Ako reagovať, keď dcéra nosí moje oblečenie bez dovolenia?
Ahojte idem so zvláštnym dotazom. Som slobodna mamka dvoch dcér. 11 a 7 rokov. Keď som v práci staršia stráži mladšiu. Dôverujem im sledujem ich cez family link ich kamošky poznám, žijeme na sídlisku kde každý každého pozná a kamošky majú aj v bytovke oproti kde nie je cesta len ihrisko a chodník.
Minule mali oslavu tak išli ku kamarátke, pozerám fotky ktoré mi doniesla dcéra a vidím ze na nich má moje oblečenie na ktoré sa má samozrejme nepýtala. Bola som v práci oslavu mali dovolenu to je v poriadku. Ale na šaty sa ma nepýtala, vyslovene si požičala moje tielko a sukňu. Už to ze mi niekto hrabe vo veciach ma veľmi hádže z komfortu robila mi to ex svokra vkuse sliedila keď som bola v práci išla mi až do úplne súkromných veci a ex jej nič nepovedal, viem je to moja dcéra ale určite sa opýtať mala. Aj ja som si sem tam požičala mamine veci nie úplne vždy som sa jej opýtala neviem prečo mi to prišlo také poburujuce. Dovolila by som jej keby sa spýtala, ale ona tají vymýšľa nič nevie nič si nevšimla ona nevie prečo tak urobila. Čokoľvek zistím a ju kľudne konfrontujem tak nepovie pravdu resp treba veľmi tlačiť, mame dohodu ze keď mi to povie sama od seba kričať nebudem a to dodržujem striktne. Nikdy som na ňu nenahukala keď sa sama priznala nemá dôvod báť sa a klamať. No teraz z nej treba páčiť pravdu a stále nevie nevidela nepočula. Prečo zrazu? Je to nejaký stupeň vývoja? Nedostáva tresty okrem toho ze som jej sem tam vzala mobil a nepustila ju von. Doma pomáha neodvrava vynáša koše občas vysáva utiera prach stará sa o sestru. Keď som doma doprajem jej oddych a púšťam ju s kamoškami. Neviem úplne aký postoj zaujať a ako to riešiť ďalej. Ďakujem
@anonym_autor aj ja som to robila ked som bola mala. Pozerala som si jej veci v skrini a skusala. Robila som to preto lebo sa mi pacili, pripadali mi zaujimave. Podla mna uplne zbytocne riesis takuto vec. A neprizna sa ti mozno preto lebo vie ze ti to bude vadit, kedze ju kvoli tomu spovedas. Za co predtym dostavala tresty? (Aj ked pises ze nedostava ale hned za tym napises ze si jej niekolkokrat vzala mobil a nepustila ju von)
Pamätám si,ako som mamine brala a po tajme chodila v jej lodičkách,sandálkach na opätku,aj niektoré blúzky,šaty, bižutériu 🤭. Mala veľmi pekné veci,vedela sa obliecť, "vyčančať".
Najskôr sa trochu aj hnevala,ale potom ju to prešlo,išla som do puberty. Tak mi kúpila niečo podobné,ale na môj vek vtedy primerané. Dokonca aj make-up-rúž som sem tam skúšala. Videl to tatko a ten len odvrknú ,,toto je nad moje sily" 😆.
A v com je problém? Keby to bol chlapec tak by to bolo na zamyslenie
pokial dobre chapem, nevadi, ze si pozicala tvoje haby ale ze sa neopytala a potom zahmlieva. Asi sa nevie postavit k tej konfrontacii. To nevadi, dozreje. Urob ty krok k nej a ulahci jej to, ze si moze pozicat co chce len nech ti to oznami, ked aj po.
Pokiaľ dcéry, tak nevidím problém. Keby si písala o synovi,ktorého nemáš, to by už problém bol.
@anonym_autor tiez som si obliekala mamine veci, ked bola v praci ( bez opýtania a nikdy sa to nedozvedela ). A aj jej lodičky som si vzdy obula, ked bola príležitosť, hoci doteraz by mi jej topánky boli veľké 🙈😂 myslím, ze to je normálne a nerobila by som z toho zbytočné haló.
Možno sa hra na matku, ked už nou je. Vacsi problem ako požičiavanie oblečenia je, že jej zavesis v 11 rokoch 7 ročne dieta na krk. Take dieta je este male na to, aby malo na sebe taku veľkú zodpovednost, ak by sa niečo stalo…
@anonym_autor Neviem, podla mna robis z komara somara...mas doma sikovnu dceru, ktora ti nema problem postrazit druhe dieta a pomaha s domacimi pracami. Mozno zatlka prave preto lebo sa ti boji zdoverit s takymito vecami a radsej klame, aby ta nevytocila s takouto banalitou...lebo sama pises, ze nechapes, preco ti toto pride taketo poburujuce, takze ocividne to v tebe vyvolalo vacsie negativne emocie, ako by malo a sama to priznavas. Je v poriadku, ze sa ti to nepaci, aj to je v poriadku, ze si ju komfortovala, ale tazko povedat, akym sposobom...Mali by ste popracovat na dovere.
Kým to nerobí syn,môžeš byť v pohode.
Jemine. Ja si pamätám, ako som si obliekala mamine svadobné šaty a hrala som sa, že som princezná. A asistovala mi pri Tom strašnom skutku babka🤣🤣🤣
11 ročná stráži 7 ročnú sestru? Nedá sa to riešiť inak? Zahmlieva lebo vidí ako prežívaš takú blbosť. Máš očividne traumu zo svokry ale to nie je dcérina vina. Namiesto vypočúvania si jej mala povedať, že si na fotkách videla svoje veci a potešilo by ťa keby sa to nabudúce dozvieš od nej nie z tretej strany. Ty jej tiež do skrine nechodíš (dúfam) tak by si ocenila keby ani ona nechodila do tvojej.
@anonym_autor Tiez som to ako dieta robila a teraz co? Je to uplne normalne, sa ukludni.
Tiež som to robila...inak minule som bola u otca v garaži a pozeram do skrine čo tam maju lebo som tam mala odložene pisanky a knihy zo strednej a dedo čo nosí ruženec na krku tam mal eroticke časopisy😀.
11 r oblečenie veľkosť ako ty?tak chcela byť dospelá čo takého strašného spravila?kúp jej veci podobné tvojim.Niekedy deti spravia nevysvetliteľné veci, alebo zataja hlúposť skôr je zvláštne, že sa tak boji priznať.Ja by som to prešla s úsmevom.Mozno už nechce nosiť "detské" veci, ale je už slečna a chce sa pacit
to ako toto môže niekoho nahnevať? plno dievčať to takto robí aj ja som robila.Dokonca som sa chodila mamine ukázať že aha čo som ti našla v skrini aj jej svadobné šaty som povyťahovala ozaj všetko možné😀 jediné čo ju štvalo bolo to,že som to porozhadzovala a ona to potom musela upratovať lebo kde aby som to ja vtedy tak pekne uložila,poskladala a rehotali sme sa obidve na tom.Ja by som nechcela takú mamu prísnu alebo takú čo jej všetko vadí.Takúto má moja sesternica nič si nemohla zobrať,aj keď sa opýtala tak vždy teta iba ofrflala všetko a ani teraz jej veru nevešia radšej nič na nos ani v dospelosti.Stále bola pri nej ako napätá struna a aj je.Taký vzťah s mamou by som veru nechcela.My sme ako najlepšie kamošky stále
ja som to robila tiez, pamatam si, asi tak od tych 10 rokov.. robim to dodnes 😀.. mame to vobec nevadi..
Však robí matku mladšej sestre, tak myslela, že k tomu patrí i oblečenie matky.
Ale vážne. Sme 3 baby, sní by mi nenapadlo riešiť, že si dcéra bez dovolenka oblečie niečo moje, ale ja jej.
Skôr popracuj na vašom vzťahu, aby sa nebála čokoľvek s tebou konzultovať a rozprávať sa otvorene.
Ale asi to nebudú mať dievčatá ľahké, keďže si nevieš, ty ako dospelá, spracovať svoje vlastné krivdy.
Jedna vec je skusat si veci. Ine je ich normalne nosit a este niekam von?
11-rocna?
Nepoviem cca 15-17 ale....
ja by som jej vysvetlila ze kazda mate svoje oblecenie. Ak chce vyskusat moze ale aby to vyslovne nenosila. A ak ze jej nieco podobne kupis 😉
Tiež som to robila,aj u kamoskach sme obliekali skusali veci maminy alebo staršej sestry to baby podľa mňa úplne bežne robia a všetci sme sa tvárili že nič, možno by si mala sa s ňou porozprávať ukázať jej skriňu a nech ti sama povie poukazuje poprehrabe co sa jej páči co by si chcela požičať a ked to nieje pre teba extra problém vlastnej dcere požičať šaty čo mne by vôbec nevadilo tak sa s ňou dohodni ze môže tie a tie ked ti povie a možno sa ti viac otvorí
Mna by to asi chvilu hnevalo keby sa mi niekto hrabe bez opytania vo veciach a aj si zoberie, ale po chvili by ma to preslo. Horsie je, ze 11rocna zaskakuje rodica 7rocnej 😱
@anonym_autor píšeš o nej ako o cudzej alebo akoby si sama bola decko a vadi ti ze si niekto požičal nieco tvoje .,ale na stráženie mladšej to ti je zrejmé dobrá....fuj
to ako toto môže niekoho nahnevať? plno dievčať to takto robí aj ja som robila.Dokonca som sa chodila mamine ukázať že aha čo som ti našla v skrini aj jej svadobné šaty som povyťahovala ozaj všetko možné😀 jediné čo ju štvalo bolo to,že som to porozhadzovala a ona to potom musela upratovať lebo kde aby som to ja vtedy tak pekne uložila,poskladala a rehotali sme sa obidve na tom.Ja by som nechcela takú mamu prísnu alebo takú čo jej všetko vadí.Takúto má moja sesternica nič si nemohla zobrať,aj keď sa opýtala tak vždy teta iba ofrflala všetko a ani teraz jej veru nevešia radšej nič na nos ani v dospelosti.Stále bola pri nej ako napätá struna a aj je.Taký vzťah s mamou by som veru nechcela.My sme ako najlepšie kamošky stále
@liusa82 robím čo môžem, som na nich sama rodinu nemám. Som im aj matkou aj otcom keďže ten ich sa stratil. V detstve som to nemala ideálne takže rodičovstvu sa učím sama pekne od podlahy. Nie všetko je dokonale co ale mam robiť? Môže prísť a povedať čokoľvek. Nezačnem po nej hulakat pre nič za nič len nech mi všetko hovorí. Jasne ze keď bude klamat ju nebudem púšťať von alebo zoberiem jej mobil, môže prísť hocikedy a povedať hocičo. Nebaví ma robiť policajta stále po dačom pátrať a hrať tie pridrbane hry kto z koho lebo ona sa zatne a nebude rozprávať. Iné veci vie sa opýtať ale keď ide o dačo pre mňa podstatne tak sa o tom nezmieni. Ona je od bábätká komplikovaná ťažko sa k nej hľadala cesta aspoň taka aká je dnes. Mladšia je zas úplne iná aj keď sú rovnaké znamenie. Ona nevie udržať v sebe nič to povie od A po Ž úplne všetko. Pritom sa im venujem rovnako. Roztrhnúť sa neviem. Do prace chodiť musím nemá nás kto živiť tak je to aj na úkor toho ze s nimi som menej. Opatrovateľku som mala do času. Keď som jej platila zrazu 400 eur na mesiac tak som si to rozmyslela bolo to na mňa dosť. Tak som ich vypiplala tak aby boli samostatné. Viem ze su len deti nič nemusí byť dokonale ale sakra základná komunikácia. Dobre vie lebo som jej hovorila ze si neželám aby mi liezli do veci a ja im tiež do veci neleziem. Neperie to nezehli to a nesklada to, vezme to použije to a dá naspäť do skrine a ja o tom ani neviem len si môžem domyslieť. Keby sme o tom nehovorili usmejem sa nad tým, ale to je dookola a už mi to ide hore krkom ze to nevie do tej hlavy natlačiť. Malovatka mam v jednom kuse rozhadzane použité párkrát boli aj úplne vydzabane ale to už som bola zlá lebo prídem domov a nájdem to v takom stave bez opýtania sa, nejaký systém v domácnosti byt musí
Mna by to asi chvilu hnevalo keby sa mi niekto hrabe bez opytania vo veciach a aj si zoberie, ale po chvili by ma to preslo. Horsie je, ze 11rocna zaskakuje rodica 7rocnej 😱
@ivik4 som slobodna matka nedá sa mi inak, opatrovateľku som mala ale 400+ na mesiac je pre mňa položka
@anonym_autor píšeš o nej ako o cudzej alebo akoby si sama bola decko a vadi ti ze si niekto požičal nieco tvoje .,ale na stráženie mladšej to ti je zrejmé dobrá....fuj
@anonym_7e3def kriste veď keby sa opýta jej dovolím ale keď si raz dačo poctivo žehlim a prídem domov a je vytrepana a sprehadzana skriňa tak mi to sakra vadí, nemám toľko času žehliť každý deň a spolieham se veci sú čisté a rovné a keď ich vyberiem zo skrine tak ich môžem rovno dat na seba a nie do koša na špinavé prádlo
Ja som si aj myslela ze si na ne sama ale ona ma stalee len 11, nema mat ulohu rodica . Ale, chapem. Kazdopadne ked robi ulohu rodica, bola by som asi uplne ticho a bolo by mi fakt jedno ze nosi moje veci ak sa neoblieka vulgarne. Ma toho viac nez dost na 11rocnu
@anonym_autor ach bože 🤦♀️
Ako fakt nevies povedat 11rocnej pocuj mlada nabuduce sa opytaj ak si chces nieco pozicat?
Ako fakt nevies povedat 11rocnej pocuj mlada nabuduce sa opytaj ak si chces nieco pozicat?
@natalka13 povedala som 100x. Keď som doma neberie si nič, keď som v práci len vidím fotku v čom všetkom bola vonku. Nie je to ani vulgárne ani nič samozrejme ale nie je to jej a riešim len toto že sa ma opýtať, dovolila by som jej ak sa spýta, ale tým ze sa nepýta tak si neželám aby to robila
@anonym_autor normálne by som ju zdžubala, že nech si to nedovoľuje, ak si chce niečo požičať, má sa ma opýtať. Ak sú samé doma, predpokladám, že telefón má a vie ti zavolať a opýtať sa... To že sa mi hrabú vo veciach, povedala by som, že sa mi to nepáči a ak chce, tak môžeme si spraviť spolu babinec napr. cez víkend a pozrieť si moje veci spolu, ale nie že bez môjho vedomia mi odtiaľ vynáša veci. Postoj treba zaujať taký, ako to vnútorne cítiš 🤷. Čo sa chceš pretvarovať pred ňou, zato, že ženy na mk povedia, že aj oni to robili svojim matkám?

prosim ta ty si ako dieta neskusala veci svojich rodicov? je to obycajna zvedavost "byt velkou". porozpravajte sa o tvojich pocitoch a jej tuzbach a nastavte si hranice napr. nech ti aspon sms napise mami chcem si pozicat tvoje tricko 👍