icon

Ako si vybudovať rešpekt v školskej triede?

17. dec 2023

Prosím Vás, dá sa naučiť vybudovať rešpekt u žiakov na druhom stupni základnej školy. Som začínajúci pedagóg, ale asi to nedám(asi fakt pôjdem do Kauflandu). Terajším žiakom je všetko jedno, máte na nich nejaké pravidlá(páky)? Starší kolegovia majú väčšinou rešpekt, ale mladých si dnešná mládež neváži.

Strana
z2
erikavesela
18. dec 2023

@babulkomale nie vstko sa sa naucit na prednaske...bud to vies alebo nie.... tak ako nie kazdy, kt.skonci pedagogiku je pedagog...

letfenixa
18. dec 2023

@autorka no počkať, ako chceš do žiakov nasypat kvantum vedomostí? Tak to nefunguje.
Ty máš žiakov učiť budovať sociálne vzťahy, podporovať empatiu, pripraviť ich na rešpektovanie pravidiel, naučiť ich pracovať v tíme, ... A popritom vzdelávať.
A k tomu rešpektu. Treba mať nastavené pravidlá práce, spolupráce, a rešpektovať ich obojstranne. Vedieť si uznať chybu, vedieť sa ospravedlniť, to máš ako výchovu dieťaťa.

slovakboy
18. dec 2023

Deti sú nám seberovné ale ako zachovať tú seberovnost v triede, v ktorej sa im nechce učiť a tvoja rola je ich učiť hoci si jeden z nich. V triede je skupina žiakov, ktorí chcú byt učení a vadí im vystrájanie spolužiakov. Tí dokonca očakávajú prísneho učiteľa. Ale ako byť prísny a súčasne seberovný? V škole platia určité pravidlá. Ak nie sú zlé, treba ich dodržiavať a toto dodržiavanie môžeš vyžadovať aj prísnosť a zmysluplnými trestami. Musí byt jasné prečo si dal nespratníkovi trest a ako sa ho zbaví. Nesmieš si vytvárať obľúbencov a tých zlých. To je ta seberovnosť. A nesmieš si dovoľovať viac len preto že si učiteľ tam, kde máš byt jedným z nich. Napríklad na obede sa postav do radu spolu so žiakmi a nepredbiehaj sa hoci je to nepísané pravidlo že ucitelia idu dopredu. Blbé pravidlá môžeš porušovať a naopak niektoré dobré ako je to zrovnoprávnenie v jedálni si zaveď. Mal som učiteľku, ktorá nerobila rozdiely medzi dobrými a zlými žiakmi. Vyvolala na skúšanie štvorkára z takej ľahšej látky. Vedel a dostal jednotku. Všetci sme boli prekvapení, ona nie. Nekomentovala to štýlom: Peter to čo sa stalo? Výborne to bolo dnes. Dala mu tu jednotku bez údivu, akoby to bola normálna vec. A naopak k jedničkár schytal horšiu známku ak nevedel. Iní ucitelia mali svojich obľúbencov. My sme to cítili. Tá učiteľka mala prirodzený rešpekt. Nesprávala sa k nám priateľsky ako kamarátka, ale ani nepriateľsky. Brala to ako v práci. Teraz sme tu a učíme sa. Baviť sa budeme potom. Fakty, žiadne zbytočné komentáre. Vyhýbaj sa hodnoteniam a nálepkovaniu. Pozeraj sa žiakom do očí, keď s nimi hovoríš. Výtržníkov rázne požiadaj o nápravu správania a keď neposlúchnu zakroč napríklad takto: prídeš k nemu a pred vsetkymi sa ho spýtaš (pozeraj do očí): Prečo si urobil to a to? Popíš čo urobil alebo čo povedal. Nezovseobecnuj. Nepýtaj sa: Prečo vykrikuješ na Adama? Ale pýtaj sa: Prečo si teraz vykrikoval na Adama? Chceš sa učiť? Ak odpovie, že áno povieš že potom musíš zachovať kľud a pozornosť a sústrediť sa na učenie, inak ťa nemôžem učiť a musíš odísť z triedy. Ak odpovie že nie, tak povieš že ty ho nemôžeš nútiť sa učiť a nemusí chodiť k tebe na hodiny. Viac to nemusíš rozvádzať. Nasledky nechodenia do školy pozná. Spýta sa: môžem ísť prec? Povieš: áno, ale ak neprídeš ani na ďalšie hodiny budem ti musieť napísať neospravedlnené. Zamysli sa čo chceš. Nám ostatným ale nemôžeš brániť sa v klude učiť. Ako mame my k tomu prísť? Ak bude pokračovať a vystrájať, tak ho pošli za dvere. U nás to učiteľ robil a fungovalo to. Nesmieš ho ale vysmievať. Nesmie to byt kútik hanby a musí byt jasné, že sa môže kedykoľvek vrátiť. Strať pri tomto rozhovore aj 15 minút a nedovoľ rozhovor ukončiť a zľahčiť túto celú situáciu. Zameraj sa na jeho spravanie a pokojným hlasom a láskavým všetko toto porozpravaj. Neviem či ti správne radím, ja by som to tak asi urobil.

stanulienkat
18. dec 2023

@slovakboy myslím si, že toto všetko, čo si opísal, že jej starší žiaci budú na to prdieť. Decká su teraz nevychovane. Z domu rodičia im majú vštepovať zásady, slušnosť a rešpekt k učiteľovi. Teraz sú rodičia taki, že ešte podkopávajú autoritu. Deti sú ako odtrhnuté z reťaze, nemajú rešpekt k nikomu a sú tak vychovávané. Pochybujem, že s takýmito psychologickými kecami ich úmravní. Neber to v zlom.
Každý tu má kecy, ako má byť k nim priateľská, vybudovat si rešpekt, ako má hento, ako má toto. Ale uvedomte si, že ona je sama proti lavíne nevychovanosti a drzosti. My sme si v minulosti nedovolili na hodine ani pípnúť, ani keď bol učiteľ prísny, ani keď kričal. Rešpekt bol už len to, že bol učiteľ a autorita. Teraz aby sa učiteľ doprosoval, podlizoval a vynucoval si na hodine pozornosť. A už je úplne choré to,(ako niekto vyssie pusal) aby učiteľ akceptoval to, že žiak je na hodine nasilu. 🙄 Tak nech nie je, nech odíde ziak domov, keď ho to nebaví. Nech si s ním rodičia urobia poriadok.

slovakboy
18. dec 2023

@stanulienkat viem že jedna trieda mala veľké problémy s disciplínou a zavolali tam na triednickú hodinu psychologičku. Hneď ten najväčší nespratník hodil do tabule kriedu. Psychologička nepokračovala v teme ale rozoberala s ním celé jeho správanie podobným spôsobom ako som písal hore. Bol dosť nesvoj z toho ale spolupracoval. Minimálne na tej hodine bol kľud. Potom už neviem. Hovorila mi to tá psychologička. Mám to z jej popisu. Približne tak. Ale chápem. Je to komplexnejšie a náročnejšie. Hlavne keď je tam takých polovica triedy. No väčšina darebákov takí nechcú byt len sa vezú so skupinkou.

simsalabim
18. dec 2023

@slovakboy nemyslim si, ze ho moze poslat za dvere. Ona je totiz zanho zodpovedna. Ak skoci z okna, na schodoch sa smykne, ci vyrazi zub prvacikovi, co siel na wc, na vine je ona 🤷‍♀️ Dnes je proste ina doba…

slovakboy
18. dec 2023

@simsalabim no ty brďo

sticker
letfenixa
18. dec 2023

@slovakboy pokiaľ je žiak fakt že nezastavitelny, môžem zavolať riaditeľku, tá následne rodičov a prevezmú si dieťa domov. Za dvere poslať nemôžeš.

letfenixa
18. dec 2023

@stanulienkat nedoprosujem sa, nepodlizujem, nekricim, rešpekt mám.

lili177
25. sep 2024

@letfenixa to je super len konkrétne postupy keby si ešte doplnila,ako zaútočis s nespatnikmi

lili177
25. sep 2024

@vreckovka2 nejaké konkrétne príklady prosim

bobaas
Autor odpoveď zmazal
letfenixa
25. sep 2024

@lili177 neútočím. A ako so žiakmi pracujem, píšem vyššie.

akvi
25. sep 2024

@lili177 daj konkrétnu situáciu, ťažko sa píše, že človek robí/by robil, pokiaľ nedáš niečo konkrétne.

lili177
25. sep 2024

@akvi napriklad mam ziakov ktori maju tendenciu si lahnut na lavicu, ci nepisat poznamky, po upozorneni nieco napisu ale len polovicu, je im jedno aku znamku dostanu, 4 im staci, dookola ich napominam ale nechcem im dat poznamku...bojim sa ze by som ich davala stale...

akvi
25. sep 2024

@lili177 no ved to je velmi jednoduche - napriklad sa skus zamysliet, preco ta trapi, ze si nepisu poznamky? Mozno ich nepotrebuju, nedava im zmysel si to pisat? Mozno len prehodnot svoj pristup k poznamkam a mozno zistis, ze to nie je to, na com by si mala bazirovat a na com to cele stoji a pada. Co sa stane, ak si ich nebudu pisat? Mozes skusit debatu na tuto temu so svojimi studentmi.

Lahnutie na lavicu - opat, co je na tom take hrozne, ze nechces, aby to robili? Mas pocit, ze ta maju na haku, ked to robia? Alebo to povazujes za neslusne? Mozno sa im tak dobre pocuva. Mozno sa neskutocne nudia. Ked nebudu lezat na lavici, budu ta viac vnimat? A opat, je to tema na debatu, tym rozvijas vztahy, budujes doveru, prejavis zaujem o prezivanie tvojich studentov, das najavo, ze ich vnimas ako ludi.

Treba proste len zmenit pohlad na to. Ja viem, ze fungujeme v nejakom stereotype, ze toto "sa patri" a takto "sa to robi roky".. Ale preco sa to tak robi? Co to ma priniest? Mojho syna ak by si sa toto pytala, tak ti povie, ze poznamky, ktore ho obcas v skole niekto donutil napisat, v zivote neotvoril, v zivote si nic z toho neprecital. On sa totiz uci pocuvanim. Nie citanim a pisanim. Pre mna je to tiez nieco nepochopitelne, pretoze ja nedokazem vnimat ani 10 minutovy webinar, pokym si nezapisujem. A radsej, ako pocuvat, budem citat. Takze tiez som potrebovala pochopit, preco si moj syn nepise.. No preto, lebo je to pre neho zbytocne..

A ze im stacia 4-ky - opat, preco im stacia? Asi ich to absolutne nezaujima, alebo sa rozhodli, ze nechcu vynakladat viac namahy, ako je nutne na prelezenie z rocnika do rocnika. Si vezmi, ze to je vlastne v poriadku, je to velmi efektivny pristup. A opat je to namet na debatu..

lili177
26. sep 2024

@akvi som na špeciálnej škole a ich prísna triedna mi to poradila,že im to nesmiem dovoliť,lebo je to ľadvinový efekt.ked si nepíšu poznámky prídu sa rodičia sťažovať že nepreberali učivo.ked ľahne jeden ľahnu aj ostatní a veru môžu aj zaspať...paradoxne si učiteľa ktorý im to dovolí nevážia a disciplína v triede sa zhoršuje,skúšajú až čo si môžu dovoliť,dokonca čakám rozhovor s rodičmi jediného jednotkara,ktorému zatiaľ neviem čo vadí,ale je možné že práve toto,že nie som prísna..všetko na hlavu...aj ja by som sa vykašľala na poznámky aj na to či spia...no ono by sa to stupňovalo...aj ja si pamätám mladučkú fyzikarku keď som bola v škole,chudinka nevedela nás prekricat,tak sme sa jej za tú dobrotu odmenili...

akvi
26. sep 2024

@lili177 vieš, ono je rozdiel dovoliť a dovoliť. Preto som všade napísala, že to treba s nimi odkomunikovať. A rozumiem, že situácia je blbá aj v tom, že ak majú rôznych učiteľov, tak su potom zmätení. No a ešte k tomu špeciálna škola, to je ťažká situácia. Každopádne si myslím, že budovaním vzťahov nemôžeš nič pokaziť. Pretože podľa mňa tieto deti to majú už beztak ťažké a čo dosiahnes u nich prisnostou? No možno len to, že sa ťa budú báť a ok, budeš tam mať "kľud". Musíš si sama povedať, že čo je cieľom. Ako ja úplne rozumiem, že cieľom môže byť, že ťa neprevalcuju a "prežiješ" to nejako. Otázka je, či to stačí a či je to práca, ktorú chceš robiť. Ja všeobecne mám s nasimi skolami problém s tým, že častokrát je to viac o vynucovani si poslušnosti pod zásterkou nejakého "vyššieho dobra", že chceme deti naučiť xy.

vreckovka2
26. sep 2024

@lili177 specialna skola, cize decka s mentalnym postihnutim. Aky predmet? Aky rocnik?

lili177
26. sep 2024

@vreckovka2 nie s mentálnym postihom,9rocnik,skôr slabší žiaci,nezáujem o učenie

akvi
26. sep 2024

@lili177 na nezaujme o ucenie sa bohuzial vo velkom pricinila aj skola. Pretoze nuti deti robit nieco, co nechcu, nerespektuje individualne potreby, nerespektuje vlastne ziadne potreby, dokonca castokrat ani tie primarne. Ako potom moze prebiehat ucenie? Ako pisem vyssie, buduj vztah, kasli na ucivo. To je cesta, ako mozes tym detom nieco odovzdat. Ich ucivo pramalo zaujima a pramalo si tym padom zapamataju. Ale co si urcite budu pamat, je to, ze niekto sa o nich skutocne zaujimal.

vreckovka2
26. sep 2024

@lili177 tak potom to ale nie je specialna skola, ci maju ine znevyhodnenie a na skole mate aj specialne triedy pre decka s mentalnym postihnutim? Ucis prvy rok na skole? Ako si predstavuje kolegyna prisnost? Ako mas dosiahnut, aby to nerobili? To si sa jej pytala? Za mna si k nim najst cestu a vybudovat vztah. Sadnut s nimi, odkomunikovat. Doniest na hodiny nieco zaujimave - videa, fotky, pokusy, zaujimavosti, ktore zaujmu pubertakov. Poznamky skratit, diskutovat s nimi o nich - preco ich pisat/nepisat. Ono kto ma zaujem o ucenie si ich napise. Komu je to sumak by do nich aj tak nepozrel. Ja som zvolila skor cestu zartov, pozor,nie posmeskov zo ziakov. Najskor ich zaujala, zabavila. Potom boli vzdy ochotnejsi napisat tych par riadkov, aj tabulu zotriet. Zaroven si vsak treba drzat aj svoje hranice. Ono je to velmi tazko vysvetlit, ale z mojej praxe a pozorovania mi vyslo lepsie toto ako prehnana prisnost a bazirovanie na detailoch. Ale je treba aj hranice. Najst balans.

lili177
27. sep 2024

@vreckovka2 dakujem

Strana
z2