icon

Ako riešiť opakované poznámky u žiakov?

margaretka
24. sep 2024

Prosím vás ako reagovať a riesit problémy ako rodič ak syn a viaceré deti z riedy nosia ustavične poznámky ( 4 ročník ZŠ) typu : ohadzoval spolužiaka papučou, hádzal si fľašu , kričal cez prestávku, klepal nohou pod lavicou cez hodinu, ležal na lavici, valal sa po koberci cez prestávku, jedol na začiatku hodiny ( zazvonilo a mal posledný hryz jablká) , nevie sa správať v škole, klepal spolužiakovi na stoličku počas vyučovania , hojdal sa na stoličke ...takéto poznámky dostávajú denne alebo každý druhý deň asi 8 chlapcov v triede ... Ináč sú to chalani šikovní vždy pripravení do školy dobre sa učia .... Sme na nervy z toho že dohovarame im, samozrejme sa tvária že chápu že to nemajú robiť a vždy niečo .....toto ide stale od prvého ročníka opakovane celé školské roky ....

ema22270
27. sep 2024

@bbshop suhlasom na stretavke zo strednej detto u nas triedna byvala, jednu babu tak ohovarala, zastala som sa jej, ze ved ale ona ma aj vysoku skolu uz, atd... mala problémy rodinne to dievca, pocas skoly, mala problem s dochadzkou, ale v hlave mala... len ta ucitelka to nevidela nejako, ze by jej trochu pomohla, este aj jej mamu poohovarala

margaretka
autor
27. sep 2024

@bbshop áno tiež mám takú skúsenosť dokonca naša triedna rada rozpráva rodičom storky o jej žiakoch z minulosti akých nezbednokov mala akých rodičov a pod

bbshop
27. sep 2024

@ema22270
@margaretka
Presne všetci poznáme tie reči učiteliek a hlavne keď už je dávno po škole. Napriek tomu sa tu nájde kvantum žien, ktoré sa tej učiteľky zastanú pritom som presvedčená o tom, že to je ten istý prípad a bude tých chlapcov rozoberať ešte ďalších 20 rokov po škole.

valentinkas
27. sep 2024

Som učiteľka a tiež učím štvrtákov a poviem Vám, je piatok večer a doteraz som sa ešte nedokázala ukľudniť zo školy.
Ak sa pani učiteľka znížila už na to, že píše takéto poznámky, znamená to, že ona je tisíc krát zúfalejšia ako vy.
Ja mám v triede 18 chlapcov a 8 dievčat a je to veľmi, veľmi náročné. Učiteľka má prioritne učiť a nie vychovávať každého jedného od nuly. Niektoré deti sa naozaj správajú ako nevedomé zvieratká.
Vaša pani učiteľka už musí byť brutálne frustrovaná.
Samozrejme, to, že rozoberá problémy pred druhými rodičmi je úplne neprofesionálne. Všetci sme viazaní mlčanlivosťou a aj sme to spolu so zmluvou podpisovali.

akvi
27. sep 2024

@bbshop pýtala som sa po rokoch mojej naj učiteľky, že či si niektorí jej kolegovia uvedomovali, ako sme sa ich báli a akí vedeli byť nepríjemní. Povedala mi, že niektorí nieže to vedeli, ale sa v tom priam vyžívali 🙄 Keď som učila, mala som kolegyňu, ktorá ráno, keď si brala triednu knihu, tak nikdy nezabudla poznamenať, že jžš, zase idem k tým debilom. Ja teda som čumela, ako mladá učiteľka, že či je toto možné, ja som tie deti tiež učila a nemohla som jediné krivé slovo na ne povedať. Proste v školstve robí všelikto a tváriť sa, že to tak nie je, je naivné. A tým samozrejme nechcem povedať, že všetci sú takí, ani že väčšina je taká, ale proste nájdu sa asi na každej škole. A kto má šťastie, že nechytí zrovna takúto osobu, tak isteže bude obhajovať učiteľku, lebo neverí, že to môže byť aj inak. Je jednoduchšie zvaliť všetko na "nevychovane" deti a ich otrasných rodičov. Častokrát ale stačí, že sa zmení učiteľ a deti sú zrazu v pohode.

margaretka
autor
27. sep 2024

@valentinkas tak to ti verím , že toľko chlapcov dá zabrať ak sú živší. U nás sú aj dievčatá veľmi drzé aj sa smejú učiteľke do očí, to si chlapci vraj nedovolia alé dve baby úplne drzo s úsmevom a to si neviem predstaviť vždy sa sťažuje na rodičovskom ale nikdy fakt nikdy tie dievčatá za to poznámku nedostali ...
Áno storky minulých ziakov rada a opakovane rozpráva , ja som to zažila prvýkrát takúto osobnosť , ale ju riešiť nechcem to mi neprislúcha .
Ešte ti napíšem k tým 18 chlapcom , kamoška v Karlovke v Ba, tak mala syna v takejto triede prevažne chlapcov, celý 1.stupeň 4r boli perfektná trieda , triedna bola na nich prísna no by na nich nedopustila nič zle tak ich mala rada dokonca ju tak zbožňovali že ju volavali na turistiku, kino cez víkend .. teraz sú stredoškoláci a posielajú jej fotky s frajerkami, úspechy zo súťaží, futbalu ....

b_a_m_b_i
Autor odpoveď zmazal
margaretka
autor
27. sep 2024

@b_a_m_b_i 😂🤭😂

adrianap83
27. sep 2024

@b_a_m_b_i ja by som napríklad bola za. Predišlo by sa naozaj mnohým problémom. A máte pravdu, učí kadekto. Ďalšia vec je, že v mnohých krajinách je v tejto profesii bežný sabatical - mnohým by to pomohlo. Možno by sa ani nevrátili učiť, prehodnotili by to.

luxus10
27. sep 2024

@margaretka nad urcity pocet poznamok za pol roka asi 50 myslim sa dava 2 zo spravania...niektore ucitelky takto riesia ked sa rodic zacne stazovat na nieco v skole...

margaretka
autor
27. sep 2024

@luxus10 u nás je za 3 poznámky v edupage pokarhanie triednym, za 7 pokarhanie riaditeľom . 4 chlapci mali pokarhanie riaditeľom vlani ....dôvod : porušovanie školského poriadku .
Preto triedna niektoré pise do papierovej a raz mesačne veľkú do edupage

luxus10
27. sep 2024

@margaretka a porusenie sk. poriadku je aj behanie po skole...

luxus10
27. sep 2024

@b_a_m_b_i tak tak...

valentinkas
27. sep 2024

Ja dávam poznámky už až keď tečie krv.

ema22270
27. sep 2024

@akvi tak tak mas pravdu

ema22270
27. sep 2024

@bbshop a to ta baba co ju ucitelka ohovarala teda vystudovala, urobila si aj doktorat a robila na nejakych velkych projektoch pre BB kraj s eurofondami, vydala sa, ma 2 deti a proste ona ju tam ponizovala pred nami, ze by som jej plesla za to 🙄 ludia su fakt divni niekedy, a vyslovene bolo vidiet ako sa v tom normalne vyziva, ako ju moze poohovarat.

romanadam1626
27. sep 2024

@viestta perfektne si to napísala 🙂

1ryba
Odpoveď bola odstránená
b_a_m_b_i
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Odpoveď bola odstránená
b_a_m_b_i
27. sep 2024

@1ryba nemusis sa mi tolkokrat ospravedlnovat,
ale je pravda ze teraz sa uz smejem aj ja,
lebo kazda sme si isla svoje 😆
Nevadi, nedorozumenie
Tak to pismo velkym bolo preto lebo ten zakon o rodine tu castokrat vyvolava vasne,
tak som len nechcela aby sa to zvrtlo inak ako bolo z mojej strany povodne mienene 🙂
toto co si spominala o tych nadejnych matkach - ono vlastne aj to je tam obsiahnute v tom zakone, co ma splnat ako rodic

lilcookie
28. sep 2024

@tanyan úplne sa stotožnujem s tvojim názorom 😉

basska_b
28. sep 2024

Necitala som vsetko, ale zaujimava situacia - p.uc. stale nepochopila, ze s chalanmi tie poznamky nic nerobia, ved hadam su aj ine paky, ako ukludnit neziaduce spravanie. Ale ona akoby sa v tom vyžívala. Odhryzol jablko, ked vosla do triedy a uz krici "Michal!!!! Poznamkaaaa!" To je ako z nejakeho filmu 😅

akje
28. sep 2024

@basska_b 😂

evkatk
28. sep 2024

Mám 44 rokov odkrútených na ZŠ a aj ako riaditeľka som množstvo prípadov riešila aj s rodičmi. To, čo si opisovala, čo to dieťa robí v škole, je absurdné. Treba si uvedomiť, že deti sa chodia do školy učiť a nie znášať vyvádzanie a ubližovanie spolužiaka. Mnohým ide o nerušené sledovanie vyučovania a o jednotky. Veľa detí robí všetko, aby tie jednotky malo, lebo za dvojku, nedajbože za trojku sú doma poriadne zmlátené aj remeňom a musia znášať aj iné kruté tresty. Ako k tomu prídu také deti, ktoré sa chcú učiť, sledovať vyučovanie aby im to v škole narušovalo jediné dieťa v triede. Byť rodičom takéhoto dieťaťa, tak sa od hanby schovám do myšej diery. Ale k veci. Ak to naozaj dieťa v škole robí bez akýchkoľvek zábran a rešpektu učiteľky, potom je možné, že má ťažkú poruchu správania s potrebou ubližovať druhým. Druhá možnosť je totálne zanedbaná výchova zo strany rodiny, kde rodičom nezáležalo, čo ich dieťa robí už od nalička. Neviedli ho k spolunažívaniu s druhými, k rešpektu k dospelým, tolerovali ubližovanie iným (aj súrodencom ),... jednoducho. čo sa mu zachcelo, to mali povolené. Mnohí to ospravedlňujú tým, že voľnou výchovou umožňujú jeho vlastný vývoj osobnosti. Dieťa bez životných skúsenosti nemôžme nechať robiť, čo samo chce a tolerovať jeho odmietanie toho, čo nechce. Ak v škole vystrája, znamená, že ho nebaví, nechce robiť to, čo ostatní. Neviem nakoľko autorke záleží na prospechu a úspechoch jej dieťaťa v škole, ale keďže to správanie jeho asi berie za samozrejmosť a pohoršuje sa za dávanie poznámok, asi jej vôbec nezáleží ako jej dieťa v budúcnosti dopadne, , či niečo vyštuduje, ako sa bude správať v dospelosti. Ak ho nechá robiť si čo chce, potom takéto správanie školáka sa kopíruje aj do dospelosti. Poznámky dáva učiteľka vtedy, keď dieťa nerešpektuje nič a nikoho okolo seba. Je to aj akási poistka pre prípad, že vážne ublíži niekomu. v

evkatk
28. sep 2024

Dieťa musí rešpektovať a poslúchať každého, kto sa na jeho výchove podieľa. Nemôže toho dospelého jednoducho ignorovať, "tváriť sa, že chápe" a naďalej robiť to, na čo bolo upozornené. Naozaj všetky deti dostávajú poznámky alebo sa tým bráni iba autorkine? Ak všetky bez rozdielu a pre hlúposti, ktoré robia v škole a sú v súlade so správaním sa v škole, potom prečo to autorka nerieši cez školskú inšpekciu? Ak je si istá, že to, čo jej dieťa robí nenarušuje priebeh vyučovania a bezpečnosť detí napr. cez prestávku, potom nech sa sťažuje, že učiteľka obmedzuje jej dieťa v konaní, ktoré autorka považuje za normálne a potrebné pre zdravý vývoj jej dieťaťa.

b_a_m_b_i
28. sep 2024

@evkatk to takto bolo mozno za socializmu,
autorka pise ze chlapec ma 8 rokov a este ho caka do 9 rocnika vela rokov,
myslis ze riesenie je skolska inspekcia ked si to potom od ucitelky a mozno aj dalsich jej kolegyn tie roky vyzerie ten chlapec,
takisto ak by nahodou dostala skola kvoli tomu pokutu,
tak aj od riaditelky.

mira0611
28. sep 2024

@evkatk ty si necitala asi celu diskusiu, autorka pise, ze nielen jej syn, ale dalsich 7 dostava pravidelne poznamky. Aj za to ze si na zaciatku hodiny dojedava jablko.
Veta typu..."Dieta ma posluchat kazdeho, kto sa podiela na jeho vychove"...normalne mi vystrelila krvny tlak!
Ucitelka, dieta nie je vojak!!!! Je to dieta. Videla som to aj na synovi, ked ma dieta vlastny nazor, vlastnu myslienku...tak je automaticky zle podla ZS.
Syn je na SS uci sa marketing, vela diskutuju na hodinach a ucitelia maju radi, ze ma vlastne myslienky, nazory, je kreativny ....
Na ZŠ chcete, mat vojakov, nech kazdy pekne pise, pekne recituje, pekne cita, rychlo a presne pocital...
To, ze jeden pekne cita a recituje, kym ten druhy pekne maluje a treti je vyborny sportovec to nevadi, sportovec a ten kto pekne cita je na matematike d.bilom, ten kto rychlo pocita je nemehlo na tel.vychove....podla standartov ZŠ. Preco neviete prijat jedinca a preco, ho chcete silou mocou pretvarovat na Vas zidealizovny obraz? Samozrejme kazdy jedinec sa do URČITEJ miery musi prisposobit skupine, ale preco chcete tu jedinecnost v tom decku znicit?

nikaeli
Autor odpoveď zmazal
nikaeli
28. sep 2024

*trvá to už od štvrtý rok
* niektorí rodičia sa na to vykašlali už v 1.ročníku (namiesto toho, aby to hneď spolu s učiteľkou podchytili a riešili)
* niektorým rodičom by nevadilo, keby im učiteľka dala po zadku (prečo by mala biť tak úžasné deti vzdelaných rodičov, s ktorými nemá nik problém?)
* zakázala si mu plejko, jemu to nevadí - prečo by mal teda zmeniť svoje správanie? (poukazovala som na to už vyššie, nereagovala si - z môjho príspevku ťa zaujalo len to, že ti neverím, lebo som chcela vidieť fotku žiackej knižky)
* keby dostali všetky poznámky do EduPage, nasledovali by ďalšie opatrenia (pokarhania, znížená známka zo správania) - keby šlo učiteľke o to, aby chlapcov 'zničila', prečo by písala poznámky do žiackej a nie do EduPage? vnímam to skôr ako volanie učiteľky o pomoc.. rodičia majú so školou spolupracovať..
* ako reaguješ, keď príde domov s ďalšou poznámkou? prevrátiš oči, zakážeš plejko? alebo mu povieš, aby to či ono viac nerobil?
* súhlasím s @evkatk - v triede sú deti, ktoré chcú pracovať, potrebujú ticho, aby mali priestor na sústredenie a keď tam niekto ťuká perom a neprestane ani po upozornení, čo má tá učiteľka urobiť? neurotická by bola, keby mu to pero vyhodila von oknom. Štvrták už mal vedieť, čo sa patrí a čo nie. Môj syn je prvák a vie, že sa nemá hojdať. Učím ho, aby nejedol a nepil, keď je hodina. Áno, tvoj syn dostáva poznámky za blbosti. Dokedy sa bude jeho nevhodné správanie stupňovať? prečo to stále robí? ak je úžasný, vychovaný, inteligentný a bez porúch správania?