Ako riešiť problém dcéry, ktorá neje desiatu?
Ahojte ženy.
Už som zúfalá zo svojej dcéry. Neustále vyhadzuje desiatu.
Skryje ju kamkoľvek v dome, v aute, často ju nájdem medzi oblečením, v botníku, len tak za hračkami. Dcéra bude mať 11 rokov, je biedny jedák od malička. Pýtala som sa jej čo by na desiatu chcela, vyhoveli sme a aj tak to robí. Zvažovala som už aj psychologickú poradňu. Máte, mali ste podobný problém ? Trvá to u nás už 2-3 roky, keď sa jej opýtam, či desiatu zjedla, prisahá že áno. Už ma to nebaví riešiť dokola :( Som z toho zúfalá.
@didamt pridám skúsenosť z pohľadu dcéry. V tom veku som mala podobné stavy, proste mi nechutilo jesť. Desiatu som síce nevyhadzovala, ale čím viac to moja mama riešila, tým mi bolo horšie. Dokonca ma šupla na mesiac do detskej ozdravovne s podozrením na anorexiu, čo bola totálna blbosť lebo ja som netúžila chudnúť, iba mi nechutilo jesť. Výsledky krvi OK, akurát nízka váha, časom to úplne prešlo 🙂 skús povoliť, keď bude hladná, naje sa.
@deti95060810 ani toto u nás nezabralo. Ani to že som jej vysvetlila, že tam bude sama. Máme občas obdobie nepitia, donesie mi celú fľasku vody, čaju domov a mna môže aj šlak trafiť, vysvetlujem, plačem s nou a stále dokola toto riešime. Ona jedným uchom dnu druhým von.
Ja som to robila. Mala som ppp.
Nečítala som všetky komentáre, čiže možno problém bude v niečom inom, no mne ako prvé napadlo toto.
@lenka098123 lenže ona má tieto stavy od malička, je hrozný jedák, pre nu je trest ísť do reštaurácie ! my ked ideme niekam na výlet a musíme sa najesť mimo to máš vidieť tie reakcie
@didamt z mojho pohladu cim viac budes tlacit na nu, tym viac bude schovavat. Mne ked syn nezje desiatu tak ju necha v taske a len sa opytam ci nemal chut alebo preco tam ostala. Vyhodim do kosa a viac neriesim. Ked som bola dieta, cim viac mama do mna vrtala kolko som zjedla a strasila ma s mojou vahou a ako zle skoncim, tym menej som chcela jest....mozno keby to tolko neriesila, aj si viac dam...
@didamt okrem toho skrývania si popísala moju 11rocnu. Energie ma za troch, výsledky od Dr všetky v norme, ale jedenie katastrofa... Ráno čaj, aj to len, keď jej pripomeniem. Sem tam zje nejaký kúsok bábovky napr.,inak nič, ani len jogurt. Desiata-tam sme sa dohodli, ze polovicu musí zjest, keď chce sladkosť. Podľa pravítka by som mohla odmerať, ze ani o mm viac nezje. Obed v škole, to nepamätám, aby jej chutil. Obed doma-aj hodinu bude sedieť pri stole a rapotat, a zje dve lyžice. Večera, naháňať ju musím. Desiata a olovrant, pokiaľ opocie alebo niečo sladšie, ešte zje, inak nič. Mäso úplne odmieta. Meria cca 150 a váži 34 kg. Nechápem, ako je možné, ze pri tolkej fyzickej aktivite nepociťuje hlad, keď ja sa hladná už prebúdzam. ALE. Mam 14 ročnú, ktorá šla presne touto cestou, a v 13tich prišla zmena a ona začala jesť. Dokonca aj kúsok mäsa dokáže už zjesť. Takže som poľavila a už az tak netrápim ju, a hlavne seba som týmto prestala trápiť. Sledujem ju, ale netlačim až tak už na to, lebo pri staršej som sa nikam nedostala. Aj Tvoja už je blízko k tomu,ze sa začne meniť, dospievat. Uvidíš, o rok, dva už toto riešiť nebudes. Hlavne, nech je zdravá.
@nika23t no píšeš presne o mojej dcére. Všetky športové kluby by nám brali, altetika, plavci, triatlon...naša by zase iba mäso jedlo, dám jej dva malé kopčeky ryže, jeden nezje, to isté zemiaky. Chleba iba s párkom, inak iba rožky. Z koláčov iba bábovka a muffiny, palacinky. Teraz robievam taký cuketový perník, samozrejme nevie že je v nom cuketa, ten zje. Ovocie žiadne ! dva banány za rok, na záhrade máme maliny, jahody, zabudni, ani jablčko. Mne je tak smutno z toho. Najradšej má rezeň, kuracie nugetky, špagety, pizzu / ale iba 1 druh / má rada huby, pcháme ich všade / hlivy, hríby, šampininy, bedle.../ zje guláš ale fakt sa točíme dokola. A o tom obedovaní hodinu a viac radšej ani nejdem písať lebo ma odvezú. Navarím čo chce a aj tak hodinu za tým sedí. V škole má na obed menej ako 10minút. Už sme v puberte, od marca do septembra podrástla 10 cm. Lenže keby som jej nepripomenula, že Nina, je čas večere, ona si ani nespomenie !
A kebyže si vezme na desiatu jogurt? Keď jej jogurty chutia?
Predstav si, že nemáš hlad a mama do teba stále niečo chce pchať a ešte sa aj hnevá keď to nezješ. No netajila by si koľko zješ? Prestaň riešiť jej váhu a jedenie keď je podľa lekárky zdravá. Akurát si naozaj vypestuje odpor k jedlu.
@januska12323 keby som jej "nenanútila" jedlo, nezje za celý deň nič, toto sme už skúsili
Baby ja ked vidím tie moderné desiatové boxíky kde deti majú aj 4-5 druhov rôznych vecí od koláčika cez sendvič, zeleninu ovocie aniečo zdravé k tomu......ja nechápem ako to tie deti zjedia, nie iba čo sa obsahu týka ale aj veľkosti desiaty. Však keby toto do seba natlačila, obed nemá šancu jest...ale tichá závisť
@didamt No tak si dá na raňajky a nech si vezme aj na desiatu...aspoň niečo...ja by som to veľmi nehrotila. Mám dcéru skoro 6 ročnú a vážne doma točím možno 5 jedál dookola...v škôlke absolútne nič nezjedla...ale poprosila som pani učiteľky, nech ju nenútia a predstav si, že odkedy ju ignorujú, ochutná...vraj už zjedla aj čistú ryžu alebo rybu ale nemohla tam byť omáčka alebo nedajbože nejaký výpek...proste všetko suché...a tiež je zaťažená na jogurty, ja ich nestačím kupovať...ale ona zje aj rožok alebo už jej k jogurtu dávam aj krajec chleba...proste niečo, čo viem, že zje...a tiež keď príde zo škôlky a opýtam sa, či papala, povie, že áno, že všetko...hoci viem, že sa možno jedla ani nedotkla...ale ja ju nenútim, nekričím po nej...u pediatra všetko OK, rastie, napreduje, aj váha je v poriadku...energie má za 10tich...
Ja si tiez dam rano jogurt a kavu a jem az na obed. Tiez by mi medzi tym nechutilo jest.
Ja by som začala s tým, že keď nezje desiatu tak nech ju nehádže kade tade ale normálne nechá v taške. Ale ty nesmieš robiť cirkus. Nátlakom nič neurobíš. Skús byť chápavá a rozprávaj sa s ňou. Inak svojho času som bola dosť chudá a samej mi to vadilo. V tej dobe by som aj jedla ale nechutilo mi keďže som mala stiahnutý žalúdok... inak poznám veľa ľudí ktorí majú jedlo na prežitie a nie na pôžitok..
Ako dieťa som istý čas robila to isté - vyhadzovala a skrývala som desiatu. Hlavný dôvod bolo to, že som v škole buď nebola hladná alebo mi prišlo nepríjemné tam jesť - ono snažiť sa v kľude najesť popri tom, ako okolo mňa behá a rozpráva 20 detí mi znechutilo aj to najobľúbenejšie jedlo. Keď som s odstupom času rozmýšľala prečo som to vyhodila a nedoniesla domov, asi to súviselo so sklamaním - ono tak či tak by sa to po dni v taške najskôr vyhodilo, mama by bola z toho plytvania jedlom sklamaná, že to kupuje, robí, a potom sa to vyhadzuje. Takže zbaviť sa toho nejako "nenápadne" mi vtedy prišlo ako lepšie riešenie. Pritom to nenápadne skrývanie vôbec nebolo nenápadne, pokiaľ som to nevyhodila cestou domov do nejakého koša.
@anickaaa6aaa áno presne to si vystihla, pre nu je jedlo na prežitie, žiadny pôžitok. I ked jedlá ktoré varím doma si veľakrát vychutnať vie
@didamt v 11 rokoch nezjedenu desiatu schovavat mi pride uz prilis. Ved ak to nenajdete, tak znici veci na mieste, kam to napcha, suflik, skrinka, oblecenie, tasky/vrecuska ... Toto by som riesila. Ona sa boji cirkusu, tak ju schovava. Ale skus vysvetlit, ze nie je sice uplne v poriadku, ked ju nezje, ale nech ju polozi do kuchyne na linku, nech to vidite. Tym, ze ju schova nevyriesi problem, len ho navyse nabaluje a znici veci, ktore potom vy musite cistit, dezinfikovat, vyhodit a to nie je v poriadku, za toto bude mat postih ( vymyslis sposob aky, ale nech si je toho vedoma a nech sa to fakt aj stane, treba to aj splnit).
Nejedaka mam tiez, ja Ta chapem a presne viem, o com pises a ako sa citis. Este lahsia vahova kategoria ako ona. No a zial , napriek mojmu dufaniu z toho nevyrastol a teenagerske chlapcenske jedenie neprislo. Aj to schovavanie bolo, ale ked bol prvak, nie na druhom stupni, bolo treba razne zakrocit. Nerob prilis cirkus, ze ju nezjedia, nech ju ma moznost v klude normalne vylozit, budes mat aj lepsiu ,, kontrolu,, co vlastne zjedla.
To nejedenie som riesila potom uz tak, ze som mu rano dala zjest ranajky, desiatu som nerobila, dala mu napr.
len napolitanku, keks. Pitie mi nosil domov komplet, nech mal vo flasi cokolvek. Davala som mu maly dzus, male ochutene mlieko, to vypil, lebo ked to nacal, inu moznost uz nemal, otvorene to do tasky nedaval, to uz som mu vysvetlila, co by to znamenalo ( vyliatie - tasku treba prat, zosity znici = bude to prepisovat , ucebnice znicene treba zaplatit a tasku treba vyprat, ta kym uschne tak dalsi den pojde s igelitkou, nech sa hanbi). Ak to nenacal, nehresila som ho, spytala spm sa, co nevypil, ci nebol smadny alebo nemal chut a nechala som mu to na dalsi den.
Ak psychologicka, chod najskor sama. Ona to s Tebou preberie, nasmeruje Ta, ako s dcerou takejto situacii jednat a az potom vezmes na sedenie aj ju. Len psychologa nepouzivaj ako vyhrazku, trest. Je to clovek, ktory dokaze velmi pomoct a nie je absolutne ziadna hanba ku psychologovi ist.
Áno, to by som skúsila, proste niečo čo môže nosiť v taške aj týždeň kým to nezje. Lebo je fajn mať niečo po ruke ak je človek už fakt hladný, ale nosiť každý deň pečivo so šunkou a potom to vyhadzovať, to je naozaj zbytočné.
Mne škola spôsobovala veľkú nechuť do jedla, kvôli spolužiakom naokolo, vôňam ich jedla, vydychanemu vzduchu v triede, hluku. Proste som od detstva musela mať na jedlo určite podmienky, možno je taká aj tvoja dcéra. Ani na obed som v škole nechodila, mne stačilo keď som na chodbe zacítila to jedlo, ktoré varili. Normálne som sa potom najedla doma, dala si obed a večeru. Nespôsobilo mi to žiadnu poruchu príjmu potravy ani podvýživu, ani som v škole nehladovala.
@justxme Presne to, ja som na tom bola podobne a najviac si pamätám, keď niektoré deti vytiahli desiatu a rozbalili a ten "pach" napr. rybacej pomazánky...chuť na jedlo ma úplne prešla...ale ja som si to preniesla aj do dospelosti a aj v práci som napr. obedovala von...na lavičke...na slnku...síce som bola pre ostatných divná, ale neriešila som to...proste tie rôzne pachy jedál mi vadili...

povedz jej že pôjde do nemocnice ak sa to nezmení... na psych. chodia mladé baby kde ich podchvíľou vážia...a keď schudnú tak im zakážu návštevy...