icon

Ako riešiť problém dcéry, ktorá neje desiatu?

didamt
7. okt 2024

Ahojte ženy.
Už som zúfalá zo svojej dcéry. Neustále vyhadzuje desiatu.
Skryje ju kamkoľvek v dome, v aute, často ju nájdem medzi oblečením, v botníku, len tak za hračkami. Dcéra bude mať 11 rokov, je biedny jedák od malička. Pýtala som sa jej čo by na desiatu chcela, vyhoveli sme a aj tak to robí. Zvažovala som už aj psychologickú poradňu. Máte, mali ste podobný problém ? Trvá to u nás už 2-3 roky, keď sa jej opýtam, či desiatu zjedla, prisahá že áno. Už ma to nebaví riešiť dokola :( Som z toho zúfalá.

betulinka1
7. okt 2024

@didamt ale ved nevar sebe veceru. Sprav proste iba tolko tak aby mala na večeru ona, prípadne dalsí den obed, ak vidíš v edupage, že bude obed, ktorý nezje. Desiata nie je problém, toho, že je chudá. Koľko detí ráno a ani do obeda nič nezjedia, lebo im nechutí. Tak nech má dobré jedlo od obeda do vecere a to je tvoja starosť aby si vedela čo.

kp7333
7. okt 2024

@didamt ale ma ranajky. moje deti ranajky nestihaju, cize desiata je u nich miesto ranajok. Cez vikend, ked ranajkuju, tak nemaju desiatu, max. jablko ci ine ovocie. A potom obed.

simsalabim
7. okt 2024

@didamt boze, ty len hladas, ako sa to neda 🙈 Ano, moja dcera mala a este stale ma obdobia (trvajuce 2 dni slebo aj 2 tyzdne), ked jej chuti napr hrozno. Tak jedla na desiatu iba to. A potom povedala - uz mi nechuti, uz mi ho nedavaj. A kludne ho nejedla dalsich 8 mesiacov. Ani jednu gulicku. Pytaj sa jej, co by chcela zbalit. Nehres ju, ak nezje. Ale trvaj na tom, ze schovavat nesmie.

earlgrey
7. okt 2024

Skús jej ten rožok zabaliť do servítky...možno iné deti majú desiaty pekne zabalené 🤷‍♀️

didamt
autor
7. okt 2024

@banalu už som tu písala že teplá večera u nás nie je riešenie, ticho ti závidím že tvoja dcéra zje rybku či bulgur nebodaj sparenú zeleninu, čo by som ja za to dala ! Aj denne by som jej robila inú čerstvu teplú večeru. Mne v téme šlo o desiatu nie o radu čo jej mám variť a kedy jej to podávať, toto vo svojom a jej veku mám zmáknuté.
U nás asi bude východisko nedávať desiatu a mať teplý obed doma. Pre nás je obed základ. Dcéra je školáčka na druhom stupni, to je trocha rozdiel ako dieťa v škôlke.

didamt
autor
7. okt 2024

@kp7333 ano takto to máme aj my, cez víkend nemá desiatu. ALe vstáva neskôr a obeduje o 12,00 nie o 14,00 so stiahnutým žalúdkom lebo je hladná

didamt
autor
7. okt 2024

@earlgrey toto si balila sama

ina2405
7. okt 2024

@didamt inak môj najmenší syn je vyslovene doobedný nejedák. Svokra do toho rýpe, minule sa hnevala, že vypil iba mlieko na raňajky. Na desiatu si pýta jablko. Tiež som vyhadzovala nezjedené pestrejšie desiaty. Ja to už odmietam riešiť. Je to živý chlapček s kopou energie a čo nezje doobeda, dobehne poobede. Keď už sme pri tom, "intermittent fasting" nie je nič, čo človeku ublíži. Deti ešte samé prirodzene cítia, kedy jesť a kedy nie. Keď pije dosť vody, nevadí mi to. To len my dospelí máme jedenie nastavené podľa hodiniek.

didamt
autor
7. okt 2024

diky baby, tie desiaty teda dávať nebudem, zvyšok si viem poriešiť

simsalabim
7. okt 2024

@didamt este mi napadlo, ako popisujes dceru, nema nahodou ADHD? Moja mladsia mi povedala, ze taketo problemy su typicke… dievcata vedia ADHD dlho kompenzovat a maskovat, dcera bola diagnostikovana az na prelome dospelosti.

januska12323
7. okt 2024

Ty nemáš riešiť jedlo len to schovávanie do skrine. Ona vie, že budeš zase riešiť a svojim rozumom vyhodnotí schovanie ako lepšie riešenie na tú chvíľu. Máte spolu aj dobré zážitky, chváliš ju za niečo? Nevynucuje si pozornosť?

banalu
7. okt 2024

@didamt joj ale to si zas nemysli, ze mam dobreho jedaka... to chcelo more trpezlivosti a casu... v podstate od kojenia!
Moja nezje 80% veci co bezme deti zjedia... na cokoladu ci cukrik nema problem povedat, nie dakujem, ak proste nema chut... je proste taka... preto jej na veceru spravim to co viem, ze zje a ma rada.
Uz davno som sa zmierila, ze papa ako papa a nerobim z toho dramu a aj vdaka zomu je ochotna skusat nove jedla (sle nie vzdy!).. a ked vypluje, ze toto nie, tak ju aspon pochvalim, ze skusila.
Ak by sme si sli tvrdohlavo za svojim a kricali na nu kvoli jedlu, aky vztah by k tomu kedlu asi mala? A my medzi sebou?
V rodine mame vegetarina, veganku, moj otet ani len vidiet mastne maso nemoze... mame aj takych co zjedia vsetko ako srotovnik... proste kazdy je na tom nejako.
Nebojuj! Daj jej spravit, raz za cas krvne testy, ci jej nechyba zelezo, mineraly, vitaminy a hotovo...

didamt
autor
7. okt 2024

@januska12323 dcéra je inak skvelé dieťa, športovec, veľa aktivít spolu robíme a robíme to radi, bicyklujeme, ideme na 3 týždne k moru, aj tam turistikujeme, plávame, objavujeme, užívame prázdne pláže...užívame si život, veľmi má rada prírodu, zvieratká, učí sa dobre a sama. V tomto je spoľahlivá. V poslednej dobe ju vezmem v sobotu na nákupy - dámska jazda, je to už slečna v puberte, kupim čo chce aj čo nepotrebuje. Dcéra rada pláva, lyžuje, má bicykel, paddleboard, hráme spolu bedminton, fungujeme ako normálna rodina, možno aj oveľa viac času spolu trávime ako rodina ako mnohé iné rodiny. Len s tým jedlom sa trápime asi od 2 rokov. Máme inak spolu pekný vzťah.
Čo sa toho jedla týka, tiež nie som zástanca toho , že dieťatu treba výhradne vyhovovať a prispôsobovať sa, nebudem plytvať jedlom a vyhadzovať a ukazovať jej že toto je správne, nezješ vyhodíme. Je iba to čo má rada, nenútim ju ochutnávať nové ak sama nechce, nerobím naprieky a teraz budem mať toto a budeš jesť či sa ti to páči alebo nie. A aj tak vyhodí, skryje, nie vždy, vie sa aj riadne napráskať. Na dovolenkách varím, v reštikách by sme to nedali....

evkamotka
7. okt 2024

Po prve, chod k psychologicke, vsak nehryzie. Co ti brani neist? V najhorsom ti info od nej nepomozu
Po druhe, ked ma ranajky a je slaby jedak, asi jej staci az obed. Nemusi jest kazde tri hodiny ako babatko. Desiatu jej nebal. Ja od druheho stupna na zs ranajkujem a potom az obedujem. Uz ako zje tie školské obedy je druha vec-ak mas moznost obedov doma, je to fajn. Ak ti teda zje doma nieco lepsie než cestoviny s kecupom

didamt
autor
7. okt 2024

@evkamotka zje ale nevarím každý deň, jasné 2 dni bude jesť to isté, to nie je problém. Len teraz je vždy niekto doma, je to východisko...ale ked nik nebude, nedám ruku do ohna za to že ten obed nezje alebo si naberie ako pre 2 ročné dieťa.

bellaa3007
7. okt 2024

Na toto velký pozor, u mna tak začala anorexia.
Nemusí to byť Váš prípad ale takto to začalo u mna v mladom veku

dobryden
7. okt 2024

@didamt Tak ak sa hnevas kvoli tomu sa necuduj.Najskor by ste tie desiaty nemali takto riesit,ona ma strach.Ty to neries a casom normalne dcera nebude skrývať nedojedene desiaty ale necha v boxiku.A co riesis ze je chuda?No a?Moja sestra bola vzdy tenka ,po 3 detoch 39kg.Je asi taky typ,verim tomu ze v puberte sa tu urcite rozne,takto len jej mozes vyvolat nejake psych ochorenie.

justxme
7. okt 2024

Ak máte inak pekný vzťah, možno to naozaj robí proste skratovo lebo ťa nechce sklamať. Ja som bola tiež v cca takom veku a dobre som vedela, že keď dám rožok vo vrecku do skrine tak o týždeň bude plesnivy, ale v tom momente som nad tým nerozmýšľala a nevidela tieto následky, že čo ak na to zabudnem. Povedala som si že však keď mama nebude doma, tak to vyhodím. Keď na to prišla a opýtala sa na to, samozrejme nahnevaná, tak som jej nevedela povedať prečo to robím. Inak ja som robila veľa takých zvláštnych vecí, ktoré keby mama vtedy riešila na internete, asi by ju tiež posielali so mnou ku psychologicke :D normálne som z tých vecí vyrástla, teraz nad tým maximálne pokrutim hlavou, že čo som si pre pána vtedy myslela.

veronikavaneska
7. okt 2024

@didamt ahoj a skúsila si jej denný jedálniček nahodiť do Kalorickych tabuliek. Možno ťa nakoniec to prekvapí že je to v poriadku celkom. Myslím množstv prijatých kalórií. Priemerne za pár dní. Skús. Ak je zdravá a stačí jej to tak je to v poriadku.

vakatko
7. okt 2024

@didamt tvrdíš, že máte pekný vzťah, podľa toho čo píšeš dcéra nechce aby si sa hnevala. Schováva desiate, klame ... Chúďa ide jesť so stiahnutým žalúdkom, ako budeš reagovať a nútiť ju jesť, možno preto jej nechutí, má z toho úzkosti. Nenúť ju do ničoho, nerieš, športuje je živé dieťa, nič jej nechýba a jej telo si vypýta čo potrebuje.
Uvedom si, že úzkosti a nechuť do jedla jej môžeš spôsobovať svojím správaním.
Ako by si sa cítila keby ťa niekto nútil robiť každý deň čo nechceš, asi by si sa zbláznila.
Keď zje mäso 2 denne nechaj ju, sú tam B vitamíny, telo ich potrebuje lepšie ako piškóty, rožok, čoko guličky ... tam nie je sú žiadne živiny.

rozculena
7. okt 2024

@didamt nerozumiem tomu,prečo si robí ona sama desiatu,keď vie,že ju vyhodí.

mmoonna
7. okt 2024

@didamt myslela som to tak,že sú aj drobnejšie a chudšie deti ako tvoje

elzena2
7. okt 2024

@didamt moja ma 5 rokov a v škôlke jej kamaratka natrepala, že maslo je tuk a z tuku bude tucna a ze sa s nou nebude potom bavit. A to sú patrocne deti, čo nemajú tiktok a instagram, nepotrebuju sa pacit chalanom. Tak sme si to vysvetlili, ale hroza, ako skoro to začína. Tvoja dcéra potrebuje nejaký pozitivny vzor, aby videla, že jest je zdravé.

simca06022011
7. okt 2024

@rozculena lebo podla mna mama trva na tom, ze bude jest... tak pre to. A dcera moze mat pocit, ze berie desiatu a zje..a le proste v skole jej to ani nedojde, ked nie je jedak a tam su ine zaujmy..

kp7333
7. okt 2024

@rozculena podla mna je to druh protestu, rebelie. ako ked si pubertak nasilu vezme ciapku, ktoru sme mu rano nanutili, ale uz za rohom ju strhne z hlavy.

romanadam1626
7. okt 2024

@didamt A prečo si na ňu taká veľmi prísna?
Proste to nejaký čas nechaj tak, nevšímaj si to.
Napr.týždeň...
Daj jej trochu slobody,je už dosť veľká
Ak by sa to ani tak nezmenilo, choďte ku detskej psychologičke. Určite to pomôže,aj jej ,aj Tebe 🙂

didamt
autor
7. okt 2024

@romanadam1626 asi si necitala ze sa s tymto problemom trapime uz 9 rokov. Toto nie je o tyzdni volnosti. Ked to necham na nu, ani sa nenapije. Dnes mi povedala ze desiaty neje preto,.lebo maju vsetky prestavky 5 minutove a ona to nestiha 🤷,prestavky samozrejme 5 minutove nema 🤷. Nebudem jej tie desiaty riesit, uvidime kam sa posunieme..

romanadam1626
7. okt 2024

@didamt tak potom určite ku psychologičke a čo najskôr.
Neodkladajte to, nemáš sa čoho báť.
Držte sa !

elanor
7. okt 2024

@didamt robi to preto, lebo sa ta boji. Vie, ze ked nezje budes vyvadzat ako zmyslov zbavena, pripadne dostane bitku.
tak schovava kade tade.
Akorat nedomysli, ze ked sa to najde, tak bude este vacsi cirkus.
Deti nemyslia velmi dopredu, iba na kratku velmi blizku buducnost, pre nich je to schovavanie v ten momet jedine riesenie ako sa vyhnut kriku, hnevu a bitke.

minimie
7. okt 2024

Aj ja som bola taká. Proste som takmer nikdy necítila hlad a keď som jedla tak sa mi to zastavovalo niekde v krku. V taške som vždy mala hodenú horalku s tým že ju mám doniesť domov ak nezjem. Lebo mama to už brala, že lepšie toto ako nič. veď nadváha mi nehrozila, ale naopak podvýživa.Potom som ju už väčšinou zjedla, keďže ju odo mňa spolužiaci pýtali a ja som bola naučená že to stojí peniažky a radšej doniesť domov ako sa toho zbaviť. U mňa to vyriešili nejaké injekcie na ktoré som chodila - vcelku ochotne lebo mi to ubralo značnú čast prvej hodiny. Potom som si už začala pýtať lepeňák že už mám horaliek po krk a sladké som nemusela ešte ďalších vyše 10 rokov 😊. Ak je plná energie, tak snáď to nie je až tak zlé.