Ako riešite karanténu deti?
Ako riešite karantenu deti? Keď sú ako blízky kontakt so spolužiakom? Môj syn je takto doma, nariadenie urvz a školy. Chápem to tak, že je proste doma, nikde nechodí. Lenže, kopa jeho spolužiakov sa premáva po ulici, na Ihrisku. Včera sme stretli jeho sloluziacku v kine, že si jej mama urobila domáci AG test (ten zo školy) a vybavené. Dnes som stretla ďalšíu matku u dr. Nikto to nekontroluje ani nerieši.
@lenka2710 no ale na nich sa nevzťahuje tá oficiálna karanténa? Že pcr na 5 den, a keď si bezpeiznakovy na 7 deň môžeš karanténu opustiť?
Ja sa priznám, ja už tie pravidlá nesledujem, riadili sme sa informáciami od učiteľky, posledný deň kontaktu, na 5 deň PCR, to bola streda a do školy išli až v pondelok, takže prakticky boli doma 9 dní a ti co neboli na testoch, prišli v utorok do školy
Vlani tuším ze nebola ta možnosť ísť na 5.den na PCR, boli doma normálne 10 dní a potom do školy
Autorka, pre deti ktoré boli v triede s pozit. žiakom že sú v karanténe, idú na 5 deň na test a ak je negatívny, na 7 deň sa končí a deti môžu späť. Ale nie skôr...
@miriam_s no, nikto to nedodržiava. Akože, príroda ok ale kino a dr?
Synov spolužiak bol minulý týždeň v stredu pozitívne testovaný. V utorok ešte bol v škole. So synom som poctivo v karanténe. Od stredy sme nikde neboli. Až dnes, keď som s ním bola na 6ty deň od kontaktu na PCR. (Tak nám bolo pridelené cez NCZI.) Ale ostávame naďalej doma až pokiaľ nepríde výsledok testu.
Nám sa to stalo. Karanténa a na piaty deň pozitívny PCR. Tak sme doma zavretí už siedmy deň, synáčik je zavretý v jednej izbe sám a my sme boli vcera na PCR a sme všetci negatívni. Takže karanténa má naozaj zmysel. Je to max. nezodpovedné, aby sa tì, čo majú byť doma, motali po vonku. Ja by som neriskovala. Synovmu spolužiakovi prišla kontrola, či sú doma a dodržiavajú karantenu, keďže boli tiež pozitívni.
@jaja1979 ahoj, prosím ťa, aj mal syn nejaké príznaky, či ste išli na PCR "len tak pre istotu?". Lebo mám rovnakú situáciu. Predškolák bol naposledy v stredu min týždeň v škôlke, vo štvrtok ráno mi písali učiteľky, že nech v mojom stave zvážim a nechám si syna doma (som v siedmom mesiaci tehotenstva), že neskôr poskytnú ďalšie informácie. V sobotu prišiel mail, že pozitívny spolužiak/spolužiačka a celá trieda ide do karantény na 10 dní a že nám odporúčajú testovať deti po piatich dňoch, že aj učiteľky idú. A ja mám dilemu, či dať alebo nedať otestovať... Predsa len, tá palička sa strká dosť hlboko do nosa a nie som si istá, či chcem, aby to 5,5 ročné dieťa absolvovalo. Ako to tvoj zvládol? Ďakujem pekne za odpoveď.
@stanka2612 votriem sa... Pokial viem, tak PCR robia detom už len vyter z ust, teda synovi naposledy v juli tak robili (to mal 2,5 roka).
@stanka2612 mal príznaky, ale až na piaty deň. Bolesť hlavy a teplota. To už bol piaty deň v karanténe. Zhodou okolností v ten deň bol nahlásený na PCR a ten vyšiel pizitivny. Odvtedy je úplne izolovaný, ale je už siestak, takže vydrží. A vytery robili aj z hrdla aj z nosa, ale nerobia ich tak hlboko, bolo to v pohode.
Ak je v karanténe dieťa (ako spolužiak pozitívneho), rodičia nejdú do karantény.
Pokiaľ je dieťa očkované, nemusí byť v karanténe, len nechodí do školy.
Pokiaľ je dieťa neočkované, musí byť v karanténe.
Inak sa čaká sa na výsledky testov (celá trieda). Ak sú negatívne, návrat do školy, ak pozitívne, karanténa už aj vrátane rodičov.
Pripnem sa od dnes mám syna doma kvôli spoluziakovi
@stanka2612 môj má za chvíľu 10r a robili mu len výter z hrdla pri PCR.
@miriam_s takze po neg. vysledku moze ist do skoly? Ale trieda je zavreta aj tak stale, maju distancne, tak je mi to na 2 veci aj tak. Ale vsade inak vravia teda. U nas nebol pozit.spoluziak, ale pedagog. My sme inak od septembra uz druhy raz po chorobe, deti boli pretestovane AG testami doma, negativne boli, sopli mi teraz 9 mesacny a ja s nim. Taha sa nam to treti tyzden, mala som minuly tyzden afty...no jedno kolecko, to aby clovek chodil na testy ako na klavir furt...
@stanka2612 moja bude mať sedem a tiež som sa bála toho testovania, ale prišla vysmiata jak lečo, že ešte by šla 😂 robili len z hrdla, a ešte muž vraví, že sa tam rozculovali, že na kieho ďasa tam poslali celú triedu 🤷♀️ no každý inak sa k tomu postavi, ja som tiež chodila s malou do prírody, s nikým sme sa nestretavali! Ale tiež je to trosku na hlavu, keďže v karantene je len dieťa, rodičia a prípadni súrodenci nie, až do testu a pritom môžu byť už pozitívni a roznasat ďalej 🤷♀️ neviem no
@miriam_s karanténu môže ukončiť tak, že na 5 den si dá urobiť PCR (nie AG a nie skôr). Potom, ak je negatívne a nemá žiadne príznaky, karanténu môže dieta ukončiť na 7 deň (nie skôr). Takže si ju môžeš skrátit o max. 3 dní. Na PCR musíš mať odporúčanie od dr, inak je platený, cca 25€ + Na AG, môžeš hocikedy za poplatok 5€ ale neplatí ti na skoršie ukončenie karantény
Ak nepôjdeš na pcr, môžeš po skončení karantény (10dni), požiadať detského lekára (malo by byť bezplatne) o test na protilátky. Tak môžeš zistiť, ci dieťa prekonalo COVID. Ale nie je to 100%tne
@stanka2612 mojmu 8 rocnemu robili raz kloktaci pcr test a druhy raz vyter z nosa a ust, ale len na kraji nosa ho posteklil. A 5 rocnej tiez taky vyter z kraja nosa kratkou palickou, a z ust. Este jej povedal, ze len mi pooblizuj palicku 🙂 Takze to v pohode zvladli obaja.
Ja som malú objednávala cez korona gov, keďže mala pozitívnu spoluziacku, brala sa ako úzky kontakt, vtedy sa nič neplatí, alebo sa zas dačo zmenilo?? Aby som bola v obraze
Ja viem ako to je, pracujem v škole takže to riešime každý deň 🙂 treba zakliknut že je kontakt pozitívneho a má to zadarmo, ak pýtajú meno a neviete , treba napísať triedu
ano presne tak to je a clovek ma istotu. ako viem, ze je to pre zdrave deti tazke byt doma, no skor je to o rodicoch. ak by v tom boli striktni, tak by to doma jednoducho vydrzali
@lenka2710 v skratke: ak más príznaky, máš zadarmo. Ale, ak chces sa dať otestovať pre ukončenie karantény (tj.nemas priznaky) test zadarmo nie je.
@miriam_s ja som si pozerala vyhlášku a v prípade kontaktu, test zadarmo nie je. Aspoň, tak je uvedené. Aká je prax, už neviem.
My sme si s mužom nakoniec povedali,že dáme tu karanténu 10 dní a hotovo. Aj tak, on má homeofice, ja som na rizikovom a bývame v dome s dvorom, tak sa dá ísť aj von. Nebudem ho zbytočne trápiť testami, aj tak nam škôlku neotvoria skôr,ako o desať dní...

Aj moja bola v karantene, učiteľka volala v nedeľu večer že jedna žiačka pozitívna, ok, v pondelok sme boli doma, v utorok sme sa boli prejsť mimo ľudí, lebo mam aj mladšieho, treba ho vyvetrať a v stredu išla na PCR, to sme už išlo poobede normálne medzi ludi, keď prišiel výsledok
Ale ano, aj minulý rok boli deti doma kvôli napríklad učitelke, vychovávateľke, spolužiačke a neriešili, celých 10 dní chodievali medzi ludi