Ako pomôcť synovi akceptovať, že nie každý v triede ho má rád?
Chcela by som Vás poprosiť o radu.
Desaťročný syn mi s plačom rozprával, že keď sa chce porozprávať so spolužiakmi cez prestávku, tak ho odstrkujú. Nie som si úplne istá, čo je príčinou, spomínal nejaké "staré hriechy" že mu vytkli, že sa niekedy posmieval za niečo - nie je svätý, to viem.
Odmalička bol veľmi priateľský, v interiérovom ihrisku, na kupku, v hoteli, na lyžovačke, všade si hneď našiel kamoša a spolu sa hrali a rozprávali.
Neviem, či nemá príliš kozmopolitnú mentalitu, ktorá sa tu na dedine nenosí, pretože aj dedinskí chlapci sa správali tak primitívne a falošne a len využívali, že sme museli zatrhnúť návštevy u nás ( kritizovali zariadenie a zmizli nám nejaké veci).
Ak máte podobnú skúsenosť, ako mu priblížiť to, co my dospelí máme odžité, ze proste nie každý je kamoš a ľudia sú všelijakí?
Ďakujem za vaše názory.
P.S. Konštatovania, že vaše dieťa s tým v živote nemalo problém a všetci ho milujú, mi veľmi nepomôže 🙂
@marca12 to myslíš tych sikanistov ano? Niektori su z mesta, su tu davnejsie ako my, mozno preto sa citia sefovia ulice. Ako pisem vyssie, starousadlici su super, ti sa s nami priatelia, pomahame si navzajom.
Ano,myslela som,tych co sikanuju
@h2 vies aka spomienka mi teraz prisla? Ze na strednej prisli baby z dedin a vies co si mysleli o babach z mesta? Ze su vsetky kurvy 😃🤦
Akurat ze ony prisli o panenstvo v krikoch po zabave a mestske baby radsej sedeli doma lebo v 90. rokoch si sa z diskoteky aj nemusela vratit...este ja som ich presviedcala ze je jedno kto je odkial alebo kde byva.
Bohuzial rokmi som zistila ze asi nie je.
@marca12 ano vacsina su pristahovalci myslim, alebo aspon jeden z paru rodicov.
Skoda ze ti povodni co sa priatelime a pomahame si, uz maju deti velke.
Ale toto sa deje vsade,aj vo velkych mestach. To si zas neidealizujte. Ja zijem v BA od narodenia,so sikanou v skole som sa stretla ja,aj muz v prilahlej obci, stretavaju sa s nou aj moje deti. Deti vzdy vedeli byt krute,porovnavat,vysmievat sa. To ale nezalezi od toho,ci su z dediny,alebo z mesta. Nieco je vychovou,nieco tym,ze si dieta kompenzuje cosi z domaceho prostredia.
@iwesska ja som to takto ani nemyslela ze by sa v meste toto nedialo. Ale takto v takomto poradi sme to zazili my. Paradoxne, s detmi z BA sa nasi priatelia uz roky a je to super 👍
Ale jasne ze ludia su vsade v podstate rovnaka vzorka.
A mozno je naozaj chyba v nas. Len potom nerozumiem tej vete ze tu ziju stylom "zavriem branu a s kazdym pokoj", ked su teda vsetci taku super priatelski 🤔
Autorka, tak to, čo píšeš ďalej v komentároch, je niečo úplne iné, než v úvodnom príspevku. Nakoniec tí "dedinčania" sú v pohode a problémy robia prisťahovalci? Tiež sa divím, kam si sa to odsťahovala, lebo ja som do 34 rokov žila v BA, potom som sa odsťahovala na dedinu a neviem si to vynachváliť. Pritom sme dedina pri BA, kde prisťahovalci tvoria už absolútnu väčšinu obyvateľov. Ani neviem, či syn má vôbec niekoho zo spolužiakov, ktorých rodičia by sa tam neprisťahovali, ale boli starousadlíci. Stále si myslím, že to nie je problém mesto vs. dedina, mne sa aj v meste stali zlé veci, napríklad sa mi vlámali do auta a pod. Všade sa deje dobré, aj zlé. Vy ste asi mali smolu na to konkrétne prostredie, kam ste sa odsťahovali. ☹️
No len že to prišlo murovaným vysokým plotom , ja teda som sa odsťahovala do dediny kde sa narodila moja mama , narodila som sa v Bratislave . Syn sa narodil už na dedine
A čo nový dom to murovany vysoký plot .
Taká je doba . Ľudia žijú len pre hypotéky . Neni čas na vzťahy .
@elementissa Sever je v tomto ohľade tragický. A nie len sever ale mnohé východné dediny. Tam, kde nie je turizmus, je to také ako opisuješ. Tam, kde sa turizmus rozbehol, ľudia sa začali stretávať s inými pohľadmi, tak sa to dosť mení.
Ja pochádzam z Pienin, z malej obce o 150 ľuďoch.
Niečo, čo opisuješ tam ešte stále je (i keď pomaly mizne): napr alkoholizmus. Čo sa ale týka práce, tak ženy pod 40r už majú poväčšine prácu,.. U tých starších vekovych kategórii je to tak ako opisuješ. Bohužiaľ.
Je to spôsobené nedostatkom rozhľadu a vzdelania. Ale verím, že sa to bude stále len zlepšovať. Už len internet robí svoje. 🙂
@h2 no, hlavne ti spoluziaci, co bola povodna tema nie su tie iste osoby ako ti sikanujuci byvali kamarati.
Lenze klasika sa to tu zvrhlo na boje mesto vs.dedina, co ma mrzi. Pisala som len svoju skusenost, ze mozno ked syn nema problem inde, ci to proste nie je tym inym myslenim alebo ako to nazvat. Je tu napriklad vela ludi co pracovalo v zahranici. A vies co minule urobila jedna taka pani? Isla si krk vykrutit za rasovo zmiesanym parom s detmi, aj ked viedla rozhovor s dalsou osobou. Normalne sa otocila od tej osoby a ocumovala ten par. Cakala som v rade do obchodu tak som si to vsimla.
Pritom pracovala roky v GB, dufala som v to kozmopolitne myslenie co tu vysmiali.
Prepáč, čítam to tu len tak narýchlo. Tiež som mala na VŠ spolužiačky z dedín a nemysleli si, že my, z mesta, sme kurvy. Alebo aspoň o tom neviem. 😁 Toto by som vážne nerada zovšeobecňovala, všade sú ľudia takí, aj onakí.
@h2 no mna to ako prvacku na SŠ vcelku vystrasilo 😂😂😂
Na VŠ som sa s tym nestretla, keby si to aj mysleli, asi to nepovedia 🤭
:D :D :D no čo je lepšie ako analýza letáku z Kauflandu 🤣😅
@lenkakravcova áno, sever celkovo a východné oblasti a potom ešte juhovýchod. Zas sa nedá podľa mňa úplne porovnávať Miloslavov a daka Horná Dolná na Orave. Je kopa ľudí, čo pracuje, deti im chodia do škôl v BA a žijú v dedinách naokolo. To ale nie sú také tie Dolné Marikové, kde sa čas zastavil pred 300 rokmi a podaktorí tam žijú v chajdách bez elektriny. Takže tiež je výrazný rozdiel medzi dedinou na severe, dedinou na východe, dedinou pri BB a satelitom BA. V satelitoch žijú ľudia, čo nechcú žiť priamo v meste, lebo im nevyhovuje mestský ruch, no nie sú to vidláci, čo len kopú zemiaky a ledva preliezli ZŠ.
Preco vlastne stojis o vztahy s ludmi, ktorymi pohrdas?

Vyzera to na zacinajucu sikanu. To by sa aktivne musela zapojit ucitelka do normalizacie vztahov v tom kolektivne, nejebnuti rodicia by tiez pomohli. Na vasom mieste ak neprichadza do uvahy stahovanie tak by som aspon uvazovala o prestup do skoly v najblizsom meste, ak by ste tam vedeli dieta vozit.