icon

Ako taktne upozorniť učiteľku?

anita6666
28. feb 2018

Nie je v poriadku, ak učiteľka ironicky po pisomke vynáša súdy pred celou triedou typu "evidentne len xy to nepochopil" (rozumej ucivo poslednej priemerne napisanej pisomky). Ako taktne vysvetliť ucitelke,aby sa venovala vyuke a ni blbym komentarom????

alaguema
28. feb 2018

@pininka to, že autority si omylné a ani zďaleka nie sto percentné učím deti od malinkého malinka 😉

ada309
28. feb 2018

Mam takuto skusenost...
Sla som po dceru do skoly, po druhej vyucovacej hodine, nakolko sme boli objednane k zubarovi.. Cakala som za dverami, kym zazvoni zvoncek.. Na vlastne usi som pocula ucitelku ako krici na deti(popravde, dnes sa uz necudujem, ked mi dcera povie, ze sa tej ucitelky boji).. " zavri si ten zobak, lebo ti ho zalepim lepiacou paskou", dalsiemu nadala :"ty somar jeden".. Inemu polozila otazku, "Co si mongol?"
Len dodam, ze sa jednalo o tretiakov na ZS a za tymi dverami som stala cca 5min.. Ktovie, co by som si vypocula keby som tam stala hodinu..

Tak a nazor, nech si urobi kazdy Sam!

Zakladatelke by som poradila len tolko, vysvetlit dietatu ze od ucitelky to nebolo Pekne, neprofesionalne, adt a asi by som to s nou riesila az potom, ako sa to zopakuje... Lebo Ved sak povedzme si pravdu, nie vzdy rozmyslame nad tym, co hovorime.. Mozno si to ucitelka ani neuvedomovala, mozno nebol zamer zosmiesnit.. Ale hovorim, ak by sa to zopakovalo ci uz voci tvojmu alebo hociktoremu inemu dietatu, asi by som ju na to upozornila.

hettinka
28. feb 2018

@alaguema ja som syna riešila najskôr osobne s učiteľkou, nie na fore, ale išla som tam, niekoľkokrát a keď to nejde, tak to nejde.
Nie je to falošná lojalita, ja som v tom prostredí každý deň a už som veru riešila nejeden problém ako triedna. Deti sú rôzne, naozaj niekedy veľmi precitlivelé, ale zaujímavé je, že s deckom sa vždy viem dohodnú, problém sú väčšinou rodičia, ktorí nie sú tam, majú sprostredkované informácie a často konajú tiež pod vplyvom emócií. Spomínam si aj na jeden veľmi konkrétny prípad, ale nebolo by profesionálne tu o tom písať. Ale presne to bolo o tom, že dieťa si namýšľalo niečo, čo ani nebola pravda a stačilo jedno sedenie a bolo po problémoch. Niekedy sa to vyriešiť dá. No tu mám dojem (naozaj môj osobný dojem), že takéto konštatovanie, že to jediný nepochopil, nie je neriešiteľný problém. Možno to tak vôbec nemyslela a ak by za ňou zašiel, mohlo to byť dávno vyriešené.
ÁNo, mňa do toho nič, že matke a synovi nevadia trojky, ale tá učiteľka, ktorá ho učí, vysvetľuje, snaží sa, tak tej to jedno nie je. Ani mne nie je jedno, ak decká napíšu test zle a premýšľam, trápim sa, či som ja urobila chybu, prečo sú zlé výsledky, ako som to mohla vysvetliť inak .., a prídem do triedy oni povedia celí spokojní, že 3 je dobré, na to že sa neučili. o t poviem, vtedy mi je smutno... Alebo aj rodičia na rodičovskom taký prístup, že veď to je jedno, že veď prejdú a na VŠ ich príjmu aj s trojkami. Ale už asi zasa odbočujem od temy...
A bola by som rada, keby si zo mňa nerobila zaujatú neschopnú osobu. Ja teba neurážam.

hettinka
28. feb 2018

@ada309 áno, také jednanie je cez čiaru a ja by som tam hádam aj vtrhla, toto určite neschvaľujem.

pininka
28. feb 2018

@alaguema vies ja pisem z vlastnej skusenosti, moja mama bola a je vzdy velmi akcna, uz od skolky za nas vsetko isla riesit hned, stacilo ze sa niekto na nas krivo pozrel, a vzdy,opakujem vzdy to dopadlo uplne opacne ako chcela, ak su autority take, budu aj take a este horsie,zgustnu si potom na tom decku pre cokolvek. Jasne ze to nieje spravne, ale ani druhy variant nieje spravny. My sme so segrou neboli schopne sa branit, a jej to pretrvava az do teraz a to ma vyse 40. Preto to nieje pravda,ze to nesuvisi,co bude dalej, praveze to az prilis suvisi,ako sa to deti naucia vnimat.

elmar
28. feb 2018

@fiffinkaa dakujem,snazim sa,moja praca ma bavi a rozhodla som sa byt ucitelkou po tom ako mi v skole chybalo sebavedomie,neverila som si,bala som si povedat svoj nazor a chcela som to zmenit...a ked raz prispejem k tomu,ze z mojich "deti"budu raz slusni ludia,sikovny murar,dobry lekar,pracovita predavacka,uspesny podnikatel...a este ma aj pozdravia a spomenu si,tak to budem pysna 😉

fiffinkaa
28. feb 2018

@ada309 nieco podobne som zazila u prvacikov na zakladke, tiez som isla po syna koli vysetreniu..normalne sa mi srdce rozbuchalo,strasne...a taketo je u nas skolstvo, takyto fundovani pedagogovia..

alaguema
28. feb 2018

@hettinka slovo neschopná som nepoužila, to si si tam ty len domyslela na základe nejakých vlastných pocitov. Zaujato v tejto debate pôsobíš a je to konštatovanie dojmu a toho, ako vnímam tvoje vstupy. Rozhodne to nie je urážka a myslím, že s tým bude súhlasiť každý. K téme som už napísala všetko, takže viac nemám čo dodať.

fiffinkaa
28. feb 2018

@hettinka
Vy by ste mali zvazit profesiu, co Vas v skolstve vlastne drzi, 3 mesacne prazdniny? Alebo ze ste o tretej doma z prace? Lebo z Vasho prispevku citit nenavist..ako mozu taketo osoby ako Vy pracovat s detmi! To ze si neviete v triede stanovit zasady napr.co sa mobilov tyka, to je chyba vo Vas..ze nedokazete pracovat systematicky, deti zaujat, vhodne ich motivovat a pracovat s individualitou..Kazdy rodic chce pre svoje dieta najlepsie a vychovava ako sa len da..ale deti ucit doma, za to ze Vy to neviete, na to uz ozaj pocas pracovneho tyzdna cas nie je. A ako ze vychovavate tie nase deti? Ze na ne nakricite...?

alaguema
28. feb 2018

@pininka opakujem - vôbec neriešim, či ten syn, alebo tá mama sa má ozvať. Nejdem tu rozvíjať, akí nesamostatní sú dnes mladí ľudia. Proste sa mi nechce odchádzať od témy niekam do stratena len preto, že sa to niektorým diskutujúcim hodí. Som citlivá na deti a nie len na moje. Myslím si, že profesia učiteľa je veľmi dôležitá a žiaľ nedocenená a preto by ju mali robiť len ľudia, ktorí ju dokážu robiť naozaj so srdcom a mám nulovú toleranciu voči buranom/hysterkám/labilným osobám/primitívom/hulvátom, alebo nedajbože psychopatom v tejto profesii a ťažko tolerujem aj tých, ktorí si toto povolanie vybrali len preto, že nevedeli čo so sebou, prípadne sa inde nedostali. Potom naozaj radšej mali voliť akúkoľvek inú profesiu a nie pracovať s deťmi, na ktorých sa každý necitlivý prístup v budúcnosti negatívne odrazí.

eliska13
28. feb 2018

@arthemiis nie každý hneď všetko pochopí!áno je to aj pre ňu memento, že si majú doma nad tým sadnúť, ale nie raz som počula podobne od syna, že učiteľka niekomu povie takú urážku.Ako sa ma to dieťa cítiť?išla by som za učiteľkou čo ho máš doucit a povedala by som jej, že to bolo nefér.Susedovi povedala učiteľka či má IQ hupacueho koníka bola druhý deň na koberci u riaditeľa take slová sa len tak nehovoria

salome51
28. feb 2018

@anita6666 jednoznačne treba ísť za učiteľkou a povedať jej že si nepraješ aby takýmto spôsobom komentovala písomku tvojho syna. A hlavne ja si myslím, že dobrý učiteľ urobí všetko pre to aby učivo pochopil každý jeden žiak. Ak by nepomohol osobný rozhovor s učiteľkou išla by som za riaditeľkou.

hettinka
28. feb 2018

@alaguema rovnako zaujato pôsobíš ty, hájiš iba jednu stranu, a to slovo si použila ... ale nemienim sa hádať, a vlastne už nemám čo dodať.

@fiffinkaa svoju prácu robím už dlho a dovolím si tvrdiť, že ma majú žiaci radi, ja mám rada ich aj učiteľstvo ako také a nemám čo prehodnocovať. Tie 3-mesačné prázdniny ma pobavili, ale dobre 😃 Zásady sú (ohľadne mobilov, ospravedlňovania sa, prípravy na vyučovanie, dochádzky do školy...), ale žiaci ich nerešpektujú, rodičia tiež nie, takže je to problém dookola. Môžem písať denne 50 poznámok, ale v konečnom dôsledku sa učiteľ dočká len titulov ako "trápny" a "zakomplexovaný", ak niečo rieši. Vlastne systém je nastavený tak, že učiteľ nesmie nič, žiak a rodič všetko a môžeme len dúfať, že sa nejako dohodneme. Preto začína byť učiteľstvo naozaj ťažká práca.
PS: na internetových forach sa štandardne tyká 😉

hettinka
28. feb 2018

@salome51 ja myslím, že tam treba ísť a vypočuť si názor druhej strany, a potom si urobiť svoj názor. A určite tam ísť aj so synom, nie sama. Takéto veci treba prediskutovať najlepšie v štvorici - dieťa, rodič, učiteľ a triedny učiteľ/riaditeľ. Z pohovoru treba urobiť zápis, pre každý prípad. Ja som zápis nežiadala a potom som ťahala za kratší koniec, nemala som v rukách nič.

alaguema
28. feb 2018

@hettinka hájim vždy stranu dieťaťa, s ktorým bolo nevhodne zaobchádzané. To jednoznačne. A nikde som nenapísala, že si neschopná. Prestaň klamať.

hettinka
28. feb 2018

@alaguema píšeš, že mám "neschopnosť konštruktívne diskutovať" = som neschopná diskutovať ,., je to iný slovný druh, ale význam rovnaký. A ďalšia urážka, že klamem. Prepáč, naozaj nemám záujem o ďalšiu diskusiu v tomto tóne a prosím ťa, rešpektuj to.

salome51
28. feb 2018

@hettinka veru, máš pravdu. Je dobré aby tam bola aj triedna učiteľka. Zväčša pozná žiakov vo svojej triede lepšie ako ostatní učitelia. A zápis je tiež dobrá vec, dôkaz sa vždy zíde.

pininka
28. feb 2018

@alaguema len si troska pozabudla,ze nazov temy je, ako mam taktne upozornit ucitku,nie ako si ucitka dovolila toto povedat. Myslim si,ze ziadna tu neodchadza od temy, kazdy to vidi v svojom uhle. Ja som robila v skolke a mala som moznost vidiet, aj otrasne ucitelky,co by v zivote nemali robit s detmi, ale aj drze, nesamostatne a vsetko negujuce deti a ich rodicov. Takze urcite by som sa za kazdu cenu nezastavala len deti a nikoho ineho.

cecilia68
28. feb 2018

@loginexistuje Keď si porovnáme, ako sa právajú dnešné deti a adolescenti...akoby boli utrhnutí z reťaze, drzí sú a arogantní.... tak sa učiteľom ani nečudujem, že im občas prasnú nervy 😒

stanulienkat
28. feb 2018

Mile mamicky, co tu riesite na X stranach. Vy ste aka generacia??? Takto sa k nam -k nasej generacii spravali skoro vsetci ucitelia a sme tu zivy, zdravi a bez ujmy na psychike. Ak to prekroci unosnu mieru, potom by som to riesila. Taketo komentare boli na skolach bezne, nikto z rodicov to neriesil. Teraz je z toho halo. Nehovorim, ze je to spravne, dobre...atd. Rodicov, co su agresivny k ucitelom a drze deti bez respektu, slusnosti a skromnosti tu neriesi nikto-to je vacsi problem podla mna.

cecilia68
28. feb 2018

@hettinka Perfektne napísané👍

hulica
28. feb 2018

normálne slušne jej povedať, že si neželáš aby takto pred celou triedou hodnotila a hotovo..

alaguema
28. feb 2018

@hettinka nie, nepíšem to. Prekrúcaš napísané za účelom dostať sa do role obete. Prečítaj si to ešte raz. Bola to úvaha, otázka. Ako učiteľka by si tieto nuansy v diskusii mala jasne rozlišovať. Ale čo by sme chceli, keď tu sa nároky na učiteľov končia niekde zhruba pri tom, že nebudú naše deti urážať surovo, ale iba jemne ironicky a v náznakoch. Ani ja nemám záujem s tebou ďalej diskutovať, ale nenechám ťa prekrúcať slová, ktoré som napísala. Diskutuj ako zrelý človek a nebudeš mať takéto reakcie.

alaguema
28. feb 2018

@pininka myslím, že autorka dala jasne najavo, že jej chovanie učiteľky prekáža a pýta sa, čo s tým. O tom je téma. Alebo to snáď nie je dosť jasné, že téma nie je o tom, či bude jej syn a celá jeho generácia samostatná???

pininka
28. feb 2018

@alaguema no ja neviem kto tu odchadza od temy ani o com teraz pises,ja som sa jasne vyjadrila aj k nazvu temy, aj k spravaniu ucitelky a aj ake dosledky to moze mat, ak sa ti to nechce pochopit, tak to nemusis citat, ja ta za tvoj nazor nekritizujem, len ty to chces vidiet ciernobielo a nijak inak.

z_schmidt77
28. feb 2018

Podľa učiteľky jeden žiak nepochopil učivo. To je na dnešnú dobu výborné skóre. Keď sa Vás to týka, choďte za učiteľkou.

evamaruskova
28. feb 2018

Ja by som dieťa neľutovala, skôr by som mu poradila. Ak niečo nevieš, zdvihni ruku a slušne sa opýtaj. Cez hodinu sa hlás na precvičovanie učiva k tabuli. Dávaj pozor, nevyrušuj, píš si svedomite poznámky, domáce úlohy a určite si tú snahu učiteľ všimne. A ak sa aj písomka nezadarí, tak to určite pani učiteľka nebude nevhodne komentovať, skôr bude hľadať príčinu, prečo sa tak stalo. A pravda býva zväčša niekde uprostred. ( nikto z nás nebol pri danej situácii)
Takže vyhrnúť si rukávy a hor sa do práce. A keď aj tak neprídu výsledky, tak asi nie sú bunky na daný predmet, ale snaha bude určite povšimnutá. Dôležité je, aby bola snaha, nie ľutovanie.

z_schmidt77
1. mar 2018

@evamaruskova tak táto ofpoveď je presne to, čo by sme mali robiť, my, rodičia. Najlepší a najvhodnejší komentár, čo som, kedy čítala.

macik34
1. mar 2018

@z_schmidt77 presne tak!

rikarika
1. mar 2018

@hettinka neporovnávaj akí boli učitelia v minulosti a akí sú dnes. Tiež by sa nepáčilo ani tebe ani mne, keby v porodnici v roku 2018 nastolili sposoby z čias keď rodili naše mamy...... a tiež mohli akurát tak "držať hubu a krok". Jediná reakcia učitela na akýkoľvek problem je, že dieťa sa malo učit, to akú kvalitu práce poskytuje samotný učiteľ je neodkontrolovatelné.....Za našich čiac nemala učitelka problem s nami napísať za polrok 15 diktátov a priniesť ich opravené na druhý-tretí den, dnes píšu deti na druhom stupni 2 diktáty za polrok a to ich opravuje učiteľka 2 týždne!