Ako riešiť problém dcéry, ktorá neje desiatu?
Ahojte ženy.
Už som zúfalá zo svojej dcéry. Neustále vyhadzuje desiatu.
Skryje ju kamkoľvek v dome, v aute, často ju nájdem medzi oblečením, v botníku, len tak za hračkami. Dcéra bude mať 11 rokov, je biedny jedák od malička. Pýtala som sa jej čo by na desiatu chcela, vyhoveli sme a aj tak to robí. Zvažovala som už aj psychologickú poradňu. Máte, mali ste podobný problém ? Trvá to u nás už 2-3 roky, keď sa jej opýtam, či desiatu zjedla, prisahá že áno. Už ma to nebaví riešiť dokola :( Som z toho zúfalá.
skús variť doma, aby aspoň doma jedla . mám jednu dcéru čo zje pár jedál. obedy v škole síce zadarmo, ale prakticky pre ňu úplne zbytočne keďže slečna papá len zopár jedál dookola. a tak varím doma. neraz pre ňu osobitne.
poznam taky pripad. baba je uz dospela, ked sme sa o tom bavili, povedala, ze ju to samu trapi, ze jej vlastne nechuti, ked ma jest, tak je jej zle (nevolno), na vracanie. obcas sa premoze a natlaci do seba nieco malo, ale nevychutnava si to. tiez zje len niektore veci. ma to od detstva, momentalne to riesi s psychologickou.
inak poznám aj dospelé ženy ktorým stačí na celý deň pol rožka s maslom a vybavené.
Ahoj, ja som toto presne robila, odmalička. A tiež som vždy bola malá a chudá 😀, teraz mám 30, čakám 3.dieťa, vážim 47 kg a meriam ani nie 160 cm. No vládzem, fungujem, zjem toho dosť 🙂 Ja vlastne ani neviem, prečo som to robila- proste, v škole som na tú desiatu nemala chuť- buď ma proste “nelákala”, alebo sme kecali s kamoškami, alebo som si niečo kúpila v bufete, hoci som mala desiatu- proste to bol taký “zvyk”, že sme išli spolu viacerí spolužiaci do bufetu cez prestávku. Naši sa vždy snažili, vypytovali- a to bolo na tom pre mňa to najhoršie. Proste keby to neriešili, tak tú desiatu vyložím, dám sliepkam alebo čo ja viem… no keďže som vedela, že keď ju “odhalia”, tak sa budú vypytovať, tak som ju radšej skrývala… bolo to v tej chvíli pre mňa proste najjednoduchšie riešenie…
Skús to nechať chvíľu na dcéru, povedz, že tomu dáte npr mesiac a fakt to riešiť nebudeš, či má alebo nemá desiatu, či ju zjedla… a uvidíš, možno začne všetko fungovať.
Ako mama chápem, že sa bojíš a chceš dbať o jej zdravú stravu, no z pohľadu dieťaťa to u mňa robilo presne opačný efekt…
(Ps- keď som bola na výške, tak vtedy by som už za nachystané desiaty platila zlatom 🙈😉).
Držím palce
@simsalabim mussli tyčinku nezje
Ak ranajkuje, desiata by ma velmi netrapila. Ked ma rada cerealie s mliekom, tak nech si da plnu misku rano, zasyti ju to na doobedie. Na desiatu jej daj potom len ovocie alebo maly snack. Obed v skole nech zje aspon nieco, na olovrant nech si kludne da z chladnicky jogurt. Ale na co by som dbala, je vecera - normalne teple jedlo (maso s ryzou, zemiaky s rybou...alebo aspon cestoviny - nie suche, ci syta polievka s chlebom/rohlikom), ziadne polotovary. Nech ma veceru ako hlavne jedlo dna a zdroj vyzivy. Mozete ju pripravovat spolu, nech si tam da suroviny, ktore ma rada. Zaroven sa priuci vareniu.
@deti95060810 však práve toto zvažujem i ked to pre mňa nie je jednoduché variť doma pre pol človeka. Nebývame v meste, do obchodu nechodím každý deň a dokonca ani do práce nechodím každý deň. Varenie aspon každý druhý tretí den a to komplet jedlo polievka aj druhé ...neviem si to predstaviť.
@kp7333 teplé večere u nás nie sú, jedávame všetci obed v práci v škole, varím iba cez víkendy, prípadne ked mám HO tak varím, ale väčšinou jedlá ktoré zjem iba ja / tekvicový prívarok, špenát...varím pre seba lebo sa snažím zdravšie stravovať /. NEviem si predstaviť variť pre pol človeka teplú večeru.
@didamt ja mám doma nejedáka, takže úplne chápem tvoju zufalost. Moj desiaty neschováva, lebo ja z toho cirkus nerobím, nechcem aby mi klamal. Ale ráno má normálne ranajky. Cez desiatu si ide kúpiť do automatu brejky, to vidím, že si kupuje podľa kreditu na karte ale zase môj zje ovocie. Skús jej povedať, nech si ráno kúpi v obchode niečo na desiatu, na čo má konkrétne chuť v to ráno. Alebo proste zvýš ranajky na normálne a nie len jogurt. Napríklad jogurt s vločkami alebo niečo také, kde má aspon nejaké živiny. Obedy riešime tak, že v nedelu večer kukneme cez edupage, ktorý den je čo na obed a ked povie, že toto nemá rád v jedálni, tak ho odhlásim a obeduje doma. Nenútim ho chodiť na obed, ked viem, že zapekaný karfiol so zemiakmi proste nezje. Potom doma držím fakticky iba to čo má rad, chodíme nakupovať spolu. Veceru mám pod konrolou. Je síce taký chudý ale tak zase kaloricky niečo zje, čiže neriešim. Ale u nás ovocie a zelenina nie je problém. To sa u nás zje na kila. Len napríklad viem, že malý nepocituje hlad, čiže on vážne nie je hladný, doktor mi to vysvetlil tak, že jeho mozog nepovažuje jedlo za dolezité. Mne na to Dr. povie, bud rada v dospelosti ako keby našiel. Skus s dcerou hodiť aj reč o nejakých základných vyživových hodnotách. Už je velká už sa dá s nou viesť takýto rozhovor. Napríklad, že čo je pre telo doležité, pitný rezim. Čo obsahuje aká potravina, čo je to vláknina a prečo je doležitá pre telo, bielkoviny aké sú pre telo doležité. Že z ovocia by mohla aspoň banány jest a prečo. Čize jej to odôvodňuj, nie len, že musís to jesť ale prečo. Môjmu malému to celkom pomohlo k pochopeniu, ked už mal tak 9 rokov a prestal cirkusovať pri jedle, že toto nechce alebo toto nechce. Dokonca mi zje vajcový chleba alebo vajco v polievke, lebo sme sa rozprávali, aké je vajíčko dôležité pre telo a pre svaly. A hlavne jej nehovor, že musí jesť preto aby si pribrala. Dôvod prečo jeme nie je naša váha ale živiny ktoré tým prijímame. Napríklad s malým sme si aj sadli k youtubu a pozreli si pár videi o výžive. Inak až od vtedy začal piť sam od seba mlieko. Napríklad druhý malý zje všetko čo neušlo, myslím to vážne. Tam musíme naopak vysvetlovať, že ked prídes zo skoly a zjedol si obed, čo on zje na 100% si nemôžeš dať druhý obed. Daj si jablko, banán ale nie salamu a sumku s chlebom. Ten si schováva sladkosti alebo napr. zje sladkosti s prvým, svoje si schová a zje ich tajne v izbe aby sa nemusel deliť. Vidíš obaja vyrastali v tom istom prostredí. Na porovnanie jeden meria 140 cm má 27,5 kg, druhý meria 143cm a váži 39kg. Čiže to vôbec nemusí byť psychologický problem z dôvodu nejakého problému s prijmom potravy. Inak som cez leto robila taký víkendový test na dovolenke, kedy chalani jedli kaloricky skoro to isté, rovnaká fyzická aktivita a potom som ich doma postavila na váhu. Prvý mal rovnakú váhu a druhý mal o 1kg viac. Čiže asi tam bude aj nejaká genetická predispozícia toho, že ako telo tie kalorie spaluje ako si vie poradiť s prijatým cukrom a tukom.
@betulinka1 my bývame na dedine, nemá si ráno kde čo kúpiť v obchode, takto to riešiť neviem. Nastúpili sme do novej školy, nevšimla som si tam nejaké automaty či bufet, dcéra nič nespomínala. Čo sa týka pitia aj jedenia, toto vysvetlujeme dokola aké je to dôležité, čo sa udeje s telom ak nedostane piť, jesť, že je vo vývine a musí jesť aspon to čo jej chutí, že klame iba sama seba a ja neviem čo už. Mliečne výrobky má rada, hocikedy si iba tak spraví kakao - i ked mám pociť že skôr ju zasýti ako by si mala zobrať niečo na jedenie. Učili sa to už aj v škole, pitný režim ...funguje to pár dní a potom padneme tam kde sme boli predtým. Vitamíny má v norme, dokonca aj déčko, ktoré majú deti podhodnotené má v poriadku. Kde na tie vitamíny chodí ? Zrejme v stravovaní až takú chybu nerobím ked jej nič nechýba. V živote nezjedla mandarinku, či pomaranč, jahodu ochutnala, natiahlo ju, zjedla asi 3 maliny. Zo zeleniny iba mrkvu, brokolicu / mixovanú polievku /, karfiol má rada či v polievke či vyprážaný. Maso striedam, to mi zje čokoľvek, omáčky má rada, ideálne ak v nich nič nepláva, ak pláva triedi ako popoluška. Polievok varím veľa druhov, polievka je u nás základ, tú zje s chuťou, koľkokrát dám aj na večeru. Ked viem že druhé zje menej, že zje ale neobľubuje, dám o varešku viac polievky. Snažím sa, od malička robím čo môžem. Ja mám pocit že ona žije zo vzduchu.
@didamt nechaj ju nech si zbalí sama čo chce jesť.
Kľudne aj tu varenú parku do boxiku. Alebo muffin.
Ja som mala tiež obdobie kedy som zjedla v škole maximálne horalku za celý deň a nič sa mi nestalo. Večer som to dohnala.
@didamt z toho čo píšeš to nevyzerá, že má dcéra problém, poruchu príjmu. Tie deti určite nechcú jesť párky, mliečne výrobky. Nehroť to. Evidentne nie je chorá, keď má energie za 3 a výsledky krvi v poriadku. A určite pred ňou neplač kvôli desiate. Naučí sa geniálne klamať, len aby to zakryla. Začne desiaty vyhadzovať do kontajnera po ceste do školy a ani na to neprídeš.
No a hold budeš musieť začať doma denne variť. Prepáč,ale väčšina z nás to tak robí.
@didamt Nehnevaj sa, ale mne príde, že síce si zúfala a trápi ťa to, ale nechceš nájsť cestu, aby si to dcére uľahčila...toľko dobrých rád si tu dostala a skoro na všetko odpovedáš - nedá sa. Tak skús aj ty zmeniť prístup. Ty varíš pre seba hlavne to, čo máš ty rada...to si napísala ty...tak var to, čo má rada dcéra a ty ako dospelý človek sa skús trocha prispôsobiť. Vezmi ju na nákup, nech dá do košíka, čo má rada a čo chce na tú desiatu. Daj jej aj teplú večeru, keď sa ináč nedá. Var na viac dní, var trocha viac, nech aj to dieťa vidí, že sa snažíš niečo pre tú zmenu návykov spraviť...a možno po čase si uvedomí, že keď tá zmena vie prísť z tvojej strany, tak možno príde aj z jej...
Uz kvoli by sa dieta nosilo k psychologovi? ja by som jej jednu flasla, ze ci jej sibe davat jedlo a veci kade tade pod skrine, nech sa prebere a bolo by vybavene. Vsak nik ju nezje ak nezje desiatu, ale nech to normlane vylozi v kuchyni. Pohovor vazny o tom, ze potrebuje jest, pestru stravu. Takze zacne jest doma, ranajky, vecere a zje co dostane, a pridete spolu na to co ma rada/nema rada ale musi to aspon vyskusat... ja fakt nepoznam dieta co nezje omeletu, vajce.. poznam deti co nezjdedia zeleninu, maso, mliecne veci, ale omeleta s hraskom alebo syrom, chleba vo vajci napr. moja zje iba nas doma, niekde inde nie, cize to bude aj pripravou.
A k jedeniu desiaty: TAK JEJ JU NEDAVAJ. Nezje ju, kolkokrat (vacsinou) ani moja ju nezje, absolutne, aj ked si ju vyberie, alebo berie si len nakrajane ovocie, alebo dokonca co ma rada sladke = donesie to naspat, aj to zabudne sem tam vylozit, za co ju patricne upozornim, a je to z jedineho dovodu: NESTIHAJU. Cez prestavky sa zabavaju, treba ist na chodbu, wc, kamosky a casto sa ponuknu jedna s druhou niecim inym, cudzie desiaty asi chutia lepsie :DD A desiata ostava tam, dcere nic nechyba, nie je unavena, je zdrava = tak ju netreba nahanat a stopat jedlom. Rano nech sa naje, u nas povinne sa ranajkuje aj keby si dala len ovsene vlocky, tak proste bude jest. Dostane flasu s cajom do skoly, k tomu jej krajam ovocie a nieco male si vezme. Desiaty ako chleba a somariny, sme zrusili uz na prvom stupni. Cast deti v skole ich VYHADZUJE do smetiaka, do zachodov to deti pchaju (vieme do ucitelov..), nie je to ziadna rarita. Sama som to videla na vlastne oci, dieta otvorilo desiatu, mini hryz a chleba komplet rovno do kosa... :D
Podla mna skryva to jedlo, lebo robis okolo toho cirkus ale to je len moja domnienka. JEdavate spolu ako rodina? nachyste si ranajky, obedy, vecere na stol a jete? od malicka? Uz sa aj zapaja do pripravy? Lebou nas sa o tomto nevyjednava, moje dieta sa ide napr. zadrzhnut za perkeltom, cestovinami a kadecim... ale zje aj vsekto ostatne, proste ked mala truc obdobie - upustila som od bielych veci (neznasala syrokrem, smotany vsetky,... ) ale inak sadla a musela sa najest. A take ze neokostuje nie je. Ale to mame od mala zavedene. Moja dcera ma napr. vzdy ked pride zo skoly, alebo najneskor na veceru teple jedlo doma.. proste obedy su kadejake, aj ked zje, tak to je davka pre kojenca, ale casto pride domov neskoro, po kruzkoch a hladna.. neodbila by som ju vecer nejakym rozkom, jogurtom...
@didamt tak ked nie musli tycinku, tak hocijaky baleny keksik. Ved tu ide o to, aby to bolo trvacne a aby mala moznost nieco zjest ak bude hladna a nevyhadzovala/ neschovavala.
@earlgrey myslíš že to je cesta stále jej vyprážať rezne, karfiol a nugety ? Vážne ? Ja by som sa stravovala úplne inak keby som nemala rodinu, zrejme si to nepochopila, ja ked mám home office aspon v tieto dni, ked som sama doma a môžem si dovoliť dať si aj to čo moja rodina nezje, tak si aspon tieto dva dni pre seba ukradnem. V ostatných dnoch a cez víkendy sa iba prispôsobujem ! Varím na 2-3 dni, ale chcem aby mala stravu pestrejšiu a nejedla 3 dni to isté ved to ani mne samej nechutí.
@koniarova tak to máš môj obdiv a zrejme veľa voľného času. Nepoznám nikoho kto denne varí a chodí do práce, stará sa o domácnosť a hlavne chodí von na vzduch.
DNes mám napríklad HO a varím lebo som ju odhlásila z obeda a varím perkelt. Ten ja jesť nebudem lebo ho neobľubujem, ona si dá veľmi rada, ja dojem lasagne ktoré u nás nemá okrem mna rád nikto. Kompromisy robím stále.
Preto som písala, čo si zrejme nečítala, že zvažujem že nebude na obedy chodiť, hoci sú zadarmo a dva krát v týždni niečo navarím, lebo nevidím iné východisko. Teraz som doma dva dni v týždni, manžel je doma, vieme ju ustriehnuť či v skutočnosti ten obed aj zjedla. Ale ked nikto doma nebude, čo myslíš ? Veľmi ľahko sito predstavuješ, kto toto nezažil, nikdy to nepochopí.
@simsalabim ja ti rozumiem, ale ona mi keksík či dobošku, napolitanku nezje. Nezje ani perník kupovaný s lekvárom, ona ani sladkosti dáko neje.
@didamt tiez som mala ako dieta take obdobie, nejedla som ani tie ranajky, mna doslova napinalo z nich, desiatu som vyhadzovala pre istotu v skole do kosa, aby som mala pokoj od mamy.. Vobec nic za tym nebolo, nebola som chora, sportovala som, plna energie. Len mi proste rano a doobeda nechutilo. A ja to mam viac menej dodnes tak, ze ja rano nepotrebujem nic jest, prvy jem v podstate az obed. Som celkovo nocny typ, cize som hore do tej cca polnoci a vstavam nieco pred 8.00 a obed jem okolo 11-11:30. Fakt mi rano nechut jest nic.. Tak mozno skusit zmenit ten rezim stravovania, viac sa snazit dostat do nej vecer, ako doobeda.. Ona to mozno ani nevie pomenovat, ja som to tiez nevedela, ako decko, ze preco nejem..
A kto zje kupovany pernik a kekse? :D moja sa toho nedotkne, ked rozdavaju deti na narodeniny v skolach, tak to najdem akurat tak pomrvene v taske...
Neries co je v skole, sprav jej jedlo tak, aby mala ked pride domov, to co ma rada a teple podla moznosti. Moja v 11tichuz piekla cookiesky, nosila do skoly, alebo napr. vcera si robila brownies a dnes niesla do skoly s ovocim, da aj kamoskam... cize zapoj ju, nech si spravi co ma rada.
Asi jej treba nejaky vylet do Afriky, ked jej nevadi vyhadzovat jedlo. Toto by ma nastvalo, ze si clovek spravi cas, pripravi a ziadny respekt, ani k tebe, ani k tym, co to jedlo vyrabali, nic, iba to vyhodit. Ak okrem toho normalne je a nema nejaky psycho problem, uz by som jej ziadnu desiatu urcite nerobila, nech sa nad sebou zamysli
@didamt a slane chrumkave? Chlebiky? Suchare? Pripadne piskoty?
@simsalabim áno slané tak chipsy, chrumky, pre desiatu nepoužiteľné
Tu by som sa už radila s dr alebo psychológom. Ma veľmi nízku váhu a na tu výšku, moja má 136 CM a 27 kg a je chudunka. Keď ti takto klame a schováva desiaty,tam už bude asi nejaký problem

@didamt na tvojom mieste jej zbalim musli tycinku - ta sa nepokazi. Povedz jej, nech ju jzje, ked bude hladna a ak nie, ostane jej na iny den.