvetľujem, že všetci žijeme v jednej domácnosti spolu a toto sú pravidlá. Má 12 rokov. Mala by to pochopiť. V prvom rade by som si s ňou v sobotu sadla a pretriedila všetky veci. Menej vecí, ľahšie upratovanie. Zbytočnosti vyhodiť, staré, zničené,zlomené, všetko do koša. U nás sa veľmi ujali bordel boxy. Krabice na hračky, perá, odpadky, zbytočnosti,atď. Je to síce stále bordel, ale aspoň triedený. 🫣😅 Pri upratovaní jej asistuj. Kľudne si pustite hudbu a tancujte, alebo si urobte súťaž. Každý deň stačí 10-15 minút. Nech urobí aspoň niečo. Zbytočne ju netrestaj. Sama musí prísť na to, že ak niečo nemôže nájsť, je to tým neporiadkom. Ak uvidíš, že sa snaží, udržiava poriadok, tak jej kúp novú lampu, stoličku, čokoľvek, bude chcieť.

pbra40
1. apr 2025

Všetko by som jej vyhadzala zo skrine na jednu kopu. A nešla by spať, kým by to nespravila. A opakovala, kým by sa nespamätala

zuzinka888
1. apr 2025

Cim viac budes tlacit na pilu tym to bude horsie. Ja by som z toho urobila "ritual. Raz za tyzden- 10 dni spolu upratat a potom ist do kina, na zmrzku....a potom pomalicky- prosim ta zacni sama, ja nieco este vybavim, dokonci to a j a este nieco....a potom pojdeme. Dnes som velmi unavena skus to sama- ja oddychnem a potom pojdeme....... Asi to chce cas a trpezlivost. Aj moja bola neporiadna- dost som sa desila internatu no tam ma paradoxne vzdy 10/ 10 za cistotu. A vzdy mi vravi- mami by si neverila ako su niektore baby "humusacky". A ja jej na to- ale verila, este si pamatam🤣🤣

hopatko
1. apr 2025

@biba_18 mam dceru, ktora by zrejme uplne lahko dopadla ako foto vyssie. Avsak je rozdiel neporiadok a spina, humus.
@autorka, maly navod ako to robime u nas doma. S dcerou pravidelne spolocne upratujeme, tym mam na mysli cistime, vysavame od prachu a dezinfikujeme izbu. Sama miluje a vie ocenit ten pocit a vonu cistoty. Upratovanie hraciek, je ina kapitola, to nerobim, lego je na kila vsade, kazdy den. Ak by vecer neupratala, vsetko skonci v jednom ciernom vreci, a to vie, ze by sa jej tazko triedilo. Tiez jej treba pripominat, na druhy den, ked sa ide hrat, ake je uzasne, ze vsetko najde na svojom mieste vtedy ked to potrebuje. Tiez je dolezity system, kazda vec, hracka ma svoje miesto, priesvitne boxy, oznacene, tak vie co kde patri. My si pri upratovani pustame oblubenu hudbu, tancujeme, blbneme a uzivame si spolocny cas. A zaklady ako nekonzumujeme jedlo v izbe, ale v priestoroch ako jedalen, su samozrejmostou, ale to je o vychove. Vsetko je len o navykoch a rutine.

Tresty, nutenie a ine natlakove sposoby este z nikoho nespravil samostatnu a sebavedomu mladu zenu.

Strana
z3