icon

Ako zistím, či je obvinenie zo strany spolužiačky pravdivé?

j.a.n.e.7
16. apr 2017

Milé maminy,

mám syna 9r., povedala by som taká stredne ťažká povaha (má svoju hlavu a ide si za tým, za čím chce), ale zase dobrák, len v poslednej dobe flákal úlohy, sem-tam nám zaklamal (napr. že má umyté zuby a nemal) ale aj vážnejšie veci (doniesol si domov niečo zo školy, čo mu nepatrilo a klamal).

Každopádne vážnejší problém so správaním v škole až doteraz nemal. No doniesol poznámku, že na školskom výlete ťahal spolužiačke mobil z vrecka a pokúšal sa vytáčať tiesňovú linku. Iný spolužiak to oznámil majiteľke mobilu a tá mu ho vraj vytrhla z ruky. Oznámila to učiteľke až na druhý deň, aj to preto, že iné dieťa, čo to asi videlo, to oznámilo svojej matke a tá to zas povedala matke toho dievčaťa - majiteľky mobilu. To dievča to matke doma nepovedalo preto, že sa bála, lebo si nedávala pozor na svoje veci. Je to také trochu domotané, každopádne dospelý to nevidel nikto, žiadny učiteľ, len deti.

Syn prišiel domov s plačom, že on sa toho mobilu ani nechytil, tak sme ho netrestali, kým sme sa osobne nestretli tou spolužiačkou a jej mamou. Vypočula som si teda, ako sa to podľa nej celé stalo (a nevyzerala, že si vymýšľa), pričom môj syn stále zoči-voči nej len ticho stál a opakovane tvrdil, že to on nebol. Doma sme sa potom ešte o tom rozprávali a keďže ma niečím iným nahneval, posadila som si ho na stoličku a povedala som mu, že kým mi nepovie pravdu, tak tam bude sedieť. Vyhodila som mu na oči jeho predošlé klamstvá (ktoré sa stali naozaj krátko pred týmto) a povedala som mu, že práve preto skôr verím tým druhým deťom ako jemu, lebo ma už nie raz oklamal. Na to sa zrazu priznal, že áno, on to bol.... uľavilo sa mi, že konečne sa priznal a môžeme to "uzavrieť".

Lenže... o 2 dni bol na prechádzke s mojou mamou, čiže jeho babkou, s ktorou má dôverný vzťah a ona mi povedala, že sa nejako dotkli tej témy na prechádzke a on jej povedal, že sa priznal, lebo som to vraj ja tak chcela. Keď si to tak spätne uvedomím, áno, v podstate som od neho chcela to priznanie a on to presne dešifroval z môjho správania....

Nedalo mi to a spýtala som sa aj jeho samého, prečo sa mi priznal, keď babke vravel niečo iné. On mi na to povedal, že mu to už pripadalo márne.... Prišlo mi veľmi ľúto, že som si vlastne sama zmanipulovala dieťa k priznaniu...

Mne, môjmu mužovi aj mojej mame sa nezdá, že by v tomto klamal ( a bol ešte tak rafinovaný, že najskôr popiera, potom sa prizná a potom povie, že sa priznal kvôli mne), ale zase videli to minimálne 2 ďalšie deti, tak to nie je len tvrdenie jedného dieťaťa proti druhému. Pritom sú dobrý kolektív a doteraz sme nemali problém čo sa týka spolužiakov. Aj keď syn mi spomínal, že sa mu to dievča vraj vyhrážalo, že sa mu pomstí (neviem ale za čo).

Naozaj by som chcela vedieť, čo sa tam udialo.... a hlavne nechcem stratiť dôveru svojho dieťaťa. Doteraz, keď sme prišli na nejaké klamstvo tak nezatĺkal, priznal to, ale v tomto prípade je to omnoho komplikovanejšie.

Čo si o tom myslíte? Ako by ste to riešili? Je to oficiálne obvinenie a ak tvrdí, že je nevinný, tak potom ako rodič chcem stáť pri ňom. Ďakujem za každú radu.

j.a.n.e.7
autor
16. apr 2017

@margotka33 Aj ja som svoje detstvo prežila ešte v dobe, keď rodič a učiteľ mal vždy pravdu a dieťa nemalo veľa možností sa brániť, z čoho vznikla nejedna krivda. Presne toho sa chcem vyvarovať, chcem, aby on vedel, že mi vždy môže povedať pravdu, ak aj niečo vyparatí. Práve o toto mi ide, neprísť o jeho dôveru v situácii, keď ma možno viac ako inokedy potrebuje.

evita2222
16. apr 2017

@j.a.n.e.7 Prepáčte, ale magnetky ukradnuté zo školy nie sú žiadne suveníry. Učiteľka si ich musí za vlastné peniaze kúpiť. Začína sa to "malými" krádežami a potom si dieťa dovolí vybrať inému mobil z vrecka. Píšete, že pred pár dňami vzal pomôcku z učebne a priznal sa až tesne pred konfrontáciou, takže tiež klamal.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
vierkainka
16. apr 2017

nečitala som všetky pripsevky,tak len napišem svoj nazor.....každy mame svoje chyby a tvoj syn nie je vynimka.....ja byť na tvojom mieste,tak mu verim....nielen preto že som matka,ale už len preto že si myslim že by svojej babke neklamal...ty si ho donutila k priznaniu a on ako typicky chlap i ked maly chlap tak ti urobil radšej po voli nech už ma klud🙂 mna by skor zaujimalo niečo ine....prečo sa mu ta spolužiačka vyhraža? to ako si dovolujej taketo reči? a ak je tvoj syn neuraz sa za vyraz "znamy" svojimi drobnymi beťarstvami ,tak je lahky terč aby ho z niečoho obvinili....videli to dve dalšie deti? no mohli....ale kludne mohli aj tvrdiť to,čo chce to dievča......pre svojho syna si všetko...vidi v tebe oporu a doveru......si jeho utočiskom.....porozravaj sa s nim,povedz mu že mu veriš..že to može doverovať čokolvek sa stane,...tvoje dieťa potrbuje v tebe vidieť ochranu a nie nepriatela....nevravim že ho maš podporovať ak spravi niečo zle,bud spravodliva a ak pochybi v buducnosti tak to rieš,ale tentokrat si myslim že mu veriť možeš.....hlau hore,drž sa🙂 teš sa ,že maš krasneho a zdraveho syna🙂

jeennyv
16. apr 2017

@j.a.n.e.7 citala som len par prispevkov, ale vies ako by to moj dedko nazval? Slepici prdelky..., vela kecov, cele nafuknute atd..moj spoluziak zrusil elektrinu v celej skole a bola z toho mensia drama...ver svojmu dietatu, maj voci nemu menej donucovacie spravanie v zmysle tych priznani, lebo sa nedozvies pravdu len to co chces pocut..9r.. uz sa buria podla mna hormony pride puberta tak skusa..pises, ze klame, ale v com..nejake vszne veci ci blbosti? Podla mna fakt velmi nafuknute a mozno skutocny problem je inde ako v mobile

lija22
17. apr 2017

@j.a.n.e.7 nie som skusena matka, mozno poradit blbost. ale ja by som synovi vysvetlila co sa ma a nema, vsak to si aj urobila. tiez by som konfronto ala s dievcinou a jej mamou a potom bez rozdielu, ci je vinny alebo nie je by som mu povedala, nech sa vyhyba tej dievcine aj podobnym neprijemnostiam ak uz nechce zazivat taketo traposiny a nech si to riesi sam s nou. devatrocny je velky chalan. roste by som riesenie nechala na nom, ak by zle rozhodol sam bude znasat dosledky, ak dobre, dobre pre neho 🙂

pink_lady
17. apr 2017

vies co..ked som mala asi 6-7 r mama ma takymto sposobom donutila priznat sa k "dobodanemu" viecku na zavaranine...doteraz si ju pamatam ako sedela proti mne na posteli, drzala ma za ruky a hucala do mna...a donutila ma priznat sa ...a ja doteraz neviem ci som to urobila alebo nie ...dieta nenut k tomu aby sa priznalo, len ho popletes...ale daj jasne na javo ze klamat sa nesmie, a ak ho este raz pristihnete pri klamstve, bude za to postih - bud konkretna- zakazes mu nieco co ma fakt rad...a trvat na tom, dodrzat to...
a k incindentu s mobilom sa uz nevracajte - deti na to tak ci tak rychlo zabudnu...

bosoriak
17. apr 2017

@j.a.n.e.7 U nas este funguje zakladne pravidlo: Nenahnevam sa, ak povies pravdu. A aj to tak vzdy bolo. Zjedla si tajne cokoladu a ja sa spytam a ty povies ano? Fajn, nehnevam sa, ale musis si ist znovu umyt zuby. Chapes, nepodporujem to, ale ked sa prizna, tak nekricim. Zurim, ked mi do oci zaklamu a ja to zistim.

Teraz su rozkosne, lebo vzdy pridu "Mami, ja ti nieco poviem, ale nebudes sa hnevat" 😀 Niekedy to nehnevanie sa vyzaduje hlboke dychanie, niekedy musim odist z miestnosti a udriet si do steny, ale snazim sa nikdy nikdy nekricat a nehnevat sa na ne. Zatial to funguje, uvidime dokedy.
Odporucam dobuducna.

adri266
17. apr 2017

@pribinak myslis, ze ucitelia maju carovnu gulu, aby zistili, kto ma pravdu? Pride za Tebou revuce dieta a povie, ze ten do mna strcil. A ten sa brani, ze ona ho strcila prva. Pytas sa spoluziakov, tak polka hovori tak, druha polka tak.
Ale mas tam dieta s krvavym kolenom a teraz to ries tak, aby rodicia aj jedneho aj druheho dietata boli spokojni 😖

Ja ako ucitelka neznasam a nenavidim pisat poznamky, kedze aby som celu situaciu vysvetlila, musela by som napisat celu stranu do ziackej. A ked uz pisem, je to tak, ze ma ten dany ziak vytocil predtym uz X milion krat. Teda aj dana ucitelka mohla napisat chalanovi poznamku kvoli tomu, ze sa to uz stalo niekolko x predtym, ale bol iba ustne napomenuty.

Tak ci tak, mobily v skole. U nas ich maju deti zakazane, maju byt v skrinke, ale na prvom stupni deti maju spolocne satne, tak ich maju pri sebe ci v taske. Ja to nepochopim, naco im mobily su, rano ich rodic privezie do skoly, po obede po nich pride. Ale je to vec rodica, ako si dieta vychovava.

adri266
17. apr 2017

uz by som sa na vsetko vykaslala, pravdu sa nedozvies. Co ale mozes z toho vyvodit je, ze synovi vysvetli, ze ak bude klamat niekedy znovu, bude to pre Teba tazke mu uverit, ak bude vraviet pravdu, ale ostatni budu tvrdit, ze klame.
V konecnom dosledku sa nic nestalo. Ak jej naozaj chcel vziat mobil a pristhli ho, tak si snad sam spocita 2+2, ze sa mu to neoplati.
Ak vravi pravdu, ze on to nebol, tak potom to pre neho bude aspon priucka, ze nema klamat ani v malickostiach.
@j.a.n.e.7

pribinak
17. apr 2017

@adri266 ja netvrdim, ze uvitelka ma čarovnú guľu, ale ona nema nic v rukách, ale vobec nic a hned dava poznámky a zvoláva rodicov
Ja učiteľov poznam, obaja moji rodicia su učitelia a viem, ze pre niektorých je najrýchlejšie a najpohodlnejšie riesenie napisat poznámku, urobiť situáciu kompletne vyhrotit a koniec

adri266
17. apr 2017

@pribinak ako vies ze hned? Ako vies, ze uz take nieco mlady nespravil aspon 5x?

pribinak
17. apr 2017

@adri266 keby to spravil 5x uz by boli rodicia davno v skole, u psychologa
Mne sa postup ucitelky nepáčil, ale je to vec názoru

adri266
17. apr 2017

@pribinak preco by mal byt u psychologa? Nepaci sa Ti, ze dostal poznamku, ale uz by si ho posielala k psychologovi?
Nepoznas cely pribeh, ale nakoniec je vinna ucitelka 👏

pribinak
17. apr 2017

@adri266 wtf? Napisala som, ze sk by to urobil 5x uz by bol asi u psychologa.
Mne je to inak uplne fuk ci dostal, alebo nedostal poznámku, jas tym nic neurobím. Iba si myslim, ze ucitelka mohla postupovať aj inak a v podstate sa riesi kauza, ktora ani nie je

j.a.n.e.7
autor
17. apr 2017

@evita2222 Ja som nepoužila výraz "suveníry", to použila iná kočka, ale to je jedno, každopádne ja som tiež toho názoru, že dieťa nemá brať žiadne cudzie veci a je jedno akú majú hodnotu, samozrejme v mladšom veku je to viac pochopiteľné, ale v treťom ročníku to je už na zváženie, ale ono to postupne aj u neho "mizlo" a nenosil domov nič. Tá posledná vec bola po dlhšom odstupe. Preto sme to ani nikde doteraz neriešili, lebo to nebolo v takej intenzite, ani učiteľka nič také nenavrhla.

loginexistuje
17. apr 2017

@j.a.n.e.7 vzhladom na to ze opakovane nemal zabrany zobrat vec ktora mu nepatrila by som bola nachylnejsia uverit skolskej verzii a kludne mu urobit konfrontaciu v skole aby sa vyplasil a prestal s tym lebo takto mu to vsetko hladko prechadza a moze to stupnovat

jana121212
17. apr 2017

@j.a.n.e.7 rozmyslala si aj nad tym, ze syn mohol babke klamat kvoli tomu, ze ju ma rad a bolo mu blbe priznat si pred nou, ze spravil nieco zle? Bal sa, ze by su sklamal, tak radsej povedal, ze klamal tebe. Ja som tiez obcas v detstve klamala, vacsinou som zjedla nejake sladkosti tajne, ale nikdy by som sa nepriznala k niecomu, co som nespravila aj keby na mna neviem ako mama tlacila

johanka_de_arko
17. apr 2017

Akoze hlášky:"svojmu dietatu budem VZDY verit", su uplna haluz. Kde je napisane, ze dieta nikdy neklame? Praveze deti (este v predskolskom veku) klamu casto lebo v ich ociach este nevidia rozdiel medzi klamstvom a pravdou a ked ich rodic zivi v tom, ze vsetkemu co povedia slepo uveri....tak je cielene klamstvo v skolskom a neskorsom veku na svete. Kazdy psycholog by vam povedal, ze cim inteligentnejsie dieta, tym menej ma v tom rodic (aj uzasne vychovaneho dietata) jasno.
Ale k veci - som ucka a prveho cloveka, ktoreho by som riesila, je to dievca. Mobil je zakazany, hotovo. Cokolvek sa s tym mobilom stalo - rozbil sa, zmizol, uniesli ho ufoni, spoluziaci jej vytelefonovali cely kredit - je to chyba tej ziacky.
1. Nemala brat mobil do skoly
2. Ak ho mala (kvoli nejakym mimoskolskym aktivitam, popoludnajsiemu volaniu rodicom,volanie o pomoc, lebo ma nejaky zdravotny problem...)mal byt vypnuty alebo stiseny v batohu.
Ak by mala v skole 500 eur alebo briliantove nausnice, riesil by niekto ich stratu?
3. Vraj volal tiesnovu linku, ktora vlastne volana nebola. Takze za co bol vlastne potrestany? Ze sa dotkol mobilu, ktory nemal v skole co robit? Haha

Mozno ucitelka konala v strese, ked napisala pozamku. Ktovie? Ja mam tiez rozne dni, ale cely problem sa predsa zjavne neriesil len jeden den. Tahat to hore dolu a pred riaditela? To aj riaditel ziadal potrestanie toho ziaka a nie tej ziacky?

Ak by to bolo moje dieta, uzavrela by som to s nim tak, ze niekedy sa proste k skutocnej pravde nedopatrame, tak to chodi aj v zivote. A niekedy nas obvinia aj nepravom, aj to sa v zivote stava. A ja teraz tiez vaham, ci hovori pravdu alebo nie, lebo uz predtym mi klamal. To ale neznamena nic katastrofalne, len to, ze zivot ide dalej a treba si z toho vziat ponaucenie.

loginexistuje
17. apr 2017

@johanka_de_arko preco by mala byt ta ziacka potrestana ved pisala ze to bolo na sk vylete a mala ho vypnuty a odlozeny a teda pardon ale vinnik je ten kto bez dovolenia siahne na majetok ineho lebo kradol afo dievca mohlo mat mobil z roznych dovodov chodi sama zo skoly a pod

johanka_de_arko
17. apr 2017

@loginexistuje ja som nenapisala ze by mala byt potrestana. Ale ako ucitelka by som riesila najprv ju. Nemala mat mobil pri sebe a ak ho mala na nejake zdravotne, ci ine ucely, nemala ho mat lahkovazne vo vrecku. Za svoj majetok si kazdy zodpoveda sam. Ak jej mobil cisto teoreticky dokazal niekto nebadane z vrecka vytiahnut, tak jej rovnako nebadane mohol aj vypadnut a potom by bol vynnik akoze kto? Pochopim ak ma ziak v taske mobil, lebo poobede ma nejake aktivity a potrebuje byt v kontakte s rodicom a pod., ale mat mobil na vylete nie je opodstatnene ani zo zdravotnych dovodov. Ak bude mat nejaky zdrav.problem(zachvat, nevolnost,...) riesi to ucitel.urcite si ziak sam nevola 112, ani rodica, ktory je daleko. Ak ma mobil kvoli fotografovaniu...akoze sorry, ale nevidim dovod riesenia problemov, ktore s tym vznikli.
Ked sa u mna v triede stali nejake poskodenia cudzej veci, ktora nemala co v skole robit (polamany bionickle, roztrhnuta karta, ...)poriesila som v triede aj ziaka, ktory skutok vykonal, ale len slovne priamo na mieste. Posuvanie cinu dalej formou poznamky ci pohovoru u riaditela? V ziadnom pripade. Preco? Lebo karty ani bionikle nepatria do skoly. Tak som to povedala aj "poskodenemu"ziakovi. Nemal si to nosit do skoly. Hotovo. A tak by som to vysvetlila aj rodicovi, ak by sa prisiel stazovat.
Uprimne, mobilne telefony su v skole vacsinou len na somariny. Pisem vacsinou, nie vzdy i ked u nas v skole zatial ziadny opodstatneny dovod nevznikol. Ak maju ziaci mobil vypnuty v taske pre poobednajsie vyuzitie, ok, ale v skole ich nevyberaju, nepouzivaju, nehraju sa s nimi, nepustaju si na nich hudbu ani nebrazdia po internete. My sme mobily zakazali aj v skole v prirode. Stalo sa nam, ze ich ziaci vzali do svp a hned po prichode volali dvaja ziaci rodicom, lebo neboli spokojni so zatriednim do izieb. Rodicia na "zufale volanie svojich potomkov"okamzite nasadli do auta a prisli do svp poriesit situaciu. A co nasli? Svoje vysmiate deti, ktore v povodnom sklamani nasli nove vyhody.Ponaucenie pre rodica aj pre nas.

loginexistuje
17. apr 2017

@johanka_de_arko cize ty chces povedat ze ak by sa tvojej ziacke pokusil niekto napr.aj cudzi zobrat movil ktory ma ulozeny vo vrecku tj nepouziva ho tak vyhresis najprv ju a az potom riesis toho co ho siel zobrat to ako vazne? Este raz na pouzivanie mobilov vo vacsine skol pamata aj skolsky poriadok a ak ho neporusila nema co p ucotelka s nou riesit prevdepodobne ju mama vyjresila kedze.ro s nou riesila.ale.tema je o chlapcovi a nie o majitelke mobilu su deti ktore ho proste potrebuju rodicia dlho pracuju cestuju same busom atd

loginexistuje
17. apr 2017

Ale teda moja ma v skole mobil od 11nast ale sama dochadza cez vyucovanie ho musia mat zamknuty v skrinke ak to porusia ide mobil k p sekretarke kde ho musi prevziat rodic ktory je informovany telefonicky ci sms

johanka_de_arko
17. apr 2017

@loginexistuje nikde som nenapisala, ze ju vyhresim. Opat si len nieco vyberas z kontextu. Proste by som nieco take nepovazovala hodne riesenia.
1.ide to riesit den potom ako sa to stalo
2.jedna sa o vec, ktoru nemala mat pri sebe
3.nie je jasne, ci sa to vobec stalo. Je to tvrdenie voci tvrdeniu. Okrem toho nebolo nic poskodene ani odcudzene. Dievca islo riesit, ze den predtym sa jej spoluziak dotkol jej mobilu a volal tiesnovu linku, ktoru vlastne ani nevolal.

Ak riesim nejaky priestupok v triede, riesim obe strany. Preto som sa opytala, ci niekto riesil aj to dievca. Nie preto, ze ju beriem ako jedinu vinnu, o tom chlapcovi sa tu uz pisalo dost. Mna skor zarazilo, ze autorka nikde nepisala, ako riesila ucitelka to dievca, alebo lepsie povedane to vyzera tak, ze sa to cele zameralo len na toho chlapca.

j.a.n.e.7
autor
18. apr 2017

@johanka_de_arko Zatiaľ som s učiteľkou nemala možnosť hovoriť... stalo sa to tesne pred veľkou nocou a až zajtra sa ide do školy. Myslím, že aj dievčina si bola vedomá, že si nedávala na veci pozor a nemala ten mobil mať vo vačku, keď už tak aspoň v batohu, veď preto to doma nepovedala. V podstate keby sa do toho nezamiešali tie iné deti, tak by som sa o tom od nej ani od neho nebola dozvedela a učiteľka tiež. Aj preto mi to zas nepríde ako čistý výmysel. No syn sa doteraz aspoň si myslím vždy aj priznal, keď niečo vyparatil, ale teraz si trval na svojom... až pod mojím nátlakom sa zlomil. Uvidíme, čo bude zajtra v škole, snáď sa posunieme niekam ďalej.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
j.a.n.e.7
autor
19. apr 2017

Takže dnes ráno som šla odprevadiť syna do školy, už som videla ako sa triedna rozpráva na chodbe s matkou toho dievčaťa, tak som prišla akurát vhod. Povedala som im, že syn teda stále tvrdí, že s tým nič nemá spoločné, na čo mi učiteľka povedala, že možno preto, lebo vraj mi sľúbil, že už mi nebude klamať (to jej povedal) a teraz sa bojí. A pýtala sa ma, či som mu vysvetlila, že mu hrozí aj pokarhanie v škole... Matka dievčaťa mi pred učiteľkou potvrdila, že hovor sa žiaden nekonal, čiže išlo len o to, že jej to ťahal z vačku. Na to som povedala, že tie mobily sú problém v škole, že by to deti nemali mať a učiteľka povedala, že ona sama deti vyzvala, aby si mobily zobrali so sebou na výlet! Toto považujem za najväčšiu chybu, mne syn o tom nepovedal (lebo predtým sme ho pokarhali práve za mobil, že si ho bral bez nášho vedomia, čo má zakázané, on potom totiž stále doňho ťuká a nemá mieru). Takže všetky deti okolo mali asi mobil, len on nie.... A učiteľka aj priznala, že je na strane dievčaťa, lebo ju ešte nikdy neoklamalo. Som sklamaná z jej prístupu, hlavne teda z toho povolenia mobilov, hoci na školskom výlete. Mám pocit, že syna chcú obviniť z krádeže, ktorá sa ale nestala a v prvom rade to považujem za pochybenie zo strany pedagóga. Pýtala som sa, či doteraz syn niečo niekomu ukradol a povedala že nie, akurát v prvom ročníku vzal kolegyni kladivo a jej zámok, ktorý ale vrátil..... ale to bol prvák! Ako ho teraz môžem pustiť do školy v prírode, tam je omnoho viac pravdepodobné, že deti si budú robiť napriek, schovávať si veci a ja sa obávam, že čokoľvek sa zomelie, vinník je už dopredu jasný.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
daneso
19. apr 2017

@j.a.n.e.7 my sme s manželom donútili raz syna tiež k priznaniu a pritom to vôbec neurobil. Išli ako druhaci po schodoch a náš syn sa chcel spolužiakovi na batohu pozrieť na reflexnú pásku a omylom mu ju odpol a vrátil...... vieš čo z toho vzniklo spolužiak si vymyslel ze sa hrabe deťom po ruksakoch 😮.... všetko sa vysvetlilo chvalabohu ale ten výsluch môjho 7 ročného si pamätám doteraz a priznal sa nám ze hľadal pera aké nemal ( vôbec to nebola pravda) a tiež si vymyslel lebo chcel mať pokoj ....... treba si hovoriť pravdu a riešiť podstatne veci deti sú aj pomstychtivé . Všetko dobre prajem do buducna

daneso
19. apr 2017

@j.a.n.e.7 taktiež sa nevyhneš rodičom ktorí majú za každú cenu potrebu niečo riešiť a do ŠVP by som ho nedala nech si to pani učiteľka užije s ostatnými ....( mimochodom ten chlapec mal niečo proti môjmu synovi aj ďalší rok taký konfliktný chlapec) ..... a učiteľka je pekne mimo keby to chceli riešiť ďalej trvala by som na intervenciách psychologicky v triede nemá to dievča s tvojim synom nejaký iný problém ... ono sú take chúlostivé deti aj poniektorí dospeli pokial sa dotýkaš ich veci a nemusíš ich ani zobrať ....