icon

Ako naučiť dieťa vyslovovať R?

jarmila1977
7. nov 2011

ahojte kamosky.chcem sa vas opytat,ci mate rovnaky problem ako ja.moja dcera je prvacka,no stale nevie vyslovovat r.chodime na logopediu,no zatial to nepomaha.bojim sa,ci sa jej nezacnu v skole vysmievat.zatial tvrdi,ze nie,ale clovek nikdy nevie...mate s tym nejaku skusenost aj vy??? naucilo sa vase dieta vyslovovat r neskor???dakujem za rady...jarmila

maggie2
7. nov 2011

@stvura no ja som za to, že keď dieťa podá riadny recitačný výkon navyše so silným emocionálnym zážitkom pre poslucháča a so všetkým čo k tomu patrí, tak má právo na prvú cenu, aj čo by keby akú rečovú poruchu malo 🙂

hajanka
7. nov 2011

Ahojte, moj syn tiez nevedel dlho rozpravat R. Od 3 rokov zil v Anglicku, kde to nepotreboval, ani doma, hlavne ani v skole a beznej konverzacii, praveze mal tu vyhodu, ze mu ta vyslovnost sla tak prirodzene ako keby bol native speaker, my sme z toho nerobili ziadnu vedu, nijak sa tym nezaoberali. Pred jeho 6 rokmi sme sa vratili na SR, stale nevedel R, my sme to neriesili, nikto to neriesil, ani v skolke kde chodil este mesiac-dva v pred nastupom do 1. rocnika ZS to nikto neriesil. On bol vzdy sikovny sam o sebe, aj bez toho RRRR 😀
Len par tyzdnov pred nastupom do skoly sa to naucil, sam od seba, ziadna logopedicka, ziadne natlaky, ziadne prizvukovanie 😉
Tymto som chcela povedat, ze ak sa to ma naucit, tak sa nauci aj sam, a keby sa to nenaucil, tak co? ... ako napisala @irriss bude excelovat vo francuzstine, alebo anglictine 😉 😀 😀 😀 😀
... nijako by mu to nebranilo v jeho intelektovych pochodoch, lebo len na tom zalezi, co ma dieta v hlave, ake je sikovne, ake je usilovne...., nie na tom, ci vie alebo nevie povedat R.

irriss
7. nov 2011

@maggie2
kazdy mame nejakou tu "jizvicku (chybicku)"..dulezite je na nas maminach, aby jsme nedopustily udelat z teto jizvicky "bolave dusicky"...
Kazde dite je specialni a casto kvuli svym "vyjimecnostem"...
Neexistuje zadna vada, ktera narusi "kompletnost samotneho jedince" zalezi na to, jak dokazeme pristupovat my k dane jizvicce u ditete...dite se musi citit za jakychkoliv okolnosti silnym jedincem...ale tato uloha je predevsim na nas..na rodicich, co dopustime, aby si okoli k nim dovolilo..

hajanka
7. nov 2011

@jaduska "tak prečo chodia logopédi vyšetrovať deti do materských škôl? 😕"
... pretoze aj logoped potrebuje zarobit 😉 😀 ... rovnako ako urolog 😀 (to len tak pre ukazku, lebo dnes som tu riesila uz aj taketo veci... ) 😀 😀 😀

mirka285
7. nov 2011

ahojte...tak moj skoro 15 rocny syn tiez nevie povedat R...a nepomohol ani logoped v predskolskom veku,ani nastrihnutie uzdicky na jazyku ,ani cvicenie doma...najskor mu to vobec nevadilo a ked mal asi 12 rokov,prisiel za mnou,ze by sa to chcel znova skusit naucit...tak sme zase zacali navstevovat logopeda,cvicit a aj tak nic ☹ proste sa to nestastne R nenaucil a uz to neriesi ani on ani ja.....

irriss
7. nov 2011

@hajanka
..ale sexuolog chybi.....................
..hlavne, ze prijde (misto neho 😉 ) dopravni policie vysvetlovat prestupky.............

hajanka
7. nov 2011

@irriss chi chi 🙂

irriss
7. nov 2011

@mirka285

tady je s "rrrrrrrrrrrr" znamy politik, basnik, spisovatel, herec a dokonce i ucitel...................

ver tomu, ze to bude znamenat vyjimecnost, pro kterou si ho vsichni a radi zapamatujou...a svet se zmenil (nastesti), uz se nikdo neposmiva..kdysi se posmivalo i kvuli brylim...

p.s. ted jsou bryle ozdoba...😀

mirka285
7. nov 2011

@irriss ved on stale hovori,ze vies co,ved ani Havel nevie povedat R a pozri kam to dotiahol,az na prezidenta 😀

irriss
7. nov 2011

@mirka285
pssssssssssssssssssst..to je jeden z tech, co ma vsechno v jednom (co jsem psala)
politik, basnik, herec..............................a vsude je nekdo takovy...i tady v Italii..
politik jmenem Bertinotti 😉

vejinka
7. nov 2011

no ja mam zasa iny problem syn vyslovuje namiesto L R vsade kde je L napriklad lienka povie Rienka ale tak zacal to len pred dnami tak dufam ze ako prislo tak odide inak je to celkom zabavne ale radsej nech sa nauci pekne vyslovovat

aj ja mam bryle a pamatam ako som bola doslova odtiahnuta bokom v skole...kazdy sa mi vysmieval ze "okuliarnik indicky" ..a potom nieco s cickami tam bolo..a kedze som mala nulky bolelo to dva krat 😔

vejinka
7. nov 2011

mimochodom ja doteraz neviem ciste vyslovit R a to ma mama ucila aj na pracke a nic a dlhe R asi nevyslovim nikdy v zivote 😅

lussy23
7. nov 2011

nemusíte sa trápiť. ja som písmeno R nevedela ešte ani v druhej triede. Nik sa mi neposmieval, dokonca, spolužiaci aj upozornili pani učiteľku, že mi to ešte nejde, keď ma upozorňovala. No a napokon som sa naučila.

betina1984
8. nov 2011

@xlucia s písmenom "L" už nemáme problém, to sa naučila asi pred pol rokom. Ale počula som niektoré deti, napr. nášho suseda, ten už v 2,5 roku krásne hovoril "R".

len.petra
8. nov 2011

@vejinka aj naša pchala všade R, keď sa ho čerstvo naučila, Trvalo to pár mesiacov. Teraz už rozpráva pekne. 🙂

miriamkac
8. nov 2011

😖 ....tak stačilo mi prečítať niektoré názory a fakt z niektorých som zhrozená 🙄
Takže načo učiť dieťa správne rozprávať, veď polovica populácie čisto nerozpráva.... 😖 A náhodou aby z učenia správnej výslovnosti nemalo stresy.... 😠
A načo sú logopedovia....ved len zarobiť chcú...darmožráči...jedni...
Ja som s dcérou chodila k logopédovi a stačila nám návšteva raz za mesiac...ale cvičili sme doma každý deň!!! a žeby mala nejaké trvalé následky z toho...aaano má jeden vie perfektne R ..logopéd vám dieťa nenaučí výslovnosť, ale vám ukáže ako to môžete efektívne zvládnuť. A nemyslíte, že pre to, aby Vaše dieťa správne vyslovovalo to treba aspoň skúsiť...???A keď sa to nepodarí...tak aspoň si poviem, že som spravila pre to všetko??? Jasne...decko vyrastie zo všetkého... 😝

miriamkac
8. nov 2011

@maggie2
máš zaujímavy postoj...som zvedavá, čo povieš svojmu dieťaťu, keď ti odmietne písať domáce úlohy: Napíšeš odkaz pre učiteľku: "Ja nebudem stresovať predsa svoje dieťa kreslením nejakého diagramu, keď to nechce! Od toho ste v škole Vy aby ste ho to naučili....veď ste za to platená".....asi
Lebo fakt nechápem o akom strese tu píšeš...dieťa v 5 roku už má sa učiť zodpovednosti a keď jediná úloha za deň je vypracovať na 10 minút rečové cvičenie...prepáč...tomu hovoríš stres...pre koho?
A áno...nevedieť vyslovovať R pre 7 ročné dieťa je rečová vada.....a je smutné, že kedysy na 1 triedu s 25 žiakmi "račkovali" 3 deti...teraz je to polovica...pomaly prichádza trend, že ten kto vie čisto rozprávať...ani nie je normálne dieťa.... 😠

katrin21
8. nov 2011

baby, ku vasej diskusii len tolko :
Dieťa ma nastupit od skoly s cistou rečou .. tolko nas ucili na psychologii, pedagogike a specialnej pedagogike na VŠ.. a je to tak..Ak to dovtedy neodstranite, uz to pojde lne ťažko.. A to je fakt..

MOja dcera zacala rozpravat trochu neskor, teda nie ze by bola pozadu, sikovna bola velmi( aj je), ale jednoducho rozrpavala len to, co potrebovala a dohodla sa vzdy.. Celymi vetami a suvisle dlhsie az okolo 3 rokov ... ( JA som rozpravala od 1,5r skoro vsetko, takze po mne to nemala 😀). Dost šušlala a R nevedela tiež.. Lekarka povedala, ze ak dieta zacalo rozpravat neskor, treba mu dat cas, aby sa rečove organy dobre vyvynuli a potom to až riesit... Ine je, ak dieta rozprava od 2r vsetko a stale susle a blaboce este v 4r....
Tak som asi v 4,5r , alebo tak nejak r zašla k logopedicke.. Zacala so sykavkami, za tyžden - dva bola reč čistá, dceru to tam strasne bavilo 🙂 neskor presla vsetky spoluhlasky, chodilli sme tam asi 3-4mesiace raz za mesiac a dcera cvicila len ked ju napadlo.... 🙂 žiaden stres .
R si nechala na koniec... ukazovala jej , ako prstom zo spodu vibrovať s jazykom pred zrkadlom a cviciť td td tdtd......
A potom slova ako tdáva, tdpazlík..... Dcera do 2r vedela R a bolo 🙂

Každopadne ale treba cistu reč dieta riesit, nnajneskor do 5r veku dietata.. aby sa do nastupu do školy vycistila.. AK to zanedbate, samo dieta tym bude raz trepieť..... je to vec, ktorú neskryje...Vela stastia 🙂

P.S: niekedy staci dat narezať uzdicku pod jazykom, lebo dieta jednoducho na podnebie jazykom nedociahne. nie je to nic strasne 🙂

katrin21
8. nov 2011

do 2t vedela R tam malo byt. preklep, sorry 🙂

maggie2
8. nov 2011

@miriamkac kedysy sa píše s mäkkým i na konci. Kreslenie diagramu, či inej domácej úlohy tu nepleť. Rovnako Ti nakreslí diagram bežné dieťa, ako i dieťa ktoré má jednu nohu kratšiu ako druhú. Ale nebudeš predsa to druhé sekírovať, že snaž sa, nech Ti tá noha dorastie. Trochu blbý príklad, uznávam, ale prečo by som mala dieťaťu odpustiť kreslenie diagramu, ak je toho manuálne schopné. Ak by malo zlomenú ruku, OK, počkáme a kresliť budeš keď Ti dajú dolu sadru. Rovnako je to i s rečou. Nebudem predsa siliť a "šmirgĺovať sadru", nech je skorej dole. len preto že niekto si povie hranicu 6 rokov. Ja sa čudujem týmto rádoby čističkám reči, zglajchšaltovať by chceli každého, neakceptujú vôbec individuálny prirodzený vývoj dieťaťa, no čo je to za svet? To sme už raz mali za komunizmu všetci rovnako držať hubu a krok a nechať sa sekírovať. @katrin21 ja nehovorím, že logopédi sú zbytoční, ale bazírovať na nejakých tabuĺkách, že toto musí dieťa vedieť vtedy a vtedy a ak nie tak vada, porucha a neviem čo ešte, tak to je non sence

maggie2
8. nov 2011

@katrin21 základ je, že sedenia u logopéda musia dieťa baviť, (tak ako si to popísala) musí byť samo motivované. Ale keď tam chodí ako za trest pre vadu, a rodičia ho ešte doma trénujú do zblbnutia ako cvičenú opicu, dieťa sa iba zakomplexuje a just schválne spomaľuje proces, alebo sa do seba uzavrie, zmĺkne atď.. Ide o to, že nie všetci rodičia majú prístup ako Ty, mnoho rodičov, práve takých, bez vlastného názoru, čo spoľahne sa na názory okolia, že dieťa musí vedieť to a to už v danom veku, sú schopní svoje dítko totálne dodeptať, len aby neboli "horší" od ostatných. Ako sa každý bojí že ak jeho dieťa bude i len čosi máličko vymykať sa priemeru podľa nejakých tabuliek: je to smiešne, darmo stádovitosť ľudstva sa nedá zaprieť.

katrin21
8. nov 2011

@maggie2 Meggie, ale ja nehovorim, ze dieta nema vediet iste veci v danom veku.... POdla mna MA.. Akurat, ze ak naozaj zacalo hovorit neskor, nemozem chciet o pol roka, ze bude cisto rozrpavat...ale v 5- 6r by uz urcite malo !!! v tomto s tebou nesuhlasim.. ... BOhuzial vela rodicov skor na to kasle, povedia : A co, ja ho lubim aj tak, a co tam po tom.
Ani si neuvedomuju, ako tym svojmu dietatu skodia, ako bude raz mozno pre svoju reč šikanovane, posmievane, alebo diskriminovane v praci ... Takze tak ....
Jasne, ze nie deptat ho, ale hravou formou to ide a vela fakt robi dobra , naozaj dobra , logopedička 🙂

irriss
8. nov 2011

@maggie2
Tady temer nikdo k logepedovi nechodi...a vis proc? ☹
Protoze nejdrive se rozebira RODINA - hleda se problem v rodine 😖 , mezi rodici a jejich vztahy k sobe a k diteti...
Az kdyz je vylouceno, ze "logopedicky problem" neni razu "socialniho nebezpeci" - pristoupi se k vyuce..ale po 1.etape jsou rodice i dite tak zdeptani, ze se uz do ordinace nevrati ... 😠 😎 😨 🤐

maggie2
8. nov 2011

@katrin21 ja práve hovorím o prehnane ctižiadostivých rodičoch a nie o takých ako píšeš že "veď ho lúbim aj tak". Ty nemáš patent na to aby si povedala, že v 5-6 rokách BY MALO už dieťa čisto rozprávať. A nemá ten patent nikto. Ani najsam logopéd. Ten to môže povedať ako prianie, orientačný údaj, ale realite (t.j. reálnym schopnostiam istého percenta detí) to neodpovedá.

katrin21
8. nov 2011

Jo a este viem o priklade, kde napr. suslu po otcovej rodine deti, aj otcovi bratranci.. a je to jednoducho tym, ze oni maju fakt hrube a velke jazyky, dokazatelne.... Tam clovek nic nespravi, proste nebudu predsa dietatu rezať z jazyka, alebo z jeho hrubky... to je ine....
ale dovolim si povedať, ze 80% šušlajucich detí ma jazyk uuuuplne v poriadku, len rodicom sa nechcelo zajst za logopedom, lebo nemaju kedy... ☹
POzri, je zaražajuce, ze kedysi detina 90% cisto rozpravali.. chod do 1triedy dnnes a zapocuvaj sa.. myslis, ze sa nieco zmenilo? Ze zrazu tabulky, ktore podla teba nefunguju a pritom fungovali roky rokuce predtym treba zmenit? NIe..
Treba, aby rodicia detom CITALI, aby sa s nimi rozpravali a nie ze pustit TV a DVD.... ( ver never, 90% deti tak vyrastia !!!! dokonca aj v skolkach to robia!!) , aby proste viac rozpravali..... aby mali vobec kedy ten jazyk rozhybat.... asi tak..... Kde nie su podnety, nie je ani vyvoj....
Nebudem sa s tebou hadat, mam statnice z PG aj Psychologie, aj vyvinovu sme mali.... nebudem ta presviedat, ale su veci ktore platia.. odchylky od vyvinu su, ano, ale to je skor patologicky jav.. nie normalny. A bavime sa tu o tych normalnych,takze take su aj podmienky a naroky 🙂

maggie2
8. nov 2011

@irriss áno, a tento spekt sme ešte ani nerozoberali. Viem že niektorí takíto ľudia vedia byť riadne penetrantní, to áno. Mýlia si svoje pomáhajúce povolanie s ŠTB.

maggie2
8. nov 2011

@katrin21 a ja hovorím práve o tých 20 percentách, nie osemdesiatich. Hoci neviem kde si k takému percentuálnemu podielu došla, ale to nie je podstata diskusie, tak dajme tomu.

irriss
8. nov 2011

@maggie2

asi mi to nikdo nebude verit, ale kam se hrabe stb s mistni demokracii-prilisna volnost a to ze vsech stran..staci malo a jsi v pr....................

katrin21
8. nov 2011

@maggie2 to bol priklad, proste vacsina deti ma na to , aby v 6r normalne rozpravala, napriek tomu tam v poslednych rokoch nie je....

maggie2
8. nov 2011

@irriss tomu ver 😀