Ako skrotiť 7 ročného syna?
môj syn ma 7 rokov a nosi zo školy poznámky kazdy tyzden. už som zúfalá. v triede patri medzi najsikovnejsie deti co sa tyka ucenia. Ale správanie ma hrozne. Stále vyhľadáva deti ktoré robia niečo zlé alebo sám niečo vyvádza. Doma pocuva vacsinou na slovo, mame pravidlá a nema problem s ich dodrziavanim, malo kedy sa stane ze by sme ho museli pre nieco hrešiť, rad sa uci, miluje čítanie, ale ako náhle príde medzi deti je úplne bez kontroly. Všetko mu je smiešne, predvádza sa, vyrušuje, behá po triede, skáče, naháňa deti. Nevie sa skludnit. Niekedy sa mi nechce verit ze je to ten zlaty chlapec čo bol pred chvíľou doma. viem že mi učiteľky reklamu lebo on to robí aj pri mne ako náhle je v kolektíve. prosím poraďte kde robím chybu.
Ešte sa chcem opýtam na túto situáciu. Bola som s malým vonku a on si hojdal hojdačku. Blízko hojdačiek bol iný chlapček aj so svojou matkou. Neviem, prečo tam stáli, keď sa nešli hojdať, ale to už je jedno. Moje dieťa z nepozornosti toho chlapca hojdačkou buchlo. Ten sa hned strašne rozplakal, tak som ho poľutovala, môjmu som vysvetlila, že sa to nemá a nech mu povie prepáč. Syn povedal prepáč jeho mame. A tá ani bú, ani mú. Do prdele, tak to sme si mali pred ňou kľaknúť na kolená? Môj synátor sa v leste hrával s jedným chlapcom na bububu, urobil bububu aj tomuto chlapcovi a odvtedy ho táto matka neznáša. Aj keď jej raz podával nejakú formičku, ktorá bola jej, tak nič, ani ďakujem nepovedala. A pritom som z toho, čo hovorila druhej matke pochopila, že je omnoho mladšia odo mňa. A namyslená ako majiteľka zemegule. Ked nabudúce ho malý nechtiac buchne, tak jebem na to, aby som sa ospravedlnovala.
Ahojte maminy..som rada za tuto debatu lebo momentalne prechadzam so synom hadam najhorsim obdobim..
Je uzasny,v skole sikovny-sem tam nepozorny...ALE to spravanie..mnohe vase prispevky akoby opisovali prave jeho..doma super ale v skole..hruza..ani neviem kde zacat..
Prisla som na to ze ma problem v kolektive.v triede je ich 10..
5 chlapcov..jeden problemovy s domova,jeden je uplne iny ako samko.knihomol a sportovy antitalent,klebetnik a dvaja su..vychovavany trochu inac..maju inac nastavene hodnoty.a kedze samko nema "ajfon" ani bogner bundu za 300e tak nezapada..
Dobedavna mobil ani nenosil lebo na co ked skola je 10min a ja som na materskej ale koli tomu ako sa mu smiali ze ziadny nema som povolila aj ja..ale teda mal ho 2x a uz som mu ho aj zakazala😂
Ked som.prestala.hladat chybu v sebe a v nom a naozaj sa snazila dostat do hlbky pochopila som ze on chce zaujat.ale co ma trapi teraz..jeho herecke sceny..ucitelka ho vhytila za rameno aby sa ukludnil a on sa hodil o zem a zacal revat ze mu vyrazila dych...ja som nechapala..s varechou dostal 2-3x a aj to az teraz za posledme obdobie .inac bity nie je ale ja dost kricim.uhyna sa akoby bol dennodenne mlateny a mne je z toho smutno..jeden z tych spoluziakov dostane po papuli aj ked sa inac nadychne ako matka chce a niiikdy nerobil take sceny..o co mu ide?!
S cim ale asi bojujem najviac je jeho urazlivost..je neskutovny..a podla mna mu aj to sposobuje problem v koletive..je dpst rozkazovacny..vcera prisiel z vonku urazeny lebo kamoska chcela bunker stavat inac ako on a hned to bral ze ona rozkazuje..nevie si nastavit zrkadlo..1000 prikladov som uviedla,dlhe hodiny rozhovorou za nami a niiiic si z toho nevzal..
Ucitelky ho maju rady,aj som velakrat pocula ze je vychovany,dvere podrzi aj sa ospravedlni aj poprosi ale najradsej slubjje..moc by som i priala aby bol oblubeny,aby nemusel o pozornost takto bojovat ale neviem ako mu vysvetlit ze tudy cesta nevede..
Na pol roka mal same 1 okrem anj...dostal z nej 2.a aj to iba za spravanie..za pol roka doniesol 5 poznamok z anj..
Ja sama nechapem ako je mozne ze ich je 10 a nedaju sa zvladnut..kazdy den pocuvam o tom trojlistku moj samo a ti dvaja a staci ze jeden chyba a ucitelky a zvysku ani nevedia..ja uz neviem ako dalej..
V juni maju ist so skoulpu do chorvatska a j stojim pred velkou dilemou ci hk pustit alebo nie
ak drzis deti privelmi nakratko (videla som to u mojich spoluziakov ako sa spravali) tak proste doma ma prisny zivot tak jasne ze to hned vyuzije v skole kde niesu rodicia a vsetko mozne vyvadza... Tam nema kontrolu moze vsetko
@hettinka az teraz dokladne citam tuto temu a suhlasim,ze ak im clovek vie vyplnit cas,tak sa nenudiab a nevymyslaju..len skor sa zamyslam aj nad tym,ze preco si ten cas nevedia vyplnit aj sami? Myslim vseobecne aj doma.. Najst si nejaku aktivitu..nas je tiez z tych zivych,temperamentych,co potrebuje usmernenie a vedenie,hoci autority nema rad a ma radsej muzov,aj sa tak vyjadril,ze radsej by mal ucitela..od mala rad skumal,ale potreboval aj to,aby mu niekto ten cas vyplnil..dcera napr.nie,sama.si vie najst cinnost..ze sa pekne hra,kresli..ona sa.len teraz casto da strhnut nim,ked su spolu..a vidim aj to,ked ja mozem,tak sa s nimi hram,je to ok,tympadom.nerobia somariny..ale ked sa im nik nvenuje,robia blbosti,viac sa hadaju...
Aj nas ma strasne vela energie a to ma 3x do tyzdna sportovy kruzok..v skole ale vymysla,nevie obsediet,vyrusuje..asi ho jedine zamestnat.navyse..neviem.. Viem,ze cez prestavky lieta po chodbach,to som mubuz ale vysvetlovala,prec nema,ze ucitelky sa boja (a my tiez),aby si neublizil.. RAz som tam bola,on doletel,cely cerveny,spoteny,ale spokojny,ze sa vylietal..
Pritom ho hodnotia ako velmi sikovneho a mudreho (len nesustredeneho) a doma aj povysava,spravi sam.prazenicu..tzda..cibulu nakrajam ja a skontrolujem skurpinky,ci nie su.. To zas jeho sestra vobec.. v jej veku on toto robil. Oni su obaja taki,volam ich zlatozli.. On nema problem sa zaclenit do kolektivu, pochvalit kucharky,ze dobre navarili.. Tiez to nie je jednoduche.. Ulohy sa mu nechce robit,ale cita hocaky text,hoci sa neucili este vsetky pismena.. Ake cislo je pred akym alebo za nejakym,vie aj vysoko smerom k stovke.. No je to s nim zaujimave.. A tiez,ked je rozblazneny,je hluchy..ale.to pozorujem u vsetkych deti..
takisto, ked si má umývať zuby, je to horor - ráno si umýva sám, večer mu doumývam, ale to je des - uteká mi s kefkou a ked ho konečne chytím, kope ma, kričí, skrátka bráni sa - v kupeľni som to už vtdala, tam je to nebezpečné - a tak sa trápim napríklad v kuchyni na koberci - nechcem, aby mal kazy, aj ked sú to mliečne zuby
a nechce si dať dočistiť zuby, bráni jak jak neviem čo, nepomáhaju dohovárania, prosby, plyšový macík, kačička, spievanie, ani zvýšený hlas - mám mu ich radšej nechat pokazit? kazy a vrtanie bolia viac ako jedno čistenie
Zober ho psychologovi, daj ho otestovat. Je dost mozne, ze dieta je nadpriemerne inteligentne a podnety v skole pre neho nie su dostatocne.
@petra7825 ahoj,prosim ta,nejak ste pokrocili? O nasom.stale vravia,ze je zlaty a zraxu mu nahle "prepne" a akoby sa prestane kontrolovat a nevedia,co s nim.. Uz nas posielaju k psychologovi.. Viem,ze on sa vie dostat do takeho stavu,ze sa vie rozjasit tak,ze je dost tazke ho dostat do normalneho stavu, ale nejak doma sa to este da.. On ma strasne vela.energie...ale vie aj pomoct doma, vacsinou v tej jeho roztopasnosti musime bud uz zahucat alebo ho chytit a nasmerovat na nejaku inu cinnost... Len doma to nebyva kazdy den.. Niekedy sa aj rozculi, po tej sikane,co zazil,sa este obcas v nom prejavi agresivita..
Len v skole sa stazujunuz pomaly kazdy den,ze lieta,vala sa po zemi a tak..ako on tvrdi,ze to nerobi cez hodinu,no ucitelka tvrdi,ze ano a ze vyrusuje.. Tak ja neviem,kde je naozaj pravda.. Verim,ze mu je tazko obsediet 45minut.... LEn ma.stve,ze budeme.musiet behat po psychologoch,aby urcili,co a ako na neho.. Pritom.mozno by stacilo mu dat nejaku ulohu navyse.. Mozno..neviem.. Lenze teraz uz je to v stadiu,kde klasika,za vsetko moze on,vsak vieme,ako to chodi,ak raz cloveka zaskatulkuju.. On zas sa prizna,ze ano,spravil som to a ano,zacal.som.ja,ale niekedy povie,ze on sa len branil a vratil to spoluxiakovi..zial,svet nie je spravodlivy.. Vravime mu,ze nech t vzdy ide hlasit,nie vratit to spoluziakovi,ale hned informovat,co sa stalo..
Pritom on ma dobre srdiecko vie byt strasne mily,uzasny, rozumny,pyta sa a viem,ze doma skor musim.jeho chranit pred mladsou sestrou,viem,ze ona je casto ta provokaterka a ta,ktora ho zacne capat..
No ak mas nejaky tip,ak vam uz nieco niekto poradil a bolo to ucinne,napis..
@siska53 no podla mna je hyperaktivny .. trebalo by sa porozpravat a psychologom a na kruzky neake sportove nechodi? tie by z neho vybili energiu.. podla mna on doma nema co robit nudi sa a preto vymysla .. Mozno ak by mal konicky sport kruzky tak by sa skludnil
@blairgossip praveze ma 3x do tyzdna tenis...pocas druziny a zvacsa sa dostaneme domov tak okolo 17:30.. Potom ulohy...nejaky cas na hranie.. V skoke co viem,tak beha dost,preto aj tie staxnosti,ja im aj dovolim doma si pobehat,ak sa neda vonku z nejakych dovodov byt,napr.teraz je zima. Ja ho ajndoma.smerujem,lebo dakedy vymysla.. Len on je od mala.taky zivy..len je to tazsie,ako je starsi samozrejme,v nim sa hybe kqzda bunka tela,on este aj ked nieco vysvetluje,rozorava,chodi pri tom..
viete mi niektorá vysvetliť, že prečo, ked je dieťa veľmi unavené, robí strašní scény, že nechce ísť spať? my sme ho dnes chystali už o deviatej a až teraz je v postieľke - a keby bolo všetko ok, tak maximálkne desať minut by nám to trvalo - syn, dva a štvrť roka
@bielamacka3 no lebo je to dieta. Vies mi ty vysvetlit, preco nikdy nepocuvas ziadne rady co ti tu piseme a melies si svoje? A potom sa cudujes, ze tvoj maly je, aky je. Ved po niekom to podedit musel, a aj od niekoho sa to naucit musel.
@bielamacka3 lebo ste presvihli čas zaspávania a dieťa nabralo druhý dych. Treba ukladať skôr spat.
@mily7 takto my sho každý den chystáme spať o deviatej - skrátka o deviatej mlieko, potom zuby, pyžamo a chrrr cchrrr, takže ten čas sme neprešvihli - áno, keby bo zvyknutý, že predtým o osmej, ok, beriem, ale v robnaký čas ho dávame a napriek tomu - no ja som vyzerala ako sedemhlavý drak to je fakt
@obsadenemeno no keby mna unavenú niekto chystal spať, ešte sama by som sa mu do toho pyžama nasúkala - a ozaj, nemohol mať nervy z toho, že štyri dni nebo, vonku, lebo bolo počasie na istú časť tela? či mu čerstvý vzduch nechýba, aj ked vetrám dosť....ale nabuduce sa fakt vyondím na to, aby som ho prezliekal do pyžama, možno mu s pomocou neviem koho umyjem zuby a dám ho spaž, v tom čom je, tak čo mám robiť, ali prezliekať sa dnes nechcel - a zistila som, že ked som sím sama, tak je lepší, ako ked je doma aj manžel, ja ho dám večer spať bez problém, ani yutube mu nepušťam ani duck a kľudne aj niečo si uprace a ke dje doma aj manžel, tak to trvá aj trikrát dlhšie...to akože muž má chodiť domov, až ked dieťa spí alebo čo?
@bielamacka3 aj podľa mňa ste ho dali spať neskoro, resp neskoro ho začali chystať ako píše
@mily7
Také malé dieťa má už o tom čase dávno spať.
možno aj hej, ale aj iné dni niekdy ho chystáme až o deviatej a je to ok - to bude asi tým, že ten drbnutý youtube sme mu vypli o 20 minut skor, ale ked trieskal do klávesnice kvôli jednému videu, tak dnes sa nehnevá - aj som mu sľubolvala, že dnes za toto správanie žiadne videá...ale ide o to, či si to ani nie dva a pol ročné dieťa pamätá, čo som včera vravela
@bielamacka3 treba nadobro zrušiť počítač, mobil, dva a polročné dieťa to nie len že nepotrebuje ale má s toho potom hentie záchvaty zlosti.
no, ale ked už je zvyknutý po večeri, tak bude zuriť, ked mu to nepustím
Never ending story 😂😂😂😂😂
tak dajme tomu, že dnes kvôli tomu, ako sa správal včera, mu youtube nepustíme a díme mu náhradný program - ak ho akceptuje, hurá ... a ak nie a zase začne robiť scény, ako mám reagovať, aby som neskončila na Kramároch na kardiologii?
@bielamacka3 to je úplne odveci trestať tak malé dieťa za to čo bolo včera to on nechápe. Jasné pustiť YouTube je najlepší spôsob ako sa decka zbaviť a mať pokoj. Keby má inú činnosť napr čítate knižky ani si nespomenie....
@obsadenemeno Nič sa na ňu nenalepí, ak niekde abstinuje IQ .... to, akoby si hrach na stenu hádzala😢
Ako mám riešiť toto. Keď mojmu dva a polročnému synovi niečo nejde, začne kričať a hádzať okolo seba vecami. Podľa jednej knihy o deťoch už deti vo veku 22 mesiacov by si mali vedieť niečo vyzliecť a niečo obliecť - keď mu napríklad nejde obliecť ponožka, ani sa nesnaží, hned začne kričať atď...Ja by som ho to rada naučila, keď ho oblečiem ja, ušetrím si síce ušné bubienky, ale s tým nič nevyriešim. Tak isto smrkanie - nejde mu to, tak nebude. Prečo sa trochu nesnaží?
A ešte, od akeho veku dieťa pochopí, že ked napriklad nezje obed, aby ho dojedlo na olovrant, inak nedostane keksik? ja to chcem vyskušať, lebo doteraz som po nom dojedala, ale sa bojím jeho kriku a hádzania sa o zem - ale zase nechcem, aby si neskor zo mna neurobil debila, zatiaľ sa mu to darí
@bielamacka3 🙈🙉🙊
@bielamacka3
Možno malo dieťa cez deň veľa podnetov, preto nechce zaspať. Možno by pomohol kúpeľ, objatie, prečítať rozprávku, proste skľudniť. Skúste. Držím palce.
teraz nejde o zaspatie, pred spaním mu už čítam, ide o to, že ked mu niečo nejde, tak sa začne rozčuľovať - inak mne nejde vytvoriť nová téma na MK, ja som mala žiť v praveku
a okrem struhanej mrkvy a špenátu odmieta jesť zeleninu

Ešte by som chcela od matiek, ktoré majú viac detí a sú skúsenejšie, vedieť jednu vec. Niekedy, ked mojmu dva a štvrťročnému chlapcovi niečo nedovolím, ani nie minútu si poplače alebo ani to nie. Inokedy začína tretia svetová vojna. Prečo? Ako mám tej vojne ja zabrániť?