Ako pomôcť tvrdohlavému prvákovi s učením?
Ahojte, aké tiky, triky, taktiky, stratégie používate na to, aby sa dieťa-prvák ucil do skoly (trénovalo písanie, citanie)? Pochádzam z rodiny, kde sme si veľmi dali záležať na vzdelaní. Starí a prastarí rodičia dietata boli vysokoškolskí profesori, preto viem, že jej do vienka bola daná predispozícia dosahovať (nad)priemerné študijné výsledky, ale čo z toho, keď bojujeme, a to bez výsledku. Takýmto prístupom neukončí ani základnú školu. Motivácia, tresty, zákazy nepomahájú k tom, aby si spravila domáce úlohy. Čo Vám, prosím, pomohlo, pri extra tvrdohlavom dieťati?
Tak to zas nie úlohy si musí spravit.Ako k tomu prídu ostatní, že sa s ňou poznáš...
A pravdepodobne s tebou aj dobre manipuluje🙂
@bavlnka92 veľa toho robím, chodi aj na kreativne krúžky, robime pracovne listy (tie chce robit, lebo ich robím s mladsim dietatom a tie nemá problem robit, lebo je prirodzene sutaziva a keď vidi, že ich má on, chce ich aj ona, ale to sú škôlkarské pracovne listy, nie školácke). Našťastie píše pekne aj napriek slabému treningu, ale neprečíta ani slovo.
Kamarátke povedz nech sa k nej správa ako ku každému inému dieťaťu.
Je zarážajúce, že na to, že ste všetci extra inteligentní v rodine si neviete poradiť a vzbudiť u dieťaťa záujem o učenie. Vieš o tom, že dieťa sa dokáže naučiť čítať bez drezury a dokolečka opakovania Mama má Emu a podobné nudné žvásty, zvlášť ak ide o inteligentné dieťa, to rapotanie nejakých nezmyselných viet ho prestane rýchlo baviť. Ja som bola priemerne inteligentná, ale v 6. rokoch som už vedela dávno čítať a naučila som sa sama, úplne prirodzene bez tlaku dospelých a bez drezúry. Čítajte spolu z obľúbenej knižky, vraťte sa v čase ku knižkam pre najmenších s obrázkami a jednoduchými vetami, nechaj ju v textoch hľadať písmenká, vytlieskavajte si slová, čítajte nápisy na obchodoch atď.
Ak si dieťa nechce písať úlohy, tak nech ich nenapíše a dajte jej pocítiť následky.
Každý rodič predsa vie, čo na jeho dieťa platí.
Syn bol prvák vlani, úlohu mal asi 2x za celý rok. Nič naviac oproti škole sme netrenovali.
Je tvojou chybou, že zbalí tašku bez urobených úloh. Keď si jej to už niekoľkokrát dovolila, o to ťažšie to teraz budeš mať. Syn je prvák, plynulo číta, počíta spamäti. Nemusel by doma robiť nič, okrem písania, či vyfarbovania. Napriek tomu každý deň trvám na tom, aby mi čítal, aby prepísal aspoň 2-3 riadky, prejdeme si, čo robili na matematike. Tiež ho musím naháňať, no ak si na to nezvykne už teraz, tak kedy? raz príde učivo, ktoré bude preňho nové a bude si musieť k tomu sadnúť. Úlohy mu kúskujem. Urobí časť, má 15 minút na oddych s odmenou (napr. ide skladať lego). Nastavím budík, o 15 minút príde sám k stolu. Nemysli si, že nefrfle. No ešte ani raz som mu nedovolila odísť bez úloh. Staršia dcéra na tom bola oveľa horšie. Nepoznala písmená, nevedela počítať. Všetko pre ňu bolo nové a ťažké. Veľmi sme sa trápili s čítaním. Nakoniec aj skončila s dg dyslexia, neskôr aj dyskalkúlia. Tiež sme takmer celá rodina s VŠ, mnohí sme učitelia, ja som dokonca špeckar. A stalo sa. Sama mám dieťa so špec.poruchami učenia 🤷🏻♀️ Dôležité je vytvoriť ten návyk učenia sa. S čím má problém? iba v tom, že sa jej nechce alebo to naozaj nevie? nerozumie? nestíha tempu?
"Starí a prastarí rodičia dietata boli vysokoškolskí profesori" absolutne to neznamena nic o inteligencii a uz vobec nic o jej dedeni. Ako clovek s dvomi vysokymi skolami ti rucim za to, ze nie kazdy profesor je nadpriemerne inteligentny. Mozno sa v tom len nasli. Kazdy ma na nieco talent. Plus ak aj dieta je nadpriemerne inteligentne, neznamena to, ze ho system nasho skolstva, ucenia a uloh bude bavit, ci motivovat. Ja som sa nikdy doma neucila pocas zakladnej skoly, mama mala jeden pokus, zrusila som ju a bol klud. Neznasala som kazdu minutu kazdej skoly, ale skoncila som ich, lebo sa to ma a islo mi to lahko, keby na mna niekto tlacil ako tlacis ty, vykaslem sa na to uz po povinnej skolskej dochadzke. Nechaj dieta najst si svoj system, je v prvom rocniku, nejde maturovat. Citat sa nauci. A ked bude mat 5, tak bud jej to bude vadit a bude to chciet zmenit alebo nie. Co dosiahnes ak uz po dvoch mesiacoch jej tu skolu znechutis?
A chcela vobec ísť do školy? Tešila sa? Podľa mna asi žiarli na mladšieho súrodenca, ktorý nemusí robiť domáce úlohy. Ale určite by som trvala na tom, aby si denne robila domáce úlohy. Hádam si vieš poradiť s 6-ročným dieťaťom. A so školkarom si načo robíš doma pracovné listy? Nerobia to v školke dosť? Toho by som vynechala, nech sa ide hrať a sústredila by som sa na prváčku.
@sisaka no na toto dieťa neplatí nič. Skúšali sme už všetko. Už išla aj do školy so 4 dňovými suchými rožkami, keďže zo začiatku aspoň na ňu zaberalo, že má “instagramový” boxik s priehradkami, kde mala super maškry. Už sme boli všetci týždeň bez televízie, ani to nikam neviedlo. Ona Ti na každý trest povie, že jej to nevadí. A knižky nemá rada od mala, nikdy ju nebavilo si čítať. Keď mala senzitívnu fázu na písmena, tak sa naučila v 4 rokoch písať všetky pismena tlačeným, z čoho sme doteraz mohli ťažiť, ale nechcela sa učiť čítať, aj keď som jej vtedy kúpila šlabikár, doteraz ju to nechytilo.
@janickacrazy je to chlapec, nemá toľko “odkreslené”, keďže ho tato aktivita nebaví a musí trénovať jemnú motoriku. Vidím, že nemá uvoľnenú ruku, aj v porovnaní s dcérou v jeho veku, aj v porovnaní s rovesníkmi, zaostáva v tomto smere, takže dobiehame. Dcéra chcela ist do skoly, ale teraz furt vyplakava, že sa chce vratit naspat do skolky, môže to byt žiarlivosť na surodenca.
@deby3 aj ja mám dve vysoké, nehovorím, že všetci vysokoškolskí profesori musia byt inteligentní, ale u nás v rodine to neboli pavedy, ale náročné technické vedecké smery, kde to bolo o inteligencii, analytickom myslení a logike. Ja skôr vidim problem v dnešnom systeme, že nie je motivačný, ako sme ho mali my. Dostavali sme za každú ulohu hodnotenie (vcelicky), tu je hodnotenie raz za mesiac. Samozrejme, že to nevedie dieťa k systematickými vykonávaniu úloh. Navyse veľa úloh s nami robila ešte vychovávateľka v SKD, tu tomu tak nie je. Ja som si v jej veku nedovolila ulohu nespravit. Tu má dcéra na haku, že ide bez prečítaných viet zo šlabikára.
Taka si tu predispoziciu zdedí ďalšie dieťa.
Nemám v rodine nikoho s VS, ani mama, otec, rodicia z mužovej strany tiež nič...
Syn je druhák a doma sa s nim naučíme. Všetko sa.nauci vlastne v škole, yholy ma tak na 10 -30 minút a aj to som sa sťažovala v škole, prečo im nedajú viac. Odrazu čítal, ani neviem jedy sa tak dobre čítať naučil. My sme s ním čítali niekedy, teda sedeli pri nom a opravili keď zle prečítal
Teraz je druhák. A mne to ani nepríde ako keby do školy chodil...veľa sa učia tam. Super systém.
Skúste nejakou hravou formou. Alebo jeden riadok prečítam ja, druhý ty...počítanie tiež s autíčka, hrackami...nejako ho motivovať.
Opytala si sa dietata, ako to vidi? Pises, ze dnesny system nie je motivacny a ze hodnotia raz za mesiac - fakt si myslis, ze hodnotenie , vcelicky a pod. su dobra motivacia? Preco vela deti tak skoro rezignuje na akekolvek ucenie - presne preto, ze vonkajsia motivacia proste nefunguje dlhodobo. Alebo funguje na sutazive deti, z ktorych sa stanu zberatelia odmien. Tvoje dieta je pravdepodobne inteligentne a silne autonomne, to ide casto ruka v ruke. A prave preto ma na haku nejaku vonkajsiu motivaciu - znamky, odmeny, tresty.. Nikto sa ho neopytal, ze co by chcelo. Co ho bavi, co sa ucit chce preto, ze chce, nie preto, ze povedal dospely. Fandim tymto detom, aj ked to bohuzial maju tazke a casto sa ich podari zlomit rodicmi aj skolou. A je to velka skoda, pretoze prave taketo deti otvaraju oci takym dospelym, ako si ty.
To nie je problém "dnešného systému," ale prístup konkrétnej učiteľky.
Naša je už štvrtáčka a stále sa nájdu spolužiaci, ktorí ani po týždni nedonesú na kontrolu domácu úlohu. Napriek tomu je väčšina zodpovedná a robia si všetky povinné a niektorí aj dobrovoľné úlohy.
Rodič pozná dieťa a vie najlepšie ako motivovať dieťa v existujúcej situácii. Pokiaľ nie sú spôsoby aplikované v škole pre dieťa motivačnými, môže implementovať vlastný nezávislý motivačný systém vo vlastnom prostredí.
Tebe zalezalo na vcelickach? Skor sme boli ku vsetkemu donuteni, vsetko sa robilo, lebo to tak musi byt, nikto sa nikdy nepokusal ist proti prudu. A tak sme vsetci poslusne robili vsetko bez ohladu na to, ci nas to bavilo. Dnes deti ucime rozhodovat a uvazovat v ovela skorsom veku. Tvrdis, ze mas inteligentne dieta, ze mu je vsetko jedno, tak ho nechaj najst si svoju cestu alebo mu najdi skolu, kde ho budu tlacit a nutit za kazdu cenu, urcite je mnoho skol stale z doby kamennej a bude to neznasat, ale nosit ti vcielky. Vravim ti z vlastnej skusenosti, skola pre mna bola otravna, nebavila ma, neznasala som ranne vstavanie a absolutne mi na nej nezalezalo. Vedela som, ze tam musim chodit a to bolo vsetko. Skus nie hladat tresty, ale odmeny, napr. bavia ju tie zosity, za kazdy den spravenych uloh jej priprav alebo kup nejaky zosit, nejakych par stran, nalepky, ja neviem, nieco, co chce. Ja nevidim pointu v trestoch, ked jej na tom nezalezi. Napr. ja som mohla hrat videohry, ked som mala vsetko pripravene. Vzdy som si ulohy robila v skole a mohla sa hrat. Doma som sa neucila nikdy na ZS.
nám zabralo že som si robila s malým úlohy. čo písal on do zošita, to isté ja na papier. potom sme si porovnávali kto napísal rýchlejšie, alebo krajšie. čítanie to isté. raz on , raz ja . samozrejme s prestávkami. napr každú pol hodinu sme mali 5 minút prestávku. ale to si mala vidieť koľko ja som mu gumovala čo písal a musel písať aj 4x to isté. 🙈
možno ešte nejaké nálepky za odmenu by som skúsila. spraviť takú tabuľu kde by som lepila "dobré" a "zlé". na konci týždňa by sme to vyhodnotili a bola by odmena.
V ktorom mesiaci je narodená? Čo hovorí učiteľka?
Vies co ja deti nemam ale sestra na neter bola tiez taka v prvom rocniku ze kricala na nu ze jak pise, mala plakala a ptm sa zaťala a nechcela nic robit, az prisla na to ze malu nebavia tie ciarky atd robit tak som jej ukazala ze aha vidis z tej slzicky bude pismenko "a" a vtedy mi mala hovori vážne? 🤣 citaniu tiez vela nedava no ked bola prvacka citala tusim to boli basnicky z abecedy? A to jej slo. Su tam velke tlacene pismena a hovorili sme jej ze nech precita ze nevidime alebo sme naschval precitali zle a vtedy povedala ze ale ved to nie je toto slovo to je ine slovo 🤣 co ju bavi je anglictina a matematika a pritom nikto to nemame v genoch resp moj otec je na matiku ale inak nikto. Och a isla do skoly o rok neskor kedze je julova
Naša pani učiteľka rozdáva včeličky každý deň aj za správanie, razítka v pracovných zošitoch, neexistuje aby nemala úlohu, lebo to kontroluje.. každý deň má natrénované písmeno dopredu, aby sa v škole pri nezdare neopúšťala..
Nie vždy sa jej chce, aj mrnčí často x pri úlohách, aj sa skúšala vyhovárať, že učiteľka kričí, deti jej robia zle, na to máme odpoveď, že nechodí do školy ani pre známky, ani koli deťom, ale koli sebe, aby sa naučila čítať, písať a počítať a záleží len od nej kedy to bude..
Keď nechce tak len povieme, že OK, uvidíme čo tam aké razítko dostane😉 a vždy si tú úlohu urobí..
Nečakali sme, ale u nás zatiaľ hladko(klop-klop🙏🏼) začala už normálne čítať, aj si sama spája písané písmená do slov🥹
Podľa toho, čo píšeš, mi pripadá, že máš od dcérky očakávania, ktoré ona nenapĺňa. Ty si z toho potom frustrovaná, sklamaná, snazis sa robiť, čo môžeš, len aby si dcerka úlohy robila a učila sa. Ona ti svojim spôsobom dava najavo, že skola je niečo, čo ma ona v svojej moci, kde ona ma autonómiu, nad cim nemáš ako rodič úplnú kontrolu.
Zaujimalo by ma ako to máte v iných veciach? Ako veľmi “musí” poslúchať? Pokial sa inde tvojmu tlaku nevyhne, toto je niečo cim si to asi kompenzuje.
Úprimne by som ti poradila zájsť za psychológom a pracovať s dcérkou no i so sebou podľa jeho odporúčaní.
A inak ja sama nechcem trvať a zodpovedať za to, či moje dieťa bude mat hotové úlohy. Pomôžem, poradím, pripomeniem. No vidím dosť vela rodičov v okoli, ktorí sú z toho všetkého zúfalí, nahnevaní, bezradní. Niekto to môže mat inak, no ja sa radšej zmierim aj s horšími výsledkami. Mna nikto nikdy do ucenia netlačil a nekontroloval, a bola som vzorná žiačka s vyb.prospechom.
Tiež mám prváčku a u nás ten začiatok bol fakt masaker, či doma, alebo v škole. Jeden list papiera písala aj dve hodiny. A to som jej ho ešte vždy prefotila 1-2x. Neupustila som, nepoľavila. Keď potrebovala prestávku, dostala ju, to áno. Ale proste musela spraviť úlohy. U nás nefungoval trest, ale odmena. Chcela sa hrať na tablete, musela mať úlohy a mala stanovený čas, do kedy ho mohla mať. Keď sa učila dlho, ostalo jej niekedy len 5 minút, niekedy pol hodinka. Dnes prišla zo školy, že ju pani učiteľka pochválila, že ešte s jednou spolužiačkou píše najkrajšie z triedy. Ja si to síce nemyslím, je čo zlepšovať, ale to si nechávam pre seba, dcéru som vychválila aj ja. Sama pochopila, že tá drina stála za to. Takže skús skôr niečo, čo by chcela a nepoľav.
A ešte mi napadlo, že ako rýchlo ide učiteľka s učivom. A akým štýlom vyučuje. Možno by potrebovala inú metódu učenia
Nie je to letne dieta, ktore so skoly este nebolo pripravene? Robili ste testy? Tie hlbsie? Ved navstivte CPP a budete vediet na com ste. Vynimocne sa dieta aj do skolky vrati..
Ucitelka by nad tou ulohou urcite mavnut rukou nemala. Zo dva krat nejaka lavicka “hanby” ako za socializmu 😁 a mozno by to inak zacala brat. A veru ze aj vcelicky aj naopak cierne body a podobne su pre deti motivaciou..
Nečítala som všetko, ale napíšem ti našu skúsenosť. Tiež som dúfala keď začal syn chodiť do školy že čo to podedil.. Ja ako dieťa som mala rada školu. Učenie mi išlo a mám aj VS. Muž odborník vo svojom odbore plus vedomosti z dejín atd.. syn nastúpi do školy a začala to.. absolútne nemal nejaký záujem. Všetko ho rozptyľovalo, všetko bolo viac zaujímavé ako domáce úlohy či čítanie… hlúpy nebol ale nechcelo sa mu.. dá sa povedať že cca 4r som musela pri ňom sedieť a kontrolovať ho či skúšať. Stalo ma to dosť nervov a keď mi praskli tak boli v pozore aj susedia. Boli aj slzy. Ale stalo to za to syn si vybudoval návyk. Nešlo mi o to aby mal samé 1 ale aby vedel že ma povinnosti a musí ich spraviť či chce alebo nie. Syn je už siedmak. Učí sa výborne a dá sa povedať že minimum. Chodí na olympiády kde je aj úspešný. Vidím na ňom že sám je rad keď sa mu darí.. keby som poľavila v začiatkoch tak sy myslím nebol tam kde je a mal by na saláme…
@akvi Ano, sú motiváciou, lebo máš spätnú väzbu, že tu namahu, ktorú si vynaložila, niekto ocenil. Možno mi toto dieťa bolo dané osudom naschval, lebo neznasam ludi, ktorí majú na haku a nerobia to, čo sa od nich očakáva. Tebe sa to možno zdá ako búrenie sa systému, čo aj podporujes, ale aký by bol svet, keby nefungoval systém, normy a pravidlá? Asi by tu bol chaos. Veď si len pozri, čo sa stane, keď na väčšej krizovatke nefungujú na chvíľu semafory, mnoho vodicov je stratených. Možno by si oponovala, že o tom to je, že systém ich k tomu dotlačil, že prestali rozmyslat, a tak nevedia pružne reagovať, ale potom sa pozri na staty typu Egypt, kde tie semafory chybaju. Je tam bordel, chaos, nehody, agresívni vodici a jazda typu arogancia a vyhra ten, kto je silnejsi (ma silnejšie nervy). Alebo sa realizoval pokus: univerzum myší, kde mali myši neobmedzený prístup k potrave, pitiu, prístrešku, bez akýchkoľvek hrozieb. Vysledkom bolo deviantné správanie, dekadencia a úhyn celej kolónie. Systém je prospešný, prispieva k istote, stabilite a poriadku. Dcéra navštevuje skolu, kde je 25 deti v triede. Veď aj tá chudera ucitelka, to nemá ľahké. Má poslanie deti niečo naucit, snaží sa rodičom pisat, čo je na domacu ulohu a ti rodičia to odignoruju, lebo dieťa… ja chcem ucit dieťa, že každá námaha sa v zivote vypláca. Že ma zmysel v zivote sa snažiť a skôr či neskôr prídu vysledky.
@tanyan len je ju ťažké motivovat, preto som sa pýtala na tipy, ako motivujú ini rodičia. Tresty a zákazy nezaberajú. Zakazes jej na tyzden telku, ok, bude si tyzden kreslit, das jej do skoly desiatu hodnú pre sliepky, nevadi, ona nebola hladná, nezobrala som ju na lampionovy sprievod, 10 minule revala a potom povie, že ona tam aj tak nechcela ist,..
@puertorico Dakujem, skusim to spolocne pisanie a citanie.
Nálepky a zbieranie bodov nepomohlo, malo to efekt na dva dni.

@tanyan áno, je inteligentná a má predispozície dosahovať dobré študijné výsledky. Ale ako ich bude dosahovať, keď sa nenaučí citat?🙈