Ako naučiť dieťa vyslovovať R?
ahojte kamosky.chcem sa vas opytat,ci mate rovnaky problem ako ja.moja dcera je prvacka,no stale nevie vyslovovat r.chodime na logopediu,no zatial to nepomaha.bojim sa,ci sa jej nezacnu v skole vysmievat.zatial tvrdi,ze nie,ale clovek nikdy nevie...mate s tym nejaku skusenost aj vy??? naucilo sa vase dieta vyslovovat r neskor???dakujem za rady...jarmila
...tak baby...som zahliadla túto tému...nemám vás prečítané od začiatku, len som chcela prispieť svojou skúsenosťou... Moja neter začala hovoriť R keď mala rok a pol... ona bola straaaaaaaašne ukecaná..a len tak si chodila po izbe a vravela básničku: "A tie vabce z toho túna, tunk do túna, bunk do túna..." 😀 A starká jej len tak povedala, aby reč nestála....že nech povie štrng do tŕňa, brnk, do tŕňa...že nech sa jej jazýček tak zatrasie...ona to skúsila a hneď na prvý šup sa jej to podarilo...sme sa čudovali a zároveň aj tešili...a maminku sme si doberali, že ako dobre vie vplývať a vysvetľovať 😀 ...
@maggie2 vobec na nich nelipnem, ale pisala si, ze je zle, ak ludia chcu, aby deti rastli a vyvijali sa podla tabuliek, tak som na to len reagovala...ale idem z tejto temy prec, lebo -prepac- ale vobec sa mi napaci tvoj styl a sposob komunikacie s ludmi tu.... 😝
Dieta v 6r ma vediet povedať R, v tom veku na to zaručene už " dospelo"..... A vedelo by to, keby to aspon v 5,5r niekto z jeho rodicov s nim riesil ... ale vacsina deti je nechana tak, lebo ved oni z toho vyrastu ( tak ako si to myslis ty a ako si mozno uz mnohym " dobre" poradilaa....), ale to je bohuzial uz potom neskoro naucit to dieta v trebárs 8r, kedy uz ma naucene chyby v artikulacii trvdo zaužívane....
ALe to je posledne co som k tejto teme povedala, prisla som sem pomoct radami mamickam, nie Tebe... Ved ty vlastne vsetko vies najlepse,vsak?
@katrin21 Nie neviem najlepšie, a ani si nenárokujem. Ty si nárokuješ že vieš to najlepšie, čoho dôkazom je, že robíš suverénne súdy o 6 ročných deťoch - že majú vedieť povedať R. A nielen to, Ty chceš aj po druhých aby tak robili a trápili svoje deti. A toto ja musím kategoricky protirečiť, lebo takých chytrákov je plná republika, čo sa chcú druhým rodičom miešať do života a budú ich deptať o tom, že Vážená pani ale Vaše dieťa to už dávno malo vedieť. Zandebali ste ho a podobne. Fuj. Na grc z takých ľudí. Sorry. Porúčam sa.
pytam sa maggie2....nie teba...lebo ma zaujimavy nazor na "trapenie" deti u logopeda....tak by som rada vedela, ci tam niekedy bola,.....
@miriamkac Keby si si poriadne prečítala, som nehovorila o trápení detí u logopéda, ale o rodičoch čo trápia svoje deti, lebo "s istotou" im niekto povedal, že Vážená, ako to, že Vaše dieťa nevie povedať R v 6 rokoch. A vysedávajú s ním, trénujú ho jak cvičenú opicu do úmoru, len aby okolie nepovedalo a nesmialo sa že je "zaostalé". Úzkostliví rodičia, ktorí uveria tabuĺkovým orientačným údajom, tabuľky, ktoré sú pre nich viac než písmo sväté, a všetko, mierne odchýlky inclusive považujú za PATOLÓGIU, VADU atď. Voči tomuto sa kategoricky staviam, a odmietam aby mi tu niekto podsúval niečo inšie, čo som nemienila ani nepovedala.
@katrin21 Ja nikomu neradím, Ty chceš nielen radiť, ale strašiť tabuľkami, a súkať z rukáva suché učebnice, čo s reálnym životom nemajú alebo majú pramálo spoločné. Pozri sa na seba ako, keď si nedokázalo vypočuť môj názor, si ma začala osobne atakovať, oháňaš sa školou štátnicami, ale rozumné, chápavé slovko, pre 6 ročné dieťa, ktoré ma trochu ešte problém s jazýčkom, si nevyslovila. Iba stoj čo stoj hor sa treba rýchlo naprávať VADY. Lebo - ak nie teraz NIKDY sa to nenaučí. prosím Ťa, Ty veľmi podceňuješ ľudské bytosti, bohužiaĺ.
Dieta by malo rozpravat spravne kym nejde do prvej triedy. Potom sa recove vady odstranuju omnoho tazsie, ak vobec, pretoze sa tak zafixuju do mozgu, ze je to problem odtial dostat. To nie je vymysel dnesnej doby, to je prax mojej mamy, ktora robila logopeda postihnutych deti 45 rokov. Dokazala naucit rozpravat deti sluchovo postihnute a nebola to vzdy zabava, skor riadna drina. Niektore deti ju za ten dril nenavideli. A ked vyrastli prisli sa podakovat prave za ten dril, pretoze sa dokazali zaradit medzi pocujucu populaciu omnoho lahsie.
Takze co mam vlastne skusenosti s mojimi detmi. Rozpravame na deti zretelne, jasne. Ziadne dudud a gugugu a moja klasna aka si mi chutnuska. Deti napodobuju vzory a my sme vzory. A to zrkadlenie funguje. Sice nam este nejde poriadne S ale ide nam č,š. Na Z pracujeme. Deti netrapim nekonecnym opakovanim, skor pripominam aby rozpravali pomaly a aspon raz zopakovali uz spravnu vyslovnost, pretoze ono to ide, len sa na to treba sustredit. Treba detom ukazat ako ma rodic spolu zuby ked vyslovuje s, ako su pootvorene ked vyslovuje r, treba stat pred zrkadlom aby dieta vizualne skontrolovalo spravnu polohu pier a zubov na sebe vs rodica. Ze l ma byt jazyk schovany atd atd atd. Rienkanky na R su super, sama som to drilovala ako dieta pred zrkadlom dobrovolne, aby som urobila mame radost. Podarilo sa so vsetkymi rakmi, vrabcami, trnkami a brnka a pod. Kazde usilie urcitym sposobom boli. Lahke cesty v tomto obycajne nie su.
Co sa tyka zohladnovania vyvinu dietata, tak to urcite. Moj syn A ma mensiu pusu ako syn B. Vzdy to beriem na zretel pri jeho vyslovnosti. To vsak neznamena, ze sa nema pokusat. Trening robi majstra. Vzdy vsak davam pozor aby ten dril netrval dlhsie ako ich vek v minutach. Teda momentalne sa to snazim drzat pod 4min na kazde dieta extra. Nevzpieraju sa, len ich to nebavi.
Ja mám zasa trošku iný problém. Moja dcérka sa sama naučila v dvoch rokoch krásne a čisto rozprávať. Ale ako začala minulý rok chodiť do škôlky, tak začala šušlať, sykať, hovorí "v"! namiesto "r". Doma hovorí normálne, keď ju upozorníme, ale akonáhle je medzi deťmi, tak to je na porazenie..Bojím sa, aby sa "nedeformovala".
@miriamkac Musela som poriadne načrieť do pamäte. Áno bola som pred 35 rokmi. Logopedička korpulentná pani, pamätám si, mala v akváriu rybičky. Celý čas som pozerala viac menej na ne, jednak preto, že boli nádherné a jednak preto, že mi bolo hľadieť na tú pani veľmi nepríjemné. Nechápala som totiž, prečo sa predo mnou hraje na kravu, pretože žmáchala a premieľala ústami zrovna ako to ctené a užitočné zviera. Na viac návštev si nepamätám, asi už žiadne neboli, nakoľko som dosť hlasito potom vonku maminke rozpovedala všetko o prejave tej tučnej tety.
@katrin21 Ty komplex 😀 😀 😀 teraz si sa prejavila. Chceš ma obrátiť na posmech, lebo vieš, že tu sa len tak ľahko nedá dokázať ako rozprávam a že vskutku bez ráčkovania a pod.. Tak keď máš na to gule, pri osobnom stretnutí by si počula LIVE ako rozprávam.Aby som si aj ja na Teba vzala okuliare
Ahoj. Moja sesternica račkovala a nepomohol jej ani logopéd. Niekedy v školskom veku potom jej podrazali tú prepášku pod jazykom a prestala račkovať. Takže niekedy to je asi nie len rečová vada, ale aj fyziologická.
@maggie2 tym prezuvacim pohybom sa hovori: jazykove cvicenie....a je na to, aby si si rozhybala jazyk...na nic ine...tak sa zacinaju vsetky logopoedicke cvicenia....
A inac kludne si stoj za vlastnym nazorom....len potom pevne dufam, ze tvoje dieta nebude potrebovat logopeda....a zvladne vsetko same....
@maggie2 s ludmi ako si ty sa nemam zaujem kontaktovat, milá megie...
Ego mas zranene ty, po tom opise navstevy logopedicky z tvojho detska je mi vsetko jasne... Ja mam s logopedmi s detmi uplne inu skusenost, deti sa tam tesia, hraju sa tam a to cvicenie pred zrkadlom ich bavi a smejú sa .....
@zuzana581 presne ako pises, to som tiez pisala, ze niekdy je to o tom, ak dieta v 6r nevie povedať R, treba patrat po pricine... 🙂 casto ide o taku srandu, ako pises, jeden dvojsekundovy zakrok a dietatko ma po probleme 🙂
Inak suhlasim s amdeis 🙂
Chodila som k logopedicke v 1.triede na ZŠ kvoli vyslovovaniu R. Clovek, ktory rackuje sa pocuje normalne, ma pocit, ze on to R vyslovuje v poriadku. Pripadala som si, ze ma ucia ako nejakeho debilka, hovorit nieco co uz predsa viem, odkedy si pamatam. Po polroku nesmierne nudnych cviceni, ktore mi nic nedavali ma vyradili, to ozajstne standardne znejuce R som dokazala povedat s namahou a s velkym sustredenim, no obmedzovalo ma to v plynulosti reci, stala som sa zakriknutym dietatom, ktore na cas prestalo hovorit, dali mi pocitit, ze je dolezitejsie to ako nieco hovorim, ako to, co chcem povedat... Trvalo cca styri-pat rokov kym som sa z toho dostala, hanbila som sa ist pred tabulu odpovedat, alebo ked som sa v tabore predstavovala detom, alebo nejakym novym znamym, zaklamala som, ze ja mam v skutocnosti ine meno, som adoptovana a pod...(mam R v priezvisku). Zlom nastal, ked prisli prve lasky, stalo sa mi v 7.triede ZŠ nieco neskutocne, moj milacik, kamarat do ktoreho som bola zabuchnuta ako delo zacal tiez rackovat 😝 Chalanom sa to moje zvlastne R s osobitou farbou nakoniec strasne pacilo 😀

@katrin21 opakujem, ja hovorim o deťoch, ktoré na to (MOMENTÁLNE) nemajú. Nezaujíma ma, že väčšina detí na to má, tak poďme ideš aj Ty Janko, Miško. A o tom celý čas hovorím, že treba diferencovať. A netrápiť dieťa, ktoré očividne na to ešte nedospelo.