Majú vaše deti veľa úloh?

28. mar 2023

ukoluju aj vase deti privela? musite sa s nimi denno denne vela ucit? zda sa vam mnostvo domacich uloh pre deti ok?preco je toho tolko a preco si domace ulohy neurobia s pani ucitelkou v druzine? co si o tom myslite?

veronikaszabova
28. mar 2023

Syn druhak - robi si ulohy sam, sem tam mu to skontrolujem. Trva mu to denne cca 20min.
Do druziny nechodi. Ale viem,ze deti si tam ulohy pisu - same.

euka210
28. mar 2023

nevieme o aky rocnik ide. Prvak doma len cita, ostatne urobi v druzine. Tretiak mal pisat doma diktaty, tak to bol veru des, uz nemusia, tak sa tesim,...vacsinu urobi v druzine a take ako basnicky ci nieco vyrobit, projekt maju cas cez vikend na to. Piatak si robi ulohy cez prestavky alebo doma, on sa ani neuci, len napise ulohy.
Ucila a ucim sa stale s prvakom, od 2.roc ich vediem k samostatnosti, tretiak si robi ulohy sam, pomozem ak treba, vyskusam basnicku, ked treba slovicka z anj. Co ucitelka, to iny pristup, jedna dava malo, tretiakova davala stale viac.

terry658
28. mar 2023

Od prvého ročníka sedíme nad úlohami hodiny. Ale tak moja má dyslexiu a predĺžený reakčný čas, čiže jej všetko 3x toľko trvá ako iným deťom. No snažíme sa učiť hrou.

luccija
28. mar 2023

Družina by mala byť podľa mňa na zábavu a nie písanie úloh.Potom rodič ani nevie čomu dieťa nerozumie a čo prebera.Neviem ako máš veľké dieťa najhorší bol 3,4 r.

autor
28. mar 2023

@luccija ano ale rodicia aj pracuju a este doma supluju ucitelov

katka700
28. mar 2023

V prvej triede som sa so synom učila skoro každý deň. Nechcelo sa mu učiť a chcelo to veľa vysvetlovania že úlohy a učenie ku škole patria. Od druhého ročníka len keď s niečím potreboval pomôcť.
Keď som po dieťa chodila do družiny tak väčšinou pred školou čakali 2-3 mamky jeho spolužiakov a svorne nadávali koľko majú deti úloh. Keď som sa syna spýtala na ten 'kopec ťažkých' úloh tak ich mal už spravené v škole alebo ich urobil doma za menej pol hodiny. Také 2 paralelné vesmíry 😂

eff007
28. mar 2023

Synovia tretiak a piatak si robia ulohy sami. Len vynimocne ich vyskusam pred pisomkou alebo nadiktujem diktat. Priemerne je to cca pol hodina za tyzden. So mnou sa rodicia tiez ucili, kym som bola na prvom stupni, ked bolo treba.

janulik2008
28. mar 2023

neter je prváčka a začiatky boli ťažké :D robili úlohy aj 2 hodiny, ale trz to majú za max hodinu, keď je toho viac. Ona zasa keď napr. píše musí byť sama lebo je schopná okomentovať aj farbu obrusu v kuchyni :D

rfrd12
29. mar 2023

Nikdy som si s deťmi úlohy nerobila

elmivelmi
29. mar 2023

A projekty naco robia,ked aj tak to robia rodicia povatsine a nie deti?

maryetta
29. mar 2023

Mam doma druhaka. Ulohy si robi v druzine. Doma skontrolujem. Ak ma pekne pismo ma klud. Ak je nacarbane prepisuje.
Citam spolu s nim. To musi zabrat.
Ale samo o sebe uloh?
Mna aj skor hneva ze maju pracovne zosity a z nich neviem ani polovicu veci nemamju vypracovanu. Ked mu poviem ze pod ideme si to urobit-tak nemozu????

neznamaznama
29. mar 2023

Záleží od učiteľa, koľko úloh zadá deťom. Naše učiteľky nikdy nedávali deťom príliš veľa úloh. V najnovšom scenári to trvalo maximálne hodinu, aj to boli skôr výnimky. Väčšinou dorabali/dorábajú to, čo dieťa nestihne v škole. Ty sa koľko venuješ dieťaťu doma kvôli úlohám?

neznamaznama
29. mar 2023

@elmivelmi ale to je chyba rodičov, že robia tie projekty oni a nie deti. Majú ich robiť deti. Robiť projekty je podľa.mna dôležité a super. Dieťa sa naučí nove a iné veci, naučí sa hľadať a selektovať informácie.

elmivelmi
29. mar 2023

@neznamaznama a ak ich tie deti nevedia?Preco to s nimi nerobia ucitelia na vyhradenej hodine?
Najskor by sa to tie deti mali tiez naucit ma cviceniach ,aj viac x aby do toho prisli.A nie urobte projekt a nic k tomu zo strany ucitela.

arasidka123
29. mar 2023

@neznamaznama veľakrát aj tie domáce úlohy urobia rodičia, lebo sa im nechce sedieť pri tom s deťmi...celkovo...veľa rodičov chce mať doma od detí pokoj...česť výnimkám samozrejme...moderná doba - počítače, hry, tablety, mobily...

babulkomale
29. mar 2023

U nas bol masaker 3. a 4. rocnik, x stran z kazdeho predmetu, 150 znamok za pol roka...
Cez koronu doma ale ziadny veget, testy online na cas, decka co ledva vedeli mysou prenasat. Stresy, tlak.
K tomu vsetkemu este projekty a zvlast zosit kde mali denne pisat diktat, prepis a odpis.
Na prazdniny navalenych stran z pracovného zosita, ze sme to museli brat na lyzovacku aby to stihol 🤦 cas co mal byt na relax s rodinou travil nad ulohami.
Pojazdna psychiatria, revy, place, nervy cela rodina.
V druzine ulohy zakazane.
Zalezi to velmi od ucitelky. My sme mali premotivovanu.

neznamaznama
29. mar 2023

@elmivelmi nechápem čo myslíš vyhradenou hodinou. Akože by mali ďalšiu hodinu naviac? Je problém sa venovať tomu dieťaťu doma pár minút/hodín za týždeň a robiť s ním projekt? Mňa bavili robiť projekty s najstarším, už v druhom ročníku ich mali strašne veľa, občas som až pindala, ale vieš čo je úžasné? Že v neskorších ročníkoch moju pomoc takmer vôbec nepotreboval. Už ich nemal také prepracované a vymakane podľa mojich predstáv, ale informácie si vedel nájsť a vedel použiť tie správne.

mikadooo
29. mar 2023

Prvá dcéra nemá veľa, druhá dcéra má veľa. V družine si úlohy nerobili a nerobia, hrajú sa tam a chodia von. Kamarátkini synovia si úlohy vždy urobili (urobia) v družine, aby mali potom pokoj. Nikto im nezakazuje úlohy si v družine spraviť, len to nemajú príkazom. (Rovnaká škola, rovnakí vychovávatelia). Ale moje decká sú po maminke - posúvajú povinnosti ako to len ide. Presne tak som fungovala ako školáčka aj ja 🤷. Takže u nás sa robia úlohy doma... (staršia od cca štvrtej triedy sama, mladšia väčšinou ešte pri mne (druháčka), ak však nechce byť pri mne, nenútim ju).

zuzulka558
29. mar 2023

Naša je 3 cka ale úloh majú malinko tak na 20 min pre nu a potom si opakuje alebo sa uci nové učivo tak najviac 1,5 hodiny,, úlohy nekontrolujem učiteľka ma názor ze domáca úloha je práca žiaka a nie rodiča chce vidieť chyby keď urobí a nie rodič to prepisuje,,

neznamaznama
29. mar 2023

@arasidka123 bohužiaľ, sú dva extrémy. Buď úlohy spraví rodič za dieťa, aby mal pokoj a potom sa čuduje, prečo písomka dopadla tak hrozne, alebo ja sa v mojom okolí stretávam z opačným extrémom. Rodičia neuveriteľne tlačia na dieťa a to si robí úlohy minimalne 2-3 hodiny denne.

beronsche
29. mar 2023

Nuz, maju ich viac, ako by podla mna mali mat (1.st. ZS)... A vyrazne to znizuje ich vnutornu motivaciu sa ucit a aj (najma) lasku k skole.

Riesili sme to raz na rodicku, ucitelka suhlasila s jednym dnom bez uloh a potom ma premotivovana matka prekricala (doslova), ze ulohy musia byt.. tak to zostalo ako to je..

Netvrdim, ze ulohy nikdy a ziadne, to nie, ale teraz mam pocit, ze jednak tym, ze v triede je privela deti a nie je mozne k nim individualne pristupovat a prisposobit tempo, vela veci sa musi dobiehat doma, prave cez du.
No a potom su tu este samozrejme aj niektori ucitelia (a rodicia) neschopni zmenit myslenie a akceptovat iny pristup v uceni. A ti si ziaka bez mnozstva uloh ani nevedia predstavit..
Jednoducho to cele suvisi aj s nasim zlym skolskym systemom... ☹️

elmivelmi
29. mar 2023

@neznamaznama ano,pretoze ked chcu ucitelia projekty,preco ich s nimi oni nerobia sle rodicia?Rodicia ich robia preto-lebo tomu dietatu to ten u itel neukazal-nenaucil.A to je zle.Ucitel by to mal ucit-nie rodic.

neznamaznama
29. mar 2023

@elmivelmi a ako dlho by podľa teba mali tie deti byť v škole, aby si tie projekty spravili? Lebo väčšinou majú deti každý iný projekt, prípadne zada učiteľ 10 projektov a deti si majú vybrať. A keby sa mal učiteľ venovať každému dieťa zvlášť, tak ako dlho by to trvalo? Naozaj je taký problém robiť s deťmi občas nejaký ten projekt? Nerobia každý mesiac jeden, aspoň väčšinou, za rok majú koľko projektov? Možno 5? A keby aj mali každý mesiac jeden. Venovať hodinku, no dobre možno dve hodiny za mesiac projektu s dieťaťom je veľa? Ja chápem, že to občas dá zabrať ale naozaj máš pocit, že je to až také neúnosné a náročné pre rodiča? V dnešnej dobe internetu a všemožných vymožeností?

oslo1
29. mar 2023

Syn je v reception, to je ako na Slovensku pripravka, ale uz citajy, pisu a pocitaju. Plus v UK maju phonics, co je spravna vyslovnost.
Hned na zaciatku skoly som upovedomila skolu, ze som single matka, vdova a pracujem na full time. Preto nemam cas na domace ulohy, nie som stroj.
Syn ma v skole nejake ulohy, sem tam, ak he cas cez vikend, tak urobime, vacsinou ale nie .
Syn je bilingual, tak Mal na zaciatku problemy, ucitel, ze nemam sa stresovat. Teraz to uz dobieha s to tak, ze cita vsetko. V skole sa mu extra venovali , za co som vdacna.
Takze tolko k domacim uloham.

srdeenko19
29. mar 2023

Úlohy máva dcéra, druhacka denne. Stane sa možno raz za mesiac, že nemá. Každý týždeň píšu písomky, desaťminútovky, kontrolné práce. Raz za mesiac diktat na známku, predtým dva skúšobné, z angliny písomka cca 2x za mesiac. Teraz je škola, aspoň naša dedinská náročnejšia oveľa, nez v minulosti, co si ja pamätám. Takisto naša škola na dedine od 1.rocnika oproti školám v meste ide bomby.

viestta
29. mar 2023

rodicia nesupluju ucitelov, u druhakov urcite, jedine v pripade, ze by ziak na hodine nepochopil ucivo. Nas si vacsinu uloh spravi v druzine, spolu s ostanymi a sam. Doma uz len to co nestihne, citanie a ak sa maju nieco ucit naspamat. Urcite sa neucime hodiny a to je narocne dieta.

anika
29. mar 2023

Osobne si myslim, ze mnozstvo domacicj uloh projekty a aj mnozstvo povinnej literatury na prvom stupni nie je na mieste, no ovela viac ma vzdy sokuje, ked musime picas pn dobiehat skolske zosity, pracaky, aj domace, to som uz vyslovene podrazdena a aj som to odmietla po dohovore

stanulienkat
29. mar 2023

@elmivelmi 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ucitelia maju robit detom projekty??? Nie. Ani rodicia bg nemali. Ved ucitelia tym chcu naucit ziakov samostatnej praci a zistit, ci davaju na hodine pozor. Nemusia to mat vypracovane ako z NASA.
To, ze rodicia robia ulohy za deti, je problem a hlupost tych rodicov.
Ulohy- ja si pamatam z detstva, ze sme mavali denne vela uloh. Sedela som nad tym niekedy aj niekolko hodin s rodicmi, ktori nepindali za kazdu ulohu.

kikulienkadd
29. mar 2023

Ahoj,syn je piatak,úlohy má zväčša hotové už keď príde zo školy. Projekty trvajú dlhšie,ale zvláda sám, niekedy sa príde poradiť, čo sa mi zdá krajšie,lepšie, aby to mal na výbornú. Baví ho to. S hotovými úlohami chodil aj z Škd keď bol tretiak,štvrták (a to tam býval maximálne 1,5hod). Prvé 2 triedy sme sa poctivo učili každý deň toľko,koľko bolo treba. Veru,niekedy aj viac ako hodinu. Získal systém a už si ide sám. Len to písmo! Niekedy to neviem prečítať, tak mu poviem, nech píše krajšie. No chlapec🤷‍♀️

neznamaznama
29. mar 2023

@kikulienkadd ono je super, že to nevieš prečítať ty. Horšie je na tom môj syn. Ten sám po sebe neprečíta a často len dedukujeme, čo by to asi mohlo byť.🤣🤣🤣🤣🤣 A pritom ako malý písal veľmi pekne.