Ako vyzerá váš denný program s deťmi vo veku 10 - 12 rokov?
Chcem sa spýtať aké máte dni s vašimi 10-12 r. deťmi. Ako trávia čas čo robia poobede a koľko sa im venujete. Lebo my prídeme po škole okolo 14-15, občas si zahráme spoločne.hru, vždy sa porozprávame co bolo v škole a pod, čo treba do školy … spolu niekedy navaríme, niekedy upečieme, ale vždy je zo strany dieťaťa ja sa nudím, na dvore je bicykel, nejde, v skriňi sú korčule, nejde, lopta, kôš basketbal., nejde, sériu kníh má novú,kt. vybrala detské zaujímavé, nečíta, nič sama, iba sa ofukuje, chodí hore dole, naháňa psa a mačku bodka. Kamarátka keď príde ju nahovára vkuse na to aby sme išli niečo kúpiť do billi, slané, sladké hocičo, potom jej povie že ona sa už začina nudiť keď je tu tá kamarátka a ja vyvalím oči NUDIŤ? Teraz je tu zase, už zase mi žerie nervy , že kamarátka ju nahovára aby sme išli kupit nieco do teddy, povedala som nie, vymenovala som 25 veci kt mozu robit, … teraz prisla zamnou zas ju nahovára ze ci sa mozu ist prejsť niekde… majú 9-10 rokov PREJSŤ???? 😳 nikdy v zivote nebola sama nikde lebo nechce. Ani doma sama nechce ostať. A nakoniec sa kamaratka zbalí a povie jej ked pojde domov ,, konecne sa ide najesť domov,, my nič nemáme,…. Špajzu mám plnú od cestovín, ryže, zemiakov, mraznucku plnú, a chladničku tiež cez nátierky, zeleninu, ovocie, ryby, triesky, vajec, šuniek, salám, syrov, džúsov, jogurtov, a kadečoho cereálii, tvarohu, džemov uz ani neviem co vsetko…navarené je a ta kamaratka pride o 14 na dve hodiny zo skoly ju zoberieme a robi toto… potom mi to je cele luto sj za moju dceru ale nema spravanie ako kamaratka… a ja som ako matka najhorsia…
Moja 11r príde domov(do prázdneho domu) o 14:30, zohreje si jedlo, naobeduje sa a potom si robi domáce úlohy. O 16h ide zobrať svoju mladšiu sestru na autobusovú zastávku. Občas majú ešte nejakú extra prácu ako poskladať si veci zo sušičky do skrine alebo vyhodiť myčku. A keď je toto všetko urobené, tak si môžu zapnut telku alebo sú na tablete. Keď prídem domov (17:30-18h), tak už len kecáme pripravujeme večeru. Sprcha,kniha,spať..na viac času nemáme… Teraz keď bude dlhšie svetlo a teplo, tak si možno vybehneme aj na bike.
@lucia147852 no nič moc rodičia ale nesúdim, rodicia asi tak, ze najradšej sa zbaviť, lebo niekedy je u nas aj dost hodin aj prespi cez vikend a jasne ze uvarim a dam im, ale uz sa to stalo automatické a uz mi zacina nahovárať dceru ze nepojdeme do mg donaldu? A nepojdeme do tatralandie? A moja ku nim nechodí lebo asi nemaju dobre vztahy v rodine doma tak nechce tam ani ist. A ta mala asi nechce byt ani doma.. vsade dobre len doma nie..
Aj tak nechápem v čom je problém . Keď je u vás dlhšie , ako ti je príjemné , treba dievčaťu povedať , že je čas ísť domov a na prespávačky asi tiež ku vám nechodí bez tvojho súhlasu . Ty si so svojou dcérou urči jasné pravidlá a potom nebudeš mať doma celé dni dieťa , ktoré ti evidentne vadí
Každý deň je to inak, lebo je iné zoskupenie povinnosti.. mM tri deti a každé má rôzne krúžky, každé je iné a má iné zaujmy.. naše poobedia sa ale gro.skladaju z toho že keď prídu zo školy, urobia si úlohy, najedia sa, oddýchnu, potom riešime prejdenie sa na krúžky, alebo ideme po najmladšieho do družiny, cestou niekedy stretneme kamarátov, alebo niekedy idú starší sami s kamarátmi, čo sa ale nestáva často.. na niektoré krúžky treba ísť autom, v také dni nejdeme na prechádzku, lebo už nestíhame.. alebo keď je škaredo, ideme autom, lebo nič nemáme pri dome..
Doma keď prídeme robíme večeru, rozprávame sa, deti sa už len občas niečo spoločne hrajú (dvaja sú už v puberte, tretí si už teda bohužiaľ musí vystacit niekedy sam, čo je pre neho ťažké, lebo miluje interakciu) spoločne sa momentálne hlavne hádajú, alebo bláznia, keď majú povolený čas, tak spolu pozerajú do mobilu.. večer si pozrú obľúbený seriál, potom osprchovať a pred spaním sa s každým porozprávam ešte osamote a striedame sa s mužom pri tejto činnosti.. chvíľu si potom môžu ešte čítať knihu a idú spať..
Príde o 16.00 zo školy, dá si ľahký olovrant, nachysta sa do školy . Ide von alebo kresliť, večera, sprcha a spať. Takto kazdy deň okrem stredy. Vtedy príde o 12, obed, nachysta sa do školy s stretne sa s kamarátkou alebo si ideme za športovať alebo si pozrieme Dunaj, alebo Lets Dance aktuálne a potom je už vecer
mam 11 rocnu... okolo pol druhej prichadza zo skoly naje sa a bezi von s kamoskami... niekedy sa nenaje a bezi von s kamoskami a ja najdem papierik mamka slubujem, ze budem jest neskor 🤦 podla pocasia a nalady je vonku najviac vsak do 17:00 ... potom znova alebo prvykrat je a uci sa sama... ked treba preskusam... potom prichadza mami nudim sa - tak jej vymenujem co vsetko sa da umyt okna, podlaha, kupelna, kuchyna atd ... vacsinou uz pri 5-6tom slove jej nie je a ide skladat puzzle, citat knihu, pozriet film alebo ideme spolu nieco napiect ci ukuchtit
Mám 10rocnu a cez týždeň ma 3dni z 5kruzky, tak to stíha doma len školu prehodiť veci, najesť sa a je večer a ide do postele. Tie dva dni si aj užíva že ma voľnejšie a môže si oddýchnuť a mať pohodu doma, vyrába si a kreslí v izbe, niekedy ideme spolu von, teraz keď bude teplo to ma bude ťahať stále von korčule bicykel kolobezka - kvôli nej som si kúpila aj ja 😀 a teraz dostala svoj vlastný wake na vodu tak od mája budeme na zátoke. Je rada občas aj sama doma, môžem ísť v klude na hodinku si zacvičiť al na kozmetiku, myslím že oceňuje chvíľu už aj bez nas. Kamošky si aktuálne domov nevodi, lebo to bolo žiaľ také nijaké, no deti rodičia sú všelijakí a presne ako ty som mala z toho nepríjemne pocity, pri určitých situáciách. Tak som to stopla. Občas sa nudí ale nič hrozne a aj to patrí k detskému veku ale potom si vždy nájde nejakú aktivitu hlavne keď spomeniem tak ideme triediť a upratať ti šatník a je po nude 😁
Tak tam je aj odpoved prečo je taká. Rodičia sa moc nezaujímajú, zázemie teda nič moc. Nejakú frustráciu si kompenzuje na vás. Pred dcérou sa chce možno ukázať, aká je nezávislá. Je pravdepodobne, že okolo puberty sa ich cesty rozídu. Chápem, bola by sa opatrná a tiež by sa mi také maniere nepáčili.
Moja dcéra má kamarátku, ktorá má viac rozumu je aj o rok staršia, tak nenahovára ju na blbosti takéhoto typu. To skorej moja stále vymýšľa Teddy, MC Donald atď. A je jedináčik a tam je pes zakopaný, vidím to ako veľkú nevýhodu, lebo má všetko a ešte viac by chcela v konečnom dôsledku je všetko zlé a nuda... nič ju nebaví s ničím nie je spokojná, aj psa máme a vôbec sa mu nijako nevenuje... všetko len naproti nám robí..ani za svet upratať izbu, úlohy čo by mala za 5 minút hotové je schopná robiť dve hodiny...
Tak riešite kamarátku alebo program dcéry? Nerozumiem úplne. Veď keď nechcete, aby sa išla flakat po obchodoch, tak nepôjde. Porozprávajte sa o tom a nejako si to nastavte. Kde má nejaké krúžky, kam by chodila? Žiadny nespominate. Moje deti chodia na krúžky, ktoré ich zaujímajú. Dcéra keramiku, výtvarnú, šport, syn šport, druhá dcéra hudobné nástroje, spev, divadlo, šport a tá má 10 rokov. Doma si potom oddýchne, porobi úlohy, zavolá s kamoškami, ale je vybitá z aktivít, nevymýšľa, čo by doma robila. Je rada, že má oddych 😅. Niekedy ide ku kamarátke a v meste sa zvyknú pomotať cestou zo školy na krúžok alebo že zájdu na ihrisko sa pohrať spolužiačky cestou zo školy, to môže ísť sama. Potom ju v meste vyzdvihujem. Ak chce, zájde si cestou aj do obchodu.
To druhé dieťa má nejaký problém. Veď skúste sa jej niekedy popýtať, čo zvykne robiť doma a kamnzvyknu chodievať s rodičmi poobede, cez víkend. Normálne im obom vysvetliť čo áno a čo nie, nastaviť si to a porozprávať sa aj s vašou ešte zvlášť. Moja v 10 rokoch už by bola schopná to nejako pochopiť pri vhodnej komunikácii.
Majú klavír ZUŠ šport cyklistiku a vozinich dedko ja som v práci do noci .nikto mojim dvojcatam neasistuje pri hrách

@madono inak ano, toto aj ja pouzivam, ze tak ideme robit diktat alebo pocitat priklady 😁 a obcas aj suhlasia, alebo si rychlo vytiahnu lego