Ako ste zvládli 1. ročník s dieťaťom, ktoré má oneskorený vývin reči?

mirkag19
16. aug 2015

Ja so tu už položila otázku s týmto znením, ale bolo mi navrhnuté aby som založila diskusiu. Môj syn má 7 rokov, odklad sme už mali takže do 1. ročníka musí nastúpiť. Máme oneskorený vývin reči. Netvoríme vety gramaticky správne, nepoužíva správne mužský, stredný a ženský rod,Sem tam sa pomýli v predložkách. V testoch u psychologičky dopadol priemerne až na rečovú stránku. Logopédka navrhuje integráciu. Mám z toho veľký strach asi aj za neho 🙂,On sa do školy teší. No uvidíme. Poprosím aj Vaše názory na integráciu. Poprosím o skúsenosti. Ďakujem za Vaše odpovede.

janickacrazy
16. aug 2015

@mirkag19 Integrácia je pekná, ked máš štastie na dobrú učiteľku. Inak papier znesie všetko. Moj syn je integrovaný zo zdravotných dovodov a všetko je pekné len na papieri, učiteľka na prvom stupni bola dobrá, dalo sa s nou komunikovať a vysvetlila som jej v pohode všetko. Na druhom stupni absolútna ignorácia, 9 z 10 učiteľov vobec nerešpektuje synove obmedzenia, berú ho ako normálne zdravé dieťa, aj ked podľa papierov napr. vobec nemá písať patmintovky, tak mu ich vždy dajú napísať, atd. Už som si zvykla, nejdem sa ani rozčuľovať. Je to všetko o ľudoch. Bud budete mať šťastie, alebo nie.

mirkag19
autor
16. aug 2015

@janickacrazy ďakujem za odpoveď. Veď toho sa obávam. Že si budú myslieť, že chceme nejaké výhody . Obávam sa či mu tá integrácia skôr neuškodí.

bonaqa2013
16. aug 2015

Moja dcéra začala neskoršie rozprávať, a doteraz nerozpráva pekne čisto. Na log. sme aj začali chodiť, ale dcéra tam nechcela moc spolupracovať a doma už vôbec. A nakoniec ešte menšia dcéra mala zdr. problémy - cvičila som celé mesiace vojtovku 4 krát denne.
Teraz dcéra ide do 2 triedy, odklad nemala - aj keď sme o tom uvažovali - narodila sa koncom júna. Problémom sú diktáty. Ani nie písmenká, ako dĺžne. Záleží aj od učiteľky nad čím všetko dokáže prižmúriť očko. Žiaľ - my sme také šťastie na učiteľku nemali - tá naša sa ani na také povolanie nehodí. Najma nie učiť prvú triedu.
Ešte s tým odkladom. čo ja viem, dieťa musí nastúpiť do školy najneskoršie v 8 rokoch. T.j. môže mať aj 2 odklady. Poznám také prípady. aj moja najml. dcéra tak nastúpi do prvej triedy - v 8 rokoch.

novana
16. aug 2015

@mirkag19 nič si myslieť nebudú, 🙂 dnes je už v každej triede minimálne jedno integrované dieťa
@janickacrazy treba sa porozprávať hlavne s triednou učiteľou, no aj s učiteľmi, ktorí nerešpektuju synove obmedzenia... nezvykla by som si, že je môjmu dieťaťu ubíjané sebavedomie...

lucia20
16. aug 2015

@mirkag19 suhlasim s prvym prispevkom. To ze ma dieta integraciu este neznamena, ze sa tak budu k nemu chovat. Ja mam dceru co ma niekolko poruch dys-. Triedny ucitel sa ju tristvrte roka snazil integrovat tak, ze na nu nakladal ako na ostatnych, lebo podla neho cim viac tomu bude vystavovana, tym skor si zvykne. No nie je to tak. Cim viac tlacil, tym vacsiu traumu mala. Bola som v skole x-krat. Ale ini ucitelia respektovali a pomahali ako sa dalo. Po integracii musim povedat, ze znamky sa zlepsili. Nie kvoli "protekcii" ale kvoli tomu, ze k nej pristupili jndividualne a skusali tak ako ona dokazala odpovedat. Dali pisomku, ale doskusali ustne, aby mala sancu povedat to, co v pisomnom prejave nedokazala.

janickacrazy
16. aug 2015

@novana Syn ide od septembra už na strednú školu, takže ZŠ už neriešim. Triedu učiteľku mali úplne strašnú, nemala ani pedagogické vzdelanie a nedalo sa s nou vobec rozumne rozprávať. Riešila som to viackrát, samozrejme, ale bohužiaľ bez odozvy. Dokonca telocvikár nechal syna bežať aj 1500m, aj ked to mal v papieroch doslova zakázané. Išlo ma rozhodiť. Musela som doniesť další papier od doktorky, lebo on nečítal tie papiere o integrácii, no proste to by bolo na dlhú debatu.

lucia20
16. aug 2015

@janickacrazy inak mne bolo povedane, ze integraciu upravuje zakon, na zaklade ktoreho integraciu ucitelia MUSIA respektovat. Integracia nie je len odporucanie. Je to zavazujuci papier ako s dietatom pracovat.

novana
16. aug 2015

bonaqa2013 Zanedbala ste cvičenie reči svojej dcéry a teraz obviňujete učiteľku, že neprižmúrila oko. Verím, že cvičenie s mladšou dcérkou bolo náročné na čas, ale nie dôvodom nevenovať sa i staršej, ktorá to taktiež potrebovala a keďže nerozpráva čisto, tak i potrebuje.

ali08
16. aug 2015

@janickacrazy mojho syna čaká tiež prvák a integrácia mam sa niečoho obávať? Syn sa teší ale ja nie.bojím sa skôr deti aby ho neukázali.nasmiali sa mu.dosť že už pred panelakom mame problémy a to da tie deti poznajú.vidím u syna pokroky ale ešte stále ma hystéricke záchvaty atď.

lucia20
16. aug 2015

@ali08 deti vedia byt zle. Tomu sa nevyhnete. Dolezite je, aby ste spravne viedli syna vy. Vysmechu nezabranite zial. ☹

ali08
16. aug 2015

@lucia20 toho som si vedomá lenže keď on to nevie pochopiť a ked uz napr.sa mu niekto vysmeje on sa hodí o zem reve a dostane záchvat no a potom sa už ostatné deti pridajú.sto krát sme mu vysvetľovali pekne ze to robiť nemôže ale nezabralo. Ja mam.akurát z toho strach.prekonal vážnu chorobu z dôsledkom poruchy psychiky, he normálny akurát ta psychika je narušená. Mal aj odklad,bude mať integráciu akurát sa bojím prístup učiteľky a deti v triede.

janickacrazy
16. aug 2015

@ali08 Podľa moje skúsenosti je to dosť o šťastí na učiteľku. Na prvom stupni sme mali dobrú učiteľku, aj deti boli našťastie v pohode. Kamarátka mi spomínala, že mala problém u syna s jedným chlapcom, čo sa mu vysmieval, ale ona išla osobne za tým chlapcom a prehovorila mu do duše a odvtedy majú pokoj. Ostatné decká vraj v pohode. U nás sa to pokazilo na druhom stupni, proste učitelia nerešpektovali, to čo mali. Riešila som to viackrát bez vačšieho úspechu, akurát sa synovi zhoršil prospech, lebo už nestíhal kvoli zdravotnému stavu. No pre mna je zdravie na prvom mieste, takže som bola rada, že zdravotne je syn ako tak dobre na tom a na známkach predsa nestojí svet. Nakoniec ho zobrali aj na strednú, na ktorú chcel ísť, síce to bolo trochu s odretými ušami, ale vzali ho a to je podstatné.

applede
16. aug 2015

@novana toto co je za ....poznamku??? to kde ste zobrali, ze ak sa dietatu nevenujete tak nerozprava ...a opacne, kde mate zarucene ze ak sa dietatu venujete tak bude hovorit.....??? predpokladam ze sama mate dieta...ak takuto perlu ......dokazete zverejnit.....a patricne to mate otestovane na svojich detoch...........je xy faktorov a dovodov preco dieta nerozprava, sama poznam chlapca, ktory bude mat v januari 3 roky, mama, otec sa mu venuju, ja sama ....ako ucitelka slovenciny...nie logopedicka!!! mu rozpravam, motivujem ho atd ....povie par slov, ani vety nie....a je to zdrave, spokojne dieta ..... no rozpravanie ide pomaly, vyrane oproti "standartu"....myslim si vsak, ze takymto a podobnymi prispevkami mozete niekomu ublizit....alebo aspon zneprijemnit den, ked nepoznate okolnosti...!!!!!

ali08
16. aug 2015

@lucia20 mne hovorila zástupkyňa že za integráciu poberá škola od úradu nejaký fin.balíček takže by to mali rešpektovať ak nie treba im zamaval papierom pred očami a nie len pozerať na to ako na A4

novana
16. aug 2015

applede sa naučte čítať s porozumením, učiteľka skovenčiny

applede
16. aug 2015

@novana ..a ja poprosim patricne oznacovat...mam vypnute upozornenia..tak nech uz viem ak ma niekto uraci spomenut....

ali08
16. aug 2015

@janickacrazy to je super ze ste prešli na strednú bez väčších problémoch.Syn je spoločenský,hravý ale proste ak nadabu na niekoho kto vycíti že je syn trosku ini tak je zle.chodil do tábora a uz prvý deň ho deti šikanovali a to 8deti z 11.bolo mi ho veľmi ľúto lebo on by tam aj chodil ale proste celú dobu bol pri učiteľke.
Ano Velmi závisí od detí ale tak snáď budú v poho

janickacrazy
16. aug 2015

@ali08 Držím palce, aby vám to dobre dopadlo. 🙂

novana
16. aug 2015

@applede mať v texte toľko pravopisných chýb, hanbila by som sa napísať, že vyučujem slovenský jazyk
btw zasekávajú sa vám klávesy s výkričníkom a otáznikom

applede
16. aug 2015

@novana teraz som sa pobavila...dakujem 😀 😀 ....mozem ist spokojne spat...omg....ked uz nic ine tak odporucam ...rozne studie, staci vybrat "po chuti" zaoberajuce sa komunikaciou na internete a pod...patricne objasnia....no predpokladam, ze zakladatelka temy, nie je zvedava na komunikaciou medzi nami...tak ako aj ja!

lucia20
16. aug 2015

@novana neviem ci zakladatelka zrovna stala o vyrypovanie a zosmiesnovanie diskutujucich. navyse bez opodstatnenia.

ali08
17. aug 2015

@janickacrazy dakujem

lucy125
17. aug 2015

@novana no tak to bol vyrok dna.nechcela som sa zapojit,ale musim.Pre tvoju infortmaciu,mam synceka 3r.3mes.a nerozprava.Boli sme u foniatra,neurologa,je zdravi ale nehovori.stale sa s nim rozpravame,venujeme,ma odporucania do skolky,kde aj ide.Dali sme cca 200e za omega sirup na nervovu sustavu a nic.S Dr.sme dohodnuti,ze pokial sa nerozhovori v MS,tak nas posle na speci vys.do centrta do BA.Robime a robili sme maximum,preto ma tvoj "inteligentny" nazor nielen vytocil ale aj zabolel.

novana
17. aug 2015

@lucy125 tiež som myslela, že túto diskusiu už neotvorím, ale naposledy:
ad 1 tvoj synček má 3 toky, ešte sa mu jazýček rozviaže, naviac robíte maximum
ad 2 dievčatko má 7 rokov, nevie čisto rozprávať, lebo NECHCELO spolupracovať s odborníčkou ani doma Zachvíľu sa môže stať, že NEBUDE CHCIEŤ chodiť do školy.
Každá z vás, ako matiek, sa k problému, teda v mojich očiach, postavila a stavia inak. Ak ten rozdiel nevidíš,nič s tým nenarobím, za svojim názorom, nad ktorým sa tu pohoršujete, si stojím.

mirkag19
autor
17. aug 2015

Je mi ľúto, že sa to tu takto zvrtlo. Mam 3 deti. Najstarší syn má vyššie uvedený problém s oneskorenym vývinom reči. Stredný syn má 5 a dcéra 2 a s rečou je to u nich tak ako má byť. Takže každé dieťa je iné. Aj syn nechce cvičiť aj sa niekedy rozplače ale vie ze musí. Tak potom si dáme prestávku a neskôr pokračujeme ďalej. A čo sa týka deti zatiaľ sme mali šťastie a nezažili sme našťastie žiaden posmech. Uvidíme aká bude pani učiteľka ale dúfam,že to zvládneme. Ďakujem za názory k danej téme.

sisa_
18. aug 2015

@lucy125
Ahoj Lucy, čítala som si čo si písala o svojom synčekovi. Rada by som Ti pomohla, môžem Ti poskytnúť nejaké informácie, možno by sa dalo pomôcť Tvojmu synčekovi. Som tiež z Topoľčian, môžme sa stretnúť niekde na káve?
Silvia

lucy125
18. aug 2015

@sisa_ ahoj,ďakujem za tvoju reakciu,možeš prosim niečo bližšie do IP? ďakujem

danah23
25. aug 2015

Ahoj Mirka ! Skús nájsť školu - ak už nie je neskoro na ktorej s integrovanýmá deťmi robí špeciálny pedagóg - berie si ich z hodiny y venujú sa tomu s čím má žiak problémy. Aspoň na našej škole to tak funguje. Ano škola dostáva na integrovaných žiakov vyššiu sumu a môže ju venovať na plat špec. pedagóga. Ten pracuje aj s deťmi s poruchami učenia, správania a pod.

tomasko27
25. aug 2015

@mirkag19 Ahoj no tazko ☹

mata2
25. aug 2015

@mirkag19 ahoj,nemas moznost dať dieta do školy pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou? Ja do takej vozim 3 svoje a v reci robia neskutočné pokroky.