icon

Ako sa pripraviť na stretnutie s výchovným poradcom?

ivanabat
19. sep 2025

Ahojte,

chcem sa informovať a poradiť. Synovi sa v škole už minulý rok posmieval jeho spolužiak, keďže im vypadla vtedy triedna učiteľka a zastupovala ju iná, ktorá nemala záujem čokoľvek riešiť, tak sa s tým chlapcom všetko riešilo len dohovorom. Dúfala som, že tento školský rok už chlapec trochu dozrel a nebude v tom pokračovať. Realita je však taká, že od začiatku školského roka v tom ten chlapec pokračuje, posmieva sa mu, nadáva mu, vyhráža sa mu, že ak niekomu niečo povie, tak môj syn dostane nakladačku. Syn mi doma nič povedal, len sa mu zhoršovalo správanie a nechcel chodiť do školy, aj keď som sa s ním rozprávala, nikdy nič nepovedal. Až predvčerom mi dcéra povedala, že videla brata smutného sedieť nad desiatou. Vtedy som ho konfrontovala, že ak sa niečo deje, teraz je ten moment, kedy mi to fakt musí povedať. A vtedy to teda celé priznal. Okamžite som volala triednej učiteľke, že čo sa deje, tá mi povedala, že si všimla posmešné správanie zo strany tohto chlapca a dohovárala mu, ale teda hneď na ďalší deň sa s ním ešte raz porozpráva a ak to nepomôže, tak potom môžeme ísť cestou stretnutia s rodičmi. Tento postup sa mi nepáčil, ale pristala som na to s tým, že si veruže dám na to pozor. Včera som vyzdvihla syna zo školy, ten sa mi v momente zrútil, začal plakať, že učiteľka sa rozprávala na chodbe s tým chlapcom a potom odišla preč. Cez prestávku ten chalan povedal synovi, že nech sa teší na večer, vie kde býva a príde ho zbiť jeho otec. Bola som v šoku a nahnevaná, že učiteľka nezvýšila pozornosť v tejto situácie, ani ten rozhovor nebol dostatočný. Cestou domov sme tohto chlapca stretli, tak som ho konfrontovala, pokojne, bez kriku, ale prísne a rázne, že s tým správaním skončil a ak v tom mieni pokračovať, tak ho čakajú dôsledky, ktoré sa mu páčiť nebudú. Chlapec sa rozplakal, zrejme doma povedal teda, že som sa s ním rozprávala a dnes mi písala učiteľka, že mňa aj syna očakávajú v škole pred vyučovaním v utorok na stretnutie s výchovným poradcom, aby sme riešili vzniknutý výchovný problém.
Moja otázka znie, na čo sa mám pripraviť, ako toto stretnutie prebieha?
Ďakujem za rady a názory!

Strana
z3
mirka0677
30. sep 2025
@jurly

@ivanabat velmi sa tesim za vas oboch a zelam synovi vacsie stastie na kolektiv.
je velmi dobre, ze aspon zastupkyna, povedela, ze ju to mrzi, lebo vedz, ze to nebyva samozrejmost.
co sa tyka ucitelky, ak vidi problem iba v Tvojom synovi aj napriek vsetkym informaciam- chyba jej objektivita.
s tym "riesenim" v nepritomnosti obete mame svoje skusenosti. ukazalo sa, ze vobec nedodrzuju postupy, ked taketo nieco maju presetrovat. situaciu este zhorsili.

"Celá smernica o šikane je byrokratický nezmysel, ktorý sa nedodržuje."- vystizne napisane

@jurly ja hlavne nerozumiem tej učiteľke, že je pohode s tým, že jej v škole ostáva násilný žiak. Že to jej žiaci vidia a vnímajú, že sa nepostavila za toho šikanovaného. Dokonca ani keď ho zabalili do koberca. To je akože v pohode? Aká môže byť potom neskôr v triede atmosféra?

jurly
30. sep 2025
@mirka0677

@jurly ja hlavne nerozumiem tej učiteľke, že je pohode s tým, že jej v škole ostáva násilný žiak. Že to jej žiaci vidia a vnímajú, že sa nepostavila za toho šikanovaného. Dokonca ani keď ho zabalili do koberca. To je akože v pohode? Aká môže byť potom neskôr v triede atmosféra?

@mirka0677 teorii je viac-
-nechcelo sa jej to riesit,
-nevie ako to spravne riesit,
-je kamaratka s rodicmi toho dietata,
-dostala odporucanie od vedenia to neriesit,
-zlahcuje situaciu,
- dostala info od "doveryhodnej" osoby, ze situacia sa ma inak..

atmosefra moze byt iba zla a zhorsovat sa.
agresor si najde inu obet, alebo jedine, ze by ho spoluziaci "upratali", kedze jeho rodicia ani skola sa k tomu nema.

Strana
z3