Ako riešiť detskú šikanu a nevhodné správanie?
Prosím o radu alebo skúsenosť, mám syna v druhom ročníku ZŠ, spolužiaci si škaredo nadávajú, nadávajú si na rodičov, bijú sa, hraničí to podľa môjho názoru už aj so šikanou. V triede su deti, ktoré majú problémy so správaním doslova vhodné na špeciálnu školu, minimálne vhodne ako adepti na asistentku. Triedna učiteľka to však nechce riešiť( ma 1r do dôchodku), stále povie, že sa to aj tak nedá riešiť, asistentky nechce. Zvažujem syna preložiť na inú školu, pretože sa obavám že sa takéto správanie na ňom rokmi podpíše, a pochytí všetky tieto veci od spolužiakov. Syn je tiež živé akčné dieťa, ale ma základ z domu úplne iný. Nebije sa, nenadáva… prosím, nemáte niekto vlastnú skúsenosť s takýmto kolektívom a následným prekladom na inú školu? Pripadne akékoľvek postrehy s niečím podobným…
Šikana je vážny problém najmä preto, že do budúcna môže zanechať stopy na psychike v podobe zníženého sebavedomia…a tiež ak je to zlý kolektív tak aby doň dieťa zapadlo musí byť tiež “zlé” - rozumej primitívne ako populárna väčšina - a tiež nadávať, útočiť na slabších a účastniť sa na ich blbých nápadoch. Skrátka - deti čo šikanujú sú hovädá, slušný dohovor na nich neplatí a väčšinou pochádzajú z problémových rodín a niečo ich veľmi trápi, ale nedá sa s tým pohnúť. Určite by som dieťa ťahala preč z takej ZŠ - na inú ZŠ a čím skôr na 8rocne gymnázium, ak má na to vlohy - inteligentné deti väčšinou nemajú potrebu šikanovať. Učiteľov riešiť šikanu neinteresuje, jediné čo pomáha je ísť konfrontovať agresora a postaviť sa za svoje dieťa - upratať sopliaka na svoje miesto. Ale ak ich je viacero, tak to môže byť zložitejšie a v takom prípade by som vážne rozmýšľala nad zmenou školy.
@kibikibi z mojej vlastnej skúsenosti ti poviem - daj ho inam. Ja som menila školu počas ZŠ kvôli šikane. Avšak mala som otca, ktorý ma poslal zase naspäť na tú primitívnu ZŠ, lebo mu viac vyhovovalo, že bola bližšie k nášmu domu a čakal, že sa za 1 rok tí grázli "umúdrili" - samozrejme blbosť - takí sa nezmenia. A tak som menila kvôli šikane školu v 3. ročníku a potom v 6. ročníku a v 8. ročníku som sa hlásila na cudzojazyčné gymnázium, len aby som nemusela zase s tými kreténmi ostať aj v 9. Avšak ma neprijali. Priznávam, že to na mňa malo neskutočne zlý dopad takéto prostredie v takej škole, kde už aj učitelia na to kašľali, riaditeľstvo tiež, a keď som sa bránila, nakoniec mňa označili za tú vinnú! Hrôza!!! Otec je už nebohý, ale toto mu NIKDY nezabudnem a spomienky na ZŠ mám dodnes traumatizujúce.
To je uplne normalna situacia na Slovensku, ze ucitelia v skole šikanu riesit nebudu a budu pred tym iba zatvarat oci. 🙂 Radsej necakaj, ze sa to zmeni, ze to zmeni mozno nova ucitelka. Pravdepodobne nie.
Zaujímavé ako nakladáte na učiteľov, že to neriešia, ale neviete čo už majú za sebou a prečo to neriešia. Väčšinou má agresívne a šikanujúce dieťa takého istého rodiča , nenadarmo sa hovorí,že deti sú našim odrazom, sú našim zrkadlom, čo zmôže učiteľ v takom stave ? Nemôže trestať, nemôže kričať, môže len vysvetliť a to má asi taký minútový efekt. Dieťa pošle do CPP, rodič klame v CPP , CPP nič nevyrieši a presne ako tu bolo spomenuté také deti majú buď ťažko doma...alebo potom majú diagnózu a majú papier a to je všetko.
@kibikibi jasne prelož ani sa nad tym nezamyslaj. Urcite to nie je normalne
šikanovanie je problém takmer na celom SK...
U nás riad. neriešil, a uč. zbor už vonkoncom...
škoda reči, nepomôžeš si.
ak bude dieťa šikovnejšie tak skús dať na 8 r. gymn. - tam šikana je omnoho menej častá.
@kuggis tak učitelia majú niečo za sebou.. a čo má robiť také malé dieťa ktoré spolužiaci šikanujú... hádam nepôjde pomoc hľadať do šk. jedálne...
@kibikibi daj ho na online vyucovanie cez Teams, aby sa psychicky dalo dokopy napr take nieco poskytuje rodinna skola v BB atd, je velmi vela detskych obeti, ktore musia odchadzat z toickeho prostredia-alebo su v TV lebo nikto nechape ake peklo prezivaju na zemi a skacu zo strechy skoly,.. casto rodicia bagatelizuju - tlacia recami, ze to predsa vzdy tu bolo a musia aj nieco trpiet... No ked obet sikany skonci v nevhodnej partii kde ho akoze beru, kde 9-10r uz fetuje, fajci kadeco a pod tak rodicia zuria a nadavaju potomkovi namiesto toho aby mu hned v zaciatkoch pomohli. Urcite ber okamzite dieta prec z takeho prostredia, kde mu ublizuju -ani ty a ani dieta nie je stastne, kazda hodina je pre neho krute utrpenie.
Prelozila by som inde, Toto je najhorsie ta vyhorena ucitelka

u nás tí malí smradi šikanovali deti už od prvého ročníka. tiež sa zatvárali oči, bagatelizovalo sa to a dopadlo to tak, že v štvrtom ročníku to už vyšetrovala školská inšpekcia za účasti polície… my sme odišli v piatom ročníku, ale kebyže mám možnosť, preložím dieťa hneď ak by som vedela že ho šikanujú tak že to nezvláda. môjho šikanovali, ale on chodil ku školskej psychologičke s inými vecami, tak ona to podchytila. dievčatko kvóli ktorej to už vyšetrovali tak také odolné nebolo a neviem ako s ňou pracovali mimo školu…