Ako u vás funguje školský klub?
Mám prváčku a doteraz som bola presvedčená, že družina je na to, aby sa postarali o dieťa od kedy skončí škola až po príchod rodiča po dieťa. Ale už je december a bez ohľadu na to o koľkej prídem po dieťa, tak musím čakať. Keby pár minút, ale väčinou je to dlhšie, niekedy aj vyše pol hodku. Otec staršieho dieťaťa mi povedal, že už štvrtý rok je to u nich tak. Bez ohľadu na to či niečo tvoria, nacvičujú, alebo píšu úlohy. A keď nestihne dokončiť výtvor a už si idú robiť domáce, tak ešte aj ten musí doma dokončiť a má ho vraj tiež na domácu úlohu. Myslela som, že aktivity ich majú zabaviť a nie ešte pridať ďalšiu domácu. A keď nejde na krúžok organizovaný školou, tak na edupage má nahraté chýbanie. Však to je len krúžok, nie povinná dochádzka? Aj vy toľko čakáte, keď prídete po dieťa kým dokončia každú aktivitu? Alebo sa proste dieťa pobalí a ide?
@fokuska nie som v tej situácii, ale rozhodne by som svoje deti nenútila robiť nejaké nezmyselné úlohy do družiny, pokiaľ by aj po rozhovore na tom družinárka trvala. Samozrejme, s primeraným vysvetlením - tak, aby som ju nezhodila. Dá sa aj tak. Myslím si, že nie je dobré vychovávať deti k slepej poslušnosti voči autoritám. Majú si zachovať zdravú mieru vlastného kritického myslenia a vedieť sa ohradiť voči nezmyselnostiam a hlavne odlíšiť skutočné autority od zakomplexovaných jedincov, ktorí sa pokúšajú zneužiť svoje postavenie alebo moc. Toto konkrétne za nezmysel považujem. A za zbytočnú záťaž pre deti, ktoré majú aj bez toho tých povinností dosť.
@anketkarka toto zas nemame,ze by sme.museli cakat,no zas sa stvem na to,ze maly si vecne musi robit ulohy doma a to aj vtedy,ked ponho pridem po 17tej..pritom bola dohoda,ze sa.budu robit v druzine. Uz zvazujem aj stretko s druzinarkou..
@fokuska
Tak naor.u nas ta do skoly nepustia,musis si dohodnut stretko.
@deninka233 presne ani nas si nespravi ulohy,neviem.preco,lebo dohoda bola ina,tvrdi len,ze cital.. A rob s nim ulohy po 18tej! Tiez sa rozculujeme. Maju aj trenovat este navyse prepisy a diktaty (on to neznasa,tazko sa mu pise..)...a to uz je potom dost..:/
@siska53 U nás si robia v družine všetky deti úlohy okrem mojho. Tiež ma to trochu štve, ale nepohnem s ním, on sa proste rád hrá a tam majú iné hračky ako doma, tak sa hrá a úlohy musíme tým pádom robiť doma. Je prvák, tak tento rok ho nechám, možno budúci rok to bude iné, bude už vačší.
my sme mali hned v prvom rocniku v druzine dohodu, ze pre deti sa chodi do jednej hocikedy, potom vzdy o celej hodine, v piatok medzi 13,00 - 15.00 su vonku, takze tiez bud do jednej alebo po tretej. jasne, ze mozeme hocikedy, nie je to zakazane.
ale viem, ze ked pridem inokedy, pravdepodobne budu nieco robit.
a co sa tyka kruzkov, treneri a ucitelky si chodia deti vyzdvihnut priamo do druziny.
ulohy si v druzine nerobia, aspon moja dcera si ich nosi domov :D
@anketkarka mam druhaka a z druziny si ho vyberam kedy potrebujem, presne stanovene hodiny nemame, ani by to nepreslo u rodicov, ved kazdy ma inu pracovnu dobu, deti mimoskolske kruzky...
Akurat vieme ze od 13-14 hod su vonku, tak ich treba hladat tam.
Ked pridu z vonku idu deti idu na skolske kruzky, ostatne sa v druzine hraju, robia si ulohy,s tymi co chcu pani ucitelka nieco tvori, proste take volne, pohodicka.
Neviem si predstavit, ze by mi ucitelka povedala, ze mam pol hodky cakat a so mnou takto cakalo dalsich xy rodicov 😂😱😂😂
A ze ma absenciu na kruzku? Ucitelka si evidenciu musi viest, ale ked je dovod, aby sa kruzku nezucastnila napr je nachladnuta a chodi na sportovy kruzok, napis ospravedlnenku.
Netreba to dramatizovat.
nečítala som vyššie komenty, u nás to funguje nasledovne: do 14:00 hod si môžeme dieťa zobrať, potom až o 15:30 hod, lebo začínajú robiť rôzne aktivity alebo idú mimo areál školy ( je to tak urobené preto, lebo ak niečo robia, tvoria tak to vyrušuje ak každú chvíľku zvoní rodič), ak si rodič potrebuje zobrať dieťa medzi 14:00 - 15:30, napíše do zrkadielka a pokiaľ jeho trieda ide preč tak ho družinárka nechá u službukonajúcej družinárka ( to znamená, že vždy 1 trieda ostáva v škole alebo na dvore), aktivity určite nedokončujú doma, ale ak majú rozrobené tak to chvíľku trvá dokiaľ si to pobalia.... ak s tým nesúhlasite, otvorte tému na rodičovskom združení a riešte to cez radu školy, krúžky nie sú povinné, ale pravdepodobne si tak evidujú prítomnosť žiaka v škole pre istotu, ak by sa niečo stalo, aby to mali v poriadku..., ale predpokladám, že to neevidujú v počte vymeškaných hodín na vysvedčku...
@deninka233 noooo, ako by som to, nechcem si nakakat do vlastného hniezda, ale príprava na vyučovanie je jedna z činností ŠKD, čiže ten argument že družina je na oddych je tak z 30% pravda, pretože je tam oddychová/rekreačná činnosť, záujmová a príprava na vyučovanie a ak chceš, aby tvoje dieťa úlohy robilo tam, mali by ti vyhovieť. Ja s mojimi úlohy robím a mnohí rodičia sú za to vďační.
@anketkarka na tvojom mieste by som bola rada, že máte super druzinu, kde deti aj niečo robia a ešte aj píšu DU. To je naozaj nadštandard! Sú aj družiny, kde deti bezprizorne lietajú a nerobia nič.
My sme mali voľnejší režim, ale občas mali nejaké vopred oznámené aktivity a musela som prísť v stanovený čas.
Čo sa týka krúžkov, je fajn že to evidujú a vidíš, či tam dieťa bolo. Ak je raz na krúžok prihlásené, malo by tam byt. Vzdelávací poukaz škole podpisovať nemusíš a nemusí mat aj žiadny krúžok.
@marfikchov ale priprava na vyucovani neznamena, ze maju robit konkretne domace ulohy, priprava na yucovanie je aj to, ze si zahraju didakticku hru, precvicia nieco, alebo upracu zabavnou formou peracnik 🙂
Nie, nečakám, dieťa si zbalí svoje veci a odchod. Keby hu niekto nútil zostať a dorábať tak, by som jednoducho povedala, ponáhľame sa, ideme domov. Nie, aby som tam ešte pol hodinu čakala, družinu chápem, ako oddych pre dieťa, prípadne si tam urobí DU, ale niečo povinne dokončiiť, ved aj zajtra je den. Tak to nie.
@ena áno, aj didaktické hry, aj hádanky, aj krížovky atď, ale ak rodic stiha a dieťa po návrate domov je už tak unavené a nevládze sa sústrediť na úlohy, nie je nič ľahšie ako ich urobiť v klube, za 15 minút ich máme zväčša hotové, ide to ľahšie, keď ich robí celý kolektív. Mne sú za to rodičia vďační, zvlášť ak ešte dieťa má krúžok do šiestej, siedmej večer
@ena rodič nestíha, som chcela

@anketkarka ak si ju na kružok prihlasila, tak tam jednoducho chodiť musí ako na každú inú hodinu.
Prečo si ju tam potom prihlasovala?
dieťa mi chodí z družiny domov samé v presný čas. Ak prídem niekedy výnimočne skôr pre ňu - v priebehu 5min. sa zbalí, oblečie, odchádzame. Ak má niečo rozrobené, počká to na ňu na ďalší deň, resp. ak chce si to berie domov.
Stalo sa aj, že som sa neponáhlala a nechala si ju dokončiť rozrobené - ale len preto, že som mala čas 🙂
Čakať na dieťa polhodinu, pokiaľ niečo v družine dokončí? 🙂 NIE!
Čakať na dieťa polhodinu pokiaľ mu skončí krúžok? 🙂 ÁNO - vieš, kedy krúžok končí máš pre ňu chodiť v danom čase, zariadiť si to inak, alebo ju tam pre istotu na druhý rok vôbec neprihlasovať!
🙂 očividne si mamičkou bez práce....lebo vidím ako čakáš polhodinu na to kým sa dieťa dohrá, zatiaľ čo by si mala utekať do práce, vtedy by ťa to ani okrajovo nenapadlo 🙂 brala by si, utekala 🙂