Ako správne rozdeliť slová na slabiky?
Dobrý deň. Mám dvoch druhakov :D ale sama mam v tom chaoz ...prosim vas ake je tam.pravidlo napriklad slovo opica džbán otec rádio ďakujem Ema
@misanthropicdann ano pracujeme na nich :D
@misanthropicdann no zmrzlina zas neviem :D zmrz-li-na ? Alebo zmr-zli-na ?? :D
Zmrz-li-na aspon teda myslim. R v zmrz je slabikotvorne, takze akokeby samohlaska, za nim este jedna spoluhlaska patri k prvej slabike, kedze ich tam je viac, ostatne je jasne.
Štvr-tok, tam t patri druhej slabiky, lebo tam je iba jedna spoluhlaska, r je tiez slabikotvorne.
A mozete mi este poradit ak ma dieta vypisat samohlasku zo slova striedanie ....pise sa aj ie ako i a e ??? Dakujem
A mozete mi este poradit ak ma dieta vypisat samohlasku zo slova striedanie ....pise sa aj ie ako i a e ??? Dakujem
@angel2017 nie, ie je dvojhlaska, jedina samohlaska je tam a
@angel2017 nie, ie je dvojhlaska, jedina samohlaska je tam a
@eleanor2510 aha lebo zajtra asi maju pisomku a nechcem ich to naucit zle ...aj ja si myslim
@alienkami no pre mna je klient tiez dvojslabicne, ale pamatam, ze raz som to dohladaval a nasiel, ze nie, ze to je jednoslabicne ... takze proste netusim ... niektorym jazykovednym "vymyslom" nerozumiem.
@alienkami no pre mna je klient tiez dvojslabicne, ale pamatam, ze raz som to dohladaval a nasiel, ze nie, ze to je jednoslabicne ... takze proste netusim ... niektorym jazykovednym "vymyslom" nerozumiem.
@aalt niektoré zdroje si človek musí preveriť (viď "slabikotvorné" spoluhlásky m, ň, ď, ť). Okrem toho, aj kazykovedci sú len ľudia a môžu sa mýliť 🤷🏻♀️
@aalt niektoré zdroje si človek musí preveriť (viď "slabikotvorné" spoluhlásky m, ň, ď, ť). Okrem toho, aj kazykovedci sú len ľudia a môžu sa mýliť 🤷🏻♀️
@alienkami napr. tu https://www.sav.sk/journals/uploads/02231317354... klient spomenuty ako jednoslabicne (aspon tak som to pochopil). Klient sa vacsinou spomina aj so slovom pacient, ze klient jednoslabicne, pa-cient dvojslabicne. Ale nasiel som aj kli-ent a pa-ci-ent. Mne "pasuje" kli-ent dvojslabicne a pa-cient tiez dvojslabicne.
Slabikotvorne m mas napr. v slove hmkat (v zmysle vydavat hmkavy zvuk). Na tie ostatne ma nenapada, ale mozno tiez nejake existuju.
@alienkami napr. tu https://www.sav.sk/journals/uploads/02231317354... klient spomenuty ako jednoslabicne (aspon tak som to pochopil). Klient sa vacsinou spomina aj so slovom pacient, ze klient jednoslabicne, pa-cient dvojslabicne. Ale nasiel som aj kli-ent a pa-ci-ent. Mne "pasuje" kli-ent dvojslabicne a pa-cient tiez dvojslabicne.
Slabikotvorne m mas napr. v slove hmkat (v zmysle vydavat hmkavy zvuk). Na tie ostatne ma nenapada, ale mozno tiez nejake existuju.
@aalt aha! Tak to mi nenapadlo 🤔 Ešteže nie som jazykovedec 😅
@aalt ale predpokladám / dúfam, že takéto hlavolamy druhákom na písomke nedajú.

@angel2017 no keď sa chceš zapotit.
Skus rozdeliť na slabiky slová ako
Zmrzlina
štvrtok
A podobne 😀