Ako motivovať 9-ročné deti k športu?
Moja 9rocna dcera chodi na atletiku a plavanie. Je v tom dost dobra hlavne v plavani. Chcela som ju prihlasit uz aj na sutaze v plavani aj v behani ale nechce. Nechce sa zdokonalovat ani sutazit. Ako ju motivovat? Povie ze ju do toho tlacim. Ale bola by skoda sa neuberat tymto smerom ak nato ma. Ako ste nieco taketo riesili? Pove mi ze ona nechce byt ziadna Vlhova a podobne . Ked sa spytam ze teda v com chce byt dobra povie v nicom🤷♀️
Nemyslím si, že je škoda nesúťažiť, škoda by bola keby ju to pod tlakom prestalo baviť, resp. by ju to vyslovene deptalo… za mňa, roky som tancovala a som rada, že nikto ma netlačil do vrcholových súťaží, čo by zahrnalo viac tréningov a že keď som chcela skončiť, tak mi to tiež nikto nevyčítal
@kissymissy môj syn je tiež v plaveckom klube, ale nechce súťažiť, len medzi deckami v jeho klube, inak žiadne iné súťaže. ja a muž ho rešpektujeme
Som rada že maká a nepotrebujem aby bol Majster sveta
Zdokonaľovať sa môže aj bez súťaži. Navyše má len 9 rokov, možno za 3 roky bude mat iný názor
Inak pýtať sa 9 ročnej že v com chce byt dobrá …. ja neviem…..pre mna to vyznievas ako premotivovana matka
Prepáč
9 ročné dieťa nemusí mať žiadny vrcholový šport ak nechce a už vôbec nechápem prečo by mala byť v niečom dobrá. Treba ju podporiť nech robí čo ju baví a to stačí.
ja by som pridala pohlad aj od rodica z druhej strany.....
nie netlacila by som ju na preteky ale urobila s nou dohodu... deti na to zvyknu pristat. ponukni jej , ze nech vyskusa jedny preteky, uvidi ake je to pretekať, nieco jej zato slub. normálne nech si vyberie, nasa takto dostala navstevu starbucks...... nevidela som stastnejsieho dietata, pritom aj potom sama uznala, ze vystupovat pred verejnostou neboli take zle......
mozete ma tu ukamenovat, ze uplacat deti sa nema, ale je dobre, keď deti maju co najviac podnetov, zážitkov, kedy ich maju ziskat, ked nie v detstve....
netreba deti drzat v bavlnke, len aby boli komfortne a bolo vsetko podla nich. potom nam tu vyrasta generacia, co ma ego do oblakov ale pri prvom neúspechu sa zrutia a hladaju psychológa.....
@kissymissy Netlač na pílu, lebo jej tie športy zhnusíš a môže Ti povedať, že už nechce chodiť ani na atletiku, ani na plávanie. Nie všetky deti v jej veku chcú byť majstri sveta. Niektoré deti robia šport len preto, že ich to baví a majú z toho dobrý pocit. Zdokonaľovať v týchto športoch sa môže jednoducho na tréningoch, nemusí to robiť súťažne a makať, kým nevypustí zo seba dušu. Možno keď bude staršia, sama sa rozhodne robiť šport aj súťažne. Podľa mňa máš šikovnú aj veľmi rozumnú dcéru. Ona presne vie, čo chce.
Sport robi lebo ju bavi, nie preto aby zazivala stres a tlak ktory je na preteku vzdy. Ak ju budes tlacit znechutis jej sport. Ak ju budes respektovat bude dalej trenovat s radostou- a o to vo sporte ide- sama vravis ze nechces vrcholovy sport.
A ty maminka, ty si v com dobra? V com vynikas?
Mam takeho znameho. Strasne rad sutazi, sutaz bola u nich presviedcacia metoda od mala. Kto tam bude prvy? Kto sa prvy oblecie? Kto tam prvy dobehne? ... Ono to jeho mame vsetko krasne fungovalo, ibaze... ibaze teraz v dospelosti je nestastne jeho okolie. V cieli hned mysli na novy pretek. A stale akoby k sutazi vyzyva aj svoje okolie, stale chce vsetkym dokazat "ze je prvy", ako ked bol maly a dokazoval to svojej mame. A nie je nic ochotny robit bez "dokazovania si". Jedna vec su nevinne sutaze, aby mama a detuchy zazili srandu. Druha vec su uz potom sutaze ako si predstavujes ty - sporty, vedomostne olympiady... Aj ten znamy chodil na vsetko mozne od strielania vzduchovkou po skolske oplympiady. Jeho mama sa vzdy a vsade chvalilla svojim vynimocnym synom, lebo ona sama nemala cim len tym, ze porodila takehoto vynimcocneho tvora.
Prečo chceš aby súťažila? Prečo nestačí mať len radosť z pohybu, prečo musí súťažiť a miesto radosti z pohybu, zažívať stres z očakávaného výkonu.
Som za to sk to dieťa chce tak ho treba podporovať ale ak nechce tak netlačít.
Naša tancovala a spievala... Tréningy nevadia ale vystúpenie je klbko nervov. Teraz maľuje. Je v tom dobra a ma svoj kľud. Áno tancom a spevom by dosiahla možno viac ale.... Pri maľovaní ma svoj kľud
@kissymissy ty si v com dobra?
@kissymissy netlac, bud rada, ze ju to bavi, ma z toho radost, to je najviac…vysoke naroky a ocakavania priviedli obrovske mnozstvo dnesnych mladych a deti k psychiatrom. Podporuj ju, nech sa rozvija, obcas tu temu otvor a ak sa bude citit na sutaz, urcite sa ohlasi sama. Ziadna medaila nenahradi pocit bezpecia, istoty a podpory vlastnych rodicov… to je vacsi zaklad do zivota ako zber trofeji😉
@kissymissy nutim dieta chodit na sport,lebo by sa inak vobec nehybal.ide mu to celkom ok.na sutaze nenutim,sama som nikdy nesutazila,sporty robim viacere,aj velmi dobre,vyznam v pretekani nevidim.ale on ano.je sutazivy.chce vyhravat,ale nie trenovat.len vyhravat.no tak si vyber.myslim,ze so sutazivostou sa clovek bud narodi alebo nie.
@kissymissy opýtať sa 9 ročnej dcérky v čom chce byť dobrá. No čo ti poviem. Asi máš veľa nesplnených svojich snov 🤦♀️ daj tomu dieťaťu pokoj 🤦♀️ a prestaň ju demotivovať lebo ani si nevieš predstaviť ako jej môžeš ublížiť takýmito blbymi otázkami
@kissymissy teraz jeden skutočný príbeh: mám bratranca, ktorý chodil na konzervatórium ( operný spev), neskutočne ho to bavilo a bol v tom neskutočne dobrý, učitelia aj rodičia na neho tlačili aby chodil na súťaže a tak aby im vyhovel začal chodiť. Lenže po čase z toho tlaku to znenavidel, dokončil školu, odišiel zo Slovenska a teraz je z neho kamenár v Nemecku a o speve nechce ani počuť. Takže rada na záver, netlač na pílu
urcite by som na nu netlacila, aby to nedopadlo tak ze so sportom uplne prestane

Ano zbytocne tlacis. Nie kazde dieta chce chodit na sutaze,len kvoli tomu,ze na to ma. Robi to,lebo ju to bavi. Sama pre seba. Pritlacis viac a bavit ju to prestane ...