Ako skrotiť 7 ročného syna?
môj syn ma 7 rokov a nosi zo školy poznámky kazdy tyzden. už som zúfalá. v triede patri medzi najsikovnejsie deti co sa tyka ucenia. Ale správanie ma hrozne. Stále vyhľadáva deti ktoré robia niečo zlé alebo sám niečo vyvádza. Doma pocuva vacsinou na slovo, mame pravidlá a nema problem s ich dodrziavanim, malo kedy sa stane ze by sme ho museli pre nieco hrešiť, rad sa uci, miluje čítanie, ale ako náhle príde medzi deti je úplne bez kontroly. Všetko mu je smiešne, predvádza sa, vyrušuje, behá po triede, skáče, naháňa deti. Nevie sa skludnit. Niekedy sa mi nechce verit ze je to ten zlaty chlapec čo bol pred chvíľou doma. viem že mi učiteľky reklamu lebo on to robí aj pri mne ako náhle je v kolektíve. prosím poraďte kde robím chybu.
Ti, ktoré ste velice múdre a kritizujete prácu učiteliek, by ste to mali skúsiť minimálne na mesiac ísť učiť na SOU. A mne sa dokonca na gympli stalo, že mi jedna matka vynadala, ako sa opovažujem jej synáčika upozorniť na to, že si počas hodiny vyložil nohy na stôl!!!
@montemotherone prosim Ta ,vysvetlis mi ako funguje v triede kde sa neznamkuje,ziak kt npr z matematiky ma vedomosti na 4rku,jednoducho mu to nejde.Ako sa tu matematiku nauci a ked teda nebude hodoteny ,vyberie si skolu kde je matika grou,lebo inak ta skola okrem matiky ho laka.Kedze vysvedcenie nema,nebude hodniteny a nahodou sa mu podari urobit prijimacie skusky aj z matiky.Takze taky ziak sa dostane na skolu,na kt vedomostne nema.Toto podla mna sa moze pritrafit.
@sivypegas Ale veď toto normálne funguje v zahraničí. Na väčšinu vysokých škôl sa ide tiež bez klasických prijímačiek. Študent motivačný list, prebehne pohovor so zástupcom školy. Ak sa následne ukáže, že daná škola nie je pre žiaka vhodná, je že jeho sily, tak proste časom školu opustí.
Náš systém hodnotenia predsa vôbec nezobrazuje skutočné vedomosti žiaka. Každý učiteľ má vlastný systém hodnotenia, náročnosti. 1 u jedného je u 3 iného učiteľa. Na dobré známky väčšinou stačí schopnosť nabiflit sa, nemorovať.
Rovnako i známka z maturity nezobrazuje reálne schopnosti študenta.
Bohužiaľ, unášať je systém postavený na známkach, ktoré o študentovi nepovedia vôbec nič. Len asi veľmi dlho potrvá, pokým samotní rodičia pochopia. U časti študentov už vidím posun k lepšiemu. Neučia sa pre známky. Chcú vedieť, chápať súvislosti, využiť v praxi. Často vedomostne predbehnú učiteľa, čo nie každý pedagóg zvládne. Česť pedagógom, ktorí vedia, že ich hlavnou úlohou je prebudiť záujem, ukázať cestu k vedomostiach, povzbudzovať, a nie hodnotiť.
@montemotherone vyhrady mám a budem ich opakovať, aj ked pre teba nie som partner do diskusie, asi tak sa vychovávaju super deti podla teba, že ignorujete vyhrady, po prvé k dieťaťu sa má správať ako plnohodnotnemu človeku vždy a nie ako ty tvrdíš, že v klučových obdobiach, po druhe, čo su klučove obdobia, po vychádzaš z waldorf či steinerovej pedoagigiky?
to či tu píše abbey, je klamstvo, aj do za hraničia su deti príjamne na základe testov, nie na základe pohovorov, tak je to v usa aj v uk.
@adsumus Bola by som rada, ak by si ma prestala obviňovať z klamstva. Školy si určujú pravidlá prijímania. Dnes už ani u nás väčšina stredných a vysokých škôl nemá systém prijímacích skúšok.
Rovnako mnohé stredné a vysoké školy v GB, Dánsku, Španielsku, Francúzku USA, Kanade.Každý rok mi do zahraničia odchádzajú študenti. I moja dcéra rok študuje v zahraničí a momentálne si vyberá ďalšiu školu i výšku.
Skôr ako začneš klamať ty, over si fakty. Veď sa zosmiešnuješ. Ale to mi v podstate môže byť jedno.
Len láskavo neosočuj z klamstva mňa. Vyspovedať sa nestačí. ;)
@abbey1 u nas uz stredne dkolu s VS zoberu kazdeho a tak to aj vyzera ta uroven.O tych ptijimackach,tak napr v AT a DE,tam sa stale berie podla hodnotenia.V AT kedysi medicina bola bez prijimaciek,preto tam chodilo aj vela studentov z DE ale casy sa zmenili a uz aj tam sa robia prijimacie skusky.
@sivypegas Problém u nás je ten, že všetci musia maturitu a všetci výšku. Preto sa každý hrnie na školu bez ohľadu na jej úroveň.
V niektorých krajinách už to majú našťastie za sebou a ide študovať väčšinou len človek so skutočným záujmom. Následne ju určitý odliv hlavne po prvých skúškach 🙂
Mne osobne sa páči, že si vychutenejšie školy vyberajú študentov nie na základe prijímacích testov. Tak sa o študentovi, jeho záujme študovať a jeho schopnostiach dozvedia oveľa viac.
@abbey1 skor dnes uz zoberu na strednu aj horsim prospechom -doslova kazdeho.Kedysi mal aturitu len ejdnotkar a to tak aj vyzerali,ta uroven dnes sa n gympel hlasi aj 3jkar a zoberu ho,lebo je malo ziakov,ucnovky uz ani nie su.Mam v ridine 2priklady jedna sesterniva -priemer ale biflovanim a ucenim sa id fana di vecera uz na ZS sa dostala na gymlel,pre nu velmi narocny ale uz nadobudnutou disciolinou a biflovanim ho skoncila a sla na pedagogiku,detto(zoberu aj priemernejsich),pre nu bol gymoel narocny.Cize podla vas by ho vzdala,lebo by sa ukazalo ze nanho nema.Druhas sesternica ucila sa dobre a rychli,na gymoel sa dostala tiez,pre nu bol lahky,ucivo zvladala bez problemov a nenadrela sa tak,teraz studuje farmaciu.Takze nie akzdy kto sa dosane na VS s horsim priemerom ti vzda,su vlastnosti ako ctiziadostivost.Teda z toho usudzujem,ze ziaci kde sa neznamkuje,ti menej chaoavi sa kludne dostanu na VS a dokoncia ju.Len potom ma to vplyv na dalsiu sferu.Nie si az taki odbornici .To si ja myslim,pre mna su znamky ukazovatelom.
@sivypegas Ale ja som predsa nepovedala, že každý "slabý" žiak vzdá časom školu. Keď je niekto odhodlaný, chce sa problematike venovať a neskôr v danom obore byť úspešný, tak urobí maximum, aby školu dokončil. Pre mňa nie je známka symbolom šikovnosti alebo slabosti žiaka. Preto nevidím ich prínos pre rodiča, študenta či pedagóga. Je to fiktívne hodnotenie.
Neviem prečo ste z mojich príspevkov dospeli k záveru, aký uvádzate vo vašej poslednej vete.
@montemotherone citala zom si nieco o montessori.Ponechat hrat dieta sane,nech si vybera co chce,,a co je na ton svetabienehi?Ved doma sa hra,samo,co chce.Na skolky som citala aj neg recenzie,hl deti s recovou bariwrou A skoly??Dobra flakarina,bala by som sa aby to deti nezneuzivali.Deti potrebuju aj disciplinu.Pytala som sa na to aj yciteliek zo ZS,ich odpoved,nie vsetko z Montes je ok,najidealnejsie je povyberat z roznych koncepcii to naj a spojit to.
@sivypegas chápem že mobil často píše čo chce, ale tvoj text mám fakt problém prečítať 🙂
Ja som taká krava..včera jedol ovko, či ako sa to volá, zabudla som vyhodil obal spod stola, dieťa ho zbadalo a spustilo rev ako keby sme ho rezali cirkulárkou, nakoniec som to s nervami nevydržala a dala som mu nové ovko, čo už fakt nespravím, lebo si vlastne krikom vynútil to, čo chcel...mám náladu na hovno a idem spať
@montemotherone
@sivypegas
@abbey1
@adsumus
@sisaka
no, dievcata, tak @bielamacka3 vam to vsetkym riadne vysvetlila....... 😀😉👏 vsetky vychovne koncepcie v jednom..... 😝
@obsadenemeno a čo nám vysvetlila? čo je zlé na ovku?
@adsumus nie, vysvetlila, akou vychovnou metodou skrotila svojho syna. Kratko a strucne.
@obsadenemeno akou?
@adsumus tak si precitaj jej prispevok, tam to mas vysvetlene.
Nerobíš nikde chybu, je to dieťa, potrebuje energiu vybiť. 😎

@adsumus jaj, a k tej kritike (príspevok na Štedrý deň 11.hod- keď som sa venovala podstatnejším veciam), nechcem ťa uraziť, ale nie si pre mňa partner do debaty na túto tému. Vytahuješ z kontextu, očividne zaostávaš v pochopení prečítaného textu... Bez urážky, bolo by to len také doťahovanie. Ak máš konkrétne výhrady (ktoré priamo nadväzujú na môj text, nie sú to len tvoje dohady), budem rada konštruktívne diskutovať.