icon

Ako zvládať nevhodné správanie prváka pri úlohách?

19. okt 2025

Ženy, prosím bez hejtu, ak sú tu niektoré ktoré to zažili, hľadám radu....
Mam 1 dieťa- prváka, nie je zlý- je normálny.
Ako prišiel do školy- naučil sa žiaľ nadávky, teraz ich používa keď robíme DU a niečo mu nejde- povie mi sklapni a pod.

Nechcem ho bit ani robiť krik, mate nejaký trik ako zastaviť takéto správanie?

anonym_4bb8c3
19. okt 2025

@anonym_autor 1.zobrať zošit 2. Zavrieť ho 3. Udrieť ho ním po hlave. 😅 Srandujem, tu by mal zakročiť otec dieťaťa a vysvetliť mu, že sa takto k žene -matke správať nemôže. A vysvetliť mu to za každým, keď sa toto zopakuje. Aj môj syn toto robil, vždy som sa zdvihla odišla aj v strede rozpracovaných úloh, keď došiel manžel z práce, mali rozhovor. Pomohlo to veľmi.

terry658
19. okt 2025

@anonym_autor adi 3x by som mu slušne pekne povedala, že takéto výrazy nebude používať. Na štvrtý by dostal po ústach.

euka210
19. okt 2025
@terry658

@anonym_autor adi 3x by som mu slušne pekne povedala, že takéto výrazy nebude používať. Na štvrtý by dostal po ústach.

@terry658 no asi by som sa tiez neudrzala, keby mi tak hovoril aj po napomenuti.

anonym_180766
19. okt 2025

@anonym_autor som unavená matka. Čítam DÚ s pavúkom 🫠🫠🫠

terry658
19. okt 2025
@euka210

@terry658 no asi by som sa tiez neudrzala, keby mi tak hovoril aj po napomenuti.

@euka210 ja virm, že sa tu veľa žien ohradí, že oni by také neurobili. Aj je mám doma šialene tvrdohlavé deti, ktoré sú schopné ísť do extrému aby si vyskúšali nové veci. A bez fyzického kontaktu to nejde.

rybiatko123
19. okt 2025

ja som prečítala x kníh ako vychovávať deti, ako sa s nimi rozprávať, ako byt rešpektujúci rodič…ale keď mi 3 deti niekedy skáču po hlave, všetko ide bokom 🤣🤣 inak zastávame pravidlo trikrát a dosť. Trikrát upozorníme a ak to nerešpektujú, na štvrtý dostanú. Väčšinou ale už ani tretí raz neskúšajú, lebo vedia, že držíme slovo. Niekedy sa nedá inak, deti pochytajú v škole kadejaké výrazy aj správanie, ale ja som rodič, ktorý musí nastaviť hranice a musí tam byt vzájomný rešpekt.

marsmykkok
19. okt 2025

@anonym_autor tak ešte že vie len nadávky, ak bude trochu väčší a naučí sa v škole byť rovno ti pár dá do držky? Proste ak nereaguje na slovné upozornenia že takto sa s matkou nerozpráva asi len ručne-stručne vysvetliť. Proste sú deti ktoré biť netreba ani kričať po nich, lebo im stačí že zmeníš ton hlasu a zareagujú na to a potom proste deti na ktoré sa musí ísť tvrdšie aby sa ujasnili hranice...

andrejka1974
19. okt 2025

@anonym_autor jednoducho ho najprv napomen, druhýkrát a jed tretíkrát tak mu duchmi po ústach moje deti sa tak odnaučili nadávať doma

mira0611
19. okt 2025

@anonym_autor ahoj autorka, ja som to zazila a vtedy som mu povedala, ze toto je velmi skarede slovo a len hlupy chlapci pouzivaju. Osvedcilo sa!

anonym_15281f
19. okt 2025

@anonym_autor je mi to luto ale nic ine facka nepomohlo....po prvej bol tento problem vyrieseny na niekolko dni a po druhej bol definitivny pokoj

anonym_c6495d
19. okt 2025

Zahanbi ho... Nech si sám uvedomí ze je to hanba ze je to na také malé dieťa úplne nevhodné

kacena4
19. okt 2025

no toto nema nic spolocne s ucenim. musi sa naucit co je vhodne a nevhodne spravanie, kde su hranice evidentne vas skusa co si moze dovolit. nam fungovalo nastavit pravidla ak sa to stane "trest" nie fyzicky ale napr. hodinu, den bez tabletu, bez hracky, bez kamarata... drzim palceky

princezna_bosorka
20. okt 2025

@anonym_autor normalne mu v klude vysvetluj, ze sa to nerobi... nechape to, co hovori

alexanderkovacs
23. okt 2025
@terry658

@terry658 pravda

earlgrey
23. okt 2025

A čo je zlé na zvýšení hlasu alebo okríknutí? teda ak ťa nepočúva? ja nie som za fyzické trety, nikdy by som dieťa neudrela ale pokričím, pretože sú isté hranice, ktoré dieťa jednoducho prekročiť nemôže. A už vôbec nie, aby sa ku mne správalo tak, že mi povie takéto "pekné" slová.

martin96321
25. okt 2025

@anonym_autor Viem uznat a tolerovat vela veci. Chapem,ze kazdy sme len clovek a aj dieta ma lepsie aj horsie dni. Prepac,ale ak by moj syn povedal .mame sklapni a bol by este drzy,tak hned po tom co by sa pozbieral spod stola by dostal kazanie.

michalabu
25. okt 2025
@rybiatko123

ja som prečítala x kníh ako vychovávať deti, ako sa s nimi rozprávať, ako byt rešpektujúci rodič…ale keď mi 3 deti niekedy skáču po hlave, všetko ide bokom 🤣🤣 inak zastávame pravidlo trikrát a dosť. Trikrát upozorníme a ak to nerešpektujú, na štvrtý dostanú. Väčšinou ale už ani tretí raz neskúšajú, lebo vedia, že držíme slovo. Niekedy sa nedá inak, deti pochytajú v škole kadejaké výrazy aj správanie, ale ja som rodič, ktorý musí nastaviť hranice a musí tam byt vzájomný rešpekt.

@rybiatko123 to nie je respekt ale strach ze dostane, bude bity. A uz vobec nie vzajomny, ak niehoko respektujem, nebijem ho nikdy. a uz vobec nie dieta. Nechapem ako tu mozete davat viacere take rady. Hranice sa nastavuju inak ako bitim. Nevravim, ze som dokonala mama,.a casto zvysujem hlasnale deti nebijem. Tak im akurat ukazujete, ze ked neviete nieco ako dospeli vyriesit, uchylite sa k nasiliu. Nazyvajte si to ako chcete, aby ste sa citili lepsie, ale nie su to žiadne vychovne, je to nasilie voci bezbrannym detom.

michalabu
25. okt 2025
@martin96321

@anonym_autor Viem uznat a tolerovat vela veci. Chapem,ze kazdy sme len clovek a aj dieta ma lepsie aj horsie dni. Prepac,ale ak by moj syn povedal .mame sklapni a bol by este drzy,tak hned po tom co by sa pozbieral spod stola by dostal kazanie.

@martin96321 dalsi mudrlant,je mi uprimne luto vasich deti. Tak by ste buchli dieta, ze by sa zbieralo spod stola?? Pocuvate sa??? To dieta ma 6, mozno 7 rokov. Len opakuje ako papagaj, co poculo, ani to nemyslí mozno tak ako to povie, nerozumie tomu, co hovori. dieťaťu to treba vysvetlit. A prekvapujuco aj opakovane. Nie ho zmlatit. Ste tu vy normalni ludia?

martin96321
25. okt 2025
@michalabu

@martin96321 dalsi mudrlant,je mi uprimne luto vasich deti. Tak by ste buchli dieta, ze by sa zbieralo spod stola?? Pocuvate sa??? To dieta ma 6, mozno 7 rokov. Len opakuje ako papagaj, co poculo, ani to nemyslí mozno tak ako to povie, nerozumie tomu, co hovori. dieťaťu to treba vysvetlit. A prekvapujuco aj opakovane. Nie ho zmlatit. Ste tu vy normalni ludia?

@michalabu Ano pocuvam sa. Mam uz dospeleho syna a za 21 rokov dostal dvakrat. Vzdy mal slusne vysvetlene,vzdy som si s nim sadok a pokecal. Mal aj vysvetlene ze ak zvysi hlas na svoju mamu,alebo zodvihne ruku na sestru, priatelku,zenu,tak ju bude mat zlomenu. Ak si moze dovolit povedat matke sklapni,tak si moze dovolit aj trest. A ked niekto s takym pristupom ako Ty sa bude potom cudovat,ze si nevie dat rady s 15 rocnym,tak nech potom nezaklada temu.........

martin96321
25. okt 2025
@michalabu

@michalabu A nemusi vam byt luto mojich deti, im nikdy nic nechybalo a vzdy som bral ohlad na ich nazor. Ale vsetko ma svoje hranice. Ak tu niektora z vas napise ze muz jej povedal sklapni,tak je idiot,nasilnik,rozviest sa a podobne. Este som nevidel napisane,ze sadni si s nim a preber to

michalabu
25. okt 2025
@martin96321

@michalabu A nemusi vam byt luto mojich deti, im nikdy nic nechybalo a vzdy som bral ohlad na ich nazor. Ale vsetko ma svoje hranice. Ak tu niektora z vas napise ze muz jej povedal sklapni,tak je idiot,nasilnik,rozviest sa a podobne. Este som nevidel napisane,ze sadni si s nim a preber to

@martin96321 tak este raz a pomaly. Dieta 6 rocne povie sklapni, lebo to poculo v skole, nevie mozno ani co to presne znamena. Vasa reakcia na to, ak to povie viackrat (co detom bezne trva kym pochopia), je ho udriet. A tym ze ho udriete mu chcete ukazat ako sa slusne chovat? Povedat sklapni je neslusne, ale udriet je ok? A len preto, ze ste starsi a v silnejsej pozici a môžete. Predstavte si, ze sa to da riesit aj inak, bez nasilia a z dieťaťa vyrastie slusny clovek, ktory nebude bit vlastne deti ani radit iným rodicom v diskusiach, aby tak robili. A snad vidite rozdiel medzi 6rocnym dietatom a dospelym chlapom (ktory vyznam slova sklapni dobre pozna), ci nie? Toto porovnat moze naozaj len zvlastne rozmyslajuci clovek. Gratulujem, ze vase dieta ma uz tolko rokov, uvidite, ako casto vas bude navstevovat a travit s vami cas, verte, ze tie dve bitky si isto doteraz pamata a nespomina na ne asi v dobrom. Mne ziadne dieta neskace po hlave a to som ho nemusela udriet.

martin96321
26. okt 2025
@michalabu

@martin96321 tak este raz a pomaly. Dieta 6 rocne povie sklapni, lebo to poculo v skole, nevie mozno ani co to presne znamena. Vasa reakcia na to, ak to povie viackrat (co detom bezne trva kym pochopia), je ho udriet. A tym ze ho udriete mu chcete ukazat ako sa slusne chovat? Povedat sklapni je neslusne, ale udriet je ok? A len preto, ze ste starsi a v silnejsej pozici a môžete. Predstavte si, ze sa to da riesit aj inak, bez nasilia a z dieťaťa vyrastie slusny clovek, ktory nebude bit vlastne deti ani radit iným rodicom v diskusiach, aby tak robili. A snad vidite rozdiel medzi 6rocnym dietatom a dospelym chlapom (ktory vyznam slova sklapni dobre pozna), ci nie? Toto porovnat moze naozaj len zvlastne rozmyslajuci clovek. Gratulujem, ze vase dieta ma uz tolko rokov, uvidite, ako casto vas bude navstevovat a travit s vami cas, verte, ze tie dve bitky si isto doteraz pamata a nespomina na ne asi v dobrom. Mne ziadne dieta neskace po hlave a to som ho nemusela udriet.

@michalabu Pre informaciu. Deti su uz dospele. Ozyvaju sa tak casto ako mozu ( 2-3× za tyzden) Rovnako casto aj niekam zajdeme. Vacsinou v nedelu. Od mala mali vysvetlovane, aby sa rozhodovali sami,nerobili nic co sami nechcu,lebo za svoj zivot su zodpovední sami. Nikdy neboli trestane za svoj nazor,za svoje rozhodnutia. Chvalabohu relativne skoro prisli na to,cim chcu v zivote byt. Ja ako rodic som zodpovedny za ich stastie,nie oni za moje. Takze aj keby prestali volat,pisat,keby sme sa stretavali ovela menej,tak je to len a len ich rozhodnutie. A ak ste si nevsimli mila pani,tak nikoho som tu nepoucal,nekritizoval,neodsudzoval. Na kazdeho plati nieco ine. Na niekoho mile slovo na niekoho bič. Pekny den vam prajem

rybiatko123
29. okt 2025
@michalabu

@rybiatko123 to nie je respekt ale strach ze dostane, bude bity. A uz vobec nie vzajomny, ak niehoko respektujem, nebijem ho nikdy. a uz vobec nie dieta. Nechapem ako tu mozete davat viacere take rady. Hranice sa nastavuju inak ako bitim. Nevravim, ze som dokonala mama,.a casto zvysujem hlasnale deti nebijem. Tak im akurat ukazujete, ze ked neviete nieco ako dospeli vyriesit, uchylite sa k nasiliu. Nazyvajte si to ako chcete, aby ste sa citili lepsie, ale nie su to žiadne vychovne, je to nasilie voci bezbrannym detom.

@michalabu tvoj názor ma absolútne nezaujíma 🤣