icon

Ako postupovať, keď učiteľ znižuje známky?

sandri
17. dec 2024

Ahojte, ako postupovat, ked ucitel na pisomke strhava body za nedodrzanie "jeho" postupu riesenia? Dieta chodi na doucovanie, tam sa ucia priklady vypocitat inak, ako to robi ucitel na hodine. Dieta malo pisomku - vysledok spravny, postup iny. Za kazdy priklad tak dostal znizeny pocet bodov - lebo nedodrzal spravny postup. Bola som aj v skole kvoli tomu, ale nepochodila som - treba vraj pocitat tak, ako sa to ucia a nijako inak... Mne to pride uplne na hlavu, ze dieta ma spravny vysledok a trojku z pisomky, lebo postup.... Idealne ak by tu boli ucitelky, co mi vedia dat relevantny nazor.
Este k tomu, preco to robi dieta inak - vykladu na hodine nerozumie, vobec nechape ako to od nich ucitel chce a na doucovani sa snazia najst iny sposob, ako to pochopit a dopracovat sa k rieseniu.

guudy
17. dec 2024

@simsalabim ja som presne pre pristup bez klapiek na ociach extremne vdacna za moznost vzdelavat deti na skole pre nadane deti. Ucitelia u nas nezabijaju v detoch tu zvedavost a chut objavovat nove veci, nove pohlady…. Ziadnu jesitnost u tychto ucitelov nenajdes. Dcera obcas oduci napr tu matiku v ich triede, ked ucitel chyba. Ma na to vlohy aj vedomosti ;)

guudy
17. dec 2024

@hipuska no, postup autorkinho syna pri rysovani BOL spravny a dokonca presnejsi, ako ucitelkin. Navyse je to univerzalnejsi pristup aj do buducnosti (pri rysovani kosostvorcov napr).

subartic
17. dec 2024

@sandri prečo sa nezoberieš a nejdeš za riaditeľom ?
Ak tam nepochodíš , podať sťažnosť na školskú inšpekciu .

akvi
17. dec 2024

@guudy presne, sú učitelia a učitelia. Môj mal tiež šťastie aj na tých s veľkým U. Tiež nadané decko, tiež vlohy na technický smer. Na olympiáde z matiky na okresnom kole napísal len výsledky, tam je ale vyslovene vyžadované, aby bol napísaný aj postup, lenže môj mi povedal, že on ten postup "z hlavy" nedokázal napísať tak, ako oni asi chcú 😅, že im to len nakreslil 😂. Stretla som sa potom s učiteľkou a tá ho vychvalila, že aké neobvyklé postupy jemu srotuju v hlave, že ho chápe, že to nedokazal matematicky zapísať, lebo je to nad rámec toho, čo sa v škole učia a on neovláda tie zápisy, jemu to "len" páli. Iná ucka by ho zniesla pod zem, naša našťastie vedela oceniť.

fairyy
17. dec 2024

@sandri ah jaj to iste u nas ... darmo som sa stazovala ja ...este aj moj otec tam bol (vysokoskolsky ucitel matematiky) .... vysledok je, ze sme sa tam akurat vsetci povadili a dceru som presunula na skolu, kde ucia deti logicky premyslat na matike a nie tlacia svoje mechanicke pocitanie

beronsche
17. dec 2024

@fairyy a čím argumentovali?

Nie je nič horšie ako snažiť sa o rozumnú argumentáciu s blbcom....

guudy
17. dec 2024

@akvi to je super, ze ste mali taku matikarku😊. Moje dcery sa tiez museli naucit pisat postupy a dokazy 🙂
Najviac im v tomto pomohlo riesit korespondencne seminare.
Kolko ma tvoj rokov?

nikiki29
17. dec 2024

@sandri nebudem sa vyjadrovať … učiteľ na pravom mieste 🙄🙄🙄 akože záleží fakt od konkretnej úlohy, ale ja by som žiadala (aj opakovane) vysvetlenie s logickým argumentom. Nie “lebo sme sa učili”. Ja by som fakt chcela vedieť, čo tam je zle, ktoré konkrétna časť postupu nevyhovuje zadaniu úlohy. Možno aj písomne (mailom)? A potom riešila formou oficiálnej sťažnosti. Takýto ľudia v školstve, to je radosť… 🙄

abbey1
17. dec 2024

@hipuska V com nebol jeho postup správny?

sandri
autor
17. dec 2024

@subartic tak, zacali sme najprv s pohovorom u ucitela. Plus ma zaujimal nazor inych - predsalen clovek nie je pri vlastnom dietati vzdy objektivny... No a teraz uvidime, co bude na polroka a podla toho podnikneme dalsie kroky. Prinajhorsom od septembra zmenime skolu...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
biba_18
17. dec 2024

@lonely66 inak, aj 2x10+2x1 je celkom v pohode… 3+8=2+8+1=10+1 ☺️ proste žiak má radšej násobky 10, no…😂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lusyyy36
17. dec 2024

Vdaka za našu p.ucitelku. sama povedala detom, že jej je jedno ako to pocitaju, ona rata vysledok.

sandri
autor
17. dec 2024

@lonely66 dakujem za pohlad učiteľky. Syn prisiel zo skoly a tym, ze moja navsteva mala dohru - zavolal si ho do kabinetu a pytal sa ho, ci mu davame tresty za znamky a ci sa boji kvoli znamkam... Skoro som onemela... Takze nie ze by sa zamyslel nad tym, ze sa da rysovat a pocitat aj inak, ale este som premotivovana a prehnane prisna matka... No a nasledne na hodine vysvetloval pred vsetkymi detmi, preco to mojmu synovi neuznal a ako to podla neho malo vyzerat. Syn prisiel domov s placom, ze sa citil zle, lebo cela trieda na neho pozerala, ze bola mama riesit pisomku s ucitelom, lebo sa jej nepaci znamka... Pedagog ako vysity. A ano,ma cca 55 rokov, pricom ucil len rok po skole a nasledne cely zivot robil rozne povolania len nie ucitelstvo. Teraz je to prvy rok co uci po 30 rokoch...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
sandri
autor
17. dec 2024

@lonely66 toto netusim, ci ma vystudovanu matematiku. Ale je u nas velka nudza o ucitelov, cize riaditelka je urcite rada, ze niekoho zohnala...

deborahzelenkava
17. dec 2024

@sandri No dobre som tipovala. Takze zas a znovu to bude nejaky debilek este z byvaleho rezimu co sa nieco naucil niekedy za doby Matky Terezie z roku pana spred 30 rokov a nic ziadne vzdelanie odvtedy ani posun s dobou, metodami nic. Debilko este stale zije v 70tych rokoch. S takym tazko pohnes hlavne ak riaditelka je rada ze niekoho zohnala, tipujem ze nema matematicke vzdelanie ani z najsmatlavejsej skoly, len mozno niekoho znamy co doma cita na wikipedii co ma ucit. Ja by som spravila cirkus nadalej a stazovala sa vyssie nanho aj riaditelke. Debil sprosty aby mi terorizoval decko no to urcite.

fairyy
17. dec 2024

@beronsche ze nevedia potom oznamkovat dieta, a teda ak pocitaju vsetky rovnakym postupom vedia oznamkovat🤣🤣 a nasledne, ked som povedala ci sa pocuvaju ako nelogicky ta ich odpoved znie ...uz to islo riaditelka aj hlas zdvihla nechtiac taka vytocena bola 😅

evivb
17. dec 2024

@sandri toto je ske demotivujucepre dieta........ To slovenske skolstvo... Ach...

guudy
17. dec 2024

@sandri to je ale riadne blby ucitel….posielam objatie synovi.

sandri
autor
18. dec 2024

@annm81 on sa este pytal ucitela, ci to musi rpbit len cez poplriamky alebo moze aj inak. Ucitel mu pocas pisomky len odvrkol - cize sa nedozvedel ako to chce. Ano, povedala som doma dieťaťu, ze do buducna to ma robit tak, ako to robia v skole. Ale stale mi to hlava neberie - narysovane to mal spravne!

tiika
18. dec 2024

@sandri pán učiteľ by to mohol radšej vysvetliť a obhajovať pred triednou, riaditeľom a pedagogickým zborom, som zvedavá ako by potom bolo jemu.

Vidíš, že niektorých ľudí nezmeníš. Skúsila si riešiť, bezvýsledne, tak by som to nechala tak.
So synom ste sa naučili; že úloha môže mat rôzne riešenia a napriek tomu správny výsledok; že niektori ľudia napriek správnemu výsledku budú bazírovať na postupe; že im na tom veľmi záleží a svoj pohľad ani rozhodnutie nezmenia; že vela iných ľudí ich bude obhajovať, súhlasiť s nimi a da im za pravdu. Toto je život, chodí to i takto a nemusí sa nám to vždy páčiť. Ktovie, možno tato skúsenosť bude v živote syna este dôležitejšia než známka z matiky.

annm81
18. dec 2024

@sandri vzhľadom na to, čo si písala o dohre, by som kontaktovala riaditeľa a požiadala o spoločné stretnutie s učiteľom. Tam by som učiteľovi veľmi dôrazne vysvetlila, že si vyprosím, aby svoje zranené učiteľské ego liečil tým, že začne riešiť údajné týranie dieťaťa a že poníženie žiaka pred celou triedou je šikana, ktorú si mal odpustiť. Podľa toho, nakoľko arogantne bude učiteľ vystupovať a nakoľko odolné je dieťa, by som navrhla aj to, aby sa učiteľ za toto ponižovanie ospravedlnil pred celou triedou (o odolnosti dieťaťa vravím preto, že učiteľ sa mu môže naďalej takto mstiť).

Ak sa syn reálne pýtal, či to môže riešiť inak, pokojne by som sa opýtala učiteľa, či mieni prehodnotiť svoj názor, alebo je potrebné dať to posúdiť inému, nezávislému matematikárovi. Lebo jedna vec je pár bodov za jednu písomku, ale úplne iná je vplyv pedagóga na jednotlivca aj triedu ako celok.

sandri
autor
18. dec 2024

@annm81 vdaka za reakciu. Nejdem to uz teraz viac eskalovat. Uvidim, co bude po prazdninach. myslim, ze je len otazka casu, kedy sa zacne stazovat coraz viac rodicov - priemer triedy z matiky isiel tento rok rapidne dole (len z tejto poslednej pisomky malo 45% triedy znamku 3 alebo 4). Viacero rodicov zacina riesit doucovanie, co je ale podla mna uplne scestne, aby kvoli ucitelovi chodila tretina triedy na doucovanie (a este im aj tak da 3, lebo to nie je podla jeho postupu). Kamoska ma starsiu dceru, tiez maju tohto ucitela a tiez z minulorocnej jednotky jej teraz vychadza z matiky stvorka. Toto naozaj nemoze byt lajdackost deti, ako to on rad prezentuje...

munlkak
18. dec 2024

@sandri som matematikárka a nikdy by som žiakovi nestrhla body za vlastný postup , ktorým sa dopracuje k správnemu riešeniu. Práve naopak, beriem to ako prídavnu hodnotu a veľké pozitívum ak žiak rozmýšľa aktívne a nie je iba pasívnym prijímateľom. Ja sa radujem.vtedy 🙂 Samozrejme, ak by tam bol iba výsledok, bez postupu to je už o inom. Ale osobne ani nepoznám nikoho , kto by toto hodnotil zrážkou bodov. Myslela som si, že tieto spôsoby, sú už dávnou minulosťou 🙂

sweaaa
18. dec 2024

A ako to teda učiteľ vysvetlil? Prečo to podľa neho nie je dobrý postup? Fakt ma to zaujíma.