Ako riešiť porušenie školského poriadku?
Dobrý deň.
Práve mi písala triedna učiteľka mojej dcéry, že dcéra opustila cez veľkú prestávku budovu školy a odišla na školský dvor bez dozoru sa hrať so snehom (nie len ona ale aj pár iných detí) že je to vážne porušenie školského poriadku .... Pýtala som sa či treba aby som prišla do školy a povedala , že dnes nie. Prosím Vás, čo mám očakávať ? Zatiaľ sme porušenie školského poriadku neriešili.
Bože no, deti vybehli kvôli snehu. Žiadna katastrofa sa nestala. Porozprávaj sa s dcérou, aby sa to viac neopakovalo. Komunikuj normálne s učiteľkou, informuj ju, že si s dcére dohovorila. Dcéra sa môže v škole ospravedlniť. Na mieste učiteľky by som z toho aféru nerobila. Vychádzam ale z predpokladu, že to bolo ozaj prvýkrát a tvoja dcéra je bezproblémové dieťa.
Inak, u nás chodia vždy cez veľkú prestávku, pokiaľ silno neprší, všetci povinne von. Keď sa objavil prvý sneh - krásne veľké vločky, učiteľka vstala a sama ich iniciatívne počas hodiny vzala von - sú to predsa deti a snehu si budú môcť, vďaka zmene klímy, užívať čoraz menej a menej.
@veronikam33 este raz a polopate - dieta vie, ze bez dovolenia nesmie opustit skolu. Kadekolvek. Bez ohladu na to, ci su dvere zamknue ci odomknute. Ako som pisala - cez velku prestavku sa decka najviac presuvaju - na obed, do telocvicne, do inych priestorov - je nemyslitelne, aby dozor lustroval kazde dieta ci ma alebo nema dovod prejst dverami. Skola nie je basa. Zamyka sa z dovodu, aby do skoly nevstupovali nepovolane osoby a predislo sa nasiliu ci kradeziam. Nie preto, aby deti skolu neopustili. To sa moze robit v materskej skole. Na zakladnej skole uz deti rozumeju svojim povinnostiam a zakazom. Bodka. Pochybili deti. Nie skola, dozor.
@annm81 A keby sa dieťa pošmýklo a rozbilo hlavu? kto je zodpovedný za dieťa, keď je v škole? Škola. Pokiaľ dieťa vie, že nemá opustiť budovu školy, tak ju neopustí aj keby fúriky z neba padali. Ak by sa stal úraz, tak by rodičia nabehli do školy robiť poriadky, ako je možné, že dieťa bolo von, keď tam nemalo čo robiť. 11 ročné dieťa by mohlo potlačiť túzbu dotknúť sa prvého snehu a počkať, pokiaľ skončí vyučovanie.
@earlgrey Keby, keby, preto vravím, že treba deťom dohovorit a vysvetlit, čo sa stať mohlo. Ale nestalo sa nič, tak z toho drámu robiť netreba. A zvlášť keď teraz čítam, že iná učiteľka im to dovolila... či to dramatické vyjadrovania o vážnom porušení ŠP nebude pramenit z toho, že ich tam niekto pustil bez dozoru.
@katarinaba tak fajn moje deti musia opustiť školu keďže idú na štadión, v rámci školy majú totiž šport. Od siedmeho ročníka chodia asi pol km bez dozoru. Pani učiteľka vyžadovala od nás podpísanie tlačivá, že s tým súhlasíme, že dieťa preberáme do svojej zodpovednosti, keďže škola už dozor takto veľkým deťom neposkytuje. Tým pádom som mala za to, že pokiaľ je v škole, zodpovední za dieťa sú oni, aj keď si svojvoľne opustí školu. No stále nemám odpoveď akú váhu má podpis dieťaťa na akomkoľvek dokumente.
@veronikam33 ty splietas dve rozdielne veci.
@veronikam33 podpis dietata nema pravnu vahu. Moje deti nikdy nic nepodpisovali, jedine ja ako rodic.
Akože ženy haló, to čo má byť za argument že - mali byť zamknuté vchodové dvere, že kde boli učiteľky a pod...
Pracujem v škole, mávam dozory a asi by ma šľak trafil, keby dobehne niekto za mnou, že hentie deti mi ušli von! Chápete, že tie deti to vedeli a napriek tomu išli? Že potom niektorá učiteľka povedala, že môžte si robiť čo chcete, mohlo byť v zmysle, že v triede si môžu čokoľvek robiť - hrať sa, kresliť si, desiatovať, vybrať si knižky z police, prechádzať sa...
Učiteľka nemá všade oči a za ten čas keď sa cez veľkú prestávku ostáva vnútri, v šatniach ani nikto teda nie je, žiadny dozor, ani len upratovačka. Rodičia, skúste si zobrať na plecia starosť za 60 detí a pochopíte tie stavy tohto činu, ktoré učiteľka v tých minútach zažívala. A ešte keď viete, že potom budú ich rodičia ešte na vás zúriť - aj keď sa nestane nešťastie lebo na čo poznámka a pokarhanie a ešte horšie ak sa niečo stane na mokrých schodoch keď deti bežia a nedajú si povedať a darmo počuť vás dozorujúcich... Na slučku toto. Príďte si zažiť jednu veľkú prestávku v zime keď je von 300-500 detí a ustrážiť ich so 7 uciteľmi... Ale jasné, dozor za všetko nesie zodpovednosť...
Mimochodom, na začiatku šk. roka - deti SÚ oboznámené so školským poriadkom v priebehu prvých 2-3 školských dní a podpisujú sa pri svojom mene na kolujúcom papieri - že sú na tej hodine kedy sa to teraz čítalo a hovorilo o tom...
@kajda2211 pozri, ty si napisala jedno. Pribudali komentare a az potom si napisala, ze deti dostali od inej ucitelky povolenie. Tak bud napis celu pravdu hned na zaciatku, alebo sa na to vykasli. Lebo to potom cele meni situaciu.
Tak ak deti dostali povolenie od inej ucitelky, zavolaj tej svojej a povedz jej to. Nech si to mozu vydiskutovat ony dve a doriesit to. Som presvedcena, ze ked sa to tvoja ucitelka dozvie, tak sa to da naporiadok.
@kristinka92 tiež mi to príde prehnane. Áno porušili školský poriadok, treba si s deťmi doma pohovoriť, kvôli čomu je zákaz a že nemá ísť len preto že idú kamaráti atď. Ale úprimne ? Asi by som sa v duchu nad tím pousmiala, dcéru pokarhala , isto dostane aj nejaký poznámku ale...predsa len mi to príde taká kovbojka hrali sa so snehom. Keby ju nacapala ozaj fajčiť alebo čosi iné.
Učiteľka im dala povolenie, že môžu ísť von, alebo že si môžu robiť, čo chcú? To samozrejme neznamená, že môžu utekať z budovy alebo skákať z okna- predpokladám, že čo chcú, ale v rámci školského poriadku.
Nech sa uc. zbor neposserie. Ked mali ziaka na streche v Parchovanoch, spravili gulove. 😡
@mondolina dufam, ze budes mat pravdu a nic z toho nebude, ale to co pisala pani ucitelka, ze je to vazne porusenie sk.poriadku.
Zalezi aj od skoly, co z toho bude ak su normalny tak max. Pokarhanie tr.ucitelom alebo riaditelom, ak su je.nuty tak 2 zo spravania.
Moj syn dostal pokarhanie riaditelom, lebo nebol prezuti, ti ktory fajcili nadostali nic.
Kazdopadne autorka uznaj ucitelke, ze dcera zdrhla, ale nevedela odolat snehu, a je to len detsky čin a nedovol, aby z toho bolo viac ako pokarhanie tr.ucitelom.
Mne toto pride,ze nemam problem, tak si ho vyrobim. Deti vybehli vonku potesit sa v snehu, no aka nehoraznost, aka katastrofa.. A este s tym skola bude otravovat rodica. Toto sa malo riesit na jedinom fronte a to priamo v skole - detom dohovorim, dozoru tiez. Vybavene, bodka. Nic hrozne sa nestalo a vymyslat katastrofalne scenare, co sa stat mohlo je uplne scestne.
A nafukovat to do rozmeru, ze je to vazne porusenie sk. poriadku, to je uplne smiesne. Autorka - byt na tvojom mieste, absolutne to neriesim a skole odkazem, ze nech si to vybavia interne, ze co ja s tym?? A ak by im nacisto drblo a dali pokarhanie a pod., mozes sa na to z vysoka vy... Jedno pokarhanie a pod. smiesne "vychovne opatrenia", prosim ta, nikdy v zivote sa to nik nebude dietata pytat, ci malo nejake trapne pokarhanie..
A co mas ty s tym spravit, ze dieta vyslo na dvor pocas doby, ked bola za nu zodpovedna skola? Tak nech si lepsie zabezpecia tu skolu, aby deti nemohli len tak vychadzat von.
V Edupage by ste mali mať napísaný školský poriadok. U nás vždy na začiatku roka trvá riaditeľka na tom aby sme detom vysvetlili a prečítali pravidla správania, čo sa môže, nemoze a aj to čo nemajú mať oblečené. Podľa toho si tam aj prečítaš ako sa to u vas v skole rieši takéto porušenie. Na jednej strane je neuposlúchnutie tvojej dcéry ale na druhej je aj zabezpečenie školy.
@ullala Ale do školy máš poslať dieťa, ktoré je vychované a zvyknuté rešpektovať pravidlá.
@zuzanockamt ale nie som v tej skole pri nom, aby som kontrolovala co robi. Na to su tam ucitelia. Co ja uz spatne s tym spravim, ze dieta vybehlo von? Autorka by tiez mohla sprdnut skolu, ze nema dobre zabezpecenu budovu pred tym, aby sa deti dostali svojvolne von a tiez im povedat, ze odteraz sa tam bude aj bat posielat svoje dieta, ktore moze kedykolvek odtial odist, pripadne tam hocikedy hocikto vojst. A dost velky poddiel viny ma na tom ucitelka, ktora povie 11 rocnym detom, ze nech si robia co chcu. To co je za pristup? Hned im to mala zatrhnut.
Hlavne by som nenazvala 11 rocne deti, ktore vybehli na dvor hrat sa so snehom nevychovanymi, hlavne ked sa predtym spytali ucitelky.
Inak ak by si chcela nieco na moje deti, tak moje deti striktne dodrziavaju pravidla a von by nesli. Ale plne chapem autorkinu situaciu.
@ullala Ty nemáš stáť dieťaťu za zadkom a kontrolovať, čo robí. Máš ho naučiť, aby rešpektovalo pravidlá a vedelo kontrolovať svoje správanie. Kedysi to deti vedeli.
@majusqwa ucitelka,ktora ma dozor na chodbe je tam sama na celu chodbu. U nas je na chodbe 7 tried, na druhom stupni je priemerne v triede cca 27 ziakov, cize mi chces povedat, ze jedna ucitelka,ktora zabezpecuje dozor, ma zobrat cez prestavku von na dvor cca 190 deti, tak? .... Ak sa nieco stane, pojdes za nu do basy ty? Vlastne nie, ty budes prva, co bude vykrikovat, kde bola ucitelka....
@zuzanockamt Ale v skole je za neho zodpovedny ucitelsky zbor. Ocividne si nepochopila, co som ti napisala.
Doma dietatu mozem akurat tak povedat, ze nonono nechod von na dvor. Ale sprdnut by som dieta nesprdla, lebo dostalo povolenie od ucitelky, resp. druha ucitelka o tom vedela, ze tam chcu ist a nezatrhla im to. Triedna to maximalne prehana a ked je z toho taka vytocena, tak nech si to s tymi detmi riesi. Ja sa nevytocim za to, ze ona je vytocena. Toto je skor na sprdnutie ucitelky, ktora im to povolila a skoly za to, ze nema zabezpecenu skolu.

@kajda2211 no ak to tak naozaj bolo nemajú dostať poznámku deti ale daná učiteľka, zavolala alebo napísala by som triednej nech sa to prešetrí.