Ako podať návrh na vylúčenie iného dieťaťa zo školy?
Mile mamicky, mohli by ste mi prosim vas poradit? moja prvacka chodi do triedy s 15-timi detmi. To co sa deje v skole je uz totalny chaos, anarchia, teror... no vsetko dokopy...
Ale k veci. Momentalne je na dennom poriadku, ze nam chodia domov deti dobite. Mame tam jedneho chlapceka. Ten chyti amok a bije deti, ucitelku hlava-nehlava. deti sa kryju pod lavicami, aby sa im nic nestalo. Navzdory tomu, moja doteraz bezproblemova dcera, prisla v pondelok s hrcou a modrinou na hlave, v utorok dostala kopacku do brucha, vcera prisla s tym, ze ju silno kopol medzi nohy.... A to nie je len moje dieta. Jeden chlapec uz od neho dostal pastou na oko, dalsie dieta ma rozbite usta, dalsie potrhane zosity, vsetkym vysypal skolske tasky.... Mamicky, my rodicia sme z toho uz na prasky. nase deti chodia cim dalej tym viac zdeptane, nestastne... Uz sme v koncoch. Toto riesime uz 2,5mesiaca. Vcera sme mali hromadne stretnutie. Dotycna mamicka tam sedela ako pat penazi a drzala usta. Ona to bude riesit psychologom o 2-3mesiace na co sme jej jasne povedali, ze nie sme ochotni cakat uz ani tyzden. Dnes sme sa rodicia ostatnych-tyranych deti rozhodli, ze podame navrh na to, aby dieta bolo vylucene zo skoly...
Poradte prosim ako dostat taketo problemov dieta zo skoly. 14 deti trpi a jeden sa vytesuje z toho ako sa ho vsetci boja. ☹ ☹ ☹ ☹
za dieta je v skole zodpovedny ucitel. Nepomohlo by rozhybat k rieseniu skolu, ak by rodicia dotknutych deti podali staznost, alebo rovno trestne oznamenie na skolu, alebo konkretnych zodpovednych ucitelov, ze nedokazu zabranit fyzickemu a psychickemu tyraniu dietata? A ked sami uznavaju, ze beznymi pedagogickymi postupmi sa u chlapca neda uspiet, tak aby tu specialnu vychovu zabezpecili. Chlapec je zrely na reedukacne centrum. Ak nie je suhlas od rodica. Snazit sa zistit ako sa da zohnat nariadenie sudom..
http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...
@marllik sud je uplne posledne riesenie, a sudu treba preukazat ako sa riesil problem na skole, ucitelia, riaditel, rodicia, socialka, prip. policia
v jednej skole u nas sa podobna vec podarila vyriesit tak, ze vsetci rodicia naraz podali ziadost o preradenie ich deti do inej skoly. vtedy sa podarilo takmer zo dna na den chlapca presunut niekam inam, riaditelka s pomocou rodicov dokazala pod tlakom najst riesenie (mali aj rodicov pravnikov). problem sa vsak len presuva, lebo chlapec postupne kazdy rok/polrok meni skolu. jeho rodicia nespolupracuju, su agresivni.
@luciahromadkova
lenze pri takto problemovom dietati je casto este viac problemovy rodic. napr. pripad, co som spominala sa presunul az na vyhrazky a agresivne spravanie rodica problemoveho dietata voci vsetkym zucastnenym detom aj ich rodicom. vysvetlovanie je uplne zbytocne, to akokeby si vysvetlovala nieco cloveku z inej galaxie.
@alice107 len by som chcela pripomenuť, že sme na Slovensku, kde sa predseda najvyššieho sudu priateli s mafianmi, žaluje novinárov ktorí hovoria pravdu, sudy mafianov prepuštaju pre procesne chyby na slobodu a bežné súdy sa ťahajú dlhé roky ak nie desaťročia ... než by prebehlo vyriešenie spomenutej občiansko právnej žaloby, všetci zúčastnení dnes prváci na základke už budú dávno po maturite ... takže tak...a sami policajti zakladatelke temy potvrdili, že zaznamy o prípade možu tak dať do šuflíka a to je všetko ... Slovenskoooo, Slovenskooo, heja, heja, heja Slovensko
@luciahromadkova súhlasím s postupom a odôvodnením. Okrem toho som pochopila, že matka JE ochotná spolupracovať, zrejme už pred tým rodičovským sa informovala o psychológovi a dobe čakania na prvé vyšetrenie u neho, keďže aj vedela povedať, kedy ich tam najskôr objednajú-tomuto dieťaťu treba naozaj dobrého odborníka, zrejme aj viac odborníkov, nie prvého ktorý dá termín. Riaditeľ mal konať, keď sa to stupňovalo, a dať učiteľke pomoc-ak nie rovno zaplatiť asistenta ale poslať tam vždy niekoho na "výpomoc".
To dieťa potrebuje pomoc,má problém, rozhodne....a ak sa len trochu dá-trebars s tým asistentom-ho ponechať v normálnej triede-samozrejme za predpokladu, že asistent dopomôže tomu, aby ostatné deti neboli priamo ohrozované tým chlapcom a aby sa všetci naučili správať v krízových situáciách-tak to stojí za pokus. Kôli tomu dieťaťu.
@fra neviem............ako by sa cítilo moje dieťa v takejto škole keby som to riešila cez súd..... 😉 ......to radšej zmeniť .....školu............. keď vieme ako sa tu všetko odročuje.................ak môžem z iného súdka na margo v roku 2005 pri banálnom normálnom pôrode zomrelo ešte dieťa v brušku ......len včera padol rozsudok...7 rokov vyšetrovania!!!!!... 😠 pochybila lekárka mala urobiť sekciu a to sa podržte 300eur odškodné má zaplatiť rodičom...............to je celé..............uff...............a to su fakt vážne veci..............vraciam sa k téme poniektoré deti nemajú výchovu....učiteľ je máloplatný........ani na zadok nemôže dať......aj keď viem že to nie je riešenie......ak si dotyčná matka takého to nespratníka prizná že si nevie si sním rady a je ochotná spolupracovať s odborníkmi...........ale nie toto............!
@luciahromadkova myslím že môže byť vylúčené z normálnej školy a zaradené no už len do špeciálnej............ 😒 ...........riaditeľ má svoje kompetencie.
pozrite si školský poriadok..........každá zš má ho iný no v menšej obmene budú na každej ZŠ
@lucia20 necitala som vsetko ale skusim tak v strucnosti...
nie je to jeho kmenova skola podla obvodu takze vylucit ho mozu...
ako postupovat.. kazdy i sebemensi utok voci detom ist na pohotovost dat si spisat zaznam a odniiest do skoly trvat na spisani zaznamu o sikane aj do TK ... v pripade nejakej doby co musi byt dieta doma nahlasit aj policajtom... ja viem ze nezmozu nic ale treba vytvorit tlak... kazdy problem hned k riaditelovi aj kazdy den a zapisat a podpisat aj od neho ze o tom vie...
spisat oficialny list o tom co sa deje a dat podpisat rodicmi aj inymi a odniest zriadovatelovi .. plus tam vyjadrit umysel prestupu na inu skolu...
podat na matku podnet na upsvar pre zanedbanie vychovy
ja osobne by som si ich pockala v satni a tak na neho nahucala pred nou ze sa este raz dotkne mojho dietata tak si to s nim vybavim ja.... 😅
ak riaditel nic s tym nerobi tak mozete cez svojho triedneho dovernika poziadat o jeho odvolanie... toto je jeho chyba on vobec takeho problemoveho ziaka brat nemal na skolu...
k tym psychologom, psychiatrom, specialnym skolam... bez suhlasu rodica nezmozete nic... absolutne... fakt jedina moznost v tomto pripade je tlacit na riaditela najlepsie cez mestky urad aby ho vylucil resp. na matku vyvinut tlak aby ho vzala sama... tymi oznameniami, socialkou, znizena znamka zo spravania... atd..
v tomto pripade matka evidentne NESPOLUPRACUJE lebo to dieta ked uz odmietla ina skola tak zjavne tie problemy su dlhodobe a davno pradavno malo byt v starostlivosti pedopsychiatrov a tak... toto hadam pomoze vytvorit tlak aj na to aby s nim tam zacala chodit a dala ho do zariadenia kde mu dokazu pomoct...
a este cosi .. dajte podnet na statnu skolsku inspekciu aby urobili hlbkovu kontrolu a verte ze riaditel ho vysupuje jedna radost...
@yukki ale specialna skola neni len o IQ ale aj o poruchach spravania..... a pokial dieta nie je v pravidelnej starostlivosti odbornikov nema terapie prip. asistenta atd.. tak je pobyt v klasickej ZS utrpenim nie len pre inych ale aj pre neho...
v kazdom pripade bez suhlasu rodica ho tam nie je mozne umiestnit...
matka to mala riesit davno a prip. zvazit alternativnu skolu ...
@luciahromadkova tiez si myslim, ale mam pocit, ze kym sa nebudu podnikat konkretne kroky, ale iba ustne staznosti, tak to skola riesit nebude.
Na asistenta ucitela dostava skola pridelene peniaze na zaklade diagnozy ziaka. A chlapec asi nema, ziadne odborne stanovisko ku svojmu spravaniu. Alebo si moze platit rodic osobneho asistenta pre dieta (otazne je ci si to mozu rodicia dovolit) pricom by od UPSVaR mohlli dostavat prispevok, no tiez len na zaklade podkladov od odbornikov. Alebo by s chlapcom na isty cas na vyucovanie mohla chodit matka, ale ked ho sama nezvlada, asi by to ani nepomohlo.. Druhi rodicia by nemali robit natlak na rodica problemoveho ziaka, ale mozu robit na skolu a ta na rodica.. U chlapca sa neda riesit nic, kym nebol na vysetreniach, ci je to hyperaktivita, ci psychiatricka diagnoza, ci "len" absencia vychovy.. v dnesnej dobe je moderne kazde rozmaznane, nevychovane ci citovo deprimovane dieta dat do skatulky hyperaktivity..
@maznacik007 tak trebars alternatívnu, trebars žiadať asistenta...zas berme to tak, že nie každý pozná tieto možnosti a vyzná sa v tom. Ak by bol priemerne inteligentný ale trpel napríklad-to fakt ako príklad teraz udávam- poruchami z pripútania-a mamka bez internetu a s povedzme nižším...vzdelaním? a ty vieš, že aj mnohý obyčajný psychológ-to nevedia identifikovať a pomôcť......tak treba pomôcť rodine a chlapec sa ešte môže zaradiť. Takto ho dajú do špecky tak tam bude biť postihnuté deti. Ale nie tých 14 v tej škole. vyriešené? Ako pre koho......
Pokiaľ sa pamätám, aj my sme mali v škole kadejaké deti, a bolo nás 25, nie 15...proste sa nejako ten kolektív naučil spolu proti tým útokom ubrániť a útoky ustali-viem, že dnes to nejde, že to nie je také jednoduché ako bývalo, že sa deťom nemôže dať taká kompetencia že "tak sa na neho vrhnite traja a znehybnite ho, bránte dievčatá ak ich napadne" a podobne........
Jasné, že rodičia si majú brániť svoje deti ak tie chlapec napáda. Ja si ale stále myslím, že oskúšať najprv všetky možnosti-aj toho asistenta a až tak uvažovať o vyradení....
@yukki vybavit asistenta nie je jednoduche. v triede dcery malo dieta diagnozu na asistenta, ale bez toho, aby si ho rodicia sami nenasli a neplatili, tak bez sance. ak rodic nespolupracuje, tak v tomto smere neporiesia nic. aspon nie v dohladnej dobe, radovo v tyzdnoch. podla popisu autorky, situacia je zufala a nemaju cas cakat niekolko mesiacov. uz len cakanie na diagnozu trvalo cca 3 mesiace.
tak ako viacere prispevky predo mnou, suhlasim, ze treba vytvarat tlak na vedenie skoly...
@yukki pozri nema pocit ze to je matka s nizsim vzdelanim... ale budiz.. ten chlapec nezil vo vzduchoprazdne a isto mal taketo problemy aj v skolke... to ze na prve rodicovskej pride s tym ze psychlog ma termin o dva mesiace je pekne ale to je blbost PPP taketo pripady riesia promptne to ci identifikuju ci to je porucha priputania to asi tazko lebo tam nemaju na to klasifikaciu.. ale uz davno s nim mala absolvovat vysetrenia prip. aj diagnosticke pobyty ...
a asistenta ziadat nemoze ak nema diagnozu... to je fakt..
proste ta matka svojou necinnostou skodi svojmu synovi... a specialne skoly su rozne su aj take pre deti s poruchami spravania kde je normo intelekt... takze treba najst taku...
ja som si take zazila za skolskej praxe a s takymito rodicmi niekedy fakt pohne len to ze dieta odide z tej skoly ... proste nemaju zaujem to riesit...
my sme mali prvaka co nam skopal ucitelku do brucha podotykam tehotnu... ked dostal zachvat styria sme ho drzali ... nebral lieky co mal predpisane lebo rodicia mu ich proste nedavali... oni fungovali tak ze dieta bolo vymknute z domu az nez prisiel otec domov o siestej... co sa ho bali... ale odmietali vybavit mu papiere na asistenta specku vsetko... ano priznavam podarilo sa nam ho nakoniec vystvat ... inak by skoncila cela skola... aktualne co viem je uz v base za nasilny trestny cin co spachal ako mladistvy..
ver mi ze pokial ti bude niekto mlatit dieta a to bude vracat vzdy ako ma ist do skoly a dojde so zlomeninou, modrinami a pod tak to uz tak lahko brat nebudes...
ako jasne stane sa hocico... ale vzdy je to o tom ako to rodic riesi...a tu to zjavne neriesi ... ja sama mam dieta s poruchami spravania atd.. a chodi do beznej skolky ... ale ucitelky su s tym oboznamene maju spravy od lekara, SPOLU sme sa dohodli ako budu postupovat v niektorych pripadoch skusam rozne vitam. homeo a pod.. a uz teraz som si vedoma ze mozno bude potrebna alternativna skola typu waldorf,monterssori a pod prip. asistent v skole.. a budem to v predstihu riesit samozrejme ze sa denne informujem ze co bolo v skolke, radim sa s nimi, a ak bol aj niekedy nejaky problemik ze niekoho postipol riesila som to vzdy aj s rodicmi aj s tym dietatom ... aj ked to bola kvazi banalita...
@maznacik007 súhlasím. Súhlasím, že to treba riešiť urgentne, súhlasím, že jedna učiteľka to nemusela zvládať. Aj že si rodičia majú brániť deti-tuším už pani aj písala, že priamo na vyučovaní tomu ako matka chlapcovi vysvetlila "AK-TAK POTOM", aj že treba tlačiť na vedenie školy.
Len to riešenie akože okamžite do špecky.....špecka ako taká je väčšinou pre mentálne postihnutia,
áno, vo veľkých mestách sú aj špeciálne triedy v školách pre deti s poruchami učenia, s hyperaktivitou...a v nejakom najväčšom meste aj alternatívne školy a možno normálne aj špeciálna škola pre deti s poruchami správania. Len napríklad tu v najbližších troch-či dokonca piatich okresných miestach taká škola nie je, a sú to mestá vzdialené aj 50km. Dokonca varianty A špeciálnych škôl sú integrované do normozákladiek, kôli preplnenosti špeciálnych škôl-a možno aj akože kôli deťom samotným, tie A-čka varianty nie sú nijako že "nevzdelávateľné" len proste nestačia dnešnému tempu základoškolského učiva.
Preto si myslím, že okamžite nasadiť asistenta...nech by už tých 30 euro hocijako sa nazbieralo, aspoň kým sa vec vyrieši, lebo všetci poznáme lehoty na úradoch. Riaditeľ by mal okamžite niekoho tam dať-tak kurnik u nás keď bolo v škôlke priveľa malých detí a dve učiteľky to nestíhali a bola by ohrozená bezpečnosť detí, tak riaditeľ dokázal to riešiť či už nadčasmi či zmenou pracovnej doby ďalšieho pracovníka školy, aby tam aspoň na tie kritické prvé mesiace ich bolo v tej škôlke viac! A to sme rozhodne o dosť menšia škola, ergo s menej peniazmi, menej zamestnancami ako zmienená ZŠ.....čiže všetko sa dalo a aj dá a nemuselo tovôbec dôjsť takto ďaleko
@lucia20 ahoj, velmi zla situacia,,,ak nic neriesi triedna ucitelka, treba ist za riaditelom v mene vsetkych rodicov, aj pisomnou formou, riesit treba okamzite! Ak sa situacia nevyriesi, kontaktovat skolsku inspektorku,(inspektora),,
niekedy pomoze fakt, ze sa o pripad zacnu zaujimat media, tie vedia pohnut veci dopredu,,,ale to az v krajnom pripade, ked ostatni zlyhavaju!
@fra samozrejme ze ako vo vsetkych vychodoeuropskych statoch aj na sk je este vymozitelnost prava podstatne slabsia ako v zapadnej casti eu.a slovensko nie jej vynimka.
ale v tomto konkretnom pripade ako v mnohych dalsich treba vediet vyuzit pravne normy tak,aby doslo k uspechu.ta policajtka povedala len tolko/ podla toho co napisala zakladatelka/ ze v tr.stihani maloleteho sa samozrejme nemoze pokracovat.pouzila ale zly termin.nie zalozenie do spisu ale zastavenie tr.stihania.alebo jeho nezacatie.
to ale neznamena,ze vec sa nepresetruje.samozrejme ked niekto poda tr.stihanie na malolete dieta tak ani sa tr.stihanie zacat nemoze.
ale ked sa poda tr.stihanie na neznameho pachatela tak vec sa setri a zistuje sa skutkovy stav.
takze treba rozlisovat medzi jednotlivymi pravnymi institutmi a vediet sa orientovat v pravnom systeme.
preto som radila zakladatelke pravnika.
a ver ze aj na sk sa da vyhrat spor aj v obciansko-pravnom konani rychlo a uspesne.to zalezi nielen od vytazenosti sudov ale aj od zaloby ako takej,dodanych dokazov a celkovo charaktrere sporu.a ako dobre je zaloba spisana a podlozena dokazmi.
je som nemala nikdy problem v pripade prietahov uz v zarodku podat staznost a vec napravit tak,aby konanie pokracovalo uspesne a rychlo.a nemala som problem spor vyhrat. 😉treba vzdy vec risit cez advokata.v zapadnej casti je to bezne a obcania vedia ze pre vyhratie sporu aj nutne.aj take spory ako nacrtla zakladatelka sa daju rychlo vyhrat ak su dokazy.a to aj na sk. 😉
Viem, že toto, čo teraz napíšem nie je absolútne riešenie ani pre toho nespratníka, ani pre ostatné deti, ale ja by som už dávno svoje dieťa preložila do inej školy... Netolerovala by som to, netrpela. Ak s tým nevie nič urobiť vedenie školy ani jeho rodičia, zrejme jediné (pre moje dieťa dobré) riešenie by bolo toto...
@sendy182 no nevieme zavery vysetreni, takze nemoze, a ak je to dieta so specialnymi-vychovno vzdelávacimi potrebami /nemusi byt, ak rodicia nechcu.../, aj to má pravo na vzdelávanie v integrovanej forme, takze vylucit sa dieta nedá, co sa týka školského poriadku, ten moze byt vypracovaný len v zmysle legislatívy /školského zákona/, takze nie je mozne dieta len tak zo základnej skoly vylúciť
@lucia20 dá sa..vygooglíš 😉 ...je to háklivá téma a v poslednej dobe je takých detisiek nezdarených viac a viac..moj prvák má od školky takych spolužiakov..dvojičky..o úrazoch Ti možem román napísať..teraz majú útlm akýsi..ale to je ticho pred búrkou
@marllik aj ustna staznost je staznost, z ktorej je riaditel povinný spraviť písomný záznam, tak ako aj ktorýkolvek učiteľ a postúpiť riaditeľovi, postup je v zákone o sťaznostiach, dokonca aj nalezitosti ako má staznost vyzerat a co tam byt musi...
@luciahromadkova len, ci sa ten postup i dodrziava je druha vec.. :(
ahoj, vsetci, dovolim si vstupit do diskusie z pozicie ucitelky, citala som cast diskusie. Mate pravdu v tom, ze takychto deti pribúda žiaľ škola si nevie rady. Jedno nechápem, prečo dostala učiteľka výpoveď? Preboha, veď to, že je dieťa takéto nie je jej vina, ona musí chrániť ostatné deti, toto je len krytie sa vedenia školy proti rodičom, akože niečo urobili. Vedenie má možnosti, otázne je, ako veľmi to chce riešiť a čo všetko je za tým. Na prácu so psychológom potrebujete súhlas rodiča- bez tohto sa nepohnete. Vedenie má možnosť kontaktovať jednak psychologickú poradňu a samozrejme sociálku!! Okamžite, tam ich navigujú, čo a ako. Lenže je fakt, že s týmto sa veľa škôl stotožniť nechce , lebo je to nepríjemné. Potom sa niečo udeje a je prúser, že ako sa to riešilo. Pokiaľ nechce prísť škola o žiakov, musí nájsť peniaze na špeciálneho pedagóga! A ona ich určite v takýchto situáciách má. A ešte jedna vec- môžete priamo kontaktovať zriaďovateľa školy a informovať o situácii, to sú iné fukoty pre vedenie! Snáď som pomohla, hoci neviem, či som niečo nenapísala už napísané.
@marllik tak ako rodic spisem staznost a dam ju cez postu, ak vidim ze ziadost nespise ucitel, riaditel, a potom ak riaditel nereaguje, pisem na statnu skolsku inspekciu, lenze to uz je chyba skoly, lebo to je necinnost pedagogov
Kamarátka učí na jednej ZŠ a pred pár rokmi tiež mali na škole dve takéto deti, obidve boli v jednom ročníku, ale v inej triede. Tiež boli obidve nezvládnuteľné, písalo sa na sociálku, kým sa všetko vyriešilo prešiel takmer jeden celý školský rok, na nervy boli všetci, učiteľka, deti aj rodičia. Potom išli na dva roky na reedukačného centra, no ten bolo len pre prvý stupeň a od piatej triedy im ich zase poslali späť a škola ich zobrať musela, lebo to bola ich kmeňová škola, aj keď nie najbližšie pri ich bydlisku. Zase im nastal horor v tých triedach kde boli, viem , že to riešili, ale všetko strašne dlho trvalo, sociálka, súdy, obidvaja išli na dva alebo tri mesiace preč do nejakého výchovného ústavu alebo nemocnice na nejakú poriadnu diagnostiku, potom ich vrátili späť do školy, lebo sú nezvládateľní, čo oni s nimi. Ale vravela, že ten jeden je už preč ntrvalo, v nejakom detskom domove, jeho mama s tým našťastie súhlasila, a to druhé dieťa tuším chodí do školy, no je pod dohľadom sociálky.
Škola ich vylúčiť nemôže, ale môže tlačiť na úrady,ale veľmi dlho všetko trvá
@lucia20 ahoj. velmi by ma zaujimalo ako postupujete pri rieseni problemu a ci sa vobec nejak riesi. alebo stale sa ten sopliak sprava ako zviera? 🙄 🙄

@rolak no hlavne prejavit snahu pomoct problemovemu dietatu a poskytnut mu metódy a postupy,ktoré sú vhodné na základe diagnostiky a odborných vyšetrení /skrátka hyperaktívne dieťa nemôže sedieť 45 minut na jednom mieste a potrebuje striedať činnosti a pod./ a takto to vysvetlit rodicovi a hlavne ukázať aj im, že aj ich dieťa hoci má problémy môže byť šťastné spokojné, môže mať kamarátov..., taktiež im vysvetliť, že nemáme snahu ho zo školy dostať, ale spoločne vychádzať, aby aj dieťa aj oni boli spokojní, potom asi budu spolupracovať a budu suhlasiť s vyšetreniami, dalej treba denne rodičov informovať /to by mala robiť učiteľka/ co sa dieťaťu podarilo, co nie, v com sa zlepsilo, co mu nejde, co tak zapojit ich do triednych aktivit a aj ostatných rodičov
pritvrdila by som len ak by nesuhlasili s vysetreniami a odmietali spolupracovat a taktiez vsetko by som s nimi riesila pisomne, z kazdeho sedenia s rodicmi záznam nimi podpísaný