icon

Ako riešiť porušenie školského poriadku?

kajda2211
22. nov 2024

Dobrý deň.

Práve mi písala triedna učiteľka mojej dcéry, že dcéra opustila cez veľkú prestávku budovu školy a odišla na školský dvor bez dozoru sa hrať so snehom (nie len ona ale aj pár iných detí) že je to vážne porušenie školského poriadku .... Pýtala som sa či treba aby som prišla do školy a povedala , že dnes nie. Prosím Vás, čo mám očakávať ? Zatiaľ sme porušenie školského poriadku neriešili.

kristinka92
22. nov 2024

@ibrunova Deti su deti, nie dospeli. Aj nám citovali volajake BOZP a školské poriadky a môžem ti povedať že sme to ako deti mali všetci volakde… Deti su proste deti. Uvideli sneh tak huraaaa bez rozmýšľania ideme von. Zas nerobila by som z toho zbytočné hyhaky a nevyhrážala sa rodicom vážnym porušením sk.poriadku, lebo deti síce nedodržali poriadok, ale zodpovední su tam v prvom rade učitelia. Malej by som doma vysvetlila v normálnom tone že nemôže chodiť sama von bez dozoru pre jej vlastnú bezpečnosť že sa o ňu bojíme. Viac ozaj nestojí za rec z toho robiť problémy a znižovanie známky zo správania, pretože kus viny nesú aj učitelia…

vroni
22. nov 2024

Mne sa zdá fajn, že to škola chce riešiť v spolupráci s rodičmi. Škola nie je protiatómový bunker, z ktorého niet úniku a "dnes" deti vybehli za snehom, zajtra môžu na cestu a stane sa nešťastie. Ak škola v kooperácii s rodičmi dieťa/deti napomenie, je to, myslím si, dobrá aj pedagogický hodnotna cesta. Proti zníženej známke zo správania či pokarhaniu riaditeľom (za mojich čias sa písalo aj na vysvecko, netuším, či je to aj dnes tak) by som dosť dôrazne protestovala, mimo detského zraku a sluchu, lebo zas tak úplne nevinne v tom škola nebola.

ibrunova
22. nov 2024

@vroni To ani náhodou nie je na zníženú známku zo správania, autorka v tomto smere stresuje až moc zbytočne. Proste dieťaťu sa dohovorí a viac sa k tomu nebude nikto vracať.

earlgrey
22. nov 2024

Tak 11 ročné dieťa by malo už poznať pravidlá a neporušovať ich. Keby to bol prvák, tak ok, pochopím, natešené dieťa, lebo prvýkrát nasnežilo, ale 11 ročné dieťa je už predsa rozumnejšie. To je môj názor. Nahnevaná nebuď, čo vyriešiš hnevom? absolútne nič. Porozprávaj sa s dcérou, vysvetli jej, čo a ako, povedz riziká, čo sa mohlo stať, mohla by sa šmýknuť, polámať nohu, rozbiť hlavu atď.
Ale to je môj názor. Absolútne s ním nikto nemusí súhlasiť.

veronikam33
22. nov 2024

@zuzanockamt ako v živote som nepodpisovala ja ako dieťa, ani moje deti školský poriadok... Aku by to malo akože váhu, keby som ho porušila, keby na mňa vytiahnu môj podpis, keby nemám ani 15?

kajda2211
autor
22. nov 2024

No takže už viem od dcéry vysvetlenie. Mali veľkú prestávku, vonku na dvore boli deti z prvého stupňa, nejaká spolužiačka sa išla spýtať nejakej učiteľky či môžu ísť na dvor a ona im povedala, že nech si robia čo chcú .... Tak išli..... Potom keď prišla triedna tak sa pýtala prečo vyšli von, zopakovali jej toto čo som napísala a povedala im , že majú poznámky a potom na poslednej hodine im povedala, že je možnosť, že budúci týždeň im dá pokarhanie.

zuzanockamt
22. nov 2024

@veronikam33 Deti to podpisujú a aj rodičia sú so ŠP oboznámení na stretnutí rodičov v septembri a podpisujú prezenčku. Ale jasné, treba hodiť zodpovednosť len a len na školu.

tramtada31
22. nov 2024

Pozri, nemali odist, učitelia sú za nich zodpovední. To ťahanie za jeden povraz znamenalo, že to nemas bagatelizovať pred dcerou, aby sa to nezopakovalo. Ale nebude mat z toho riaditelske pokarhanie. Ja som na gympli so spolužiačkou fajcila v šatni, ja som si len potiahla, ale bola to vina nás dvoch. Riaditeľka si zavolala rodicov do skoly. Mama sa so mnou o tom porozprávala, ale nedostali sme žiadne pokarhanie/vylucenie a to bol podľa mna oveľa vacsi problem ako toto vase

katarinaba
22. nov 2024

Nerobte z toho zas taku dramu - deti skusaju, vedia, ze by nemali, ale aj tak skusia. Cez velku prestavku je velky pohyb na chodbach - ci uz na obed, do telocvicne, k lekarovi, od lekara - nic nemozne sa dostat von z budovy. Neexistuje aby dozor dohliadol na vsetko.
A podla reci ucitelky - ze musime tahat za jeden povraz - islo jej o to, aby dieta doma dostalo rovnako hubovu polievku ako v skole. Aby to doma nezlahcovali a predislo sa opakovaniu.
Decku treba vycistit zaludok, to je vsetko.

kajda2211
autor
22. nov 2024

@zuzanockamt
@zuzanockamt prepáčte ale to že rodičia sú oboznámení zo ŠP ako súvisý s tým, že dieťa šlo na dvor ? Veď ja som tam není prítomná ako rodič aby som dávala pozor na ňu čo robí a ešte k tomu, učiteľka im povedala nech si robia čo chcú tak išli

veronikam33
22. nov 2024

@zuzanockamt moje deti menili školu tri krát a ani raz to nepodpisovali, áno čítali im ho, no naozaj nič nepodpisovali. Nehadzem vinu iba na školu, no chyba sa stala na oboch stranách, pokiaľ deti nevyšli von oknom.

katarinaba
22. nov 2024

@veronikam33 ale prosim ta, aky je rozdiel ci usli cez dvere alebo cez okno? Ked raz dieta vie, ze nema opustit skolu bez dovolenia, tak dvere mozu byt dokoran a dieta neodide. Tu pochybilo jednoznacne dieta. Nie skola, ci dozor.

zuzanockamt
22. nov 2024

@kajda2211 Tak učiteľka odpovedala nevhodne, ale zase nečudujem sa pri dnešných deťoch 🤷, minimum z nich má slušnú výchovu a pravidlá. Na jej mieste by som určite striktne povedala, že nie, keďže 2.stupeň nešiel vonku.

banalu
22. nov 2024

Dieta porusilo pravidla, treba z toho vyvodit dosledky.
Netreba do toho tahat emocie. Ja by som mojej povedala, nech mi povie co sa stalo, ze sa porozpravam s triednou a podla toho dostane trest.
Mna prekvapuje kolko zien je s tym ok, akoze jedna vec je chapat, preco deti zdrhli a druha to kvoli tomu zlahcovat a hladat chyby v dozore a zamknutych dverach. Ci co chcete, aby deti strazila esbeska a boli ako v base, aby naaahodou niekoho nenapadlo porusit pravidla? Dieta ma vediet, ze ak porusi pravidla, tak budu z toho dosledky. Ziaci nastrbili doveru medzi nimi a pedagogickym zborom.

kristinka92
22. nov 2024

@kajda2211 Tak to je dobre 😃 jedna učiteľka ich pošle nech si robia čo chcú, a druha ich za to ide karhať…to by som sa ohradila ako rodič proti pokarhaniu. Ak viacero deti tvrdí že to učiteľka naozaj povedala, že “nech si robia čo chcú”, tak nemôže prísť druha a trestať ich za to. Nech si to vybavia medzi sebou učiteľky a nedávajú deťom mýľne informácie, za ktoré ich potom chcú ešte trestať.

majusqwa
22. nov 2024

hmmm.... mohla ich učiteľka vziať cez prestávku von sama a nemuseli by utekať.

biba_18
22. nov 2024

dostanú napomenutie triednej učiteľky alebo napomenutie riaditeľa školy - vy si to vypočujete, dieťaťu doma dvihnete mandle, ona vám sľúbi že to už nikdy neurobí - a ide sa ďalej ... čo myslíš že by sa malo niečo iné stať??

banalu
22. nov 2024

@kajda2211 vyssie si pisala, ze vedeli, ze nesmu ist von, zrazu si mali robit co chcu... 😆 ok

zuzanockamt
22. nov 2024

@majusqwa To má brať celú chodbu vonku, kde je 3-5 tried? Možno aj viac.

veronikam33
22. nov 2024

@katarinaba no dosť veľký podľa mňa, dvere sa dajú zamknúť, okná v školách väčšinou nie.

jesenzima
22. nov 2024

@kajda2211 neverím, že učiteľka povedala deťom, nech si robia čo chcú ... Moja dcéra má 6 a túto vetu používa veľmi rada, že si bude robiť, čo chce ...

katarinaba
22. nov 2024

@veronikam33 nejde o to, co sa da zamknut. Pochop, ze dieta vie, ze nesmie opustit skolu. Ak to urobi, je jedno kade. Uz maju dost rozumu na to aby vedeli, ze dverami je to jednoduchsie a bezpecnejsie, nie? Rovnako tak maju dost rozumu na to, ze aj ked su dvere otvorene, tak nema nimi prechadzat len preto, ze nie su zatvorene. To co je za argument, ze okno sa otvorit neda?

majusqwa
22. nov 2024

@zuzanockamt a? na jar, jeseň a v lete to problém nie je. zaujímavé, že v zime to nejde.

zuzanockamt
22. nov 2024

@majusqwa V zime je vyššie riziko úrazu.

vroni
22. nov 2024

@ibrunova, tiež to vidím tak, že to na zníženú známku nie je. Len to tu ktorasi písala.

majusqwa
22. nov 2024

@zuzanockamt 😃😃😃 toto je strašne zlá výhovorka. tak sa pozatvárajme všetci doma.

zuzanockamt
22. nov 2024

@majusqwa Veď ty ako učiteľka pokojne chodievaj cez prestávky vonku aj v zime.

majusqwa
22. nov 2024

@zuzanockamt hmmm, došli argumenty 😃😃😃 štandard.

zuzanockamt
22. nov 2024

@majusqwa Ako dlho pracuješ v školstve na pozícii učiteľky?

veronikam33
22. nov 2024

@katarinaba písala som že sa nedá zamknúť a nie otvoriť to okno. A mne šlo skôr o tu váhu toho podpisu dieťaťa na tom ŠP než o to viniť niekoho z tejto situácie. Ak by mi niekedy volali zo školy, že moje dieťa opustilo priestor školy, v prvom rade by som mu vyčistila žalúdok, ale zamyslela by som sa aj nad tým ako sa to mohlo stať. Teda pokiaľ by nevyšlo von oknom. Ale tu nejde o moje dieťa, tie vedia že majú byť v škole a nemusia robiť sprostosti len preto ze ich robia ostatné deti.