Ako postupovať, keď učiteľ znižuje známky?
Ahojte, ako postupovat, ked ucitel na pisomke strhava body za nedodrzanie "jeho" postupu riesenia? Dieta chodi na doucovanie, tam sa ucia priklady vypocitat inak, ako to robi ucitel na hodine. Dieta malo pisomku - vysledok spravny, postup iny. Za kazdy priklad tak dostal znizeny pocet bodov - lebo nedodrzal spravny postup. Bola som aj v skole kvoli tomu, ale nepochodila som - treba vraj pocitat tak, ako sa to ucia a nijako inak... Mne to pride uplne na hlavu, ze dieta ma spravny vysledok a trojku z pisomky, lebo postup.... Idealne ak by tu boli ucitelky, co mi vedia dat relevantny nazor.
Este k tomu, preco to robi dieta inak - vykladu na hodine nerozumie, vobec nechape ako to od nich ucitel chce a na doucovani sa snazia najst iny sposob, ako to pochopit a dopracovat sa k rieseniu.
@beronsche To je pravda a preto píšem, že niet dôvodu neuznať riešenie. Ale autorka spomenula, že dieťa má problém pochopiť riešenie, ktoré požaduje učiteľka. Nakoniec je to tak, že dieťa má nabiflený postup, ale nerozumie, prečo je ten postup taký, aký je. Treba si s ním sadnúť a vysvetliť mu to tak, aby naozaj rozumel obom riešeniam.
To nejaky polonegramotny dzedzinsky socikovsky matikar? To kam by sme dosli vo svete a vyskume, keby sa mohlo skumat iba "jednym spravnym postupom"? Ved matematika je logicka veda, ak dieta rozumie logike a z roznych "uhlov pohladu" sa vie dostat k spravnemu vysledku, tak je na tom este o mnoho lepsie ako decko co sa len nabifli postup, ale realne tomu nerozumie.
Ja som mala taku istu premotivovanu slapku matikarku cerstvu Mgr. na zakladnej, len ona mala svoju oblubenu ziacku, tu stale vyvolavala k tabuli a kazdy musel riesit ulohy ako Lenka. Lebo Lenka hento a tamto, tak sa vryla spoluziacke do riti, az nam bolo v triede nevolno. Az raz bola slovna uloha, kde ucitelka spravila chybu na tabuli. Bolo to z jednej ucebnice, ktoru my sme nepouzivali ale vzdau v nej boli vysledky. Upozornila som ju ako osmacka, ze to ma zle vypocitane. Ona povedala, ze to ma urcite dobre. Hovorim pani ucitelka, mate vysledky v tej knihe, pozrite sa do nej. Pozrela a ona, ja to mam dobre ty to mas zle. Tak som sa nasrala a isla do knihkupectva po skole este v ten den, nasla priklad, vzadu spravny udaj a bum, mala som to ja spravne. Ona sa pozrela a videla, ze tam ma chybu, ale radsej pred triedou klamala, lebo jej bolo trapne.
Ked som ju na to upozornila na dalsi den, zasadla si na mna a odvtedy mi davala-3-4-5 z pisomiek, bolo uplne jedno, aj keby som sa bola zosrala a zkockovala, ale ja som proste nebola Lenka. Takze vtedy som matiku znenavidela a odvtedy som sa jej vyhybala, kvoli tej trube. Pozdravujem ta pani magistra Tothova, dufam ze ti dnes zabehne obed ak to nahodou citas.
Matematika je uzasna veda a zavidim kazdemu, kto je v nej dobry a kto s nou pracuje vo vyskumoch na postdoc urovni. Nenechaj svojho syna demotivovat kvoli tomuto trapnemu trtkovi. Matematku treba do zivota, nech to nejako vydrzi a potom mu moze ukazat prostrednik "obrazne povedane".
@guudy a vypoveda to aj o tom, ako velmi nase skolstvo uci pozerat na veci s klapkami na ociach. Ziadne pozeranie sa na veci v suvislostiach, ziadne kreativne myslenie…. Odverklikovat a sme spokojni. A mnohi rodicia su potom takto obmedzeny produkt nasho skolstva… ani sa nezamyslia nad tym, ze v matike neexistuje jeden spravny postup… a nielen v matike. Aj napriklad v medicine a podobne. Ak nas naucia mysliet s klapkami na ociach, ako ma prist k pokroku a zmene?
Ja som učiteľka, síce neučím matiku, ale chémiu a fyziku, ale aj tam sú výpočty. Ja osobne netrvám na tom, že žiaci musia počítať tak, ako to vyhovuje mne. Na písomnej práci bodujem aj postup. Avšak, pri každom dieťati, ktoré počíta príklady iným spôsobom ako ja, sa zamýšľam, či jeho myšlienkové pochody a postup dáva zmysel alebo nie. Ak to má logické a matematické opodstatnenie, nevidím dôvod mu ho neuznať. Ak som si niečím neistá, opýtam sa priamo žiaka, ako to myslel. Pre mňa je dôležité, aby žiak chápal a vedel, nepotrebujem si z toho spraviť egotrip, že musia počítať len mojimi postupmi. Ale v tomto smere som asi stále menšinou.
@maranco no presne, sestra toto mala, si dobre pamatam, ako si ucitelka volala mamu, ze kto ju to ucil takto pocitat. No a mama, ze ja, ako to nas volakedy ucili. Sestra to tym starym sposobom pochopila. Ucka to vzala, hlavne, ze je vysledok spravny. Ja sa nestiham cudovat. Akoze mam piataka a tretiacku a nikdy sa s nimi neucim, dcera teraz daco chcela vediet, a normalne som zamrzla na nasobilke cislom sest 😅🤣. No musim daco so sebou robit 🤣
@basullinka kiež by bolo viac učiteľov, ako si ty!
@basullinka takto ma byt podla mna.
To je tak ked matematiku uci nejaky zakomplexovany trtko, ktory SAM MATEMATIKE nerozumie.
Ja mam manzela PhD. zo zahranicnej uni, a som obklopena priatelmi a vsetci PhD. z roznych top europskych a US institucii a vsetci maju matiku ako spolocny zaklad pre svoju oblast a KREATIVITA vo vyskume u kazdeho z nich je jedna z TOP genialnych vlastnosti. Ja nemam s matikou nic sice, ale tiez pouzivam logiku a mam VS tu v zahranici vystudovanu, ale v inom smere.
Kreativita, logika, thinking outside the box ako sa tomu hovori sa tu v zahranici nosi na striebornej tacke. Taky ten "len moj postup je spravny a kazdy iny je debil" je tak staromodne zmyslanie, normalne mi skysla kava v hube, ze este stale existuju taki "ucitelia". Uplne najlepsia cesta zabit akykolvek talent, kreativitu, chut sa vzdelavat v akomkolvek inteligentom ziakovi. Ale to je tak, ked uci akykolvek hlupak z ulice, kedze kvalitni ucitelia chybaju.
aha a hlavne že deti máme určit tvorivosti , logike , vyhľadávaniu riešenia . Neskutočne by ma to ako mamu nahnevalo . A aj nahnevalo . Ja som to riešila cez riaditeľa a aj školskú inšpekciu , ešte že aj tam neboli takí zadubenci. Netreba sa poškriabať rukou na pravej strane pravú stranu ale treba cez pol hlavy ťahať ľavú ruku a poškriabať sa ľavou rukou za pravým uchom , lebo takto to chce učiteľka . Potom im vymenili matikára a syn si počítal inými postupmi , tými ktoré považoval on za rýchle ( je nadaný na matematiku ) a nový matikár to ešte aj ocenil .
@basullinka fyzika nikdy nezalezala od postupu, pretoze to nie je matematika. Synovi na fyzike staci napisat vysledok a ma uznane.
@biba_18
Ale tuna, sa ucia spravne rysovat stvorec. Cize dieta musi chapat co stvorec je. A jeho postup rysovania naozaj nebol spravny. Podla mna, hodnotenie ucitela bolo spravne.
Uplne nieco ine, je rozny postup vypoctu - kde je vysledok spravny. Rysovanie je v tomto proste specificke.
S manzelom sme sa dohodli, ze pockame, ako dopadne polrocna pisomka a pripadne poziadame o komisionalne preskusanie.
@hipuska fyzika nie je matematika? Si robis srandu?! Asi nepoznas vela fyzikov a vyskumnikov, lebo inac by si taku blbost nikdy nenapisala. Videla si niekedy sylaby ucitelov fyziky na VS? Vo fyzike a chemii sa bez matematiky a logiky nepohnes. Prosim ta nepis blbosti.
@sandri no vidíš. moje bývalé matikárky by toho učiteľa za neuznanie kružníc nakopali do... niekam. my sme sa to učili tiež takto, cez kružnice, pretože je to presnejšie. najhoršie je, že v našom skostnatenom školstve sa riaditeľ/ka zastane skôr neschopného učiteľa, než by dal žiakovi za pravdu.
No vysledok neschopneho skolstva vidno aj v tejto teme. Slovensko sa pomaly ale isto blizi k urovni verejneho skolstva v USA. 👍
@deborahzelenkava myslela som na postupy. Na nic ine. A som to tam aj uviedla.
Žijeme v zahraničí a tiež ich postupom nerozumiem, učila som dceru iný postup. Učiteľka ho ale uznáva ale postup musí mať napísaný ako sa k danému výsledku dostala
@deborahzelenkava Blížime? Na Slovensku je zaužívaný mýtus, ako je školstvo v US príšerné. Realita je taká, že sa nemáme dôvod potľapkávať po pleciach - v PISA sú ďaleko pred nami. A o univerzitách sa ani nemusíme baviť.
@annm81 To viem, ze univerzity su na nic. Mam kontakty na roznych VS. Kolki este stale ucia z ucebnic z roku pana. Vsetko je odizolovane od novych a inovativnych postupov. Ale ako hovorim, ti schopni a otvoreni novym moznostiam nestracaju cas na Sk, takze kvalita odchadza.
Tak ja zase uvediem príklad, a skúsenosti, ktore som ja zažívala, síce to nebolo v matematike, ale v slovenskom jazyku. Ja som sa za svätého nevedela naučiť vybrané slová, v zmysle od recitovať ich naspamäť, alebo napríklad som nevedela, prečo sa v slove "vysoký muž" píše tvrdé ý a "vysokí muži" mäkké í. Vedela som to napísať správne, vybrané slová som absolútne bez chyby ovládala, no prečo, dôvod... To som netušila😆 pamätám si, ze raz sa ma dookola pýtala učiteľka, ako je teda možné, ze viem, ze tam ma byt také a také y,a ci som si istá, ze také má byť a ja som len opakovala svoje, ze neviem prečo, ale viem a som si úplne istá, ze to tak ma byť.
Diktáty, slohy bez chýb, no keď ma vyvolali k tabuli, ze vysvetliť prečo, koniec, nula bodov. A tak som schytavala 3 zo slovenčiny, lebo som nevedela prečo...
@sandri v matematike je viac spravnych postupov. A ak ucitel naozaj rozumie tomu co uci, mal by pochopit iny postup. Aj v praci ked pozeram vysledok kolegov, ja by som k nemu dospela inak, ale logiku ich postupu pochopim. A je jedno kto aky postup zvoli, dolezity je vysledok. A o tom to je. Praveze v matike by ucitel mohol ocenit, ze dieta nenasleduje slepo nejaky postup, ale riesi ulohu tak, ako to chape. Ved matika je o logickom mysleni, nie o bifleni sa postupov. Ucitel je asi nejaky podpriemerny matikar
@deborahzelenkava nas matikar mal odborne len na to, aby nam odprezentoval priklad z ucebnice, to este ako tak zvladol. Potom si vydychol a po nas chcel, aby sme riesili tazke priklady, ktore neboli v knihe polopate, krok za krokom. Neviem, ci mu drzali zbran pri hlave - pojdes na matfyz a nikdy inak. Bol vsak obstojny rozpravac, teorie o vesmire a nesmrtelnosti chrusta mu isli lepsie, ako matika. 🔢
@sandri väčšinou sa boduje aj postup. Aby nedošlo k tomu, že žiak absolútne nechápe a odpíše alebo nebodaj tipne výsledok a má plný počet. Ak je postup správny, len iný, mal by byť uznaný. Žiak by si ho mal, ale vedieť aj obhájiť a tak isto ako učiteľ musím vedieť, prečo je tento môj postup jediný správny a ten žiakov sa použiť nemôže. No to je všetko na komunikácii k konkrétnym učiteľom… ja by som sa ako rodič obrátila priamo na učiteľa, komunikovala argumentmi a tak isto žiadala argumenty od neho. “Lebo som povedal, že sa to takto robí” by mi asi nestačilo. A ako učiteľ by som to rodičovi s radosťou vysvetlila… ak teda je nejaký dôvod, prečo to uznať nesmiem. Bola by som však asi najradšej, keby sa na mňa rodič obrátil priamo a nie cez vedenie. Ale to má asi každý nastavené inak 😊
@hipuska čo presne nebolo na jeho postupe správne?
To by ma fakt zaujímalo...
Polpriamku kolmu na úsecku urobiť vie, vyznačiť bod v priesecniku polpriamky a kruznice vie tiež.
Odlišným spôsobom dostal iba bod D.
Kde presne vidíš problém?
Ak to popísal správne, nie je dôvod to neuznať.
Iná situácia by bola, keby popis odpísal od spoluziaka a štvorec urobil po svojom. Nič také však autorka nespomína.
@nikiki29 ja som za nim bola. Odpoved - my sme sa to ucili inak a musi to robit tak, ako sme sa to ucili... 😡 Este som sa ho pytala - je tam stvorec? Je. Ma stranu o dlzke 4 cm? Ma. Tak preco ste mu strhli body?
- lebo takto sme sa to neucili...
Co sa na toto da povedat? Skoro ma rozdrapilo od jedu, ale nepomohla som si...
@sandri mna to nasralo, len to citam. To co je za primitiva ten ucitel?!
@sandri neda sa spisat staznost? Toto je kompletny imbecil nekompetentny na najvyssej urovni. Taky clovek nema co ucit a matematiku uz vobec nie. Nema nadriadeneho alebo skola nepatri pod nejake organy? Neviem ako to funguje, preto sa pytam. Ty vole takyto imbecil znici vsetky ambicie svojich ziakov. Normalne som nahnevana za teba.

@sandri potom mal úlohu vyriešenú správne. úloha sa dá vyriešiť aj bez uhlomeru ... ak by mi prišlo dieťa s riešením bez uhlomeru, dostalo by 2 jednotky kks ...