icon

Ako riešiť opakované poznámky u žiakov?

margaretka
24. sep 2024

Prosím vás ako reagovať a riesit problémy ako rodič ak syn a viaceré deti z riedy nosia ustavične poznámky ( 4 ročník ZŠ) typu : ohadzoval spolužiaka papučou, hádzal si fľašu , kričal cez prestávku, klepal nohou pod lavicou cez hodinu, ležal na lavici, valal sa po koberci cez prestávku, jedol na začiatku hodiny ( zazvonilo a mal posledný hryz jablká) , nevie sa správať v škole, klepal spolužiakovi na stoličku počas vyučovania , hojdal sa na stoličke ...takéto poznámky dostávajú denne alebo každý druhý deň asi 8 chlapcov v triede ... Ináč sú to chalani šikovní vždy pripravení do školy dobre sa učia .... Sme na nervy z toho že dohovarame im, samozrejme sa tvária že chápu že to nemajú robiť a vždy niečo .....toto ide stale od prvého ročníka opakovane celé školské roky ....

b_a_m_b_i
28. sep 2024

@nikaeli jemine ty ides porovnavat prvacika co je prvy mesiac v skole so stvrtakom?

nikaeli
28. sep 2024

@b_a_m_b_i presne tak. Môj prvák vie, že sa nemá hojdať na stoličke, že nemá na hodine jesť, že nemá v škole vrieskať. Autorkin štvrták to nevie a ona sa sťažuje, že za to dostáva poznámky 🤷🏻‍♀️ tak ja neviem. Naozaj je vine neurotická učiteľka?

b_a_m_b_i
28. sep 2024

@nikaeli ale je 28. Septembra, tento mesiac nastupil nie? 🤭
Vies bolo by adekvatne keby hodnotis a tiez mas stvrtaka, a nie prvacika co tam bol zatial par dni dokopy,
ved uvidis mozno bude pekny kvietok 😁

zuzana76
28. sep 2024

@b_a_m_b_i tak ja mam tretiaka na gymnaziu a osmaka na ZS a vedeli ako sa maju v skole spravat. Ziadne poznamky nedostavali, zazrak, co?

zuzana76
28. sep 2024

a tiez mi rozum postava, co vsetko sa detom ma tolerovat, lebo su deti.

nikaeli
28. sep 2024

@b_a_m_b_i ja nerozumiem, prečo hodnotíš moje dieťa, ktoré sa správa slušne 🤷🏻‍♀️ je v kolektíve od 2 rokov a nikdy sa naňho nikto nesťažoval. Je naopak typ dieťaťa, ktorému vadí ťukanie perom a vykrikovanie v triede. Ak by aj moje dieťa dostalo poznámku, postavila by som sa k tomu úplne inak a určite by som nezhadzovala učiteľku, ani jej nedala súhlas dať mu na zadok. Doteraz som žiadnu poznámku riešiť nemusela, a to mám aj dcéru v treťom ročníku na SŠ. Škoda, že si si z môjho príspevku vybrala tú najmenej dôležitú časť. Rovnako ako autorka z môjho príspevku vyššie 🤷🏻‍♀️

b_a_m_b_i
28. sep 2024

@nikaeli
nehodnotim, nie je co,
a este len zacal sk. rok
mala si autorka sadnut aj s ucitelkou si to vyrozpravat

Ale keby je na vyber zive dieta alebo mumak co poslucha na povel ako cviceny pes, tak radsej to prve

janage
28. sep 2024

@b_a_m_b_i ale popisujes 2 hranice. Ja mam dieťa, čo nie je žiadny mumak, ale vie, že na jednom z predmetov musí dávať pozor, ak chce učivo pochopiť. A áno tiež mu vadí, klopkannie perom vedľa neho, klopkanie či kopanie do lavice či stoličky, či snaha spolužiaka kecať akurát, keď učiteľka vysvetľuje. A tiež si vypočulo, že je ...lebo však kecaju všetci atď
Dieťa ma mať možnosť pohybu cez prestávku ale zároveň má mať rešpekt k potrebam ostatných spolužiakom a učiteľke.
Autorka by mala synovi vysvetliť, že niektorí spolužiaci sa potrebujú sústrediť na učivo viac ako on a on to má rešpektovať. 4ták zas nie je prvacik, čo prišiel zo škôlky.
Ak sa nudí na hodine, nech si kreslí, počíta ďalšie príklady atď. Robí niečo čo neruší ostatných.

mira0611
28. sep 2024

@nikaeli prepac, aj ja som sa vzdy hojdala na stolicke, dodnes sa hojdam na stolicke a to mam 36 rokov, viem za sa nemam hojdat na stolicke.
Aj autorkin syn vie, ze sa nema hojdat a predsa sa hojda, z mojej strany je to podvedome.

Aj ja som mala mamicku, v skole, co vsetko vedela, ako sa ma dieta spravat a ako pekne sa sprava jej dieta....lebo ona ho vychovala, pekne sa spravalo kym neprisla puberta!

Kym tí zivi sa ukludnili, tak ti dobre vychovaní zacali fajcit, popijat, jeden dokonca si doniesol v 7.rocniku aj domacu slivovicu do skoly, syn mi hovoril, ze cela trieda smredela od alkoholu a vies kto sa napil? Tak tí dobre vychovaní!
A vies, kto tomu nechcel verit? Tak tí rodicia, ktori mali dovtedy mali take super deti a vzdy sa spravali tak dobre!
Ty si sa este nestretla s takou rodinou, kde bolo 1 dieta ako anjelik a druhy mali certik?
A to dostali tu istu vychovu, maju tych istych rodicov, to iste prostredie...!

b_a_m_b_i
28. sep 2024

@janage
tak urcite,
ved ja s tebou suhlasim, tak isto budem urcite viest dieta k tomu aj ja ze nech respektuje a nevyrusuje ostatnych,
Dufam ze nebude jest jablko na hodine lebo inak koniec 😁
Tak su to ale este deti,
stvrtaci su kolko 8 - 9 roc.?

ked si vsak vybrala ta ucitelka take povolanie, tak by ho mala zvladat a nie pisat poznamky o jablkach

nikaeli
28. sep 2024

@mira0611 a čo si mi tým chcela povedať? že toto dieťa z toho vyrastie? možno.. ale riešime to, čo je teraz - teraz sa mamička sťažuje na večné poznámky. To, že sa hojdáš na stoličke je tvoja vec, si dospelá a zodpovedná sama za seba. Ak toto dieťa spadne pri hojdaní zo stoličky a zraní sa, je zaň zodpovedná učiteľka. Vieš, čo by nasledovalo pri ťažkom ublížení na zdraví z nedbanlivosti?

evkatk
28. sep 2024

S tou inšpekciou chcela som len poukázať na absurdný postoj autorky, ktorá vidí chybu len v učiteľke. Veď to znie, akoby s tým súhlasila, čo si jej 8 ročný chlapec dovoľuje. Ak by tie poznámky ohlásila inšpekcii a tá dokázala, že poznámka bola na mieste, autorka, by zostala na smiech. Ak je takéto správanie správne, aké opisuje autorka, prečo sa potom takto nespráva celá trieda, ale iba 8 chlapcov? Koľkí z tých chlapcov sú podnecovaní a opičia sa po jednom, dvoch, len aby sa im vyrovnali ? To všetci sa dopúšťajú tak závažných priestupkov ako váľanie sa po zemi, hádzanie po spolužiakovi papučou, fľašou, kopanie nohou počas hodiny a pod.? Najčastejšie poznámky sú za behanie. No kvôli behaniu sú na školách najčastejšie úrazy. Bežiaci neberie ohľad na ostatných. Za 44 rokov praxe som kvôli behaniu na školách zažila viacero úrazov, napr.: chlapec veľmi rýchlo bežal po chodbe blízko dverí. Z triedy úplne normálne chcelo vyjsť iné dieťa. Po otváraní dverí narazil do nich rýchlo bežiaci. Dvere ho nielen udreli, ale zlomili nos a natrhli líce tak, že mu z vonku bolo vidieť zuby. Alebo na dvore sa cez veľkú prestávku naháňali chlapci. Ignorovali upozornenia viacerých službukonajúcich, dokonca jeden z nich sa staršej učiteľke vysmial a bežal ďalej. Jeden z tých chlapcov o chvíľu na to v rýchlosti vrazil do malej prváčky. Tá spadla a hlavu si udrela do obrubníka. Následok - zlomenina spodiny lebečnej, krvácanie do mozgu. Bola na mieste mŕtva. A niekto si povie, že: "Veď len behal a učiteľka za to chce dať poznámku." Tá poznámka má za pomoci rodiča dosiahnuť, aby dieťa, ktoré odmieta rešpektovať učiteľku, rešpektovalo aspoň rodiča v záujme bezpečnosti jeho a iných. Každý rodič ráno posiela zdravé a živé dieťa do školy a chce, aby sa mu tak aj zo školy vrátilo. Ťažké úrazy najčastejšie spôsobujú práve tzv. "živé deti" deti, ktoré si robia vedome a úmyselne iba to, čo oni chcú. neuvedomujúc si, čo môžu spôsobiť. Na to sme tu my, dospelí, ktorí ich máme usmerniť a požadovať, aby robili to, čo je vhodné a to je poslušnosť, teda poslúchnuť upozornenia dospelých, ak je ich správanie nevhodné a prijať rady od nich, smerujúce k nekonfliktnému správaniu. Požadovať poslušnosť nemá nič spoločné s vlastným názorom, vlastnými myšlienkami, ale prijať od tých, čo sa na jeho výchove podieľajú všetky pozitíva, naučiť sa rozlíšiť, čo je správne a čo škodlivé pre neho aj okolie, prijať názory dospelých, ak sa dopustí niečoho zlého a akceptovať ich... V škole sa vlastné názory a myšlienky dieťaťa prijímajú. No veľmi veľa "vlastných názorov" deti prejavujú ako drzé až vulgárne osočovania pedagógov. A to nie je vlastný názor na to, čo sa dieťa učí, ale hrdinské vyťahovanie sa pred spolužiakmi, čo si voči učiteľom môže dovoliť. Ak v tom má podporu rodiča. ťažké to bude mať aj v živote. Pred niekoľkými rokmi žiak (8. roč.), ktorému hrozila štvorka na vysvedčení, doniesol do školy fotografie vytlačené doma s erotickými fotografiami lesbičiek a lep. páskou ich polepil po celej triede pred príchodom učiteľky, ktorá mu to štvorku dávala. Pri jej príchode nahlas celej triede oznamoval, že tá učiteľka je lesba a takéto veci stvára ako na obrázku. Sú to vraj svedkami zaručené informácie, atď. Tá učiteľka v tom čase mala 60 rokov , 2 dospelé deti a 3 vnúčatá. Rodičia chlapca to odmietli s vedením školy riešiť s odôvodnením, že je to jeho vlastný názor na učiteľku, oni ho rešpektujú a nič so synom riešiť nebudú. Ak syn tvrdil, že je lesba, asi je to tak a ona nech dokáže, že názor ich syna na ňu nie je správny. Výchovne sa na chlapca ináč nedalo pôsobiť, nemal ešte 14 rokov, ku ktorým mu chýbali len2 týždne.
Jablko v škole je "známa firma" na dráždenie učiteľov. Pre nedojedené jablko poznámky nie sú. Často však deti naschvál po príchode učiteľa do triedy začnú hrýzť do jablka, mľaskať... a čakajú na reakcie učiteľa. Ostatní sa na tom bavia a smejú. Tak im ujde aspoň časť hodiny a zábava je zaručená.

evkatk
28. sep 2024

K poznámke o možnom peknom kvietku: dieťa je pekným kvietkom takým, akým ho urobí rodič svojim zanedbaním výchovy, ľahostajnosťou k tomu, čo dieťa robí...V tom je rozdiel medzi rodičmi, ktorí výchovu svojich detí od ich narodenia nezanedbávajú, majú všetky svoje deti bezproblémové, úspešné a medzi rodičmi, ktorí sa o deti starajú povrchne, prehliadajú problémy a vinia z nich celé okolie len ich dieťa nie. Robia zo svojich nie najlepších detí obete tých bezproblémových detí a dospelých, ktorí im vraj chcú zlé a poukazujú na ich "kvietkovanosť", pri tom sú úžasné a ich spávanie "normálne".
Mať úplne rozdielne deti (jedno horšie ako druhé) nie je náhoda. Stáva sa to, ak výchova nie je rovnaká, niektoré z nich je uprednostňované. To druhé žiarli a vzdoruje. A za to vzdorovité správanie je opakovane trestané. Ono nechápe v útlom veku prečo a upozorňuje na seba viac, no nie najvhodnejšie. Častým trestaním, odmietaním a venovaním menšej pozornosti staršiemu, dieťa si utvára vlastný svet a to sa s ním vekom vlečie až do dospelosti. Ak jedno z detí žiarli, je to zlá vizitka pre rodiča, mal by sa nad výchovou svojich detí zamyslieť a hlavne neodbíjať staršie s odôvodnením: " Si starší, máš mať viac rozumu a ustúpiť" a pod. Pred narodením mladšieho dieťaťa vyhrážať sa staršiemu ak neposlúchne, že: " Veď počkaj, príde nový dobrý súrodenec a teba už takého zlého nikto nebude chcieť", môže spôsobiť ťažkú psychickú ujmu, až vypestovať nenávisť k novému súrodencovi do konca života a následne vzdorovité správanie so stúpajúcou nenávisťou k rodičom a k ľudom vôbec. Existuje k tomu veľmi zaujímavá štúdia.
Šťastie a úspechy v dospelosti zabezpečujú svojim deťom len ich rodičia svojim postojom k výchove svojich detí. Nie sú to partie a puberta ako časté výhovorky rodičov, ale ten, kto im do tej partie umožnil chodiť a vedome s tým súhlasil a ten, kto im počas puberty dovolil viac, ako bolo treba vyhovárajúc sa: "Veď sú v puberte, to ich prejde" Nie, neprejde, len v tom veku sú odvážnejšie a skúšajú, čo sa im prepečie. Puberta nie je diagnóza s následným zhoršením správania sa a rodič v tom veku nič nesmie zanedbať.

adrianap83
28. sep 2024

@evkatk proste vidno, že máš prax. Perfektne si to zhrnula a napísala. Ďakujem.

nikaeli
28. sep 2024

@evkatk ďakujem za tvoje slová. Ja mám za sebou len 20 rokov, no niekedy práve pri takých diskusiách uvažujem, koľko ešte vydržím 🤷🏻‍♀️ lebo nie deti sú zlé, nie deti sú problém, ale nespolupráca a neobjektívne obhajovanie zo strany rodičov..

b_a_m_b_i
28. sep 2024

@evkatk
najskor by som sa spytala doma dietata aby mi uprimne, ale naozaj uprimne povedalo ako to bolo, a kto bol vsetko zainteresovany,
a jasne ze nikto do skoly nepojde s tym ze rovno rodic drzi stranu iba svojmu dietatu a to je vo vsetkom nevinne,
ked uz mu povedalo ako sa to odohralo,

mne len prisla smiesna ta poznamka o jablkach, atd.
Ale keby mi prisla domov s dietatom poznamka, pravdaze by som mu najskorej sa snazila vysvetlit ze musi vediet vyhodnotit v tom aj jeho mieru neprimeraneho spravania na hodine,
a aby si to uvedomil a sa z toho poucil, a zapamatal ze sa to nemoze, a ked tam aj budu spoluziaci co to budu zvalovat iba na ucitelku, ze on si bude uvedomovat jednoznacne svoj podiel viny, resp. zleho spravania aj napriek nim

a zakazat napriklad tu playstation, alebo nieco co je mu mile min. 1 den, podla toho co vykonal,

ale je tu uz dost komentov,
pisali tu aj viacere ako niektore ucitelky mali az doslova averziu voci niektorym svojim ziakom,
co same aj priznali neskor,
volali ich ze idem k tym debilom, a podobne - takze ako musela vyzerat hodina s nimi (nie iba s detmi ale aj s takou ucitelkou),
jedna ucitelka otvorene hovorila ako niektore dievcata nemala nikdy rada, ...
Co v takom pripade ? Ked sa moze stat aj to ze naozaj nie vsetkych 10 z 10tich uciteliek je vazne spravodlivych?

mira0611
28. sep 2024

@nikaeli to, ze dieta neposlucha ucitelku je ucitelkyna chyba.
1.
Aj moj bol zivy aj moj dostaval poznamky, ale ked mal ucitela, ktoreho mal rad tak aj modre z neba tomu ucitelovi splnil. A pri tych uciteloch posluchal. Deti takto funguju, a ked dieta niekoho nema rad tak ani fest ju nebude posluchat.
2.
Vy ucitelky mate tendenciu sa tak spravat, jak keby to dieta bolo kriminalnikom , len za to, ze beha cez prestavku, ze dojedava desiatu na hodine (ja nehovorim, ze je to spravne) ale zvelicujete to! Ako keby len na tom zalezalo.
3. Ano, vyrastie z toho upokoji sa casom, zvaznie to dieta a nebude to dokonca zivota pobehavajuca osobka.

mira0611
28. sep 2024

@evkatk ....Ťažké úrazy najčastejšie spôsobujú práve tzv. "živé deti" deti, ktoré si robia vedome a úmyselne...nie nerobia to vedome ani umyselne, prave mne toto vysvetlovali na vyvojovej terapii, ktoru sme navstevovali. Dieta je dieta a nema pud sebazachovy, resp.ho nema taky silny ako dospelaci, a aj ked vie, ze mamicke rano slubil, ze nebude behat, ale chce behat a nedokaze dlhodobo, aby nebezalo, aby nerozpravalo....

Moj syn behal cez prestavky, otazku polozila ucitelka na hodine on bez prihlasenia vykrikol odpoved....ale najrychlejsie vypocital matematiku a to bezchybne, ucitelka ho volala ty si moja mala kalkulacka, na hodine vytvarnej ho ta ista ucitelka zhadzovala a povedala, ze taketo skarede malby este v zivote nevidela....
Anglictinarka mu davala o rocnik tazsie ulohy, tak on mal vyzvu, ona mala pokoj a mali sa navzajom radi, ked som sa spytala, psichologicky co mam robit, co mu mam povedat, aby nebehal cez prestavku, tak mi povedala, ze nic toto nie je moja starost, preco mu ucitelka neda zotriet tabulu, poliat kvety? Nadarmo som mu dala malovanky a cisty papier do tasky....
Syn ma 16 rokov, nefajci, nepije, nedroguje, sem tam ide do kina s priatelmi a do fitka, kym tie kludne deti sa opijaju a fajcia, nie kazdy samozrejme.
Prosim Vas, nevhadzujte vsetko na vychovu a na rodicov, to dieta sa s nejakou naturou narodi. Niektore deti su nebojacne, ine sa zlaknu aj vlastneho tiena, niektore pol dna presedia a kreslia si, kym ine dieta ani na 30sek.nemozes pustit z oci, toto nie je o vychove!

mamutka
28. sep 2024

@mira0611 toto akoby si o mojom písala. Psychologička nám aj vysvetľovala, že on reálne v hlave nemôže akceptovať zákaz behať po chodbe v škole, pretože od prírody je človek nastavený tak, že beh, pohyb, aktivita sú nevyhnutne pre život. Že škola a systém nič nechápu 😅 ťažko sa to takému dieťaťu vysvetľuje. A že sme mu to vysvetlili tisíckrát. Povedala, že je veľmi nezrely, ešte nedorástol na to aby chápal pravidla a donútil sa ich rešpektovať. Mňa to teda nepotešilo. Vysvetlilo mi to jeho správanie, ale nemôžeme to vysvetliť učiteľom. Oni toto neberú ako argument. Oni pochopiteľne potrebujú kľud na prácu, nie človeka čo ma 180 cm, dusu deväť ročného a chce im vysvetliť ako sa počíta matika

evkatk
29. sep 2024

Dieťa si učiteľa nemôže vyberať, ale ho musí rešpektovať. Bez disciplíny niet vzdelania. A o čo vlastne ide niektorým rodičom? Vyzerá to, akoby im bolo úplne jedno, čo ich dieťa v škole robí, či sa ozaj venuje vzdelávaniu alebo si robí, čo chce. Učiteľov, ktorým záleží na tom, aby ich niečo naučili a dosiahli určité výsledky odmietajú tvrdiac, že ich nemajú radi. Zo 44 ročnej pedag. praxe, z toho vo funkcii 23 rokov vo funkcii riaditeľky ZŠ viem, že deti majú najradšej učiteľov, ktorí si nepotrpia na dosiahnutých výsledkoch, netrvajú na tom, že si deti musia plniť všetky povinnosti. Je im jedno, čo sa dieťa naučí, hlavné, že od nich majú pokoj. Lebo tým učiteľom, ktorí od nich požadujú vedomosti, robia deti schválnosti, sú k nim drzé, vymýšľajú si na nich. Doma sa s tým nepochvália a všetkému , v čom sa im nedarí, je na vine učiteľka. Tá "dobrá učiteľka" dáva aj lepšie známky bez adekvátnych vedomostí a užíva si chvály. Taká sa však dlho v škole neohreje a rodičia sú nešťastní, že musela odísť. No po určitom čase na ňu spomínajú , že deti veľa nenaučila, no bola dobrá. Ako môže mať dieťa pozitívny vzťah k učiteľke, ak rodič ho hodnotí podľa toho, či ho dieťa má rado a otvorene pred dieťaťom sa vyjadruje k tomu, že ak ho nemá rád, tak ho ani neposlúcha. Vzťah učiteľ - žiak nie je len o tom, ako sa majú radi, ale ako ho dieťa rešpektuje ako autoritu, osobu, ktorá je povinná ho niečo aj naučiť, aby mohlo napredovať. A čo urobili rodičia, aby dieťa toho učiteľa rešpektovalo? Ak zaujmú taký postoj, ako to opisuje nikaeli, dieťa to chápe rôzne a tak, aby mu to vyhovovalo. V tomto prípade by mohlo postoj rodičov chápať ako schvaľovanie jeho správania, činnosti a výsledkov v škole, keď učiteľku nemá rád. Potom nemusí robiť to, čo sa v škole má robiť.
Učitelia sú na škole preto, aby deti naučili to, čo osnovy a štandardy prikazujú a výchovne ich usmerňovať, aby kvôli správaniu sa nemalo v budúcnosti problémy. V každom prípade musia ustrážiť zverené deti tak, aby sa im neublížilo. Čo by si urobila, keby si zdravé dieťa dieťa ráno zaniesla do školy a domov už nedošlo, lebo zomrelo vinou behajúceho tretiaka? V prvom rade by si obvinila učiteľku, že neustrážila dieťa a dovolila behať, nezabránila jeho behaniu. No učitelia k deťom, ktoré behajú, sa správajú ako ku kriminálnikom, len preto, lebo behajú. Takže súhlasíš s behaním, učiteľ mu v tom brániť nemá a kľudne v priestoroch na beh neurčených môže zabiť aj iné dieťa. Len nech si užije behanie bez upozornení, inak k dieťaťu pristupuje učiteľ ako ku kriminálnikovi. Jednoducho dieťa si v kolektíve detí nemôže robiť čo chce a odmietať pokyny učiteľa. Následky sú hrozné aj pre behajúceho. Videl, ako do toho dieťaťa vrazil, ako spadlo, ako zomieralo pred jeho očami a k tomu desivý krik okolo, ťahanie detí preč z dvora... S akou traumou to dieťa bude žiť celý život?
S tým jablkom som spomínala. Bežné dojedenie je samozrejmosťou. No nie také, že na začiatku hodiny ho začne hrýzť, učiteľke sa smiať a vypľúvať kôrku po zemi okolo seba, len aby učiteľku vyprovokoval a celá trieda sa mohla smiať z rozčúlenej učiteľky a mohlo sa potom hovoriť, že majú šibnutú učiteľku, lebo jej vadí dojedanie jablka. A že deti z toho vyrastú? Nie nevyrastú. Najmä ak ich rodičia včas nezabŕzdia a v detstve podporujú, to čo robia. Len nebudú to pobehujúce osôbky, pretože ich správanie sa s vekom stupňuje a mnohí rodičia potom deti vo vyššom veku nezvládajú.
Dieťa sa nerodí s nejakou náturou. Tú mu od narodenia formujú rodičia. A to, že sa zistí, že je po niekom blízkom povahove? To má od toho blízkeho odkukané. Rodičia svojim správaním formujú aj deti. Pre dieťa je rodič vzorom.

evkatk
29. sep 2024

Ak sa v škole stane hocijaký úraz, hoci len škrabanec na kolene, vinný musí byť vždy niekto dospelý, teda ten, kto má v tom čase zverené dieťa. Spisuje sa záznam o úraze s podpisom svedkov, učiteľka je vypočúvaná vedením školy, z čoho sa spisuje zápisnica. Ak ide o vážny úraz ako zlomenina, vykĺbenie, prsta, lakťa,... , to už vypočúva inšpektorát práce a zisťuje mieru zavinenia. V prípade tej prváčky musel tiež byť niekto na vine, teda službukonajúca učiteľka. Záver súdu: mala za každú cenu zabrániť behaniu na školskom dvore a nemala vôbec povoliť behanie. Bahanie je školským poriadkom zakázané. Zákaz behania sa musí dodržiavať. Mladá učiteľka - čerstvá vdova (o manžela prišla po autonehode) s 2 malými deťmi si za to, že nezabránila behaniu, odsedela natvrdo 8 rokov. Deti boli dané do pestúnskej starostlivosti, čo nedopadlo dobre, veď pestúni sú rôzni, mnohí to robia za peniaze a ona má zničený celý život, o všetko prišla, lebo nedokázala zabrániť behaniu hŕstky chlapcov, ktorí ju nerešpektovali. Nebola to ich učiteľka, ale službukonajúca na dvore v ten deň. Čo sa týka vyhadzova, nie je to hystéria. Rodičia detí ani len netušia, koľko rodičov chodí mesačne so žiadosťou vyhodiť nejakú učiteľku, lebo jej dieťa si urobilo modrinu na nohe, keď behalo pomedzi lavice, iné malo vyvrtnutý malíček na nohe, keď spadlo, lebo behalo v šľapkách a pre iné, podľa niekoho maličkosti, pre niektorých rodičov hotové katastrofy. Len tie žiadosti na vyhadzov učiteľov sa nezverejňujú. To neznamená, že nie sú.

mira0611
29. sep 2024

@evkatk v zivote som nepovedala synovi, co si myslim o ucitelke! Aj ked som si myslela, ze je to p.ca!

Ver mi malo rodicom, je jedno, co robi ich dieta v skole a kazdy rodic by sa tesil, keby dieta, akceptovalo a posluchlo ucitela, ale keďze tam nie sme pritomní nevieme do toho zasahovat.
Aj ja som trestala dieta za poznamky, aj autorka tresta podla teba preco lebo je nam to jedno?

Najlepsi ucitel bol u nas matikar, ktory bol prisni, ale osobnostne to bol najlepsí ucitel, kazdy ziak mu bol rovný a nerobil si rozdiel, to aj dokazuje to, ze syn napisal monitor na 98% za matiky! Na tych hodinach cela trieda sedela ako vojsko a ten ucitel, nedal nikomu poznamku.

Jeho anglictinarku kazdy rodic nenavidel, lebo bola prisna, moj syn ju mal rad, aj ked bolo take, ze sa kvoli hojdaniu na stolicke musel na celej hodine stat! Vstupny test z anglictiny na SŠ moj syn napisal najlepsie zo vsetkych 3 tried!
Problemom nie je to, ze je ucitelom trestany, ale to, ze ucitelia robia rozdieli, zapisuju poznamky za kazdu malickost a nema to zelany efekt.
Potom rodic ide na rodicovske a jeho dieta je predstavene ako kriminalnik.
Podla teba ked 3x stal na anglictine kvoli hojdaniu sa na stolicke, tak sa na tej hodine hojdal aj nadalej? Ale keby od septembra do juna donesie z kazdej hodiny poznamku, ze sa hojdal na stolicke a ja ho potrestam, tak aky to ma efekt?!
Vies preco ju mal rad, lebo ked sa hojdal na stolicke aj iny, aj ten musel stat na hodine a ked cela trieda, tak cela trieda stala bez rozdielu.
Ucitelka nemala potrebu ponizovat ani slovne nadavat na deti, ona len jednoducho povedala, ze odloz si tu stolicku na bok a budes stat na celej hodine, kvoli hojdaniu. Nezacala ho ponizovat, ohovarat a zhadzovat pred celou triedou.

Keby som ja bola ucitelka a mala by som zivych stvrtakov, tak by som sa sustredila na to, aby si vybili energie na prestavke, alebo na zaciatku hodinu dat 5 min.rozcvicku.
Na druhej skole mali deti na chodbe, ping-pong, a školu skakania im spravila ucitelka z farebnej lepiacej pasky, ked sa chceli hrat bola 1 podmienka protiklzave ponozky.

ema22270
29. sep 2024

@evkatk predtym som tu pridavala prispevok, ze tie poznamky su hluposti, ale uz som ho aj zmazala, mate pravdu v tom co pisete a aj som sa zahanbila, co som tu predtym pridala. Tiez sa stal synovi v prvom rocniku uraz, roztal si hlavu, celo na wecku, bolo mokro, aj mu ranu zasivali, aj ho sanitkou viezli, ale tiez viem, ze aj pobehol vtedy, aj ked boli upozorneni, ze je mokra podlaha, aj ked sme neboli z toho nadseni, ze sa ta podlaha umyvala pocas prestavky. Cize urazy kvoli behu sa naozaj stavaju casto a je hrozne, ze takto zomrela ziacka v skole, kvoli behu. To si neviem ani predstavit, ani rodicov toho dietata, ani tu pani ucitelku co mala dozor 😑.

zuzkat1
29. sep 2024

@pribinak no nepoznas dnesnych rodicov

pribinak
29. sep 2024

@zuzkat1 som dnešný rodič

akvi
29. sep 2024

@evkatk vyjadrim sa len k jednemu, lebo to povazujem za najdolezitejsie - to, co si napisala, to je presne to, co ucitelia casto robia a je to presne to, co vedie ku skaze skolstva (chvalabohu, lebo raz to padnut musi). STRACH. To je presne to, co tu vyvolavas aj svojimi prispevkami a s velkou pravdepodobnostou je to aj to, co pouzivas v skole. Snazis sa tu hrat na city a davas priklady, ktore maju vyvolat jedine - strach. Pises, ze bez discipliny niet vzdelania - opat - strach. Kym na tomto bude skolstvo fungovat, nikdy sa to nezmeni k lepsiemu. Ty si vazne dobre pochopila odkaz pruskeho skolstva.. Disciplina dosahovana strachom. Len akosi tu unika jedno, ze uz nevychovavame poslusneho vojaka. Dokonca vacsina rodicov nechce vychovavat ani poslusneho robotnika. Ale bohuzial, ucitelia funguju presne v tomto nastaveni. Manipulacia strachom, poslusnost, plnenie prikazov. Vsetko krasne obhajenie prikladmi katastrofickych scenarov, ako smrt dietata, ked bezalo, a pod. Akoze WTF??? A samozrejme na toto skoci vacsina matiek, lebo si brnkla na strunku, ktora je velmi citliva. Dobrezenie kriminalizovanie dietata, ktore si dovolilo dojest jablko a valat sa po koberci. Ja normalne zasnem.

mamutka
29. sep 2024

Ja som veľmi zvedavá kam toto školstvo ešte povedie. V podstate majú deti cez prestávky zakázaný akýkoľvek pohyb okrem cesty na záchod. Zo skolky prídu deti, ktoré sú pol dva vonku, majú more aktivít, nezastavia sa, okrem spánku, ktorý aj tak mnohé odmietajú. Nastúpia do školy a tam ticho sedieť na hodine, ostať v triede ticho slušne cez prestávku ….. ja žasnem. Mám teraz prváčika a telesnú mali prvý krát tento piatok! Nulový pohyb.
Samozrejme, sú deti, ktorým ten pohyb nechýba a ticho sedia na hodine. Lenže na väčšine živých tvorov sa prejaví že od rana nijaký pohyb nemali a ťažko sa vedia sústrediť! Je smutne že učiteľky tomu nerozumejú.
My sme kedysi mali veľmi prísnu učiteľku a na začiatku každej hodiny sme si museli trochu zacvičiť v triede. My sme sa smiali, ale očividne vedela čo robí. Decka boli kľudne, a ze sme teda mali rôzne kvietky v triede…. Ja teda neviem aký je problém snažiť sa riešiť to a nie chovať sa ako diktátori ktorí vedia len rozdávať poznámky. Kedysi sme celú veľkú prestávku krúžili pod dozorom po veľkej chodbe alebo vonku okolo školy. Lebo pohyb a disciplína museli byt. Dnes je to očividne životu nebezpečne, ale to ze deti len sedia v jednej miestnosti a sú na neudržanie je pre pani učiteľky neskutočne nepochopiteľne.
Ja keby som bola učiteľka, tak si na začiatku hodiny zavolám k tabuli tých najakčnejších čo majú energie na rozdávanie a nech si zacvičia. “Fero, ty si najmúdrejší, daj si desať klikov, Tomáš zas nevie čo so sebou, tridsať drepov, pridá sa kto ma pocit že nevie obsadiet a potom mi tu budete sedieť ako muchy a vnímať!”
Keď tu niekto písal, že na jednej škole si deti môžu zaskákať alebo hrať stolný tenis cez prestávku, to je úžasne. Takže to ide. Sú školy, kde chápu že na udržanie pozornosti deti treba tu ich energiu aj nejak smerovať a využiť. No a potom je ta vyčíňa škôl.
Už konečne pochopte, že nie každé dieťa dokáže v kľude sedieť od rana. To nie je o tom, že sú drzé, nevychovane a rodičia doma nadávajú na ucitelov, aj keď samozrejme existujú aj také deti.
Ono hádam každá žena vie, že deti sú rôzne, každé je iné. Ale školy sú nastavené tak, že je to v pohode len pre deti, ktoré sú kľudne a mierne. Deti ktoré sú akčné a nabité enrgiou - tu nemajú kam smerovať a ťažko sa im vydrzi v klude na toľkých hodinách. Teraz nepíšem o nevychovaných deckách ktoré majú vulgárnych rodičov, šikanujú spolužiakov a pod. Ale o normálnych živých deťoch.
Škoda že mi sú krúžky dopoludnia a potom škola. Decká by boli vylietane a mohli by na hodine v klude sedieť.

ema22270
29. sep 2024

Citam tu tak tie komentare, ono kazdy ma kusok pravdu, kto co napise, lebo kazdy mame ine deti doma, inu vychovu, deti chodia do inej skoly a kazde dieta ma inu pani ucitelku atd...

evkatk
29. sep 2024

Poznámky sa nedávajú kedykoľvek pre maličkosti. Dieťa je najprv učiteľkou upozornené, že to nemá robiť a že urobilo niečo zlé. Ak dieťa učiteľku ignoruje a naďalej to robí provokačne a zabáva sa na tom, že učiteľku zlostí, nasleduje poznámka. Tá nie je žalovaním na dieťa, ale snaha získať zo strany rodiča pomoc pri odstraňovaní chýb, ktorých sa dieťa dopúšťa. Ak to rodič nechápe a namiesto toho, aby s dieťaťom o tom, čo urobilo sa porozprával a vysvetlil, aké to, čo urobil by mohlo mať následky a dohodol sa, že také už neurobí, potom je to zlé. Ak rodič sa zlostí z toho, že učiteľka sa opovážila pre "hlúposť" dať poznámku a na učiteľku za to nadáva aj pred dieťaťom, len utvrdzuje dieťa v tom, že všetko, môže robiť aj zlé, nikoho do toho nič čo robí a najmä nie učiteľa. No v škole nie je samo. sú to vyše 2 desiatky detí v triede, ktoré trpia správaním sa toho žiaka. Odkiaľ vie rodič, nakoľko tá poznámka bola hlúpa a nakoľko opodstatnená a mala zabrániť horšiemu? Na mieste by bolo, ak rodič s poznámkou nie je spokojný, ísť do školy zistiť , čo predchádzalo poznámke, za čo ju dostalo.
Nerozumiem nezmyslom o strachu. Aký strach? Učiteľom ide hlavne o to, aby deti získali vedomosti na hodinách a tie vedomosti neskôr im dopomohli k vedomostiam na prijímacie skúšky a na SŠ... Naučiť to, čo je treba sa nedá, ak si deti robia, čo chcú, rušia, niektoré úplne odmietajú robiť to, čo ostatní, vyberú si z vakov hračky alebo mobily a hrajú sa, čím odpútavajú pozornosť iných od učiva. Najhoršie je, ak počas hodiny behajú hlučne po triede a drgajú tých, čo píšu. Často sa to stáva na 1. stupni ZŠ. Potrebná disciplína v škole, to nie je strach. Nikto v škole nenaháňa strach, deti už nemajú v dnešnej dobe strach z ničoho. Strach majú učitelia z toho, čo si deti dovolia voči nim, ako ich ponížia. To je bežné. A rodičia s tým súhlasia, veď podľa nich učiteľom tak treba. Najlepšie by bolo, keby učitelia od ich detí nič nepožadovali, nemali žiadne nároky na učenie sa. Akékoľvek požiadavky od dieťaťa považujú za naháňanie strachu deťom.
Účelom mojich príspevkov nebolo nikomu naháňať strach. Opisovala som skutočnosti z praxe nie pre strašenie, ale s poukázaním na dôsledky správania sa mnohých. Žiadnym strachom sa disciplína nedosahuje na školách. To je len v trápnych povojnových filmoch. Ak by bol na školách čo len nepatrný strach, potom by napr. 9 - ročné dieťa neodmietalo písať diktát a namiesto neho vybralo telefón a hralo sa. Na upozornenie učiteľky, aby ho odložila a otvorila diktátový zošit, zvrieskla pred všetkými : " Daj mi pokoj a choď do p..." a ďalej sa venovala telefónu. Takýchto reakcií detí je kvôli telefónom na vyučovaní veľa. Rodičia na pohovore v škole obvinili ešte učiteľku z toho, že od ich dcéry chcela aby písala diktát práve vtedy, keď jej dcéra ho písať nechcela. Ich nezaujíma, že všetci v triede ho písali ako poslušní somárikovia. Jej dcéru na to, čo robia ostatní, nikto nútiť nebude a mobil má na to, aby v prípade, že potrebuje nejak míňať čas, tak ho takto mohla, ak ju učiteľka nevie zaujať na hodine niečim, čo by jej dcéru bavilo. Dcéra diktáty nenávidí, preto nevidia dôvod, prečo by ich dcéra mala tie diktáty písať. Takto mnohí rodičia ponímajú modernejšie, lepšie vzdelávanie svojich detí. Dúfam len, že takého školstva sa nedožijem.

mamutka
29. sep 2024

@evkatk ty si stále ideš svoje. Ty asi vôbec nerozumieš aké je pre mnohé deti náročné skludnit sa ak absolutne nemajú možnosť od rána sa hýbať a vyskakat. Snažila som sa to rozpisat, ale nie, učiteľky to neberu do úvahy. Ja nepíšem o arogantných sopliakoch a ich drzých rodičoch ako je príklad čo uvádzaš, ale o naozaj živých chalanoch. Nie o drzých vulgárnych faganoch čo niekoho šikanujú, ale o deckách v ktorých trieska energia od rana a musia ticho sedieť na zadku. A ver tomu, že normálni rodičia to deťom dokola vysvetľujú. Ale z fyziologického hľadiska ma veľa deti problém obsedieť a sústrediť sa toľké hodiny bez normálneho pohybu. To teraz nejdem porovnávať deti a zvieratá, ale ako príklad, ani so psom alebo koňom by si nemohla pracovať ak by si ich nechala zavretých na jednom malom mieste bez pohybu. Najskôr sa vybehaju, potom môžeš očakávať sústredenie na tréning. Lenže deti majú krúžky a športy až popoludní. Pochop, že mnohé nedokážu v klude to sedenie zvládať lebo je to od prírody na hlavu, čakať doslova nehybnosť a poslušnosť. Ale mnohé učiteľky budú po zavedení takýchto postupov aké sú v dnešných školách po prirodzenej reakcii mnohých deti len dokola omieľať že to deti sa zhoršujú. Dokonca rodičia sa zhoršujú. Dnes sú podľa učiteliek deti aj rodičia oveľa horší ako kedysi. No vieš čo? Školy idú dole vodou a reakcie deti sú tým vyvolané.
Btw počas korony u nás tak tri učiteľky denne zadávali úlohy, venovali sa deťom a makali. Tri prísne učiteľky od ktorých poznámky nechodili! Tie ostane kde boli? Tešili sa z distancneho vzdelávania, raz za čas napísali “prečítajte si od do” a to je cele! Rodičia ani nevedeli či dotyčné ešte žijú! Ale cez školský rok potom poznámky že deti vyrušujú? Človek si hned urobil obraz koho tie deti rešpektujú.