icon

Ako naučiť prváčku, ktorá strana je pravá a ktorá ľavá?

katikaba
25. okt 2016

Ahojte zienky,dcerka je prvacka a nevie si zapamatat vpravo a vlavo,uz som jej vysvetlovala,ze rukou,ktorou drzi ceruzku je prava a podla toho sa orientovat,bezvysledne,skusame aj vonku,stale hada,niekedy sa trafi 🙂 ,nemate nejake triky a tipy? S ostatnym urcenim smeru,hore,dole,nad pod,cez nema problem ako aj v skole sa jej dari,len to nestqstne vpravo a vlavo,dakujem velice,k.

Strana
z2
lilke
25. okt 2016

stale jej hovor. ty si pravacka. ukaz mi pravu ruku... vyborne to je prava ruka. ukaz mi pravou rukou prave ucho, prave koleno, prave oko, prave lytko,... pravu ruku poloz na pravu stranu (napr. zosita), pravou rukou chyt noznice,... niekolko dni ani nespomen lavu. ked bez problemov ukaze vsetko prave, zaved: si pravacka, ukaz mi lavu ruku. lavou rukou ukaz lave... a az po nejakom case iba ukaz pravu, ukaz lavu, bez si pravacka.

winchestergirl
25. okt 2016

Ja mám tiež s tým problém, resp. mi to občas trvá. Ale naozaj pomáha nejaký šperk na jednu ruku, prsteň, náramok, hodinky ... ale odporúčam "ozdobiť" iba jednu ručičku, aby si dcérku nedomotala ešte viac, že na pravej to na ľavej ono. Držím palce 🙂

jeennyv
26. okt 2016

@katikaba ja ti tiež odporúčam doma vonku všade pýtať sa kde napr strom hojdačka atd..napísať na ruku L a P a prizvukovat ktorou pise... Náramky prstene atd neodporúčam.. Zafixujte si to a náhodou prehodí, nezoberie si co potom...bude musieť reagovať rýchlejšie a bude nahrata..v dospelosti je taký zvyk este horší a v autoškole katastrofa..náhodou zabudne človek hodinky alebo niečo a ina sranda je to potom poznám pár takých ľudí...a plus dnes ľudia nosia všetko hocikde..napravo, naľavo...

natalka13
26. okt 2016

Rozlis jej ruky naramkom, ked som maleho ucila lyzovat ma rozne farby rukavic na rukach 😉
Ja dodnes musim bud akoby chytit pero alebo v len tak v duchu akoby som to pero chytala do ruky aby som to rozlisila, presne ako niekto spominal v autoskole to bola pre ucitela sranda, pustila som volant pravou rukou a akoby v lufte som pisala 😀

eeffka
26. okt 2016

@stardust som raa ze nie som sama.ja mam na lavej zlomeny malicek od skolky a ked sa povie vpravooo vbok.pokrcim obe ruky a tam kde nejde dovriet je vlavo 🙂 ale mam aj vysku vychodenu 🙂

jasminet
26. okt 2016

pravou pise, to je ta Spravna = prava... aspon nasa sa to tak naucila... aj ked je druhacka a obcas sa spletie

surriana
26. okt 2016

Ja som este ako piatačka na základke nevedela ktora strana je ktorá.Az mi raz sused požičal volkman a slúchadlá som si dala opačne ľavé do pravého ucha a naopak a on mi zato sľahol po ľavom uchu a zvrieskol na mňa že toto je ľavá..!!! ODVTEDY SI TO PAMÄTÁM....🙂

mysga
26. okt 2016

Náramok na ruku, ktorou píšem aby vedela, že to je pravá/lavá.. inak. Ja neviem strany doteraz. Teda, keď sa zamyslím, tak viem, ale z fleku strany nepoviem. :D Mala som s tým ohromny problem na autoškole. A mám problém niekoho navigovať. Ale inak sa s tým dá žiť. To len pre prípad, že sa to nenaučí nikdy. 🙂

rakywanda
26. okt 2016

ja mám s tým doteraz občas problém, hlavne ak musím rýchlo reagovať, možno je to tým, že som ľaváčka a pre mňa je ľavá nadradená nad pravou,
keď som robila vodičák, inštruktor si so mňou teda užil 😀 😀 😀

rakywanda
26. okt 2016

@mysga vidím, že nie som sama 😉

kristinenka
26. okt 2016

ja som mojej zo zaciatku dala naramok na pravu ruku, ktorou pisala. sem tam som ju zaskocila otazkou : na ktorej ruke je naramok? a trenovali sme a trenovali. dnes si to uz nemyli 🙂 🙂 🙂 drzim palce

mysga
26. okt 2016

@rakywanda aj ja som laváčka. :D potencionalna švagrina tiež a ma presne ten isty problem :D

papricka33
26. okt 2016

@sisaka noo, to som presne chcela povedať

@katikaba si si istá že má dominantnú pravú ruku (stranu)? Skús jej pár testikov. Uloz pero (ceruzu, farbičky) na stred jej osi tela, na stôl. Ktorou rukou po nich častejšie siahne? Skús jej dať rolku z toaletaku, ďalekohľad... nech si o priloží k oku. Ku ktorému? Keď navlieka korálky, ktorou rukou pohybuje a ktorú drží pevne? Tá čo sa pohybuje, je dominantná. Daj jej fľašu s úzkym hrdlom, nech do nej vkladá korálky, ktorou rukou to urobí? Pri kopnuti do lopty, ktorú nohu používa?...
Pri každom teste, nech ma okolo priestor, voľné obe ruky, a len jej povedz, co má urobiť (vlož korálku, vezmi si ceruzku... ) .a pozoruj. Nehovor ktorou rukou. Ak sa bude javiť ako pravacka, isla by som skôr tým označením pravej rúčky náramkom (šnúrkou) a len občas upozornila Toto je pravá. Ľavú si už odvodi. Nejako by som na to netlačila. Teraz má toho tlaku v škole dost. Nejde o život. Naučí sa.

ewisam
26. okt 2016

@katikaba necitala som vsetko ale zvyknu pisat do topanok ze P a L a ze to pomaha, mne sa to velmi paci /staci na papucky/

jana_eyre
26. okt 2016

Na pravu nakresli kvetinku na lavu srdiečko.. Ja ako dieta som sa naucila lavu a pravu vďaka tomu ze mam na pravej ruke znamienko.. Este teraz sa niekedy presvedčim napr. ci ukazujem dobre pozretim sa na znamienko.. 😂

sakura77
26. okt 2016

Áno v Hej veku ešte nemusí mať vyhranenu lateralitu a môže sa jej to pliest😊my sme sa naučili že P-pravá P-píše (ak je praváčka )
a v tej autoškole ja tiez vždy som odbocitla presne opačne ako mi povedal😁

babulina
26. okt 2016

ja to doteraz neviem musim si ukazat L ako lava (palec a ukazovak tvoria pismenko L), mne aj policajt v autoskole na skuske ukazoval rukami ze vpravo a vlavo, aby som isla tam kam chcel 😀

papricka33
26. okt 2016

@mysga
@rakywanda
@winchestergirl
@katikaba baby skúste toto. Je to dobré nielen pre deti, ale aj pre dospelých 😉 a to nielen pre určenie strán. Harmonizácia hemisfer je dobré uvoľnenie na činnosť mozgu 😉 http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/cvicenie-pre...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
veronika_e
26. okt 2016

to s tym ze p ako prava a pravou pise to sa mi celkom paci to by som aj ja asi tak povedala lebo vlastne uz pise, takze by si to mohla zapamatat.ale ak je lavacka tak zasa ze opacne, ze lava je tou ktorou piseme 🙂 ale ja si myslim ze v skole sa to skor ci neskor nauci a natrenuje to 🙂

magduska3
21. sep 2018

mamicky u nas zabralo ukazat na lavej ruke pismeno L - otvorit palec..malej to hned pomohlo..a sa z toho tesim,,,kazdy si tu urcite najde tu svoju pomocku..ja dakujem pekne.

eeffka
23. sep 2018

@miriam11 to co je za argument so soferovanim ? 😂aj keby som nepoznala strany tak smerovky sa vyhodzuju v smere pohybu volantu. Ak niekto nezvlada toto mal by ist vratit vodicak.

Strana
z2