icon

Ako to máte doma rozdelené s hraním a učením?

kittykat22
15. okt 2020

Ahojte, môžete mi prosím napísať ako to máte doma rozdelené s hraním a učením. Ako rozdeliť čas tak, aby dieťa malo v škole dobré výsledky ale mohlo aj hrať. Ja totiž vnímam, že odkedy má syn (8r) minecraft (naučil ho to otec, tak vás poprosím o zdržanie sa komentárov, aka som ja blbá matka) tak zlenivel, a nič iné ho v podstate nezaujíma. Začína ma tým vytáčať. Zároveň ho nechcem úplne odstrihnúť, pretože je to momentálne trend - podľa mna je dobre, aby sa moje dieťa podielalo v trendoch. Lenže podielať neznamená mať nonstop hlavu v úvahách o hre, pozeraní veci na youtube alebo hrať, a potom mať problém sústrediť sa. Tak hľadám kompromis. Ak sú tu mamičky ktoré to majú dobre doma nastavené, bola by som rada, keby ste sa podelili o skúsenosti.

liz_lemon
15. okt 2020

ako keby som čítala o mojom synovi, tiez ma 8 a v hlave len Minecraft, zatial to nejak neriesime, lebo zo skoly nosi len same jednotky, ale rozmyslam nad tym, ze to zacneme obmedzovat, tak napr. ze kazdy druhy den

yoxinka
15. okt 2020

Môjho syna namotali na minecraft spolužiaci, nič iné mu nešlo po rozume len to. Skúšali sme kadečo, dovolili sme mu hrať pol hodku denne, ale musel mať úlohy porobené, chvíľku to fungovalo, potom koniec, potom sme skúšali že iba cez víkendy sa mohol hrať a potom som si s ním sadla a hodila reč a sme sa dohodli, že celé hranie minecraftu zrušíme. Podľa mňa sa dieťa úplne nevyhnutne na všetkých trendoch podieľať nemusí. Syn začal chodiť na klavír, to ho veľmi chytilo, má to 3x do týždňa, podhadzujem mu knihy, veľmi sa namotal na jednu sériu, sú to vyše 300 stranové knižky a číta to jednu za druhou a dosť času trávi vonku s manželom sestrami, chodí za kamošom na bicykel ... skrátka, vyplnili sme mu čas niečím iným. A minule som sa ho pýtala na jedného kamoša, tak vravel, že už sa ním ani nemá o čom baviť, lebo ten furt len minecraft a o inom ani nevie rozprávať. Nehral sa už týždne a ani si to vôbec nepýta a to bolo každý deň, len kedy môže minecraft hrať 🤦‍♀️.

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
meluela
15. okt 2020

@kittykat22 a ktoru ma verziu? lebo ta kreativna je celkom oki, vsak to je ako stavanie si z kociek, decka sa s tym super zahraju. ta bojova je asi o nieco ina

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
15. okt 2020

@kittykat22
My sme teraz tak nastavili telku, že len cez víkendy, cez týždeň nič. Chvíľku to trvalo, ale teraz super ... tie decká to ani nenapadne pýtať cez týždeň. Zrušením minecraftu a telky sa syn brutálne skľudnil, je sústredenejší, nezabúda, všetko si pamätá, čo učiteľka hovorí, sám si chystá veci, netreba ho kontrolovať a furt sa vypytovať či má hento tamto. On má problémy s písaním, tak sme sa dohodli, že každý deň diktát, krátky 5 viet, žiadna brutalita a vysvetlila som mu, že proste musí písať, inak mu to nepôjde, v pohode pristúpil na to. Ja mám decko ako vymenené.

jajabajaja
15. okt 2020

Mám syna v rovnakom veku. Minecraft sme mu povolili len vo forme oblečenia, figúriek,lega, poziciava si Minecraft knihy z kniznice a podobne. Nie je uplne out lebo vie o co ide, pozna nazvy ale nehra to.Nemusi ist so stadom ale tiez nie je dobre,ked sa nevie zapojit do debaty deti. Cez karantenu sme mu povolili len na vymedzeny cas a za odmenu zahrat si logicke hry na ww.decko.cz-lebo ich videl v TV a su naozaj fajn. Ako nahle zacala skola, PC nie je vobec. Lebo sme videli ako sa vedel rozculit a burit,ked sme mu nepopustili viacej. Existuje aj doskova spolocenska hra Minecraft napr....snazime sa aj my mat o hre aspon aky taky prehlad,aby sme to mohli do istej miery zdielat tiez Prezatial s nim mame dohodu,ze Minecraft PC hru mu kupime na 11.narodeniny. Neustupim v tomto. Lebo trendy v triede su bohuzial casto ovela nevhodnejsie ako len Minecraft,co je v podstate dobra hra. Jeho spoluziaci riesia strielacky, zombikov, vrazdy,kradeze a dospelacke hry aj fillmy,lebo niektori rodicia proste nemaju sudnost.Osobne poznam mnohych,ktori idu do mesta na vinko a detom pustia PC,lebo je to tak jendoduchsie...To ale neznamena,ze necham uplne zblbnut aj svoje dieta... tuto temu sme riesili aj s jednou kamoskou a ona skusila ist cestou, ze nechala deti hrat a mali s tym potom vela problemov. nakoniec to zaslo az do takej fazy,ze to uplne zatrhla. Kazdy asi musi najst cestu,ktora je mu i jeho dietatu bude vyhovovat. Nemusi to byt radikalne ale treba vediet potom aj zareagovat,ak sa to zvrhne...Takisto sme zistili,ked sme popustili v pozerani TV programov, priznavam -tiez to bolo isty cas riesenie casovycha inych nedostatocnosti z nasej strany ako rodicov-ze nam uplne blbne dieta. Velmi sa zhorsil vs pravani, v skole, nic ine ho nezaujimalo...bolo to tazke,ale zrezali sme cas pri TV na jednu dve kratke rozpravky po tom ako ma urobene sk.povinnosti cez tyzden a cez vikend jednu dlhsiu rozpravku plus par kratkych oblubenych.Ale prekladame to vychdzkami a spolocnymi hrami. Ked sa zacne horsie spravat, zrusime TV uplne a toto sa nam zatial osvedcilo. Nie je to bez scen ale je to ovela lepsie,nez to bolo

mamanadruhuu
16. okt 2020

Ahoj. Tak pokým sa nenaučí nespraví si úlohy nepomôže doma, žiadne hry. Terajšie deti sú závislé na hrách - tabletoch, telefónoch , počítačoch a pod.. , čím skôr sa začne, tým to bude lepšie aj pre vás ako matku a pre neho, vziať čas stanoviť čas hodinu denne , a keď bude odvravať, tak potrestať, vlastne vy si poznáte vlastné dieťa, tak už viete ako na neho. Možno bude stačiť len komunikácia, ale samozrejme že obaja rodičia musia byť na jednej vlne, inak to nemá význam a je to ťažšie

liz_lemon
16. okt 2020

@kittykat22 tiez si myslim, ze tie vikendy su celkom dobre riesenie, napr. my mame znamych, ktori povoluju 2 hodiny denne, ale deti maju aj 3x do tyzdna sportovy kruzok, musia mat ulohy, a chodia aj von sa hrat

andrejka1974
16. okt 2020

Tak u nas najprv povinosti a potom hra mam teraz dceru co ma 12 rokov zacala chodit do 5 triedy takze uloh ma vela ale ona sa najradsej hra spolocenske hry alebo na playstation futbal chodi aj na kruzky hoci teraz su pozastavene co je velka skpda velmi ju to hnevalo ale skus mu vyhradit cas kedy moze hrat a ak sa zhorsi priemer zakazat dokial si neopravy u mna toto fungovalo aj u starsich synoch

sense
16. okt 2020

Moja ma 7, 5 nehra sice minecraft ale tablet a tv az po splneni povinnosti, na tablete ma zamku 1,5 hodiny...ti jej odratava ak to tapbe ake potom nevypne a potom ma smolu... a to sa jej stava casto ked na aj pobede skolu a cez obed jej vyjde cas ba 15 min jed si to nevypne poobede po skole uz nema... cas potom predlzim len ked ide robit blitzrechnen a antolin

annamaria4
16. okt 2020

nadstavit si pravidla je zaklada, najskor povinnosti a potom sa moze hrat. proste nesmies ustupit a vtedy to bude fungovat. nech to berie proste za odmenu

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
silvike
16. okt 2020

@kittykat22 Ja len nerozumiem ze sama poviete ze tie deti su po hrani ako besne a na druhej strane im to sama davate len aby boli tendy :/ To ja nepochopim. Tak ako raz vidim ako tie hry posobia celkovo na tie deti tak moze byt trendy aj neviem co proste ja som rodic a ked mu nieco robi zle tak mu to skratka nebudem podsuvat. Vyplnit cas niecim inym zmysluplnym a naozaj tie deti si na to ani nespomenu, lebo vooobec tie hry k zivotu nepotrebuju a ani kamosov co maju v hlave tiez len tie hry a o nicom inom sa s nimi neda bavit.

nana123
16. okt 2020

@kittykat22 U nas to iste dookola Minecraft, zombici, zabyjacky atd. Pritom nikdy tu hru nehral, len pocul. Na tablete hral rozne ine hry a bol agresívny, nervny. Tak sme zrusili uplne tablet, ma dovolene len v nedeľu na hodinu. Aj to nie stale stihne lebo ked sme na vylete nie je cas. Syn sa skludnil. Stale mu to ide hlavou ale spravanie lepsie. Jedine co som dovolila knihu o minecraft a to preto ze je v skk a čita ju, čo potrebuje, je v 2 ročníku. Ale zamyslam sa co v buducnosti, lebo chcem aby mohol aj hrat hry ale aj aby to vedel korigovat, čo myslim ze min do 18r nebude vediet...

silvike
16. okt 2020

@kittykat22 Myslimze vsetky prispievatelky pochopili ze nejde o hranie spolocenskych hier a o hru s babikami. Ide o to ze decko ma v hlave len tablet, mobil, pc a hranie pc hier (a to je uplne jedno ci je to uplne ze debilny minecraft alebo inych "skvelych" pocitacovych hier). Proste zavislost a je to fakt des ked to dieta nevie dostat z hlavy.
Minmalizovat, ci to je alebo nie je trendy. Ale to uz je asi o celkovom nastaveni rodicov a rodiny a ko takej. Lebo ked aj rodicia hraju jak divi, tak potom ani od deti sa nic ine neda cakat, resp. ked ich v tom aj sami podporuju tak sa to potom tazko tym detom zakazuje a berie. Ak maju rodicia iny zivotny styl ani deti na tom tak neficia. Ale tak uz ako kto chce niekto da mobil a tablet do ruky v skolke niekto to obmedzuje viac a nedava detom pri kzdej moznej prilezitosti mobil do ruky, na pohraj sa zabav sa.

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
m_o_n_c_a_k
16. okt 2020

My sme to tiež urobili tak, keď príde zo školy sa naje a domáce úlohy si porobi. Až potom môže hrt, alebo pozerať telku. Väčšinov ale chodí s kamoškami von keď je pekne takže potom už večera a sprcha a večer už nemôže hrať. Pokiaľ neposlucha prvé čo je zakázane, je počítač. Moja sa celkom naučila na hry počas karantény, pretože ihriska zatvorené, vtedy rodičia deti von nepúšťali a na ihriska nesmeli, takže sedela doma a bud sme hrali stolové hry, ale keď som sa s ňou učila a potom ešte variť atď, však ste to poznali a ja do toho prvý trimester, kedy mi bolo proste zle, tak som jej dala poobede po učení voľnosti viac. Bolo u nás ťažké tiež nabehnúť na režim, že občas nevyjde čas na hranie sa na počítači, či videa z YouTube. Takže sme si určili pravidlá.

yoxinka
16. okt 2020

@kittykat22
Ja som tá mamička, čo spomína krúžok. Hudba je perfektná vec, brutálne to rozvíja mozog. Ja nepotrebujem zo syna koncertného majstra, ale má skvelú učiteľku a na ten klavír sa úplne teší (chodí do klasickej ZUŠ). Tablety, mobily sú fajn, ja nie som proti, ale nedovolím dieťaťu tam hrať sprostosti, lebo hrajú všetci. Skúsili sme, dovolili sme, vyskúšali, nebolo to dobré. Motivujem syna veľa čítať, rozprávame sa o tom, čo číta, trávime čas spolu (hry, prechádzky ...), podporujem ho v hraní s kamošmi vonku ... a tak, proste zmysluplné využitie času. Náš sa naučil v škole hrať šach, naučil ho spolužiak, tiež veľmi chcel potom chodiť na šachový krúžok, sle nevychádzalo to časovo. A šport je super, keby nie je korona, chodí plávať. Krúžok pre 8 ročné dieťa, podľa mňa, rozhodne nie je preťažovanie.

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
hettinka
16. okt 2020

@kittykat22 kompromis nenájdeš. U nás pomohlo len úplne zakázať World of tanks. Syn sa na PC veľmi nehral, ale toto ho chytilo a presne, keď hral, úplne v tom zažraty. A keď nehral, rozmýšľal, kedy bude. Takze som zo stopla v zárodku, PC aj mobil má obmedzený a je pokoj.

yoxinka
16. okt 2020

@kittykat22
Môj je tiež taký citlivý, tiež všetko rieši. Ja som chcela, aby šiel na gitaru, to je taký “chalanský nástroj” a ja som sa naučila hrať sama ako pubertiačka, tak aj máme doma dve. Ale on nie a nie a len klavír, tak sme ustúpili, že dobre. Len tam musíš kúpiť klavír, to sme zas nechceli, lebo náš sa pre niečo nadchne a po mesiaci je koniec. Ale kúpili sme ak klavír (učiteľka nám poradila aký pre začiatočníka) a neľutujem. Už som aj synovi vravela, že sa ospravedlňujem, že som ho tlačila do tej gitary a bála sa, že ho to hneď prestane baviť. Klavír je super nástroj na učenie hudby, to mi vravel aj kamoš. On chodil na ZUŠ na husle, potom sa naučil na gitaru, tú teraz aj učí v jednej hudobnej škole a teraz sa učí na klavíra keď som sa s ním radila, povedal, že keď chce malý klavír, nech ho dám na klavír a nech nevymýšľam 😜.

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
16. okt 2020

@kittykat22
Áno, digitálne, ale yamaha taká tá cenovo ok, ale aby to bolo dobré bola nezohnateľná. V dvoch obchodoch nám ponúkli iba kus z predajne (kde si ľudia môžu zahrať), tak sme kúpili iné.

kittykat22
autor
Autor odpoveď zmazal
hettinka
16. okt 2020

@kittykat22 aj nás hra na digitálnom piane a volejbal. Keď sú tréningy, na PC si ani nespomenie. Ale už im zasa zrušili. Aspoň klavir ešte v ZUS funguje.