icon

Ako riešiť neohlásené akcie mimo školy?

18. okt 2024

Prosím, ako to štandardne funguje? Syn je prvák a od začiatku roka sa mi už 3x stalo, že v rámci vyučovania neboli v škole. Nechodí do družiny, prišla som ho vyzdvihnúť a od upratovačky sa dozviem, že išli na oslavu nejakého výročia a prídu asi za pol hodiny. Prídem ho vyzdvihnúť k zubárovi a zistím, že sa išli modliť ruženec a na omšu do kostola vzdialeného 20 minút. Ešte raz boli v seniorskom zariadení v rámci Úcty k starším. Nemám s tým problém, nech chodí, ale nemala by nás škola o týchto aktivitách mimo areál informovať? Aby som ho nehľadala po celom meste? Mám aj iné deti a potrebujem si nejako rozumne zorganizovať čas.

zuzulka558
18. okt 2024

U nás je informovaný súhlas cez edupage na všetko,, už som ju napríklad nepustila na deň rešpektu a športu, také celebrity a príklad pre deti co nám bolo napísané tak to malo ďaleko od pekného príkladu pre deti, no nakoniec tam ani neboli,, celebrity,, inak,,, nik nepindaj ze som ju nepustila

mircalla
18. okt 2024

@lonely66 No zaujimave tieto tajnosti, mna by piclo. Predstav si, ze mas doma male dieta, manzel prec, musis s nim nutne trebars na urgent, ides druhe dieta v skole rychlo vyzdvihnut, lebo uz v tomto pripade nestihas neskor a nebude predsa nocovat v skole a ono tam nie je.

colsami
18. okt 2024

@lonely66 ja len fakty bez zapojenia sa do debaty. Ked uz hovoris o Ziline. Poznam osobne v Ziline na 2 cirkevnych skolach (gympli aj zs) neveriacich ucitelov ktori tam ucia a nikto s tym nema problem ani nerobi halo. Samozrejme predpokladam ze museli prijat podmienky a filozofiu skoly vramci programu (co mi zas pride fer). Ale - su tam a normalne ucia svoje predmety.

autor
18. okt 2024

@zuzana76 to zavazovanie k rešpektovaniu cirkevných aktivít zahŕňa aj to, že rodičia musia súhlasiť s každou akciou? Teda, ak v edupage príde, že máme dať súhlasím/nesúhlasím, musia súhlasiť? Prečo tam je potom možnosť Nesúhlasím? Riaditeľka na rodičovskom vyzerala značne agresívne, že jej polovica rodičov minulý rok na každú takú cirkevnú akciu označila Nesúhlasím. Som veriaca a jej prístup ma dosť zamrzel, že v očiach tých neveriacich rodičov vyzerajú katolíci takto agresívne.

zuzana76
18. okt 2024

Nie, rodic ma pravo nesuhlasit, ale svojim nesuhlasom popiera smerovanie a podstatu skoly. Taky rodic dal dieta do tejto skoly len z dovodu vzdialenosti. V takom pripade nevidim dovod zotrvavania dietata v skole a kedze nejde o spadovu skolu zrejme, tak by som asi trvala na pohovore s rodicmi a vylucenim takychto ziakov zo skoly v pripade, ze rodicia budu nadalej bojkotovat cirkevne akcie. Ako ked das dieta na anglictinu, lebo sa musi nejaky jazyk ucit a potom budes tvrdit, ze sa nemusi, lebo na slovensko po slovensky, napr.

zuzana76
18. okt 2024

ti rodicia mali predsa moznost volby, dat dieta do statnej skoly, dali sem a pri prijati podpisovali, ze sa zavazuju respektovat krestanske hodnoty a vychovu. Porusuju predsa tento zavazok.

zuzana76
18. okt 2024

ako keby som ja dala dieta do lesnej skoly a potom zacala trvat na tom, ze tam chcem nabozenstvo a ze mi vadi, ze deti chodia do lesa a objimaju stromy, napr...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzulka558
19. okt 2024

My máme prepnuteho katechéta a nie ešte dieťa v cirkevnej škole mat, niektorí sú horšie ako sekta, od budúceho roka dávam napríklad dieťa na etiku mam na výber a to isté máš na výber aj ty dat dieťa na normálnu skolu

nenne27
19. okt 2024

@traktor funguje to inak.na kazdu akciu sa dava informovany suhlas.rodic ho odklikne cez edupage.v informovanom suhlase je presne napisane kedy ziak opusta skolu, za akym ucelom, kde presne, odkedy dokedy.rodic ho musi odsuhlasit, inak dieta nemoze ani nos vystrcit z budovy skoly.ale mozno ma autorkina skola pravidla v pazi.u nas sa bez Inf suhlasu nepohneme, a to mame plnolete deti

nenne27
19. okt 2024

@lonely66 pardon, ucim na cirkevnej skole a bez informovaneho suhlasu nevystrci decko z budovy ani nos a to mame plnoletych ziakov.takze to nie je o tom, ci je to cirkevna, alebo statna. Vsetky skoly maju pred akciami posielat informovany suhlas, statne, ci cirkevne..to, ze to autorkina nerobi je problem danej skoly, nie cirkevnych skol vseobecne

nenne27
19. okt 2024

@lonely66 prepac, ale mozno ta na cirkevnu nevzali z ineho dovodu, nie preto, ze si neveriaca.mam kolegov, ktori su neveriaci, alebo ineho nabozenstva a pokial respektuju filozofiu skoly, neni problem.v malych mestach sa ludia poznaju ( viem ze zilina nie je mala, ale aj tak sa tam ludia v urcitych kruhoch poznaju) a tvoje meno asi tiez riaditelia poznaju.vzdy si medzi sebou volaju, ked si niekto da ziadost a zistuju si, aky je to clovek ap.robi sa to aj napr.s velmi problemovymi rodicmi.pracujem v skolstve 25r a ver mi, nic sa neutaji.slovensko je krpate

3princezne
19. okt 2024

Samozrejme, ze mas vediet, kde aa tvoje dieta nachadza a mas podpisovat informovany suhlas. Ja keby sa fakt ze nastvem, normalne by som im pohrozila policiou, ved to kde sme, ze nemas dieta v skole a ma tam byt. Pre mna je to unos. Nech si vravi kto chce co chce. A pozerali by na mna ako na sibnutu 🙂

letfenixa
19. okt 2024

@autorka samozrejme, že každá akcia organizovaná školou musí byť rodičom oznamena a ešte aj musia vyjadriť súhlas/nesúhlas s účasťou svojho dieťaťa.

zuzana76
19. okt 2024

@lonely66 veď ty si nesúhlasila s pracovnými podmienkami (duchovna obnova a duchovne cvičenia) napr, len malo z toho čo si vymenovala a čudujes sa, že ta neprijali. Aká bola tvoja motivácia učiť na cirkevnej škole? Ani ja som sa nehrabala učiť na waldorfsku skolu, keďže viem že moja životná filozofia je úplne iná.

11bodka11
19. okt 2024

@lonely66 ja sa ani necudujem ze ta nezobrali. Len kvoli viere to ocividne nebolo 😂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
adrianap83
19. okt 2024

@lonely66 no zjavne cirkevné školy to tiež majú nastavené, ako im vyhovuje. Niekde sú pravidlá, inde nie sú. Neboj, kebyže nevie ani za nič nájsť učiteľku a Ty si jediná a potrebuje, aby si prišla, zobral by Ťa. Nerieš. Súhlasím si všetky, čo píšeš.
@autorka myslím, že škola by mala všetky akcie dieťaťa oznamovať. Véď v konečnom dôsledku by si najskôr aj súhlasila, ale pri tak malých deťoch, nevedieť, kde sú. To sa mi nepáči. Odhliadnuc od toho, že sú situácie, kedy potrebuješ vedieť, kde sa nachádza.
Učila som na SŠ, oznamovali sme každý prd. Tam už rodičia - nie všetci vtedy mali edu, volali, či ten ich syn nevymysla, že ide miesto školy do divadla, či sa nechce uliať , či ho majú pustiť 🤣 nie ze by nesúhlasili.

zuzana76
19. okt 2024

@lonely66 nie, nesuhlasim s tebou, ty nerozumies, ze kazdy typ skoly ma svoju filozofiu a viziu, na pedagogike sme sa predsa ucili o roznych typoch pedagogik - montessori, waldorf, daltonska, jenska, scio filozofia a ak moje vnutorne nastavenie nekoresponduje s filozofiou danej skoly, nebudem sa tam predsa hlasit ucit. To je pre mna nepredtavitelne, lebo musis ist predsa prikladom a nie si len pedagog, nevyucujes len predmet, ty si sucastou tej skoly. Neutralna je statna skola, tam moze ucit kazdy pedagog. Alternativne skoly, kam spadaju aj cirkevne skoly si svojich pedagogov uz vyberaju aj na zaklade osobnostnych predpokladov. Mozno by si mohla ucit a na inych skolach, ak ti je blzika napr joga, tak preco si neskusala waldorf, alebo ine typy skol, ale prave konzervativnu cirkevnu skolu? A ked ta nevzali, tak na nich nadavas.

mircalla
19. okt 2024

My davame informovany suhlas len na vacsie akcie - celodenny vylet, urcite nie ked idu do kniznice ci do divadla, ale vzdy sme informovani vopred

zuzana76
19. okt 2024

@mircalla my davame na vsetko, ked ideme mimo arealu skoly

lonely66
Odpoveď bola odstránená
adrianap83
19. okt 2024

@zuzana76 montessori škola nemôže byť cirkevná? Myslím, že to trochu miešaš.

zuzana76
19. okt 2024

@adrianap83 moze byt cirkevna s prvkami montessori, to je asi jedina alternativna pedagogika, ktora neodporuje krestanskemu vierovyznaniu

zuzana76
19. okt 2024

@adrianap83 ja som jej odporucala waldorf a ta si s krestanstvom odporuje. lebo je zalozena na antropozofii

zuzana76
19. okt 2024

@adrianap83 ale na montessori necirkevnej skole by kludne lonely mohla posobit, uved prosim co som pomiesala

adrianap83
19. okt 2024

@zuzana76 tak potom prečo si ju dála do zoznamu ? Jaj už chápem, nie si ochotná na takej škole učiť Ty, aha...prepáč. Beriem späť. Ostatne áno, ich filozofia si odporuje.