icon

Ako vysvetliť tretiačke slová krištáľ/kryštál?

13. dec 2022

Ďakujem.

tyrkysova_kobyla
13. dec 2022

Nas ucili ze kristal je v spojeni kristalova vaza (nieco priezracne, sklenene) a krystalovy (drsny) je cukor

liljana
13. dec 2022

https://jazykovaporadna.sme.sk/q/9363/
krištáľ -u/-a m.
1. bezfarebná odroda kremeňa
2. bezfarebné sklo s vysokým indexom lomu: benátsky k.

kryštál -u L -i mn. -y m.
1. pevné teleso s pravidelnou štruktúrou: k-y soli
hovor. kryštálový cukor: kilo k-u;

autor
13. dec 2022
jaroe
13. dec 2022

Aj voda je kristalovo čistá. Kryštál je tvar.

martina1985ba
13. dec 2022

@liljana :D ma pobavila predstava ako tretiacke vysvetluje ze kristal plati pre sklo s vysokym indexom lomu

nika23t
13. dec 2022

@tyrkysova_kobyla moja malá si pamätá podľa toho, že krištáľ s ľ (makka spoluhlaska) je sklo, nerast a píšeme s mäkkým i. Kryštál s l (tvrdá spoluhláska) píšeme s y, a ide o krystalik s nejakým tvarom, napr. cukor (snažila sa aj z blízka obzerať).

nika23t
13. dec 2022

@martina1985ba ja som si tiež predstavila, ako to podľa tohto vysvetľujem dcére 😂😂😂

chcemradu
13. dec 2022

Cukor a soľ je kryštálový/á a krištáľovo čistá voda, krištáľ ako kameň je s mäkkým. Nás učili tak že kde je na L mäkčeň je s mäkkým i. Kde je L ako tvrdá spoluhláska, je s Y 🤪

luxus10
13. dec 2022

autorke-toto je vsetko pekne, ale po roku to zabudne...moja skratka-zjednodušenie je: ked uvidi kryštál -a bude tam L bez mäkčeňa, vtedy piš Y

-TVRDE L=TVRDE Y, mäkké Ľ= mäkke i

kiki68
13. dec 2022

Normalne otvoris Google alebo obyvackovu vitrinu a ukazes, toto je kristal ako sklo, material, toto je krystal ako skupenstvo, cize napr cukor, alebo drahokam. Jedno je vacsinou velke ( luster, vaza), druhe male ( zrnko, drahokam)

heni79
13. dec 2022

To sa v ktorej škole učí v treťom ročníku? 🤔 Teda, asi ZŠ, či sa mýlim?

konikkon
13. dec 2022

@heni79 gramatika sa asi v každej škole učí v 3. ročníku

aknamorka22
13. dec 2022

Ľ=i, L=y 🙂

heni79
14. dec 2022

@konikkon 😂 Ale táto téma konkrétne nie je učivo 3.ročníka!