icon

Ako naučiť 11 ročnú humusáčku hygienickým návykom a čistote?

13. jan 2020

Poraďte prosím, ja už som z nej zúfalá. Nepomáha ani vysvetľovanie, ani krik, jedine jej chodiť v pätách a dookola všetko za ňou kontrolovať. Myslím že v 11 by mala byť už dosť veľká na to aby ovládala a mala aspoň základné hygienické návyky. Jedine čo sama od seba urobí že večer dá špinavé spodné prádlo do koša a osprchuje sa (aj to jej musím pripomínať a kontrolovat že ma pouzit aj mydlo).
Ináč absolútne nič. Každé ráno sa chystá ist do školy ale zuby neumyte, oči plné karpín, dredy vo vlasoch. Každé ráno ju musím do tej kúpeľne posielať aj na viackrát lebo niečo z týchto 3 veci zabudne alebo nespraví poriadne. Vlasy som jej ostrihala na kratšie lebo už nešli rozcesat. Celkovo vlasy kapitola sama o sebe, začína jej puberta vlasy mastné ale umyť ju ich nenapadne. Keď jej to nakažem umyje si ich neviem ako to dokáže ale mastné ich ma rovnako, musím jej ich umyť ja.
Ruky po záchode ci z vonku len strčí pod vodu a už aj beží preč, ved načo mydlo.
Oblečenie vkuse to isté. Smradľavé, špinavé, okydané. Darmo jej pripomínam že preventívne nech si aspoň to tričko vymení každý 2 - 3 deň. Nosí dookola 2 tričká a jeden ošuntelý svetrík z ktorého dávno vyrástla a vyzerá v ňom ako nejaký sociálny prípad. Ostatne oblečenie odmieta, pritom skriňa plná pekných nových značkových veci ktoré si sama vybrala (takže na vkus sa nemôže vyhovárať).

Akože všetko zvladame lebo jej spustnut nedovolím, do školy ide čistá. Ale akonáhle ide niekam kde je sama sebou viac dni ako škola v prírode, detský tábor, ku kamaratke tak pride ako netvor z bažín - zuby žlté, vlasy strapaté, oblečené to v čom odišla a kufor plný čistých veci.
Ó tom ako vyzerá jej brloh (detská izba) už radšej ani písať nebudem.
Trápi na že ju musím vkuse napominat pritom efekt žiadny. Véd z nej rastie žena mala by sa o seba trochu starať.
V ostatných veciach je ináč veľmi šikovná a samostatná, o úlohách ci učení do školy ani neviem, to robí úplne sama a na samé jednotky. Chodí sama autobusom, k lekárke, do obchodu... Vie navariť základné jedla, upiecť koláč... Proste samostatné vyspelé dieťa ale ta hygiena

Strana
z3
mamulik10
15. jan 2020

Stazujes sa tu ze nosi ten isty sveter ktory jej je maly? Preco si ho nevyhodila? To ze budes na nu prisna ti h*vno pomoze. Ak by som mala doma taky problem sadnem si s dcerou a vysvetlim jej to co si ju asi od mala nenaucila. Mne mama ostrihala vlasy nie preto ze som mala dredy ale preto ze som stale polamala celenku. Nenavidela som ju za to. Zanedbana vychova od mala. A teraz mas problem...

danulicek
4. feb 2020

mám deti 6 a 4-ročné a keby sme si toto, čo píšeš, neprešli s bratom - tiež by som bola možno "strašne múdra" a asi si pomyslela, prepána, to ju neviedli k tomu od malička?! ale presne s týmto sme "bojovali" u môjho mladšieho brata. proste umyť? nedeľa stačí! zuby? načo, aj tak budem za chvíľu jesť... pritom do tých 10 rokov bol tak čistotný, že aj za smietkou spláchol, aby nebol špinavý záchod 🙈 mamina skúšala všeličo, ale naozaj pomohlo byť len policajtom a dozerať. keď poľavila, v sekunde to prestal riešiť. trvalo to do tých 16-17 rokov, keď si našiel prvú babu, na ktorej mu záležalo a potom sa z hniezda pre bezdomovcov stala parfuméria 😀

danulicek
4. feb 2020

a zabudla som napísať, že k hygiene bol naozaj vedený, do toho veku úplne sám si umýval zuby, vedel, že po jedle treba umyť ruky aj ústa, sprcha bola jeho obľúbená činnosť, nedajbože kúpanie - v tom sa vyžíval. jeho proste z ničoho nič preplo a mamča, ktorá je inak veľký generál, bola zúfalá.

Strana
z3