Ako riešiť neohlásené akcie mimo školy?
Prosím, ako to štandardne funguje? Syn je prvák a od začiatku roka sa mi už 3x stalo, že v rámci vyučovania neboli v škole. Nechodí do družiny, prišla som ho vyzdvihnúť a od upratovačky sa dozviem, že išli na oslavu nejakého výročia a prídu asi za pol hodiny. Prídem ho vyzdvihnúť k zubárovi a zistím, že sa išli modliť ruženec a na omšu do kostola vzdialeného 20 minút. Ešte raz boli v seniorskom zariadení v rámci Úcty k starším. Nemám s tým problém, nech chodí, ale nemala by nás škola o týchto aktivitách mimo areál informovať? Aby som ho nehľadala po celom meste? Mám aj iné deti a potrebujem si nejako rozumne zorganizovať čas.
@adrianap83 montessori skola mi vobec nevadi a vedela by som si predstavit tam ucit. Tu ide o to, ze na inych alternativnych skolach nie, kedze sa nestotoznujem s ich filozofiou a posobit v takej atmosfere by bolo predsa utrpenie pre mna a navyse by som ani ako pedagog nemohla byt presvedciva, kedze danu filozofiu neuznavam a nestotuznujem sa s nou. A prist a uchadzat sa tam o miesto a rovno im povedat: ale viete co, ja tu chcem ucit, ale ziadneho Steinera neuznavam a jeho bludy. Potom by ma nevzali a ja by som nadavala na cely Waldorf, ze ma nevzali tam ucit, ved ja som si tam len chcela ucit anglinu a nemcinu a oni, taki cudaci ma nevzali. To iste urobila lonely.
@zuzana76 ona sa ale rozčuľuje nad cirkevnými. Nie alternatívnymi. Cirkevnych je u nás najviac,skor na nu natrafiš. Ako autorka.
Ja mam tiež negatívne skúsenostis tymito, nebudem tu rozoberať. Ale nič pozitívne nemôžem povedať a aj ma to mrzí.
a zdoraznujem, ze slovo "bludy" davam do uvodzoviem, elbo pre inych ludi to bludy nie su a to im beriem, lebo kazdy zijeme podla inej filozofie a musime sa zaradit tam, kam patrime.
@adrianap83 cirkevne patria k alternativne podla zriadovatela: statne, cirkevne a sukromne. Je tu najviac cirkevnych skol, lebo vysoké percentá obyvatelstva sa hlasi k viere. Ak je dopyt, je ponuka.
@adrianap83 ja napr s nasou skolou som spokojna, robia prazdninove tabory asi 2 tyzdne cez velke prazdniny, to zastresuju knazi a dobrovolnici z radov byvalych studentov. Vsetko za vyhodne peniaze. Vela sa venuju detom.
@zuzana76 s týmto s Tebou súhlasím. Montessori je aj pre mňa jediná cesta medzi alternatívnymi.
@zuzana76 no okej, keď ste so svojou cirkevnou školou spokojní. To je najdôležitejšie.
Mňa by veru nepresvedčili. A žiadne prázdninové tábory už vôbec nie. Pre mňa sú to pofiderné akcie. Ja som za tvrdú odluku. A to som veriaca. Krásny víkend ❤️
keby ich učiteľka zobrala do mešity tak by ste volali médiá, ale do kostola je OK 😉
@adrianap83 ja som celkovo spokojna so skolou mojich dei, moje deti su uz velke, prazdninove tabory nepotrebuju, ale vidim to mnozstvo casu a prace s detmi, kedze som sama pedagog.
@zuzana76 v poriadku, ja nikomu názor neberiem. Len sa k tomu staviam kriticky, pretože, opakujem, mam také skúsenosti. Vlastné. Veľmi dôkladne si rozmyslím, kde môj syn bude tráviť čas. Tiež som pedagóg a praktiky cirkevných škôl sa mi nie vždy páčia. O inštitúciách na voľný čas ani nepíšem.
@adrianap83 uspech skoly meriam aj tym, ze tato skola ma uz tisicky odchovancov, kedze ide o jednu z prvych cirkevnych skol, je to velka skola. Byvali ziaci sa tam vracaju uz ako umelci, vedci, rozni profesionali a robia detom prednasky. Umelci s detmi nacvicili divadelne predstavenia, ktore mali uspech a hrali sa v mestskom divadle. atd... velmi vela akcií. Ponuka ko v sukromnej skole a za nepatrne peniaze. Pre mna win -win.
@zuzana76 okej, ja sa nehádam, ale opakujem - Mam inú skúsenosť! A to s jednou z otvych a u"uspesnych" škôl. A to s vyučovacim procesom! Akcie nie sú pre mňa relevantne. Cirkevná škola, pre mňa nie! Ani ako učiteľka, ani svojho syna tam nedám. Už ma prosím nepresviedčaj. Vyzerá to zvláštne.
@adrianap83 ja ta predsa nepresviedcam, opisujem ako to mam ja. Ved som sama pisala, ze ak tam dal niekto dieta, lebo je to najblizsia skola, tak to dieta treba dat do statnej skoly.
Vzdy dopredu vieme kam a kedy idu.ani raz za vyse 3roky sa nestalo ze by neoznamili.dokonca aj kde ostavaju deti ktore nemozu nechcu alebo potrebuju skor odist je oznamene dopredu.
@lonely66 tak ja som zazila, ze dokonca poslali prec kolegynu, co bola rozvedena a druhy krat sa vydala, lebo uz bola s chlapom a nezila vlastne podla prikazani, nic neprekrucam, nechodis do kostola, takze nevedies sviatostny zivot a de facto pre nich nie si povolana ucit na cirkevnej skole, uplne staci, a tebe sa stacilo s tym zmierit a nie brojit proti cirkevnym skolam. Mne tiez nevysli niektore veci v zivote, s neuspechom sa stretavame vsetci.
@lonely66 jednoducho ked ma cirkevna skola nejaku filozofiu, tak musis byt s tou filozofiou stotoznena.ked si raz zalozim sukromnu skolku napriklad, kde mojou filozofiou bude navrat k prirode, tak budem vyberat ludi, ktori moju viziu a filozofiu budu podporovat.uplne primitivna vec.ja som dieta dala na cirkevnu skolu, lebo ma kvalitnu vyucbu, vynikajuce vysledky a tiez mi sedela filozofia skoly.a ateistickych dristov, sikany, ponizovania a posmechu som si uzila na ateistickom gymnaziu viac nez dost v puberte, dakujem, neprosim
Popri sieti verejných škôl dnes na Slovensku pôsobí aj 165 cirkevných a 235 súkromných škôl, ktoré poberajú štátne príspevky. Po rokoch snáh si od minulého roka vydobili nárok na rovnocenné financovanie s verejnými školami, ktoré priniesla novela Zákona o financovaní škôl z dielne poslancov OĽaNO.
Za zrovnoprávnenie
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl dlhé roky kritizovali, že systém je nastavený nespravodlivo. Tvrdili, že poskytujú rovnakú službu ako štátne školy, no podľa zákona o financovaní škôl mali nárok na preplatenie iba 88% priemerných nákladov obecných škôl. Argumentovali napríklad aj nárokom na „finančné zabezpečenie v rovnakom rozsahu ako ho majú všetky ostatné školy“ na základe zmluvy registrovaných cirkví so štátom z roku 2004.
@lonely66 ty nerozumies, ze je dopyt po cirkevnych skolach, my rodicia ich chceme a chodia tam nase deti, platime dane, mame narok na hradenie vzdelavanie nasich deti teda, v tom pripade by teda nase dane mali byt okresane o tento prispevok a ja ho prevediem cirkvy, alebo sukromnej osobe, ktora zalozi skolu a moje dieta ju bude navstevovat.

@adrianap83 dala som ju do zoznamu alternativnych skol, lebo k alternative patri a ak je necirkevna, tak to je tiez cesta pre lonely, napr.