icon

Ako zmeniť následky benevolentnej výchovy?

2. jún 2023

Ahojte,
Mam sestru, ktorá má 8 ročnú dcéru. Ja deti nemám, takže moc jej v tom poradiť neviem. Budem rada ak tu nájdem nejaké rady pre ňu, ako zvrátiť benevolentnu výchovu. Pochádzame z veľmi toxické, násilnej rodiny a sestra si sľúbila, ze sa bude vyhýbať vzorom z domu, avšak veľmi nevedela ako, napriek tomu ze veľa čítala a snažila sa sklzla do benevolentnej výchovy a momentálne nezvláda svoju dceru. Myslíte si, ze sa to dá ešte zvratit? Viete nám dat tipy ako na to?
Nepočúva ju, nerešpektuje, všetko robí podľa seba, je drzá, arogantná, vysmieva sa jej atď.
Prosím nemoralizujte, vie aj sama, ze to posrala.

Dakujem

Strana
z3
dagmarovita
7. jún 2023

Návrat na youtube ma od Z.Zimovej na podobne situacie videá. Je to o vztahu, väzbe.

tiika
8. jún 2023

Skús pozrieť: https://www.nevychova.cz/blog/nezvladatelne-dit...
Prip na YouTube Irena Kubantova, ma kopec pekných rad a videí

tiika
8. jún 2023

Ako bolo spomenuté. Matka by mala začať v prvom rade od seba. Ak ona nemá respekt sama k sebe alebo druhým, ťažko očakávať, že sa tak k nej bude správať jej dcera. Sama si musí strážiť svoje hranice, začať ich v sebe cítiť, spoznať, kde ich ma a potom sa učiť na ne prirodzene reagovat (nie krikom, agresívne, ani si nechať po hlave skákať, ale vyjadriť, vklade ale rázne, čo jej vadí, zabrániť ich prekročeniu, vyjadriť svoje želanie, odísť zo situácie, ak ju nezvláda…).
Pri dcére by som sa zamerala na pochopenie jej emócii, ich rešpektovanie, slobodne vyjadrenie, ich akceptovanie no nie odsúhlasenie nevhodného správania. Zameriavala sa na to, čo robí dobre, všímala si to, ocenila, venovala jej pozornosť. To môžeš aj ty ako jej teta.
A taktiež je dôležité napĺňanie citového vzťahu (studne lasky)s matkou, napojenie sa na seba, čas len pre ne dve samé, kedy im bude spolu fajn, zabavia sa, nasmejú, i keby pol hodinu denne. Skratka, potom je dieťa oveľa kludnejsie a ochotnejšie poslúchať rodiča, keď tuto náklonnosť cíti.
Príklad s tou taškou… určila by som, kde je jej miesto, upozornila na to, keby tam nie je, povedala, že mi vadí, keď tam nie je z toho a toho dôvodu. No nedávala by som ziadne tresty, ani sa viac nad tým nerozčuľovala. Keď bude dievča psychicky Ok, vzťah dobrý, sama to začne robiť. Inak je to mrhanie energiou a nerešpektovanie vlastného kľudu a vnútornej harmónie, ak ma rozhodneš cudzia vec vytočí a začnem kričať či cosi iné.

Strana
z3